Administrația Bazinală de Apă Banat a avut un an cu numeroase investiții realizate pentru buna gospodărire a apelor din zona de vest a României. Seceta a pus mari probleme în gestionarea resurselor de apă, cele mai mari au fost în acele zone unde nu există legături între zonele cu acumulări care nu sunt legate cu alte surse de apă, care să poată compensa lipsa apei.
În acest an seceta a durat extrem de mult, până în luna noiembrie, și nu până în septembrie cum era de obicei, spun specialiștii ABA Banat.
Instituția a anunțat o serie de investiții programate și pentru anul viitor, menite să reducă riscul inundațiilor și să gestioneze mai eficient resursele de apă. Pe lista acestora se numără: Regularizarea pârâului Nădrag și a afluenților acestuia în județul Timiș, un proiect cu o valoare totală de 59 milioane lei cu TVA; Amenajarea complexă a râului Bârzava și a afluenților pe sectorul Bocșa – Gătaia, Caraș-Severin și Timiș, aflată în faza de proiectare; Sistem de evacuare a apelor din incinta îndiguită de la Remetea Pogănici, Caraș-Severin, cu un buget de 3,4 milioane lei; Apărarea împotriva inundațiilor a localității Teregova, Caraș-Severin, cu un cost estimat de 40 milioane lei; Reabilitarea podului pietonal de la Nodul Hidrotehnic Sânmartinul Maghiar, județul Timiș, în valoare de 14 milioane lei.
„Lucrările promovate și cele în desfășurare demonstrează angajamentul nostru pentru a asigura o infrastructură rezilientă și o protecție eficientă a comunităților afectate”, spun cei de la ABAB.
Seceta din 2024 servește ca un semnal de alarmă pentru necesitatea unor politici proactive în gestionarea apei, mai ales în contextul schimbărilor climatice tot mai evidente. Pentru a combate efectele secetei și a preveni alte situații critice, ABAB a derulat în 2024 studii de fezabilitate pentru mai multe lucrări importante, urmând ca în 2025 să se finalizeze proiectele tehnice și să se obțină avizele necesare pentru investiții.
Comentarii prin facebook