Scandalul Festivalului LGBT din Timişoara. Între demagogie/ipocrizie şi asumarea unei promisiuni

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Primăria Timişoara condusă de „neomarxistul” Dominic Fritz organizează pe bani publici un dezmăţ LGBT. Este ştirea care a isterizat, în ultimele zile, toată suflarea „şoşocistă”, antivaccinistă, naţional-tradiţionalistă, dar şi, bineînţeles, Antena3 şi RTV. Bravi străjeri ai tradiţiilor geto-daco-cumano-pecenege, nu şi latine (doar marele Iulius Cezar era „bărbatul tuturor femeilor şi femeia oricărui bărbat”), precum fostul primar Nicolae Robu sau deputatul Ben-Oni Ardelean, au sărit ca din gaură de şarpe să ne apere fibra poporului de invaziile neomarxiste şi LGBT. Ce mai, a fost un tsunami de panică, comparabil cu cel provocat de Orson Wells citind Războiul Lumilor la CBC.

Dar, haideţi să vedem acum de unde acest aşa zis festival. În dosarul (vezi mai jos) cu care Timişoara a câştigat titlul de Capitală Culturală Europeană, la pagina 42, se vorbeşte expres despre astfel de manifestări. Capitolul intitulat „Perspective fluide – Depășirea vechilor mentalități prin puterea culturii” se referă la organizarea de evenimente queer și feministe la Timișoara. Mai mult, cu cât se apropie evenimentul, astfel de manifestări trebuie să fie tot mai intense, se arată în acel capitol. Şi este un capitol foarte important din dosar.

Fiindcă Timişoara a câştigat mult râvnitul titlu în faţa Clujului nu fiindcă am sta mai bine din punct de vedere cultural. A contat în dosarul Timişoarei multiculturalitatea (faţă de biculturalitate la Cluj), climatul de toleranţă din oraş, diversitatea. (Potrivit unor informaţii vehiculate ulterior, a fost şi ceva corupţie la mijloc). Ca să fiu mai clar, Timişoara a punctat foarte mult la dosar prin promisiunea că vor fi organizate manifestări vizând diversitatea, inclusiv LGBT. Mai mult, a fost un dosar conţinând tuşe foarte progresiste. Dosar coordonat de Simona Neumann şi asumat de Nicolae Robu, cel care s-a lăudat de altfel că a adus titlul la Timişoara. Un Robu care acum pozează în arhanghelul tradiţionalismului naţional-ortodox.

De ce dau aceste nume? Fiindcă văd că mulţi susţinători ai Simonei Neumann, printre care şi amintitul deputat Ardelean, sunt acum în prima linie a revoltaţilor vizavi de manifestarea LGBT. Nu mai discut de Robu. Ipocrizia lui este colosală, mai ales dacă amintim că, în 2019 a avut loc un festival asemănător, tot pe agenda culturală a TM 2021. Şi se pune acum întrebarea; oamenii ăştia n-au citit dosarul sau sunt conduşi de tradiţionala (na, că iar am ajuns la tradiţionalism!) şmecherie românească tradusă (şi) prin fraza: „Las că le-am tras-o la fraieri, că de făcut facem tot ce vrem noi!”.

Ca principiu, discuţia e foarte simplă, aici nici măcar nu-i vorba de festivalul LGBT. E vorba de seriozitate, asumare şi respectarea cuvântului dat. În dosar puteau fi prinse un concurs de tricouri ude sau un festival al ingurgitării cârnaţilor de mangaliţă. Le-ai promis, le faci! Cel puţin aşa e normal peste tot, nu şi la noi. Ne întrebăm de ce nu sunt românii respectaţi dincolo de hotare. De asta. Fiindcă suntem şmecheri, neserioşi şi nu ne respectăm cuvântul dat. Mai mult, chiar ni se par normale aceste lucruri. Ne lăudăm râzând cu proverbiala noastră lipsă de punctualitate. Ne credem buricul pământului şi că toate ni se cuvin. Dacă ni se întâmplă ceva rău, nu noi suntem vinovaţi, ci conspiraţiile mondiale la adresa noastră. (Sigur, e mult să generalizez la tot poporul, dar mulţi dintre noi aşa suntem.)

Revenind la subiect, actuala conducere a Primăriei Timişoara avea şi acum două variante. Prima, foarte uşoară, populistă, cu avantaje electorale, de a nu respecta promisiunile din dosarul făcut de alţii. Repet, asumat de cel care zbiară acum! A doua, mai dificilă, cu costuri de imagine, de a-şi respecta promisiunea. Repet, o promisiune decisivă în câştigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii. Şi a ales calea mai grea, a onoarei, în detrimentul demagogiei, minciunii, ipocriziei şi populismului. Restul… nu e tăcere, e… „şoşocism”.

P.S. Apropo, nu tot festivalul este finanţat din banii municipalităţii, ci doar partea sa strict culturală. Nici vorbă de paradă, de exemplu. Şi e vorba de 50.000 de lei, dintr-un total de 4 milioane de lei din Apelul 3, acolo unde s-a aplicat pentru finanţare.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

maricica a spus: (august 10th, 2021 at 09:55 )

Bine punctat. Din pacate prea putini inteleg aceasta atitudine a municipalitatii….Onesta, de asumare a cuvantului dat. Pentru jemcheri e mul;t prea mult!

desteptarea! a spus: (august 10th, 2021 at 10:00 )

daca usr(‘neomarxistii’) fac ce au promis: taie pensiile speciale(in primul rand la servicii, unde este grosul) fac reforma aparatului bugetar, desfiinteaza sectia speciala, elimina cumulul pensie salariu la stat, reforma administartiv teritoriala, depolitizari, etc atunci, din partea mea…. pot sa isi puna si chilotii peste cap! dar sa faca eformele adevarate sau sa iasa de la guvernare! cine cu cine se imperecheaza ma intereseaza mai putin! usr sa faca ce a promis sau sa plece!

Jack a spus: (august 10th, 2021 at 10:31 )

Da-i ma dreaq cu poponarii lor cu tot…

Ochiul limpede a spus: (august 10th, 2021 at 14:10 )

Cat de ipocrit sau demagog poate fi cineva sa sustina faptul ca influenta germana sau franceza poate sa aduca beneficii unui popor balcanic. Un popor incarcat cu traditii specifice locului este atacat vizibil de 30 de ani religios ,cultural iar din punct de vedere economic nu are rost sa mai vorbim(privind la datoriile statului roman din prezent).Vreau festivalurile locului sa aibe loc , sa vad acelasi fenomen multicultural specific Timisoarei care a functionat intr-o armonie perfecta de-a lungul istoriei.Suntem destui de buni sa stim ce sa facem ,cum sa facem si cand sa facem fara a primii prea multe sfaturi.Nu cred ca Romania sta in Klaus si nici Timisoara in Fritz si sant ferm convins dupa cum merg treburile ca invazia strainiilor in functii cheie nu este intamplatoare.O europa cu doua viteze afirmatia lui Merkel respectiv introducerea certificatului verde marca Macron nu fac altceva decat sa lase cel putin doua semne de intrebare.Primul este legat de egalitatea de sanse iar al doilea semn de intrebare este legat de libertatea individului.Deci, despre ce vorbim?

DES a spus: (august 10th, 2021 at 15:05 )

N-am să înțeleg niciodată de ce niciun mirean preacredincios nu sare ca ars când se întâmplă hoții (probate în justiție) de milioane de euro, rapturi care au efect distructiv asupra tramei sociale și economice, dar începe să latre isteric când aude „LGBTQ”. Parcă încălcarea poruncilor trebuie privită selectiv. Să nu furi,treacă-meargă, dar să preacurvească alții, nu se poate! Să înghiți tone de minciuni politicianiste (mărturisire strâmbă în public!) e OK, dar penetrările anale ale altora ne fac mult rău!
Câinele moare de drum lung, iar cine țipă mai tare are dreptate. De-aia pute aerul Timișorii a securitate multiculturală (gorjeană, bihorenească, moldovenească, mehedințeană etc.). O aromă fină, împletită cu parfumurile exotice ale diverselor mafii și culte religioase minore, dar umflate cu pompa și hiper-reprezentate în politica și administrația orașului.

Poli 21 a spus: (august 10th, 2021 at 18:14 )

Cam multi lgbt-isti care sar in sus la un articol scris de un alt adept al acestora. Chiar nu credeam ca si ino are asemenea inclinatii.

putrezesc si morcovii a spus: (august 11th, 2021 at 11:13 )

Toata clasa politica sta pres in fata tavalugului neo-marxist,sa nu uitam ca la ref. pt familie din 2018 toti au boicotat alegerile.Voi aveti impresia ca marele Babilon iti face vreun cadou ,,gratuit,,?N-avem conducatori cu coloana vertebrala precum ungurii sau polonezii,azi negrul a devenit alb si invers.Vai de sufletele astora care nu au ca scop protejarea ,,drepturilor,, unei minoritati bolnave(sufleteste,ca trupeste imping de zori namolul la deal si nu-i deranjeaza nici botnitele de piele,deci nu duc lipsa de vlaga)ci distrugerea familiei traditionale,NU uitati,acesta este scopul real al elitelor care finanteaza acets ong-uri pe plan mondial.Taticul lor ,Karl Marx spunea textual,,nu vom putea sterge sf.Treime din mintile oamenilor,pana nu vom dizolva familia,,.Deci astea cu protejarea unor indivizi care schimba anual m multi parteneri sexuali,e o poveste pt. goimi,ca ei sunt tampiti si trebuie manipulati.

Petru a spus: (august 13th, 2021 at 15:05 )

Inooo, nici macar Robu nu este atat de pervers ca tine!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Încep înscrierile și reînscrierile la grădiniță

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise cu lacătul și erau nefolosite. Astfel, administrația locală a creat 200 de locuri noi la grădinițe cu condiții moderne de joacă și învățat. Muncitorii trimiși de primărie au amenajat săli noi de clasă și au efectuat reparații la grădinițe în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.
iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”

Elena Lasconi vrea să fie un președinte jucător, dar nu pe modelul Traian Băsescu, ci unul care să fie prezent în ședințele de guvern și ale plenului Parlamentului României. Își dorește să facă reforme profunde în toate domeniile, iar politic, pentru aceste alegeri prezidențiale își propune să acceadă în turul doi, ceea ce va da...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Cu titlul pe masă. Timișoara și Baia Mare luptă pentru aurul național

SCM USV Timișoara se află la București unde se pregătește pentru finala Ligii de Rugby. Meciul cu Știința Baia Mare va avea loc duminică, 8 septembrie, de la ora 19.00, la stadionul Arcul de Triumf. Este a șaptea finală de campionat cu Timișoara implicată. Din cele șase precedente, cinci s-au încheiat cu victorie, în 2012,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cu titlul pe masă. Timișoara și Baia Mare luptă pentru aurul național
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an școlar a fost stabilită și menționată în Ordinul ministrului educației cu numărul 3 694, din data de 1 februarie 2024. Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, asemenea anului precedent. Structura anului școlar 2024-2025 arată astfel: cursuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat de firma KWS în colaborare cu reprezentanții companiilor Maxagro și TimacAgro, eveniment dedicat fermierilor din întreaga țară. Activând de mulți ani în domeniul agriculturii, Compania Maxagro este una dintre cele mai mari companii din agribusines din zonă și desfășoară activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Elena Lasconi vrea să fie un președinte jucător, dar nu pe modelul Traian Băsescu, ci unul care să fie prezent în ședințele de guvern și ale plenului Parlamentului României. Își dorește să facă reforme profunde în toate domeniile, iar politic, pentru aceste alegeri prezidențiale își propune să acceadă în turul doi, ceea ce va da...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Elena Lasconi, la Timișoara: ”Nu ai de unde să știi dacă vei fi un politician sau un primar bun, important este ce simți că vrei să faci pentru cei din jurul tău”
Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an școlar a fost stabilită și menționată în Ordinul ministrului educației cu numărul 3 694, din data de 1 februarie 2024. Anul școlar 2024-2025 va avea 36 de săptămâni de cursuri, asemenea anului precedent. Structura anului școlar 2024-2025 arată astfel: cursuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar
Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false care circulă online, referitoare la așa-numitele carduri STPT care oferă transport public gratuit timp de șase luni. Postările recente susțin că Primăria Timișoara ar fi lansat o inițiativă verde și că oferta ar fi valabilă până la sfârșitul lunii, invitându-i...
Citeşte tot articolul Citeste articolul STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie
Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat de firma KWS în colaborare cu reprezentanții companiilor Maxagro și TimacAgro, eveniment dedicat fermierilor din întreaga țară. Activând de mulți ani în domeniul agriculturii, Compania Maxagro este una dintre cele mai mari companii din agribusines din zonă și desfășoară activități...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto
Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători a orașului: hramul Catedralei, de ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, Ruga Timișoarei. Nici în acest an nu lipsește un alt eveniment care a fost asociat acestui moment, anume Ziua Minorităților. Aceste acțiuni încheie stagiunea Casei de Cultură...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii
Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise cu lacătul și erau nefolosite. Astfel, administrația locală a creat 200 de locuri noi la grădinițe cu condiții moderne de joacă și învățat. Muncitorii trimiși de primărie au amenajat săli noi de clasă și au efectuat reparații la grădinițe în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.
Toți șoferii care circulă pe principalele autostrăzi din România, dar și pe pe drumuri naţionale, vor fi filmați de un sistem performant de camere, care vor fi instalate de Compania de Drumuri. Viteză excesivă, lipsă rovinietă, toate vor fi văzute de acest sistem, spun cei de la CNAIR. Vestea a fost anunțată, la Timișoara, de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Big Brother se instalează confortabil pe principalele drumuri din România. Se pun camere de 220 de milioane de lei
Unul dintre cele mai importante evenimente de networking dedicat comunității locale de IT, Banat IT Autumn BBQ – RetroTech Edition, va avea loc pe data de 10 septembrie, în Iulius Gardens. Momente artistice speciale, activități interactive, competiții tematice, dar și o serie de surprize ce vor fi dezvăluite în timpul evenimentului sunt pregătite pentru aniversarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Hubul de business din Iulius Town Timișoara se pregătește pentru Banat IT Autumn BBQ – RetroTech Edition
Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii a fost sancționată de poliţiştii locali cu 25.000 de lei pentru neîntreținerea curățeniei. Este a patra sancțiune pentru aceeași faptă primită de socetatea în cauză, Columbus Active SRL, cu sediul în București.   Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au luat astăzi măsura sancționării contravenționale a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea care deține parcarea de pe Calea Circumvalațiunii, amendată cu 25.000 de lei, pentru mizerie
Top