Colterm, un pariu cât un mandat pentru Dominic Fritz

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Stimați domni termoficați și doamne termoficate, dragi proprietari de radiatoare moderne sau calorifere de fontă, pentru că pe vremea lui Ceaușescu am stat prea mult timp în frig, acum niciun conducător de pe lumea asta românească nu ne va mai cere să îndurăm temperaturi scăzute în apartament. La urma urmelor, este vorba de normalitate, nu e ceva ca un cadou venit de la vreo clasă politică.

Dar normalitatea asta nu trebuie să vină din pomană. La un moment dat va trebui ca un abonat al societății de termoficare să plătească căldura la un preț cât mai aproape de prețul de producție, fără ca pierderile de pe rețea să le suporte întreaga populație, cu bani de la guvernele ce-și mai cumpără astfel patru ani de liniște.

În statele mult prea civilizate ale Europei omul chibzuit va sta mai degrabă în răcoare că așa îi zice Angela Merkel și buzunarul, chiar dacă acest compartiment al vestimentației este mult mai burdușit decât cel al românului. Acolo se poate dormi de bunăvoie la 19 grd Celsius, ceea ce aici ar fi mai greu de conceput. Aici avem subvenții, avem pierderi, ne încălzim la 22-23 grade și la un preț rezonabil pentru salariile noastre, dar societatea de termoficare e într-un faliment despre care am vorbit și acum 20 de ani și poate că vom mai vorbi și peste un deceniu. Cu toate acestea, proaspătul primar Dominic Fritz promovează încălzirea centralizată în dauna celei cu centrale de apartament. Argumentul? Ecologic, dar mai e mult-mult până acolo.

Noi măcar în Timișoara nu ne putem plânge de primari populiști veniți sub formă de cozi de topor. N-a venit aici primar un fost prim secretar de partid PCR să dea caloria la tot cartierul pe datorie, ca la birt, pe voturi și încremenire în proiecte mai vechi de cât lumea. Nu, am avut prin vot un Viorel Oancea, un Gheorghe Ciuhandu, un Nicolae Robu, din ăștia de dreapta care știu ce înseamnă o boală sistemică, o acumulare de datorii și de penalizări de pe o guvernare pe alta, un cadou guvernamental pentru deblocarea unor relații pentru gaze, păcură sau cărbune. Și totuși, ani de zile nu s-a întâmplat nimic cu Coltermul local, iar guvernările instalate la București veneau cu cadoul cel mare de început de mandat: plata unor datorii uriașe pentru Timișoara.

Asta e boala lungă, adică sărăcia omului. Mulți timișoreni se încălzeau ba foarte scump într-o prima fază, apoi și-au băgat repartitoare și cazurile erau ba fericite, ba nefericite, în funcție de pierderile rețelelor, apoi salariile în România au crescut simțitor, dar caloria a rămas aproximativ la același preț. Bașca că venea guvernul să plătească datoriile din banul tuturor. Eu cum nu sunt abonat Colterm mă simt ca și cum îmi țin caloriferul în curte la -10 grade. Tot aia e. Plătesc din propriul buzunar și din bugetul național, plătesc și subvenție prin politicile primăriei, de la bugetul local.

Încă nu știu dacă Dominic Fritz când a candidat pentru Primăria Timișoara știa despre Colterm și aspectul său de absorbant de bani și risipitor de energie, în ciuda unui confort pentru angajații de top de acolo. Ori este un erou și timișoreanul trebuie să-I mulțumească că s-a băgat într-o așa mare-mare problemă, ori n-a știut nimic și acum regretă decizia de a-și fi dorit să ajungă primar de mare oraș în România. Căci treaba asta nu e numai la Timișoara, ci mai peste tot. Jumătate dintre români plătim gaz liberalizat ca preț pentru centralele mici de apartament, iar jumătatea cealaltă plătește doar o parte din energia furnizată de Colterm. Pierderile și nu numai sunt plătite de toți prin tot felul de instituții de stat ce adună de la toți să dea pentru unii. Solidaritate, dar numai într-o direcție.

Colterm are datorii de peste 300 milioane de lei, după ce în 2012 Guvernul Ponta i-a plătit grămada de datorii strânse până atunci, vreo 70 de milioane. Anii au trecut ca peste un bețiv ce bea pe caiet, nimic nu s-a întâmplat. Știri de acum doi ani avansează scenario care sunt avansate și acum: granturi internaționale. Aceeași poveste ni se spune din an în an. Salariile au crescut, numărul de angajați este peste 800, ideea de performanță este la ani lumină de ce ar trebui să se întâmple în această societate cu chipul și asemănarea unei Românii neputincioase.

O strategie. Dacă numai atâta ar pune la punct Dominic Fritz în primul mandat al său de primar și tot ar fi ceva senzațional. Nu pentru mine, că eu, ca atâția alții, plătesc gazul la prețul liberalizat, dar dacă aș vedea că Dominic Fritz a scăpat Timișoara de o așa mare problemă, atunci voi trage concluzia că este bun și pentru sarcini la fel de grele la nivel local sau național. România e precum Coltermul. Nu e mare diferență. Mai toți bem pe datorie, toți suntem într-o boală sistemică, luăm credit să plătim 50 litri benzină la suta de kilometri pentru o mașină veche și neperformantă, în loc să luăm credit pentru a schimba mașina.

Colterm este o probă de lucru pentru Dominic Fritz. Dacă peste patru ani suntem tot în același punct de nevoie și neputință, fără vreun proiect demarat prin programe internaționale, firește că în faze intermediare de derulare, atunci simt că cineva a pierdut pariul.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

cet a spus: (ianuarie 11th, 2021 at 10:31 )

Cei care platesc direct gazul platesc cam 140 lei MWh in timp ce cei care sunt abonati la Colterm platesc 212 lei MWh, adica cu 57% mai scump!!
Asa ca nu va mai vaitati cum sustineti voi pe ceilalti!

eo55 a spus: (ianuarie 11th, 2021 at 11:55 )

De acord.
Totuși, Prof. Dr. oare ce a păzit, cum a reușit în 8 ani să adauge 100mil datorii în loc să facă ceva?

Degeaba vor unii să desființeze Colterm. Nu se va finanța așa ceva din bani sau granturi UE. Și asta a știut-o foarte bine și Robu și o știe și Fritz. Încălzirea cu surse individuală în condominii nu ar trebui aprobate.

miutelu a spus: (ianuarie 11th, 2021 at 12:46 )

poate nu stii domnule ino, desi ma indoiesc, dar in tari civilizate precum italia sau germania nu se permite in condominiile mai mari de 3 proprietari amplasarea de centrale individuale, doar colective, pentru toti.
asta va faceti ca nu stiti, sau uitati.
ati scris ceva toti anii astia, ati facut anchete „jurnalistice”?
sau nu v a platit nimeni. inteleg.

colocolo a spus: (ianuarie 11th, 2021 at 19:34 )

Da, e un pic aiurea ca fiecare sa aibe centrala lui individuala în clădiri cu 20, 30 apartamente la comun. O asociație de locatari reprezintă un imobil în care se locuiește la comun. Deci anumite facilități, cheltuieli, decizii sunt la comun. Nu fiecare cum vrea, cu centrala pe gaz, teracota cu lemne, panouri solare la fereastra etc
Cine nu accepta acest stil de viață reglementat „la comun” are opțiune unei case personale unde poate face ce vrea și instala ce tip de încălzire vrea.

+ a spus: (ianuarie 12th, 2021 at 09:04 )

Soarta Coltermului , este aceeasi cu cea e zecilor de fabrici intrate in faliment din diferite motive dupa anii 90 .
Probabil ca daca in 30 de ani se investeau banii in retehnologizare , acum situatia era alta .

De inacceptat , sunt salariile foarte mari a celor care conduc o societate aflata de zeci de ani in pragul falimentului .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Toate divizionarele C din Timiș au obținut victorii importante în etapa din weekend

Etapă „curată” pentru reprezentantele Timișului în etapa a 17-a, penultima a sezonului regulat, toate obținând victorii pe linie. În C7, Ghiroda a învins Jiul Petroșani cu 2-0, după un autogol al lui Pătlăgică și reușita lui Bulza, iar echipa timișeană rămâne pe primul loc și chiar se distanțează față de de Deva, fostul lider, care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Toate divizionarele C din Timiș au obținut victorii importante în etapa din weekend
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim

Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost un real succes pentru Regiunea Vest. Administrat de ADR Vest, acesta a adus în regiune cu 40% mai mulți bani decât avusese alocați. Aceasta înseamnă că în Regiunea Vest au fost investiți 920 de milioane de euro, adică cu aproape 280 de milioane de euro peste suma atribuită inițial...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes total pentru POR 2014 – 2020. Suma investită a fost cu 280 de milioane de euro peste cea alocată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Etapă „curată” pentru reprezentantele Timișului în etapa a 17-a, penultima a sezonului regulat, toate obținând victorii pe linie. În C7, Ghiroda a învins Jiul Petroșani cu 2-0, după un autogol al lui Pătlăgică și reușita lui Bulza, iar echipa timișeană rămâne pe primul loc și chiar se distanțează față de de Deva, fostul lider, care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Toate divizionarele C din Timiș au obținut victorii importante în etapa din weekend
Ajuns la cea de-a XI-a ediţie, Salonul de Carte Bookfest Timișoara revine cu cele mai noi cărți, între 𝟐𝟏 𝐬̦𝐢 𝟐𝟒 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, la Centrul Regional de Afaceri. Sunt anunţate p𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟑𝟎 𝐝𝐞 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 la această manifesare culturală de tadiţie pentru vestul României. La Bookfest vor veni personalitățile marcante ale culturii românești contemporane: 𝐈𝐨𝐚𝐧𝐚 Pârvulescu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Salonul Bookfest Timişoara îşi deschide porţile săptămâna viitoare
Din 15 martie, în cinematografele din România rulează comedia românească ”2020”. Pentru a marca premiera timișoreană, regizorul Bobby Bărbăcioru, care alături de casa de producție Vent D’Est, aduce la viață un lungmetraj exuberant, inspirat din scurtmetrajul „Remisivir” (premiat – Remi Gold la World-Fest Houston), se va afla la Timișoara, la Iulius Mall, duminică de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa „2020”, o comedie neagră cu iz de dramă și bucluc, vine duminică la Timișoara pentru premiera filmului
Administrația Timișoarei pune la bătaie peste 50 de milioane de euro pentru a rezolva problema salubrității stradale și a deszăpezirii orașului pentru următorii opt ani. Licitația a fost lansată, aceasta la jumătate de an de la momentul în care Consiliul Local a elaborate documentația pentru acest megacontract. Cei din primărie spun că de acum se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 50 de milioane de euro pentru străzile, trotuarele, pistele de biciclete ale Timișoarei. Primăria caută firmă de salubritate
Fostul primar Nicoale Robu a intervenit în scandalul benzilor prea înguste de pe Bogdăneştilor, acuzând, din nou, că „proiectul moștenire Robu” a fost “batjocorit” de actuala administraţie.  Ceea ce a „uitat” Robu din nou este că proiectul cu benzile cu o lărgime de 2,75 metri a fost aprobat chiar de el, fiind întocmit de mâna...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Robu „uită” din nou de îngheaţă apele. Lărgimea benzilor de pe Bogdăneştilor a fost decisă de Culiţă Chiş şi aprobată de fostul primar
Cu o tematică specială, focusată pe arhitectură și diverse mecanisme tehnice funcționale și zone citadine construite din piese LEGO®, expoziția care i-a fascinat pe timișoreni la edițiile anterioare revine în Iulius Town. În perioada 15 – 17 martie 2024, în piațeta Intersport, zeci de mii de piese LEGO® formează orașe în miniatură. Vedeta expoziției este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Weekend pentru iubitorii LEGO®: o replică de 1,5 m înălțime a Turnului Eiffel, din peste 10.000 de piese, expusă în Iulius Town
Unplugged Lenau Robotics, echipa Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timișoara a reușit să se califice la etapa națională datorită obținerii locului II în competiția Connect Award. După multe meciuri intense şi mult efort depus în fiecare dintre cele 4 sezoane FTC la care a participat, Unplugged Lenau a reuşit, la Regionala #3, să se califice...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Liceului ”Nikolaus Lenau”, calificată la competiţia naţională de robotică
Top