Modelul Bolojan. Au puterea şi curajul Alin Nica şi Dominic Fritz să-l implementeze în Timiş şi Timişoara?

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Zilele trecute, Comisia de Prognoză a anunţat că, anul viitor, salariile din domeniul public vor fi cu 45% mai mari decât cele din mediul privat, făcând iarăşi din România o ţară unică cel puţin în Europa. Probabil, prin Africa se mai găsesc astfel de ţări. Şi chestiunea nu se opreşte aici. România are cel mai mare aparat funcţionăresc, raportat la numărul de locuitori, din Uniunea Europeană. Adică şi foarte mulţi şi foarte bine plătiţi, o consecinţă a politicilor duse de guvernele PSD din ultimii ani. O politică însă care sufocă sectorul antreprenorial.

Pe de altă parte, trebuie recunoscut că niciun partid, nici măcar PNL, nu a făcut nimic pentru restructurarea acestui aparat mamut care apasă din greu asupra mediului privat. Ba mai mult, pe vremea premierului Tăriceanu s-au făcut cele mai multe angajări la stat. Că, din acest punct de vedere, situaţia este aproape scăpată de sub control o admiteau chiar şi PSD-iştii. Astfel, când era ministru de Finanţe, Orlando Teodorovici vorbea de o amplă restructurare, afirmând că, pe lângă un bugetar care munceşte, mai sunt trei care atârnă. Şi avea dreptate. Problema este că „atârnătorii” sunt tot felul de politruci, odrasle, fini, cuscri, cumătri, amante ale politicienilor. Funcţiile la stat au ajuns incluiv să fie plata unor servicii făcute unor lideri politici. Iar din acest punct de vedere se pare că e imposbil să intri în acest sector, fie că eşti PSD, PNL sau mai ştiu ce.

Şi totuşi… Există un om în ţara asta care a dovedit că se poate. Indiscutabil, Ilie Bolojan, fiindcă despre el este vorba, a fost cel mai bun primar din ţară în ultimii ani, lucru admis chiar şi de PSD-işti. Mă rog, singurul care îi contesta acest „titlu” a fost Nicolae Robu, dar nu ştiu dacă mai contează părerea lui. Într-o emisiune televizată, alături de Elena Lasconi, noul primar al oraşului Câmpulung Muscel, Bolojan dezvăluia că bugetul de salarii al Primăriei Oradea era mai mic de 14 milioane de euro, adică banii care mergeau pe salarii în primăria din Câmpulung. Oradea are 200.000 de locuitori, oraşul din Argeş are sub 30 de mii…

După trei mandate de primar, Bolojan a fost ales preşedinte al CJ Bihor. Imediat după învestire a dat jumătate din angajaţii instituţiei afară. Credeţi că Bolojan nu ştie administraţie şi şi-a tras un glonţ în picior prin această măsură? Nici vorbă. Ba chiar cunoaşte atât de multă, încât ştie că poţi face aceeaşi treabă, ba chiar mai bună cu o jumătate din angajaţi. Cum?

Fiindcă atunci când cei puşi pe pile freacă menta şi nu muncesc (oricum, nici nu ştiu) şi ceilalţi care ştiu şi pot se molipsesc de la ei. Prin această măsură, Bolojan a devenit un adevărat erou, nu doar în Bihor, ci în întreaga ţară, Un erou al românilor muncitori, cu braţele sau creierul, care ştiu cât de greu se câştigă un ban. Multor politicieni le-a fost frică să facă astfel de restructurări şi din punct de vedere electoral. Dar şi aici ai doar de câştigat, dincolo de avantajele economice. Fiindcă românii s-au săturat să fie sfidaţi de cei care iau salarii nesimţite doar pentru a plimba aerul prin instituţii. E adevărat şi faptul că politrucii, rudele şi amantele trebuie să-şi dovedească priceperea în mediul privat.

Ar mai fi o întrebare. Poate acest „model Bolojan” să ajungă şi în administraţia din Timiş şi Timişoara? Aici aş face o paranteză. În opoziţie fiind, USR a clamat tot timpul o reformă adâncă în administraţie, atât centrală, cât şi locală. Acum o poate face prin primarii săi, unul fiind Dominic Fritz. Într-o primă declaraţie vizavi de acest aspect, Fritz a afirmat că sunt foarte mulţi angajaţi în primărie şi care stau în birouri mici. Astfel că, sau unii vor fi daţi afară, sau va căuta alte spaţii. Chestia cu spaţiile e puţin cam bizară, trebuie să recunoaştem.

Mai trebuie spus aici că, în perioada lui Robu, în primărie au fost angajaţi peste 100 de oameni, cei mai mulţi fiind de la partid. O altă chestiune ciudată în acea perioadă a fost că foarte mulţi dintre salariaţi nu lucrau în posturile unde au fost angajaţi, ci erau transferaţi în alte zone. (Exemple ar fi „şoferul Vasile”, dar şi celebra Sanda Greblă.) De unde concluzia de bun simţ că nu era nevoie de acele posturi unde erau angajaţi. Asta aşa, dacă ar vrea cineva să facă curat şi nu ştie de unde să înceapă.

În schimb, la CJ Timiş, colegul de partid al lui Bolojan, Alin Nica, a afirmat că acum e într-o fază de evaluare a personalului. Să vedem cât o să ţină această evaluare. Până atunci, noul preşedinte al CJ Caraş-Severin, timişoreanul Romeo Dunca, preluând modelul Bolojan, a concediat o jumătate din instituţie. Omul vine din zona privată şi ştie cum stă treaba cu tăiatul frunzelor la câini în administraţie.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (noiembrie 10th, 2020 at 10:27 )

La munca functionari puturosi!

Mirko-Dbanat a spus: (noiembrie 10th, 2020 at 11:10 )

Bine-nțeles că poate și Nica pt.că și el cunoaște foarte bine administrație.
Problema e dacă partidul îi dă voie.Despre Fritz nu prea e mult de zis, are nevoie de ceva timp dar cred că nu a început prea bine din moment ce a cerut un audit, deja miroase a pute….
Cred că țara asta ar arată bine cu Nica președinte și Bolojan prim-ministru sau invers.Poate că ar fi un început bun…..
Fritz deși este un cetățean european,ar trebui să obțină totuși cetățenia română, acesta ar fi un bun început pentru el.
Succes celor trei !

Je suis a spus: (noiembrie 10th, 2020 at 11:20 )

Inobtot un frustrat ai ramas. Iar pentru prostii care comenteaza aiurea doar sa se afle in treaba, hateri ordinari, ii invit o saptamana 12 ore pe zi in program cu publicul.
Cat despre salarii nu mai mancati cacat ca va pute gura.

Ochiul limpede a spus: (noiembrie 10th, 2020 at 11:56 )

De unde vor fi cu 45% mai mari fata de cele din privat? Din creșteri de taxe și impozite? Probabil, deoarece bugetarii altceva nu produc. Domnilor în privat se strânge cureaua fiindcă de fiecare data este criza și acest lucru se datorează blatului deja pe fata între politicienii bugetari și cei din privat. De fapt ce înseamnă economie? Susținerea prin orice mijloc a unor incapabili, nepregătiți, prin acordarea de beneficii nemeritate doar ca deservesc clasa politica în nici un caz cetățenii. De fapt bugetar înseamnă psd-ist, pnl-ist, pus în funcții publice pe banii cetățenilor, aparat de o grămadă de legi pentru a nu fi dat afara decât prin compensații bănești nesimtite. În privat ești dat afara, ai un ajutor de șomaj inexistent iar șansele de angajare sunt minime raportate la societatea românească. Pe deviza statul suntem noi, capitalismul romanesc este o utopie,este construit clientelar, cetățenii bucurându-se în mica parte de drepturi egale.

Kroko a spus: (noiembrie 10th, 2020 at 12:19 )

Domnu ziaristu, te credeam om aerios! Schimbarea nu va schimba nimic in administratie
. Poate doar birouri mai spatioase si ceva angajari in plus.

drucker a spus: (noiembrie 11th, 2020 at 08:24 )

Alin Nica , nu are nici puterea , nici curajul si nici boase .
Daca avea se opunea impunerii de la Bucuresti a Alinei Gorghiu si Ben Oni , pe listele PNL Timis , din nou , pt inca 4 ani .

Despre ce vorbim ? Despre o organitatie de sclavi .

jack a spus: (noiembrie 11th, 2020 at 19:58 )

Nici Nica si nici Fritz nu cred ca au curajul sa dea afara. O faceau deja daca erau hotarati

peeneeleee. a spus: (noiembrie 20th, 2020 at 13:46 )

Se poate dar dar cu o conditie. Daca cel care ocupa acum postul de primar sau pres. de consiliu judetean sa nu faca parte din veche conducere ( din acelasi partid) .Bolojan al luat presedantia cons.Bihor inaintea lui a fost pres. de la udmr. Dar sa-i intrebam pe Boc si Chirica eie au ramas in functii ,cati v-or da afara(cred nici unul), la cu judetele si primariile unde au ramas psd si udmr.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Digi 24 că, indiferent dacă vor exista candidați comuni sau proprii, cele două partide vor forma majoritățile în administrațiile locale. Asta înseamnă că, şi la Timiş, cu toate că sunt aproape la cuţite, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, trebuie să colaboreze, post-electoral, cu omologul său de la PNL,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica şi Alfred Simonis, obligaţi să colaboreze după alegeri. Marcel Ciolacu: PSD şi PNL vor forma majorități în administrațiile locale
Top