În Timiș au fost constituite echipe mixte de control formate din reprezentanți ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Poliției Timiș, care verifică activitatea de sacrificare și comercializare a mieilor, la cererea prefectului de Timiș Liliana Oneț.
Echipele de control vor verifica atât abatoarele autorizate, cât și cele 23 de centre de tăiere temporare a mieilor și iezilor, precum și piețele din județul Timiș.
Conform reprezentanților Instituției Prefectului, în Timiș, pentru perioada sărbătorilor pascale, respectiv până în data de 18 aprilie, sunt autorizate două abatoare pentru tăierea ovinelor și caprinelor ( SC First Meat SRL Giulvăz și SC OVIPRODEX SRL Liebling) și un abator de mică capacitate (SC Carnexim SRL Dumbrăvița), care au capacitatea și dețin autorizații sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, permanente, iar „Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș asigură prin personalul propriu (medici veterinari angajați cu contract de muncă), controlul permanent, în aceste unități”.
Tot în Timiș, până în 18 aprilie au fost autorizate condiționat – la cererea deținătorilor de ovine, 23 centre de tăiere temporare a mieilor și iezilor, unde este asigurată supravegherea și controlul sanitar veterinar.
„D.S.V.S.A. derulează acțiuni de control oficial, specifice, prin personalul de specialitate, atât independent cât și în colaborare cu alte instituții de control, cu atribuții în domeniu. Acțiuni de control vor derula, în această perioadă și polițiștii din cadrul IPJ Timiș, pentru a veghea la respectarea prevederilor legale privind comercializarea mieilor. Acțiunile de control vizează modul de comercializare a mieilor, inclusiv felul în care sunt transportați”, transmit reprezentnații Instituției Prefectului Timiș.
Pentru că ne aflăm în stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus și sunt în vigoare Ordonanțe Militare care restricționează circulația, proprietarilor centrelor de tăiere li s-a impus interdicția transportării carcaselor de miei în halele piețelor agroalimentare, fiind permisă sacrificarea animalelor doar la cererea clienților, cu vânzarea directă și individuală către consumatori. Depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare și trebuie să se respecte pe timpul transportului temperaturile pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată.
Puteți merge să cumpărați miei în starea de urgență, având cartea de identitate și declarația pe proprie răspundere la dumneavoastră. Bifați punctul 2 – asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor.
Comentarii prin facebook