Art Encounters a pregătit o listă de evenimente excepționale în weekendul de deschidere al TM2023

Timișorenii și nu numai sunt așteptați în weekendul deschiderii Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, la o serie de evenimente organizate de Fundația Art Encounters.

Organizate între 17 și 19 februarie, acestea includ expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” cea mai importantă retrospectivă a artistului Victor Brauner organizată în Europa de Est, tururi ghidate parte a expoziției “Simetric, niciodată identitic” curatoriata de Diana Marincu directorul artistic al Fundației, cât și prezentarea cărții Doinei Lemny Brâncuși et ses Muses, de ziua lui Brâncuși la Librăria Două Bufnițe.

Ne bucurăm că putem contribui, printr-o serie de evenimente remarcabile, la sărbătoarea culturală a unui oraș care anul acesta își spune multiplele povești despre trecutul, prezentul și viitorul lui, în cheia luminii ca simbol al coeziunii sociale. Îi invităm cu inima deschisă pe timișoreni și pe oaspeții orașului nostru să ia parte la evenimente speciale ce marchează debutul unui sezon cultural de excepție, unic în istoria Timișoarei”, subliniază Diana Marincu, directorul artistic al Fundației Art Encounters.

Iată lista acțiunilor programate în organizarea Art Encounter.

Vineri, 17 februarie

16:00 – 18:00: Vernisajul public al expoziției „Victor Brauner: Invenții și magie” (Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara)

Expoziția retrospectivă dedicată artistului Victor Brauner conține picturi, desene, sculpturi și obiecte reprezentative pentru întregul său parcurs profesional, atât din perioada românească, cât și din perioada sa pariziană. Cea mai importanta retrospectivă Victor Brauner din Europa de Est își propune să fie un omagiu adus unei figuri centrale a suprarealismului, un artist prea puțin cunoscut până acum în țara sa de origine. Curatoarea Camille Morando a selectat picturi, desene, sculpturi, ilustrații și documente care acoperă întreaga carieră artistică a lui Brauner, de la București la Paris, din anii 1920 până la începutul anilor 1960. Organizată în parteneriat cu Centrul Pompidou, care a acordat un semnificat împrumut de lucrări, această expoziție retrospectivă beneficiază de un design elegant și original semnat de arhitectul Attila Kim.

În weekend-ul de deschidere al programului cultural Timișoara 2023 accesul în expoziție este gratuit.

Organizatori: Centrul Pompidou, Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters, Institutul Francez din România.

Finanțator: Consiliul Județean Timiș.

Partener principal: Banca Transilvania.

Eveniment realizat cu sprijinul Comité Brauner, Arta Grafică, KPMG, Fondation du Judaïsme Français, Regina Maria.

Producție susținută de : Policolor & Constructim

Mai multe detalii pe site-ul proiectului: https://victorbrauner.artencounters.ro/ro/

Sâmbătă, 18 februarie

11:00 – 12:00: Tur ghidat „Simetric, niciodată identic”, în limba engleză, susținut de Diana Marincu, directoarea artistică a fundației Art Encounters și curatoarea expoziției curente (Casa ISHO, Bd. Take Ionescu 46C).

Expoziția „Simetric, niciodată identic” a artistelor Ioana Bătrânu & Adela Giurgiu (cu două inserții video de Agnès Varda) face parte dintr-un demers curatorial și strategic al Fundației Art Encounters de a crea conexiuni între generații diferite de artiști, ale căror opere pot fi astfel contextualizate din punct de vedere conceptual, nu doar cronologic.

Expoziția este finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, iar intrarea este liberă.

14:00 – 15:00: Lansarea Catalogului „Victor Brauner: Invenții și magie” (Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara), în prezența editorului cărții, Camille Morando, și a unora dintre autori.

Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” este însoțită de un catalog bilingv (română/engleză), care reunește texte inedite ale specialiștilor (români, francezi și americani) despre artist și despre lucrările expuse, o biografie analitică și note biografice despre prietenii români ai lui Victor Brauner.

În cadrul evenimentului va avea loc o discuție între Camille Morando, curatoarea expoziției si coordonatoarea editorială a catalogului, Christian Derveloy, directorul general al tipografiei Arta Grafică și Diana Marincu, directorul artistic al Fundației Art Encounters. Printre invitații prezenți în sală se vor afla și unii dintre autorii textelor: Bernard Blistène, Cătălin Davidescu, Andreea Foanene.

Finanțarea catalogului a fost posibilă cu ajutorul sprijinului Arta Grafica și a Comitetului Brauner.

17:00 – 18:00: Tur ghidat „Simetric, niciodată identic”, în limba română, susținut de Germina Ion, mediator în cadrul Fundației Art Encounters (Casa ISHO, Bd. Take Ionescu 46C).
18:00 – 19:00: Vernisajul expoziției „Linia (de conduită), trăsătura (de caracter) și punctul (de vedere)” (Pavilionul ISHO, Bd. Take Ionescu 50-52)

Curatoriată de Ami Barak, expoziția prezintă desene, picturi și intervenții directe în spațiul expozițional prin care artista Liliana Mercioiu Popa abordează estetica ornamentului ca estetică naturalistă. Expoziția este găzduită de către ISHO și beneficiază de parteneriatul cultural al Fundației Art Encounters.

Duminică, 19 februarie

18:00 – 19:00: Prezentarea albumului Brâncuși et ses Muses, Éditions Gourcuff Gradenigo, 2023, în prezența Doina Lemny, autoarea cărții și curatoarea expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, (Librăria La Două Bufnițe)

Evenimentul coincide cu ziua de naștere a lui Constantin Brâncuși și pune în lumină relațiile lui Constantin Brâncuși cu femeile din viața sa, alături de portrete și documente inedite, dar și de ilustrații abundente.

Expoziția „Constantin Brâncuși: Surse românești & perspective universale” va fi deschisă la Muzeul Național de Artă Timișoara în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, și este organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România. Evenimentul este finanțat de către Consiliul Județean Timiș și are ca partener principal Banca Transilvania.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Nouă jucători de la SCM USV Timişoara merg la naţionala de rugby a României

Nouă rugbiști ai echipei bănăţene au fost chemați sub tricolor pentru stagiul din această vară. Stejarii se vor reuni vineri (21 iunie), la Paris, la Centrul Național de Rugby de la Marcoussis, fief-ul reprezentativei Franței. Față de convocările de la început de an, pentru Rugby Europe Championship, noutatea din echipa noastră este Corrado Ștețco. Jucătorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nouă jucători de la SCM USV Timişoara merg la naţionala de rugby a României
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

salariu

Salariul continuă să crească în Timiș, fiind peste 1000 de euro

Valoarea salariului mediu net, indicatorul folosit de Direcția de Statistică pentru a cuantifica evoluția veniturilor, a ajuns în Timiș, în luna martie, ultima raportată, la 5767 de lei. Aceasta reprezintă o creștere de aproape 800 de lei față de luna martie anului precedent. În Timiș se câștigă, în medie, în mână, peste o mie de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Salariul continuă să crească în Timiș, fiind peste 1000 de euro

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Împotriva deşeurilor din plastic. O formulă de educație inovatoare pentru a face față provocărilor reprezentate de creșterea deșeurilor de plastic – EDU4PlastiCircular, este un proiect internațional, coordonat de Universitatea Politehnica din Timişoara. Materialele plastice reprezintă o provocare semnificativă în materie de mediu și climă. Una dintre problemele cheie este supraproducția de piese de plastic și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT va coordona un important proiect internaţional
Nouă rugbiști ai echipei bănăţene au fost chemați sub tricolor pentru stagiul din această vară. Stejarii se vor reuni vineri (21 iunie), la Paris, la Centrul Național de Rugby de la Marcoussis, fief-ul reprezentativei Franței. Față de convocările de la început de an, pentru Rugby Europe Championship, noutatea din echipa noastră este Corrado Ștețco. Jucătorul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nouă jucători de la SCM USV Timişoara merg la naţionala de rugby a României
În Iulius Town, atmosfera vacanței de vară este adusă de Caravana Radio ZU, care ajunge, în această săptămână, la Timișoara. Daniel Buzdugan și Mihai Morar vor transmite live din fața Tucano Coffee din Iulius Gardens, matinalul de joi, 20 iunie. Caravana Radio ZU a pornit în turul României, iar joi ajunge și în Timișoara, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Caravana Radio ZU ajunge joi la Iulius Town Timișoara
Trei persoane au fost sancționate de polițiștii locali cu câte 30.000 de lei pentru că au abandonat deșeuri la intersecția Străzilor Mangalia cu Platanilor și Grofșoreanu cu Romulus. O a patra persoană a fost amendată cu doar 1.000 de lei, după ce a fost prinsă abandonând resturi la o rampă de sub podul din Calea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În lupta cu nesimţiţii care aruncă gunoaie pe domeniul public, poliţiştii locali au mai amendat patru persoane
UPT ţine pasul cu vremurile şi vine în atenţia licenţiaţilor cu programe interesante de masterat, din cele mai căutate domenii. Pentru tinerii absolvenți ai studiilor de licență care doresc să-și aprofundeze cunoștințele, să-și dezvolte capacitățile de cercetare științifică sau să urmeze un program de doctorat, Universitatea Politehnica Timișoara oferă o gamă largă și diversificată de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT propune noi programe de masterat în domenii de vârf
Pe întreaga rețea rutieră din administrarea Consiliului Județean Timiș, se vor institui restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone. Acestea se vor aplica în cursul zilei de astăzi, 19.06, mâine, 20.06, vineri 21.06 și sâmbătă 22.06.2024, în intervalul orar 10:00- 20:00. De asemenea, restricții sunt în curs...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și DRDP instituie restricții de circulație pe drumuri, ca urmare a temperaturilor ridicate
După o săptămână de pauză, muncitorii au revenit la lucru pe Centura Sud de ocolire a Timișoarei. În acest moment e activitate intensă la unul dintre punctele importante de pe traseu, un pasaj peste calea ferată. Marți a început instalarea tablierului metalic la pasajul peste calea ferată din zona Freidorf, pe șantierul centurii Timișoara Sud....
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au reluat lucrările pe Centura Sud. Se lucrează la un important pasaj peste calea ferată/FOTO
Top