Proiectul de metrou din Timişoara e „dinamic” şi primeşte 145.000 de lei şi în noul buget al oraşului

Nicolae Robu nu se lasă şi vrea să fie pregătit oricând apare oportunitatea de a se construi metroul timişorean. Noul buget are din nou bani alocaţi pentru un studiu de fezabilitate pe această temă, unul nou, diferit de cel precedent pentru că ideea metroului legată de estacada cu calea ferată a căzut.

Proiectul de metrou din Timișoara are bani alocați pentru studiu de fezabilitate

Proiectul de metrou din Timișoara are bani alocați pentru studiu de fezabilitate

E nevoie de un nou studiu de fezabilitate pentru metroul din Timişoara. Vremurile s-au schimbat, iar oraşul trebuie să fie gata oricând să pornească un asemenea proiect. „Să nu ne prindă nepregătiţi”, spune primarul Nicolae Robu, motivând apariţia unei linii de buget şi în acest an pe această temă. Cum precedentul studiu vedea metroul legat de „movila” pe care circulă calea ferată prin Timişoara, aşa cum edilul o numeşte, această variantă a căzut, pentru că CFR a obţinut finanţare europeană pe această componentă, deci trenul va circula tot pe acolo în următorii 10 – 20 de ani, insistă primarul.

„Alocăm din nou bani pentru un studiu de prefezabilitate pentru că lucrurile sunt într-o anumită dinamică. Noi, când am făcut studiul de fezabilitate pentru metrou, am vizat traseul actualei căi ferate. La acea vreme, studiul nostru de prefezabilitate a primit toate avizele de ducere în subteran a liniilor de cale ferată și de realizare cu această ocazie a unei linii de metrou, de la Ministerul Transporturilor. În 2013, noi am fost primul oraș din provincie în care s-a vorbit despre metrou. Sigur că ideea a fost luată în derâdere, ca și cum iarăși ar fi fost vreo invenție prostească de-a noastră, când în orașe similare din lume există metrouri și sunt extrem de benefice, lucruri dovedite. Dar întrucât CFR-ul are un proiect cu finanțare europeană pentru modernizarea și extinderea sistemului de cale ferată pe actuala tehnologie, adică pe movile de pământ, a căzut acea variantă de transformare a zonei, pentru că e vorba de bani mulți și evident că CFR-ul nu o să renunțe la ei și atunci probabil vreo 20-30 de ani cel puțin linia de cale ferată va rămâne pe acea movilă de pământ pe care o știm și ce putem noi face este să mai realizăm anumite pasaje pe sub ea”, susţine Nicolae Robu.

Acum, cu estacada căii ferate bătută în cuie, se schimbă şi traseele liniilor de metrou. Investori ar fi o firmă din China, care a venit cu propria finanţare să construiască la Timişoara. Nu am aflat de ce oferta nu a fost dusă la un alt nivel, mai aproape de realizare. Noul studiu are o linie de buget de 145.000 de lei pentru a fi realizat. De câte ori se va face? De câte ori va fi nevoie, ne asigură primarul, până ce vom şi avea metrou.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Costel a spus: (mai 4th, 2019 at 12:50 )

Păi ce, plătesc eu, pletosul, din buzunar, studiile? Le facem de câte ori e nevoie să iasă de-o ciorbă.

Gugu Traian a spus: (mai 4th, 2019 at 18:22 )

Astia din diferite zone etno-folklorice,turbeaza! Dupa ce cu greu s-au obisnuit cu tramvaie si firobuze,un metrou i se pare ceva SF!(adica stiintifico-fantastica)

Ciripoi a spus: (mai 6th, 2019 at 08:25 )

Lae, hai sa-ti dau eu un studiu succint de fezabilitate pt. metrou:
Da fuguta pana la pasajul Michelangelo si admira infiltratiile din peresti si izvorasul din asfalt.
Dar daca insisti cu metroul, nu uita sa-i pui periscop si elice in spate!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

ait-timisoara-danemarca_700x280

Administratie vezi arhiva Administratie

Cladiri nerenovate

Amenzi pentru proprietarii care nu-și întrețin clădirile din centru

Polițiștii locali au efectuat verificări și au luat măsuri atât pe raza întregului municipiu și în special în zona centrală în cazul asociațiilor de proprietari și proprietarilor de imobile care nu și-au îngrijit proprietățile.  Pentru zona centrală, în ultima săptămână, au fost aplicate 18 sancțiuni în cazul asociațiilor de proprietari și proprietarilor de imobile care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Amenzi pentru proprietarii care nu-și întrețin clădirile din centru
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Liberalii sunt pregatiti de noi alegeri

PNL Timiş vrea majoritatea în Consiliul Judeţean şi postul de primar în Lugoj

Odată numit cabinetul Orban, în PNL Timiş e armonie şi o atmosferă foarte bună. Preşedintele organizaţiei, Nicolae Robu, spune că planurile de viitor sunt mari, iar imediat după sărbători, filiala se apucă de campania electorală pentru locale. În forurile de conducere ale PNL Timiş atmosfera de bunăvoinţă şi înţelegere e prezentă permanent. Cel puţin asta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL Timiş vrea majoritatea în Consiliul Judeţean şi postul de primar în Lugoj
CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timisoara

Test dificil în Bănie. SCM Timişoara dorește să își mențină seria de victorii

Al nouălea “examen” susţinut de “lei” bănăţeni în actuala ediţie a Ligii Naţionale de baschet masculin va avea loc duminică, de la ora 19.00, la Craiova. Echipa bănățeană a legat trei victorii, două în Cupa României şi una în campionat, şi ţinteşte al patrulea succes în grupa valorică A.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Test dificil în Bănie. SCM Timişoara dorește să își mențină seria de victorii
black-sale_728X90

Social vezi arhiva Social