S-au certat ca la ușa cortului pe postul de președinte de ședință. Consilierii locali s-au gratulat din nou cu adjective colorate

primaria timisoara

primaria timisoara

Un subiect aparent banal a reușit să aducă cea mai dură dispută verbală din plenurile din ultima vreme ale Consiliului Local Timișoara. Numirea președintelui de ședință și schimbarea bruscă a unui acord, verbal, care exista între grupurile politice din CLT a dus la o ceartă de o oră, cu acuzații care au ajuns la nivelul de ”partid balama”, de acuzații de lipsă de democrație sau solicitarea demisiei din funcția de viceprimar pentru Cosmin Tabără.

Un post care, teoretic, nu are niciun fel de miză, cel de președinte de ședință de plen a iscat 0 dispută imensă în CLT. Un acord verbal între liderii de grup prevedea asigurarea prin rotație, de către un reprezentant al partidelor, prin rotație. Acum ar fi fost rândul celor de la Pro România să treacă pe acest post, dar USR a decis că nu ar fi corect așa și l-a ”împins” pe viceprimarul Ruben Lațcău pe post. În mod normal, acesta ar fi urmat să fie ocupat timp de trei luni de Roxana Iliescu, o consilieră locală de la Pro România, care numai pe placul USR nu este. De aici a pornit un scandal în toată legea, consilierii care nu sunt membri ai partidului ”la guvernare”, spunând că USR încalcă democrația, cuvântul dat și că vor să pună pumnul în gura celorlalți consilieri locali. Până la urmă, în urma votului, Ruben Lațcău a câștigat, previzibil, cu cele 14 voturi ale partidului său și cele ale ”conspiratului” Raul Ambruș, față de cele 13 ale opoziției.

La baza scandalului a stat un acord, e drept, verbal, între șefii de grup, care au stabilit un algoritm de numire a președintelui de ședință, după cum a explicat viceprimarul Cosmin Tabără, președinte de ședință pentru ultima dată.

Paie pe focul deja stârnit a pus consiliera USR, Paula Romocean, care a spus că nu înțelege de ce trebuie neapărat să se respecte acest acord, chiar dacă a fost stabilit deja. Ea a cerut ca CLT să fie … maleabil, deci, în concluzie, un asemenea gentlemen’s agreement nu ar avea valoare.

Nu văd de ce e bătută în cuie și dacă am stabilit la un moment dat că Pro România va conduce o ședință trebuie neapărat să conducă aceste luni. Cred că trebuie să fim mai maleabili. Nu trebuie să fie subiect de ceartă în consiliul local”, a spus Paula Romocean de la USR.

A fost momentul în care s-a declanșat disputa verbală totală din ședință.

Cred că e unul dintre puținele lucruri care mai rămâne să dea alura de dezbatere în consilul local și nu cred că ar trebui renunțat atât de ușor la acest lucru pentru a fi, citez doamna Romocean, maleabil, nu știu ce înseamnă asta, mai degrabă nedemocratic”, a spus și liberalul Dan Diaconu.

Unul dintre cele mai dure discursuri a fost cel al lui Simion Moșiu.

Ce or să spună cetățenii orașului? Chiar suntem la ședință de partid aici? Chiar nu vă dați seama că sunteți în plenul consiliului local și Timișoara se mai numește? Încercați să reluați o ședință de acum 2, 3, 5, 7 ani să vedeți cum se desfășura o ședință. Cum adică nu contează ce s-au înțeles liderii de grup? Domnul primar a plecat din ședință să nu asiste la circoteca asta. De ce vă este frică să aveți un dialog și o dezbatere? Este o colegă din Opoziție, ce vă poate face? De ce tot timpul sunteți cu pumnul în gură când celălalt are altă părere?”, conform consilierului local PNL.

Și ”perdanta” Roxana Iliescu a reacționat, dar discursul ei în ședința online a fost întrerupt brusc de o problemă tehnică

Cuvântul unui om valorează cât o sută de contracte, ar trebui să se aplice și în consiliul local. Dacă voi nu vă țineți cuvântul, OK, am înțeles, până acum așa am funcționat. Dar de acum înainte cum vom funcționa?”, a spus Roxana Iliescu, după care legătura de internet a acesteia a căzut.

Situația ciudată i-a dat prilejul viceprimarului Lațcău să adreseze o serie de afirmații care au fost considerate de consilierii locali cel puțin lipsite de bun simț.

E un semn, vedeți că până și internetul nu o mai suportă. S-a sinucis firba optică”, a spus Lațcău.

Discursurile au continuat cu luarea de poziție a lui Ștefan Sandu, care a spus că USR vrea să pună pumnul în gura consilierilor.

Din păcate, trăim din nou un moment trist în istoria orașului. Timișoara, oraș cunoscut pentru tolerență, deschiderea pentru părerile, etniile, către tot ce poate fi un evantai se opinii, se dovedește, în consiliul local, logica pumnului în gură și a lui „fac pentru că pot”. Nu știu dacă mai există ceva să nu fi fost călcat în picioare de USR, care are majoritate, în consiliul local”, a spus Ștefan Sandu.

Cea mai aprigă dispută a fost între cei doi viceprimari, Tabără și Lațcău au folosit cuvinte mai apăsate ca niciodată. Cel din urmă a spus despre PNL că e partid balama al PSD și că Tabără ar trebui să plece de pe funcție.

Domnule președinte (n.r. – Cosmin Tabără), de când sunteți în această alianță cu PSD și Pro România ați uitat probabil lucrurile pe care le-ați discutat. Înțelegerea care a fost și data trecută a fost legată de algoritmi. Dacă mergem pe 1-1-1-1, fiecare grup politic primește pe rând conducerea ședinței, deci se va dizolva de fapt votul reprezentativ și vom ajunge într-o situație în care 25% din președinții va fi distribuită unui partid, caz în care nu suntem într-o situație de echitabilitate pe votul politic. Ca să păstrăm acest algoritm, e rândul USR-ului. Poezia pe care o repetați este aceeași. PNL este într-o alianță și cu PSD și cu Pro România. Până la urmă, asta a ajuns din PNL, partidul balama al PSD-ului nu doar la București, ci și la Timișoara. Eu vă urez succes, domnul Tabără, și nu uitați că momentan sunteți viceprimar al unei administrații USR PLUS. În cazul în care alianța nu mai funcționează în consiliul local, primul pas pe care trebuie să îl faceți este să vă dați demisia. Câtă vreme sunteți viceprimar, sunteți viceprimar votat cu voturile USR PLUS și ale PNL. Vă rog, măcar să mimăm, dacă nu putem să fim și consecvenți că avem această alianță funcțională. Nu de alta, dar vă văd că sunteți viceprimar”, a afirmat viceprimarul Ruben Lațcău.

Nici Tabără nu a rămas dator. El a acuzat USR că a numit un om de la AUR într-un consiliu de administrație al unei societăți a primăriei, dar și că a băgat cuțitul în spatele PNL.

Vă mulțumesc mult pentru această lecție politică pe care încercați să mi-o dați de fiecare dată. Încercați la fiecare ședință să faceți pe un mare analist politic. Din păcate, eșuați de fiecare dată. Știți foarte bine cine a îndepărtat PNL de lângă dumneavoastră prin acea alianță cu Raul Ambruș prin care v-ați dorit doar totalitarism și să aveți putere deplină în consiliul local și să închideți gura tuturor. Am venit să facem reformă cu oameni noi și veniți cu aceeași oameni în consiliile de administrație”, a răspuns viceprimarul Cosmin Tabără.

Discuțiile colorate în fața publicului au continuat. Este greu de înțeles cum consilierii locali nu înțeleg faptul că timișorenii văd aceste dispute ridicole, s-a ajuns de la câteva mii de urmăritori ale ședințelor prezentate online ca acum să fie sub o sută de oameni.

Roxana Iliescu și-a spus păsul, ulterior, pe Facebook.

Cu privire la președinția plenurilor, ce să spun? Previzibil… sunt lipsiți de caracter, iar Lațcău, ne-a obișnuit cu minciuna… La începutul mandatului, am convenit ca președinția să fie preluată de către un reprezentant al fiecărui partid reprezentat în consiliul local, în ordinea numărului de consilieri. Ulterior, înainte de nominalizarea mea, după ce mandatul aparținuse USR, PNL și PSD, Lațcău s-a răzgândit, invocând nu știu ce algoritmi, legea și regulamentul (mințind, evident, pentru că nici legea și nici regulamentul nu prevăd ce a spus Lațcău), susținând ca mandatul să fie preluat din nou de USR, după PNL și abia ulterior sa vină rândul Pro, de la 1 martie 2022. Acum… nu mai a vrut nici ce singur a propus în august! Previzibil, penibil, prost crescut”, a scris consilierul local Pro România.

Se pare că la baza forțării eliminării algoritmului ar fi dorința unor ședințe fără atmosferă pentru cei de la USR, măcar pentru cea în care se va vota și bugetul local.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto

Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL. Primarul liberal al comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, afirmă că a colaborat foarte bine în Consiliul Local cu cei doi proaspeţi membri PNL. Ionuţ Stănuşoiu susţine că nu doar PNL va deveni mai puternic în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL
Atmosfera a fost încărcată de surprize și subtilități politice la recenta lansare a candidaturii PSD-PNL a lui Nicolae Robu pentru Primăria Timișoara, un eveniment ce a avut loc la Iulius Congress Hall. Deși era de așteptat să fie un moment de unitate pentru alianța PSD-PNL, un gest al lui Nicolae Robu a stârnit nemulțumiri printre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză și nemulțumire în rândul tinerilor liberali: Nicolae Robu alege TSD în detrimentul TNL la lansarea candidaturii sale
Primăria Timișoara a anunțat că investiția pentru realizarea noii clădiri a Liceului Waldorf e în grafic. Peste trei sferturi din lucrări au fost realizate și investiția este planificată pentru finalizare completă în această vară. Constructorul a montat geamurile de mari dimensiuni. Clădirea are două niveluri, parter și etaj, și include spații unde vor studia aproape...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei sferturi din lucrările de la extinderea Liceului Waldorf au fost realizate
Mult disputata sală multifuncțională de la Palatul Administrativ e acum modernizată. Suma investită de cei de la Consiliul Județean Timiș a depășit un milion de lei. Sala Multifuncțională din Palatul Administrativ a trecut printr-o importantă modernizare Cu o investiție de peste 1 100.000 lei (TVA inclus), am fost realizate modernizări esențiale pentru a oferi utilizatorilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Multifuncțională, devenită celebră în aceste zile, a fost modernizată
Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
PSD Timiș a decis lista consilierilor locali propuși pentru Timișoara, respectiv a celor județeni. Sunt zece poziții pentru CJT, respectiv șapte pentru CLT. Propunerile urmează să fie ”amestecate” cu propunerile partenerilor de la PNL. Paritatea la consiliul județean este una favorabilă PSD, iar aici sunt zece candidați propuși de social-democrați, în ordinea pe care vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ce candidați propune PSD la ”mixarea” cu PNL. Au fost stabilite propunerile pentru CLT și CJT
Disputa dintre Alin Nica, actualul președinte al CJ Timiș, și Alfred Simonis, contracandidatul său la alegerile locale, pe tema ședinței de guvern de joi de la Timișoara pare să nu mai aibă final. Miercuri, Alin Nica a ieșit public și a acuzat PSD că ar fi amenințat participanții la o dezbatere pe teme de regionalizare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis îi cere lui Alin Nica să prezinte lista celor care acuză că au fost amenințați de PSD: ”Să depună plângeri la Parchet”
Concursul prin care Florin Răvăşilă, fostul consilier personal al lui Nicolae Robu, a ajuns şef peste jumătate din patrimoniul Tmişoarei a fost anulat în instanţă. Trimis în judecată de DNA pentru şpagă, Răvăşilă a trecut acest concurs fără ca măcar să-şi scrie lucrarea. Primăria Timișoara a câștigat procesul de anulare a concursului în baza căruia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Instanţa a anulat concursul prin care Florin Răvăşilă, omul lui Nicolae Robu, a ajuns stăpân peste patrimoniul Timişoarei
Surpriză în organizarea ședinței de guvern de la Timișoara. Întâlnirea ar putea avea loc în sala Video, aflată la sediul Prefecturii Timiș, și nu la sala Multifuncțională, așa cum se dorea inițial. Scandalul sălilor pentru găzduirea ședinței de guvern programate joi la Timișoara s-ar putea termina cu o surpriză. Discuțiile susținute, mai ales în contradictoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Video de la Prefectură ar putea fi gazda ședinței de guvern de la Timișoara
Top