Nica se războiește cu Fritz pe tema soluțiilor la Colterm. Demisia administrației Timișoara, sugerată: Dacă nu au capacitate să lase locul celor care o pot face

Alin Nica

Alin Nica

Primarul Timișoarei a ignorat total două dintre soluțiile pe care președintele CJ Timiș, Alin Nica, i le-a propus pentru a salva Coltermm spune liderul administrației județene: o țeavă care să conecteze CET Sud direct la conducta de transport național a gazelor naturale, respectiv să obțină gaz de ars în cazane din fermentarea deșeurilor. Joi, Nica a declarat că insolvența societății de termoficare a fost cea mai proastă soluție ce putea fi luată, iar aceasta a și dus la problema cu E.ON, care a anunțat că nu mai dă gaze naturale la Colterm. De asemenea, i-a transmis primarului că dacă nu se descurcă să îi lase pe alții pe post.

Alin Nica a asemuit situația din prezent cu comunismul, când aveam parte de restricții în furnizarea căldurii.

Nu am crezut că administrația Fritz va ajunge în această situație, nu mi-a venit să cred să avem  un oraș ca Timișoara, fără apă caldă și căldură, acum la 30 de ani după Revoluție. Poate doar înainte, în perioada comunistă mai exista această situație, cu acele raționalizări la căldură, generațiile tinere nu știu că acestea erau caracteristice perioadei comuniste. Situația este foarte gravă”, a declarat, joi, Nica.

El a vorbit și de o soluție pentru reducerea costurilor, pe care el o estimează că ar fi fost de 30% din prețul gazelor naturale. Nu a precizat și cât ar fi însemnat aceasta față de creșterea de patru sau cinci ori a prețului gazelor naturale.

Eu nu am spus-o public. Am venit încă din februarie cu una dintre soluțiile la criza Colterm, atunci când am fost la Transgaz pentru a rezolva problema conductei Deta – Moravița și l-am luat și pe domnul Fritz, pentru că am avut o idee de a reduce cu 30% costurile cu aprovizionarea cu gaz la CET Sud, acest lucru prin realizarea unei bucle, interne, locale, de înțepare în rețeaua de transport națională, de eliminare a distribuitorului, ce ar fi scăzut prețul gazului cu 30%. Din păcate, în întâlnirile mele succesive cu cei de la Transgaz, au venit aici CA al Transgaz, a fost de trei ori directorul Transgaz și l-am întrebat: v-a mai sunat domnul Fritz, v-a mai dat un telefon în legătură cu această investiție, minoră raportat la problemele cu care se confruntă Colterm și răspunsul dat a fost nu. Din păcate, dezinteresul ne-a adus în această situație. La fel s-a întâmplat și cu acea amendă, tot din lipsă de preocupare a apărut. Cu doar 1% din această sumă, că investiția costa un milion de lei, într-o lună CET Sud avea gaz cu 30% mai ieftin. Această investiție se poate face și acum, primăria trebuie să facă această invest sau curent”, a mai spus Nica.

De fapt, el propune să se realizeze o conductă care să ducă direct gazul din rețeaua Transgaz la CET Sud, o conductă care să plece din stația companiei de transport a gazelor situată pe platforma industrială Incontro, urmând ca societatea Colterm să ia gaz direct de la un producător, cu care să încheie un contract, fără să mai apeleze la un distribuitor.

Alin Nica spune despre colegul său de alianță locală, Dominic Fritz, că se milogește la guvern să îi rezolve problemele. Solicitarea insolvenței a fost o măsură greșită, spune el.

În loc să se lamenteze și să se milogească la guvern să îi rezolve problemele, primarul Fritz ar trebui să facă ceea ce i-am cerut din primăvară, un plan de redresare a societății, din păcate, propunerea cu care a venit, de ducere în insolvență a societății, e cea mai proastă soluție posibilă. Câtă încredere să mai aibă cei care furnizează combustibil  în Colterm, o societate în insolvență, știind că aceasta are o probabilitate de a plăti foarte mică. Acest cerc vicios întreținut de administrația Fritz va duce la falimentarea societății de termoficare și la grave probleme de sănătate pentru populație. Voită, nevoită, aceasta va trebui să îl întrebați pe domnul primar”, a mai spus Nica.

O altă soluție salvatoare pentru Colterm dată de Nica și ignorată de Fritz era ca primăria să cumpere un compostor de gunoaie, iar din fermentarea deșeurilor bio să se producă gaz natural.

Mai vorbeam de soluții, i-am mai dat una domnului primar, e adevărat o chestiune pe termen lung, dar care ar rezolva și o altă propunere cu care se confruntă timișoara, dar o să vedeți că va fi una dintre problemele care va genera știri în perioada următoare, criza deșeurilor. Deci va fi o problemă cu acestea. I-am dat ideea să facă un compostor, care să genereze gaz, care să genereze energie din deșeurile biologice, care se pot descompune, cu care se poate cogenera și acoperi o parte din cheltuieli. Nu a pus în funcțiune nici această idee, deși banii stau la POIM și așteaptă să îi ia o administrație responsabilă, care e gata să facă un proiect european. Din păcate s-ar putea să ne-o ia Constanța înainte și noi să rămânem cu buza umflată că ne-au luat-o alții înainte, de a rezolva nu una ci două probleme cu care Timișoara se confruntă și se va confrunta”, a mai spus Nica.

Șeful PNL Timiș a mai analizat și faptul că primarul a cerut cărbune din rezerva de stat, doar că așa ceva nu există. În plus, bani de la buget nu se pot cere unui guvern demis, cererea în sine arată că actuala conducere a municipalității timișorene ar fi zero la capitolul administrație.

Am văzut că primarul a solicitat cărbune de la rezerva de stat. În primul rând trebuie să te interesezi dacă o asemenea solicitare e plauzibilă și relistă sau doar vrei să te acoperi de hârtii și să spui: ”Domnule, eu am trimis hârtie, ăia nu vor să facă și tu să spui că ei sunt de vină”. În primul rând în rezerva de stat nu există cărbune, atunci cum să iau o asemenea cerere. Voi discuta cu E.ON, voi vorbi cu noul guvern. Cum poți să ceri bani, când pentru aceasta este nevoie de o rectificare de buget, care nu poate fi aprobată de actualul guvern. Eu aveam pretenția că cei de la primărie știu asta.”, a mai subliniat lideru CJT.

Domnul președinte, cu salvarea

Alin Nica spune că se aștepta ca domnul Dominic Fritz să fi venit la el și să îi ceară să îl ajute, dar că e prea orgolios să o facă. În replică, Nica îi transmite că dacă nu e capabil de a rezolva problemele Timișoarei, să lase pe alții în loc, sugerându-i să își dea demisia.

Sunt tabula rasa la administrație, sunt tabula rasa în a gestiona problemele cu care se confruntă Timișoara. Dacă nu au capacitate să o facă să lase locul celor care o pot face. Evident că guvernul nu va lăsa Timișoara să sufere, se va găsi o soluție. Așteptam ca Primăria Timișoara să spună: Domnul președinte nu mai știu ce să fac, nu mai am nicio resursă, vino și ajută-mă. Dar orgoliul și infatuarea nu îi permit domnului primar să ceară ajutorul”, a mai subliniat Alin Nica.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

TM a spus: (octombrie 21st, 2021 at 13:14 )

Domnule Nica , de cand ati fist ales dvs.si restul PNL nu v-ati impacat cu ideea pierderii primariei si ati sabotat continuu actiunile administratiei locale. Ati isit in press non stop cu tot felul de declaratii .Problemele Colterm sunt de ani de zile.Amintiti-va ca in iernile trcute Eon a amenintat primaria cu intreruperea furnizarii gazului si atunci ilistrul primar Robu a apelat tot la guvern pentru ajutor, nefacand nimic pentru insanatosirea companiei.Ieri d-l Diaconu spunea ca primaria ar vrea sa acceseze fonduri din PNDL .A suus ca USR era impotriva acestui program . Va reamintesc ca ei au dorit sa existe niste criterii dupa care se impart banii . S-a vazut cum a fost impartit 1miliard si cum s-au repezit firmele de casa sa icheie contracte de consultanta . Foarte interesant este ca doar primariile PNL , PSD si UDMR au avut nevoie de bani. Alta data cand faceti declaratii amintiti-va ce bine a fist condus orasul si cat era de bascalit primarul Robu pentru care am ajuns sa fim de rasul tariu .

Dinu a spus: (octombrie 21st, 2021 at 13:34 )

Ok! Am înțeles actuală administrație nu se pricepe. Ar fi mai bine să se întoarcă domnul Robu ca să ne învețe cum se fac datorii tot mai multe. Dar ne poate spune domnul Nica, care sunt realizările dânsului de când este președintele Consiliul județean?

Timisorean obiectiv a spus: (octombrie 21st, 2021 at 13:58 )

Solutia e simpla : Alin Nica primar al Timisoarei ! Competent, experimentat, certe calitati de administrator public, face parte din echipa cistigatoare. Singura intrebare este de ce a avut nevoie de 4 mandate ( saisprezece ani ) ca sa introduca gazul metan la Dudestii Noi.

Reos a spus: (octombrie 21st, 2021 at 14:07 )

Care este contribuția domnului Nica ,sau ce realizări fantastice a avut pînă în prezent în afară de a torpeda orice activitate a primăriei de ciudă ???? Se poate că nu au alții mare experiență dar să continue totul ca pe timpul profesorului nu este sigur o soluție , datoriile nu sunt doar de un an fiecare iarnă a fost o problemă . Domnule Nica oamenii nu sunt chiar bătuți în cap cum credeți și cu fentele de țăran a funcționat la țară ,poate pantoful este prea mare.

Timisorean obiectiv a spus: (octombrie 21st, 2021 at 15:47 )

Se intrevede o solutie : Alin Nica, primar al Timisoarei. Are competenta, experienta, certe calitati administrative, liberal, face parte si din echipa cistigatoare. Ce iti poti dori mai mult ? Ramine insa o intrebare : de ce a avut nevoie de 4 mandate ( saisprezeceani ) ca sa introduca gazul in Dudestii Noi ?

eu a spus: (octombrie 21st, 2021 at 15:48 )

8 ani au fost liberalii la butoane si doar au facut datorii si au pacalit furnizorii colterm. si nu au reparat un kilometru de teava de caldura. acum sunt buni sa dea din gura. sa isi vada de satul lui Nica, ca pentru Timisoara nu a facut niciodata nimic

Alina a spus: (octombrie 21st, 2021 at 16:47 )

Am înțeles mesajul domnului Nica… dacă nu vreți să furați, dacă nu vreți să dați țepe… lăsați-ne pe noi „liberalii”… că suntem specializați în șmecherii. Ar fi interesant dacă domnul Nica s-a consultat cu doamna Oana Sandru… nimeni alta decât soția deputatului Cosmin Sandru, mare specialist în CA la Colterm, în prezent asistenta personala a … președintelui CJ Timiș…Aaaaalin Nicaaa!

liviu a spus: (octombrie 22nd, 2021 at 09:24 )

Se cearta un muzicant-bucatar de duzina din clasa curling(sport) cu un aventurier venit la timisoara pentru senzatii tari.

Tim a spus: (octombrie 22nd, 2021 at 10:41 )

Mu1e PSD și mu1e PNL și UDMR și mu1e Ciolacu revoluționar de Buzău 🤮

Tim a spus: (octombrie 22nd, 2021 at 10:43 )

Mu1e PSD și mu1e PNL și UDMR și mu1e Ciolacu revoluționar de Buzău 🤮

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

Societatea de specialitate a Primăriei Timișoara a schimbat ușile de acces în Piața Girocului și instalația electrică în Piața Dacia

Societatea Piețe SA a realizat în ultima perioadă mai multe investiții în cadrul unităților administrate. Astfel, s-au schimbat ușile vechi de acces în piața din cartierul Girocului, respectiv instalația electrică în Piața Dacia. De asemenea, societatea primăriei a achiziționat aparatura necesară pentru a putea să realizeze singură curățenia. ”În locul ușilor „coapte” de rugină, concepute...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea de specialitate a Primăriei Timișoara a schimbat ușile de acces în Piața Girocului și instalația electrică în Piața Dacia
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Winter in My Town
Winter in My Town

Sport vezi arhiva Sport

Play-off pe ultima linie dreaptă. Fetele de la Poli joacă în Top 6

Politehnica Timișoara a primit pe Stadionul Știința vizita echipei Banat Girls, formaţie din Reşiţa care joacă în acest seyon acasă la Comloşu Mare. Un meci, ultimul din sezonul regulat, început pe soare și terminat pe ploaie, un joc cu cinci goluri și multe alte ocazii, o partidă al cărui fluier final a adus bucurie prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Play-off pe ultima linie dreaptă. Fetele de la Poli joacă în Top 6
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Continuă să fie amendate persoanele care nu poartă mască

Peste 300 de agenți de la IPJ Timiș împreună cu polițiști locali, jandarmi, pompieri și reprezentanți ai I.T.M Timiș au desfășurat, luni, controale în vederea limitării răspândirii virusului Covid-19. Au fost verificate 73 de societăți comerciale, precum şi 101 mijloace de transport persoane, dintre care 41 de mijloace de transport în comun, fiind totodată legitimate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă să fie amendate persoanele care nu poartă mască
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Marius_Pentek_Managing_director_Doctari_Group_Technologies

Doctari Group deschide un hub tehnologic la Timișoara și angajează specialiști software

Un hub technologic este deschis la Timișoara de către doctari group, lider german în furnizarea serviciilor medicale doctari group furnizează tehnologii inteligente, instrumente digitale, noi modele de lucru pentru plasamente profesionale temporare sau permanente, tehnologii și soluții pentru domeniul medical Noua echipă creată la Timișoara, parte a doctari group, lucrează la dezvoltarea unei platforme integrate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doctari Group deschide un hub tehnologic la Timișoara și angajează specialiști software

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un hub technologic este deschis la Timișoara de către doctari group, lider german în furnizarea serviciilor medicale doctari group furnizează tehnologii inteligente, instrumente digitale, noi modele de lucru pentru plasamente profesionale temporare sau permanente, tehnologii și soluții pentru domeniul medical Noua echipă creată la Timișoara, parte a doctari group, lucrează la dezvoltarea unei platforme integrate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doctari Group deschide un hub tehnologic la Timișoara și angajează specialiști software
Peste 300 de agenți de la IPJ Timiș împreună cu polițiști locali, jandarmi, pompieri și reprezentanți ai I.T.M Timiș au desfășurat, luni, controale în vederea limitării răspândirii virusului Covid-19. Au fost verificate 73 de societăți comerciale, precum şi 101 mijloace de transport persoane, dintre care 41 de mijloace de transport în comun, fiind totodată legitimate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă să fie amendate persoanele care nu poartă mască
Peste 1.500 de participanți au fost împreună online, la sfârșitul săptămânii trecute, la cea de-a VI-a ediție a workshop-ului internațional dedicat competențelor digitale în cultură, educație și nu numai. Evenimentul a înregistrat un real succes, cu un număr record de 36 de speakeri din Europa și SUA, experți europeni,  cadre didactice din mediul universitar și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 36 de speakeri internaționali și peste 1500 de participanți la workshop-ul „Competențe digitale pentru educație și cultură”/FOTO
Societatea Piețe SA a realizat în ultima perioadă mai multe investiții în cadrul unităților administrate. Astfel, s-au schimbat ușile vechi de acces în piața din cartierul Girocului, respectiv instalația electrică în Piața Dacia. De asemenea, societatea primăriei a achiziționat aparatura necesară pentru a putea să realizeze singură curățenia. ”În locul ușilor „coapte” de rugină, concepute...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea de specialitate a Primăriei Timișoara a schimbat ușile de acces în Piața Girocului și instalația electrică în Piața Dacia
Biserica Fabric Vest – Pogorârea Sfântului Duh, aflată în apropierea Fabricii de Bere din Timișoara, va fi inclusă în patrimoniul cultural al orașului și va deveni obiectiv turistic. Marți, la biserica Fabric Vest de pe Strada Ștefan cel Mare, Grupul de Acțiune Locală Timișoara, reprezentat de Cătălin Tiuch, alături de Fundația Filantropia, reprezentată de preotul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biserica ortodoxă Fabric Vest va deveni obiectiv turistic
CCIA Timiș invită firmele la un nou webinar dedicat economiei circulare, ce va avea loc în data de 15 decembrie, cu începere de la ora 11.00, cu tema: “Dezvoltarea recentă a Economiei Circulare în Regiunea Balcanică”. Evenimentul este organizat în cadrul Proiectului“Western Balkan Circular and Climate Innovation BEACONS”, finanțat de EIT Climate-KIC și derulat de CCIA...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezvoltarea recentă a Economiei Circulare în Regiunea Balcanică, dezbătută în cadrul unui webinar la CCIA Timiș
Iulius Mall, parte a celui mai mare ansamblu mixed-use de regenerare urbană din vestul țării, Iulius Town Timişoara, a primit certificarea LEED® GOLD din partea US Green Building Council. Cu 105.000 mp închiriabili, Iulius Mall Timişoara deţine cea mai mare suprafață de shopping din afara Capitalei, după ce, în anul 2019, a fost integrat în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iulius Mall Timișoara a primit certificarea  LEED® GOLD
Polițiștii timișeni continuă și în acest an acţiunea naţională „Foc de artificii”, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu articole pirotehnice desfăşurate de persoanele fizice şi juridice. Până în 9 ianuarie 2022, poliţiştii acţionează, pe raza județului Timiș, pentru prevenirea oricăror incidente provocate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice. Astfel, polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele care vând articole pirotehnice, verificate în această perioadă
Polițiștii locali au aplicat, doar în ultima lună, 147 de amenzi persoanelor fizice și juridice care nu au respectat legislatia referitoare de depozitarea de deșeuri. Persoanele sancționate fie au aruncat sau au depozitat resturi pe domeniul public, fie nu au respectat actele normative referitoare la depozitarea materialelor rezultate din diferite activități. Astfel, potrivit legii, sancțiunile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Atenție! Amenzile pentru abandonarea deșeurilor sunt cuprinse între 500 și 10.000 de lei
Top