USR Timiş: Robu și camarila sa au dus Timișoara aproape de colaps financiar și administrativ

Primaria Timisoara

Primaria Timisoara

Vicepreşedintele USR Timişoara Ruben Laţcău a făcut o analiză a creditului de peste 200 de milioane de lei contractat de Primăria Timişoara, bani care merg spre achitarea ratelor unor datorii mai vechi. Concluzia USR-istului este că, aproape de finalul celui de-al doilea mandat, Nicolae Robu duce Timişoara spre colaps şi faliment.

 

Liderul USR-ist arată că, vorbind despre acest credit, anul trecut primarul Nicolae Robu pomenea de o investiţie la Pasajul Solventul. “Așa se justifica proiectul de Hotărâre a Consiliului Local pentru aprobarea creditului, un împrumut din care jumătate din bani ar fi trebui să meargă pentru dezvoltare. Astăzi, justificarea asta – oricum fantezistă, pentru că proiectul Solventul tot așteaptă din 2013 – a dispărut. Primăria recunoaște de ce ia acest credit: pentru că nu mai are bani și are nevoie de o sursă de finanțare pentru a funcționa. În cazul de față, să scape de plata ratelor pentru creditele vechi pentru următorii 2 ani”, arată USR-istul. El aminteşte o boală mai veche a primăriei, respectiv colaboarea cu firme cu doi-trei angajaţi, dacă nu… zero, făcând şi o comparaţie cu Oradea.  “Este un împrumut negociat cu o firmă de consultanță ce are doar trei angajați. Cum altfel sub administrația Robu? Primăria Oradea este auditată în fiecare an de agenția internațională de rating FITCH și primește un rating mai bun ca cel de țară pentru transparență și soliditate financiară. Noi lucrăm cu firme ce au avut în primii cinci ani de activitate zero angajați”, arată Laţcău.

El vorbeşte şi despre lipsa de transparenţă a municipalităţii în acest sens: “Pentru acest credit de 203 milioane lei (făcut pentru a plăti datorii vechi, ce cerc vicios!), nu există un grafic de rambursare public, așa cum nu există nici pentru cele patru credite pe care Primăria vrea să le refinanțeze prin noul credit:

  1. 4,8 mil euro (22,2 mil lei) la BCR din 2010
  2. 4 mil lei la BCR din 2013 (mandat Robu)
  3. 98,5 mil lei Ministerul de Finanțe din 2018 (mandat Robu)
  4. 72,8 mil lei IF Corporation din 2014 (tot Robu)

Alte întrebări pe care orice cetățean cu puțină pregătire financiară și le-ar pune: de ce vrea primăria să refinanțeze un credit în euro care se plătește de 9 ani și pentru care probabil deja s-a plătit dobânda? De ce vor să achite un credit în Euro (a cărui dobândă e legată de indicele EURIBOR, ce acum e negativ), cu unul proaspăt contractat în lei (a cărui dobândă e legată de indicele ROBOR aflat la peste 3%)?”

Ce rezolvă acest credit? Liderul USR spune că oferă o perioadă de grație de doi ani, iar plata pentru datoriile făcute de administrația Robu va începe din 2021. Şi asta în condiţiile în care situaţia financiară a primăriei nu este deloc roz, cei mai mulţi bani mergând spre salariile mărite la maximum ale angajaţilor. “Bugetul Timișoarei este în piuneze după șapte ani de dezvoltare fără cap a actualei administrații. 80% din bugetul consolidat din 2018 a mers pe cheltuieli de funcționare, numărul angajaților din primărie a crescut, salariile au crescut și ele la plafoane maximale, veniturile scad, iar banii de investiții sunt risipiți prin tot felul de firme de casă sau sunt prost administrați de SDM. La capătul celei de al doilea mandat, Robu și camarila sa au dus Timișoara aproape de colaps financiar și administrativ, iar singura soluție pe care o au este un nou credit în scopul acoperirii datoriilor pe care tot ei le-au făcut”, a concluzionat USR-istul.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timişorenii vor putea vizita târgul de Crăciun din centrul Timişoarei începând cu data de 1 Decembrie. Ziua naţională a României va corespunde cu inaugurarea evenimentului special dedicat sărbătorilor de iarnă.  Târgul de Crăciun din Timişoara se va deschide oficial în data de 1 decembrie, marcând Ziua Naţională a României, a anunţat Primăria Timişoara. Şi în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Târgul de Crăciun din centrul Timişoarei se va deschide pe data de 1 Decembrie
Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș reia seria evenimentelor de promovare a turismului de iarnă în județ. Puteți merge la Târgul de Crăciun la Casa Ferch din Deta sau puteți urmări dansul străvechi al călușarilor și plimbări cu sania la Margina. Dar, pentru că prima dată omul se gîndește la… mâncare, ei bine,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ce poate face un turist, iarna, în Timiș. Locuri de vizitat
Top