Un sondaj despre un oraș bolnav, în care lumea e mulțumită de sănătate

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Ar fi trebuit să fim indignați ca și oameni de rând că ditamai ministrul Transporturilor nu circulă cu metroul? Ba că se și strâmbă în stilul său la știrile Digi24 când este întrebat dacă el ca șef al forului tutelar, finanțator al acestui sistem de transport în comun bucureștean nu scoate capul să vadă cum circulă cetățeanul. N-am putea avea siguranța că plimbatul lui Sorin Grindeanu cu metroul ar îmbunătăți situația, mai ales când pui problema atât de belicos politic față de fostul ministru Drulă, singurul demnitar de la MT care a încercat să spargă gașca mafiotă din subteranele capitalei.

Pe de altă parte, nici ministrul Apărării nu circulă cu avioanele F16, să vadă dacă totul e în regulă la manșă, cum nici ministrul Sănătății nu se internează în saloane cu patru cinci pacienți și fără baie pentru o operație de hernie. De aia tot ne apără americanii dacă le picăm cu tronc rușilor, iar noi, timișorenii, spunem ferm în sondajul Universității de Vest că peste 80% suntem mulțumiți cu ce sănătate avem, sănătate personală, mă gândesc, dar tot senzațional este răspunsul pentru o țară aflată pe primul loc la mortalitate in UE.

Interesantă lucrare și nu în măsură să ne arate optimismul pe față. Să ridice mâna sus cine n-a mai circulat deloc cu mijloacele de transport în comun din Timișoara în ultimul an! Nici eu nu am circulat cu tramvaiul. Nu că nu aș fi vrut, am și card pentru asta, dar liniile 4 și 5 sunt blocate de ceva vreme de marile proiecte derulate de primărie în zona de nord-vest a orașului. Ba chiar, înainte de evaluarea națională, am ales un liceu pentru copil între prefectură și primărie, cumva nu foarte departe de o stație de tramvai 4. Au trecut trei ani, pandemia, apoi megașantierele Timișoarei, se termină și liceul și n-am mai apucat să ne bucurăm de această facilitate.

Fac o paranteză. Nu știu cum am avut acest noroc chior să mă bucur de atâtea investiții municipale: bulevardele Bogdănești, Cetății și Gheorghe Lazăr, toate deodată. Dacă vreți, e ca și cum guvernul Ciucă ne-ar face Sala Polivalentă, stadionul mare și vreo două bazine de înot până la alegeri, iar SUA și UE ne-ar da Visa Waiver și acord Schengen în aceeași zi, să dăm o noapte întreagă cu artificul.

Vorbeam de sondajul UVT. Pe lângă anomalia cu timișoreanu roșu-n obraji de atâta sănătate, în timp ce România e la coada tuturor topurilor și statisticilor despre calitatea serviciului medical, despre apetitul cetățeanului de a se verifica periodic, sondajul mai arată că doar 30% folosesc transportul în comun, iar peste 60% folosim mașina. Da, „folosim” și treaba asta trebuie să se termine cumva, iar dacă nu suntem în stare, atunci musai autoritățile trebuie să descurajeze treaba asta.

Veți zice că mai mare descurajare decât lipsa parcărilor în centrul orașului nu se poate. Așa este și felicit primarii de până acum pentru impotența, indolența lor în acest domeniu. Felicit și guvernul că n-a înjumătățit prețul la carburant pentru plimbările câte unul în autoturism până la supermarket pentru niște foi de lasagna. Nu putem felicita Armata Roșie, că a pornit războiul și explozia de prețuri în lume, dar câte nu s-au legat pentru a ne face pe noi, mașinomanii, să mai lăsăm volanul măcar pentru drumuri mai scurte de un kilometru?

Dar transportul în comun face față? Avem ceva pus la punct și plângem că nu-l folosește lumea? Avem câteva tramvaie noi și mai vin autobuze electrice, aduse mai mult sau mai puțin pe bani europeni. Poate că astea vor veni odată și-odată, dar infrastructura? Poate că tramvaiele astea noi vor funcționa OK pe liniile de pe bulevardele nou-nouțe, Bogdăneștilor, Cetății, Stan Vidrighin, mai vine și strada Gării cândva, dar pe restul traseului?

Primăria cu asta ar trebui să se ocupe ce-a mai rămas din mandatul ăsta și începutul celui viitor. Să facă în așa fel ca societatea de transport local să nu funcționeze ca un serviciu pentru lumea a treia, pentru fraieri care n-au bani și „zeamă” de pus în mașină. Să dai un ban, dar să primești ceva de acel ban, tramvaie la timp, vatmani și șoferi motivați, campanii care să atragă populația spre acest gen de serviciu. Timișoara are prea multe „găuri negre” bugetar vorbind. Măcar transportul, dacă cu curățenia nu merge atât de ușor.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Un USR-ist a spus: (august 8th, 2022 at 13:24 )

Nu-s de acord cu unele lucruri. Suntem 2 care venim la serviciu în același loc ( nu contează unde, tot cu un mijloc de transport trebe s-ajungem ). Păi, la 4 lei biletu : 2x4x2x21 = 336 lei. Benzina nu mă costă atât.Se poate lua în calcul și 2 abonamente, da` tot mai scum dă.

ghita a spus: (august 8th, 2022 at 14:12 )

Stam la casa intr-un catun de langa Timsoara, am vandut una din masini, avem biciclete si mergem la magazinele mari cu bicicletele pentru orice sub 5 Kg, cu rucsacul in spate.
Pot spune ca ma simt mult mai bine si… mai bogat. Satul nostru are piste de biciclete. Dimineata pe racoare e chiar placut sa mergi la cumparaturi, chiar si pe ploaie :). In plus merg cu sotia, ca la plimbare 🙂

Poli 21 a spus: (august 8th, 2022 at 15:44 )

Sub atenta obladuire a renumitului „doctor” fritzulica timisoara se apropie cu pasi repezi spre un colaps apropiat de coma.

007,5 a spus: (august 8th, 2022 at 17:33 )

toate mergeau bine și frumos pân-a apărut Fritz ăsta! Un adevărat blestem: a adus inflația, prețurile mari, a determinat apariția unor semne îfricoșătoare (cum ar fi sindicatul din Primărie), apoi războiul, a oprit circulația căldurii prin conducte și a redus circulația banilor prin vechile țevi. A stricat buna conviețuire dintre PNL, PSD și UDMR, în alianța lor cu nume atât de frumos: Partidul Comunist Român.
Băi, Fritz, ia-ți și tu o amantă, un comision acolo, ceva, intră într-o lojă, o biserică protestantă cu mulți votanți, mai pe simplu spus, în rândul lumii!!! Copiază o teză de doctorat, dacă la alte de-astea românești ești incompetent. Vezi că mai e o sesiune de admitere la SNSPA sau la Colegiul Național de Apărare, prin toamnă!!!

Adi a spus: (august 10th, 2022 at 09:44 )

Draga reporter
Esti si slab informat, si tendentios, si insufli frica de transportul in comun prin minciuna sau supozitii neintemeiate!
Tramvaiele 7,8,9 merg ca ceasul.
Din ce observ cand astept 7-8-9, si 1 si 2 merg OK.
Autobuzele majore, 40 si 33, zbarnaie.
E1,2,3 vin la timp.

Ce vrei de fapt? Sa grabeasca santierele doar ca tu de fapt sa revii cu masina pe strada, iar pe copil sa il trimiti cu tramvaiul doar pt ca scapi de el?

Da, s-ar putea imbunatati frecventa unor linii, s-ar putea crea cateva statii noi pentru a facilita transportul scolarilor dimineata.
Dar nu spune ca tramvaiele nu sunt bune (poate in cele vechi lipseste clima) si ca nu merg!

Mai sus UN PROSTOVAN se plange ca 2 abonamente sunt mai scumpe decat mersul la servici in fiecare zi lucratoare cu masina. Cu exceptia faptului in care e foarte bolnav, sau obez de da pe-afara, asta inseamna ca are sub 2km de mers de acasa la servici. Oric om normal la cap, oriunde in lumea asta, i-ar face pe jos, chiar dc e director!

Ce trebuie sa faca intr-adevar primaria este sa desfiinteze nenorocitele alea de autobuze de firma. Sa discute extinderea unor linii sau infiintarea unora noi, pentru a suplini lipsa lor.
Si atunci marea majoritate a masinistilor, din vorba in vorba, vor vedea ca se poate veni si cu trambaiul sau autobuzul.
Parcarea de la primarie sa nu permita accessul decat cu Tpark, si sa vedeti atunci cum sutele de angajati vor polua mai putin si vor veni cu mijloacele de transport in comun!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș, în cadrul unui eveniment în care i-au fost alături șeful de partid, Ludovic Orban, dar și aliatul său local, Dominic Fritz. Au fost vorbe grele la adresa principalului adversar politic, PSD,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de Cultură Timișoara a pregătit un concert pentru iubitorii tuturor genurilor muzicale, vedeta serii fiind cuoscuta DJ Sonique. de asemenea, are loc și un cros. Joi, 9 mai, în Piața Victoriei din Timișoara, cu începere de la ora 18:00, va avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei
Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul ligii secunde. Deşi la un moment dat părea doar o formalitate, Dumbrăviţa încă nu reuşeşte să se salveze matemic de la retrogradare. Echipa bănăţeană a avut un meci accesibil acasă cu Metaloglobus şi avea nevoie de victorie pentru a depinde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans
În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta să primească două grupe suplimentare. Contractul de finanţare este de peste 2,6 milioane de lei. Vineri a avut loc predarea de amplasament pentru acest proiect, urmând ca ordinul de începere a lucrărilor să fie emis în curând, imediat după sărbătorile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda
Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate, nu a fost să fie organizat chiar la conacul unde lucrările de reabilitare sunt în partea lor finală, dar problemele descoperite au făcut necesare lucrări suplimentare. Totuși, evenimentul vine să încununeze 10 luni de muncă susținută și colaborări de excepție....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes
Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un joc de glezne şi pentru timişorenii care nu sunt familiarizaţi cu lumea lui Florin Răvăşilă. Exact, mă refer la omul său de casă, pentru care Robu a spart în două patrimoniul Timişoarei, Răvăşilă ajungând stăpân peste o jumătate de oraş....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan
Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În fruntea listei se află Alin Nica, actualul preşedinte al CJ Timiş şi candidat pentru un nou mandat în fruntea instituţiei. Pe următoarele locuri se află doi tineri, Vlad Şendroiu (USR) şi Ionuţ Sîrbu (FD), fost preşedinte al TNL Timiş. De...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei
România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Top