Bienala Art Encounters, dar mai ales expozițiile eveniment „Victor Brauner: Invenții și magie”, respectiv expoziția „Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale”, toate parte din programul cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, au fost promovate în aceste zile la Paris la Centrul Georges Pompidou.
Anvergura respectivelor manifestări culturale a fost detaliată la Paris de către Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters, Filip Petcu, directorul Muzeului Național de Artă din Timișoara, Camille Morando, curatoarea expoziției „Victor Brauner: Invenții și magie” și directoare a Departamentului Informație și Cercetare Colecții Moderne la MNAM-CCI/ Centre Pompidou, Elvira Lupșa, producător cultural pentru Fundația Art Encounters, Doïna Lemny, curatoarea expoziției „Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale” și conservatoire onorifică în cadrul Muzeului Național de Artă Modernă/ Centre Pompidou, Julien
Chiappone- Lucchesi, Directorul Institutului Francez din România, Tilla Rudel, Directoarea Institutului Francez din România la Timișoara. In final au avut scurte intervenții si Laurent Le Bon și Xavier Ray, Președintele respectiv Directorul General ai Centrului Pompidou.
Aceștia au scos în evidență importanța parteneriatelor culturale și instituționale care au făcut posibilă organizarea unor evenimente ce vor capta, cu siguranță, atenția lumii culturale europene prin originalitatea conceptelor și prin premierele artistice evocate.
„Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii reprezintă un program cultural complex, care își propune să transforme oamenii, artiștii și instituțiile culturale în actori relevanți ai transformării orașului, pe termen lung, prin intermediul culturii. Suntem bucuroși să putem promova la Paris o parte din evenimentele cu care și noi contribuim la ambițiosul program al acestui an și sperăm că Timișoara va primi atenția pe care o merită”, a declarat Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters.
Primul eveniment, care va fi vernisat chiar în weekendul de deschidere a proiectului Timișoara–Capitală Europeană a Culturii 2023, este cea mai importantă retrospectivă Victor Brauner din Europa de Est. În premieră pentru România, omagiul adus pictorului suprarealist, născut la Piatra Neamț, însumează o bună parte dintre lucrările sale din perioada 1920–1960. Camille Morando, curatoarea expoziției, a selectat în jur de 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații de carte și documente menite să ofere o imagine cât mai comprehensivă asupra creației și vieții lui Victor Brauner, asupra universului său erudit, plin de umor și de inventivitate, cu tușe ludice sau de inspirație ezoterică. Lucrările sunt împrumutate de la Centrul Pompidou (aprox. 40), de la muzeele din Marsilia și Saint-Etienne, precum și din alte muzee și colecții private din România. Expoziția este acompaniată de un catalog emblematic, conceput de Camille Morando și publicat datorită remarcabilei implicări a lui Christian Derveloy și a imprimeriei Arta Grafica.
„La o sută douăzeci de ani de la nașterea lui Victor Brauner în Regatul României, expoziția de la Muzeul Național de Artă din Timișoara dorește să aducă un omagiu acestui mare artist, încă prea puțin cunoscut în țara sa natală. Cu aproape șaptezeci de lucrări (pictură, sculptură, desen și gravură), care reflectă creația artistului de la București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960, la care se adaugă o bogată prezentare a documentelor de arhivă și a lucrărilor, această primă retrospectivă într-un muzeu românesc își propune să prezinte caracterul singular al operei lui Brauner, o operă influențată de avangardele românești și franceze, precum și de civilizații arhaice și cele mai diverse mitologii”, a spus Camille Morando, curatoarea expoziției „Victor Brauner: Invenții și magie”.
Comentarii prin facebook