Art Encounters a pregătit o listă de evenimente excepționale în weekendul de deschidere al TM2023

Timișorenii și nu numai sunt așteptați în weekendul deschiderii Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, la o serie de evenimente organizate de Fundația Art Encounters.

Organizate între 17 și 19 februarie, acestea includ expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” cea mai importantă retrospectivă a artistului Victor Brauner organizată în Europa de Est, tururi ghidate parte a expoziției “Simetric, niciodată identitic” curatoriata de Diana Marincu directorul artistic al Fundației, cât și prezentarea cărții Doinei Lemny Brâncuși et ses Muses, de ziua lui Brâncuși la Librăria Două Bufnițe.

Ne bucurăm că putem contribui, printr-o serie de evenimente remarcabile, la sărbătoarea culturală a unui oraș care anul acesta își spune multiplele povești despre trecutul, prezentul și viitorul lui, în cheia luminii ca simbol al coeziunii sociale. Îi invităm cu inima deschisă pe timișoreni și pe oaspeții orașului nostru să ia parte la evenimente speciale ce marchează debutul unui sezon cultural de excepție, unic în istoria Timișoarei”, subliniază Diana Marincu, directorul artistic al Fundației Art Encounters.

Iată lista acțiunilor programate în organizarea Art Encounter.

Vineri, 17 februarie

16:00 – 18:00: Vernisajul public al expoziției „Victor Brauner: Invenții și magie” (Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara)

Expoziția retrospectivă dedicată artistului Victor Brauner conține picturi, desene, sculpturi și obiecte reprezentative pentru întregul său parcurs profesional, atât din perioada românească, cât și din perioada sa pariziană. Cea mai importanta retrospectivă Victor Brauner din Europa de Est își propune să fie un omagiu adus unei figuri centrale a suprarealismului, un artist prea puțin cunoscut până acum în țara sa de origine. Curatoarea Camille Morando a selectat picturi, desene, sculpturi, ilustrații și documente care acoperă întreaga carieră artistică a lui Brauner, de la București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960. Organizată în parteneriat cu Centrul Pompidou, care a acordat un semnificat împrumut de lucrări, această expoziție retrospectivă beneficiază de un design elegant și original semnat de arhitectul Attila Kim.

În weekend-ul de deschidere al programului cultural Timișoara 2023 accesul în expoziție este gratuit.

Organizatori: Centrul Pompidou, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters, Institutul Francez din România.

Finanțator: Consiliul Județean Timiș.

Partener principal: Banca Transilvania.

Eveniment realizat cu sprijinul Comité Brauner, Arta Grafică, KPMG, Fondation du Judaïsme Français, Regina Maria.

Producție susținută de : Policolor & Constructim

Mai multe detalii pe site-ul proiectului: https://victorbrauner.artencounters.ro/ro/

Sâmbătă, 18 februarie

11:00 – 12:00: Tur ghidat „Simetric, niciodată identic”, în limba engleză, susținut de Diana Marincu, directoarea artistică a fundației Art Encounters și curatoarea expoziției curente (Casa ISHO, Bd. Take Ionescu 46C).

Expoziția „Simetric, niciodată identic” a artistelor Ioana Bătrânu & Adela Giurgiu (cu două inserții video de Agnès Varda) face parte dintr-un demers curatorial și strategic al Fundației Art Encounters de a crea conexiuni între generații diferite de artiști, ale căror opere pot fi astfel contextualizate din punct de vedere conceptual, nu doar cronologic.

Expoziția este finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, iar intrarea este liberă.

14:00 – 15:00: Lansarea Catalogului „Victor Brauner: Invenții și magie” (Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara), în prezența editorului cărții, Camille Morando, și a unora dintre autori.

Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” este însoțită de un catalog bilingv (română/engleză), care reunește texte inedite ale specialiștilor (români, francezi și americani) despre artist și despre lucrările expuse, o biografie analitică și note biografice despre prietenii români ai lui Victor Brauner.

În cadrul evenimentului va avea loc o discuție între Camille Morando, curatoarea expoziției si coordonatoarea editorială a catalogului, Christian Derveloy, directorul general al tipografiei Arta Grafică și Diana Marincu, directorul artistic al Fundației Art Encounters. Printre invitații prezenți în sală se vor afla și unii dintre autorii textelor: Bernard Blistène, Cătălin Davidescu, Andreea Foanene.

Finanțarea catalogului a fost posibilă cu ajutorul sprijinului Arta Grafica și a Comitetului Brauner.

17:00 – 18:00: Tur ghidat „Simetric, niciodată identic”, în limba română, susținut de Germina Ion, mediator în cadrul Fundației Art Encounters (Casa ISHO, Bd. Take Ionescu 46C).
18:00 – 19:00: Vernisajul expoziției „Linia (de conduită), trăsătura (de caracter) și punctul (de vedere)” (Pavilionul ISHO, Bd. Take Ionescu 50-52)

Curatoriată de Ami Barak, expoziția prezintă desene, picturi și intervenții directe în spațiul expozițional prin care artista Liliana Mercioiu Popa abordează estetica ornamentului ca estetică naturalistă. Expoziția este găzduită de către ISHO și beneficiază de parteneriatul cultural al Fundației Art Encounters.

Duminică, 19 februarie

18:00 – 19:00: Prezentarea albumului Brâncuși et ses Muses, Éditions Gourcuff Gradenigo, 2023, în prezența Doina Lemny, autoarea cărții și curatoarea expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, (Librăria La Două Bufnițe)

Evenimentul coincide cu ziua de naștere a lui Constantin Brâncuși și pune în lumină relațiile lui Constantin Brâncuși cu femeile din viața sa, alături de portrete și documente inedite, dar și de ilustrații abundente.

Expoziția „Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale” va fi deschisă la Muzeul Național de Artă Timișoara în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, și este organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România. Evenimentul este finanțat de către Consiliul Județean Timiș și are ca partener principal Banca Transilvania.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Știri de ultimă oră

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene

Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a câştigat dramatic prima partidă pentru locul 5 în fața celor de la CSM București. S-a păstrat tradiția scorului din meciurile disputate în sezonul regulat: 3-2! CSM București a trecut peste o mare șansă. A condus cu 1-0 și 2-1 la seturi, iar apoi în decisiv a avut 10-5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Victorie dramatică, dar atât de necesară. Lugojul, la un pas de cupele europene
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Subprefectul PNL de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, îl acuză pe primarul Dominic Fritz, că dezinformează, realizând prezentări false despre strada Cezar, cea despre care primarul spune că a recuperat-o pentru oraș de la clanuri imobiliare. Nu e niciun clan, actuala configurație există din anii 50 și a fost făcută de Miliție, care deținea imobilele în administrare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ovidiu Drăgănescu îl acuză pe primarul Fritz de prezentări false în lupta cu clanuri imaginare
Proiectul de realizare a studiului de fezabilitate pentru campusul de învățământ dual care se va ridica la Timișoara a fost semnat de primărie cu societatea timișoreană care a câștigat contractul. Investiția este făcută cu finanțare prin PNRR. Primăria pune la dispoziție un teren de trei hectare în Calea Buziașului, va realiza construcția și va asigura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost semnat contractul de proiectare faza SF pentru viitorul campus pentru învățământ dual Timișoara
Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, a decis să-i retragă lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al Consiliului Judeţean. Reacţia vine după ce Moş a anunţat că va candida la Primăria Timişoara, atacând totodată tandemul Aliana Dreapta Unită, Dominic Fritz – Alin Nica. Candidat pentru un nou mandat la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica i-a retras lui Cristian Moş toate atribuțiile pe care le are în funcția de vicepreședinte al CJ Timiş
Viitorul stadion care ar urma să fie ridicat la Timișoara, de Compania Națională de Investiții (CNI), ar urma să aibă indicatorii tehnico-economici aprobați în următoarea ședință de guvern. Mai mult, dorința liderilor locali politici este ca această ședință să aibă loc chiar la Timișoara, într-un gest simbolic. Conform celor de la PSD Timiș, Hotărârea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ședința guvernului, susținută la Timișoara? Se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru noul stadion al Timișoarei
Primăria Timișoara anunță că a recuperat o stradă care asigura o legătură între bulevardul Loga și Parcul Copiilor. Aceasta ar fi fost acaparată de proprietarii a două vile din zona respectivă, care ar fi ridicat acolo garduri și construcții ilegale. Acum, au fost emise documentele necesare pentru a demola construcțiile respective. Respectiva stradă ar avea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O stradă pietonală din zona centrală a Timișoarei, închisă accesului public de clanuri imobiliare, va fi redată circulației publice/Foto
Dominic Fritz afirmă că fostul preşedinte al USR Timiş, Cristian Moş, a fost sedus sau chiar şantajat de PSD şi Nicolae Robu pentru a se înscrie în lupta pentru scaunul de primar al Timişoarei. Primarul Timişoarei mai spune că singura misiune a lui Cristian Moș este să saboteze proiectul de continuitate europeană a Timișoarei. Dominic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz despre candidatura lui Cristian Moş la Primăria Timişoara: “În realitate a fost șantajat sau sedus de tandemul PSD-Robu”
Misterul candidaturii lui Cristian Moș s-a elucidat joi, iar la decizia luată de cel care a reprezentat, timp de patru ani, USR Timiș în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș este de a candida ca și independent la funcția de primar al Timișoarei. Moș spune că decizia a luat-o exact după ce a văzut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș spune că s-a simțit nevoit să candideze la Primăria Timișoara: ”Cred în continuare în proiectul USR, nu mai cred în proiectul USR Timiș”,
Top