Proiectul „FrankensteinAUR”. Cum să construieşti un „monstru” politic care scapă de sub control

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Primul pas. Se ia un bombardier de galerie, nici prea deştept, nici prea prost, nici prea aşa, nici prea altfel, dar cu gura mare şi neavând nicio problemă să-şi folosească pumnii în lipsa argumentelor. Odată găsit, e pus să repete ca o moară stricată ceea ce vrea să audă o parte a electoratului. Şi aici aş împărţi electoratul ţintă în cel puţin trei categorii. Prima ar fi cea a revoltaţilor de serviciu. (Evident că nu e vorba de revoltaţii aflaţi în căutarea sensului vieţii şi a condiţiei umane!) Apoi ar veni cei care nu şi-au făcut un scop în viaţă din a citi mai mult de o carte, dar în schimb sunt extrem de bine pregătiţi în a răspândi pe reţele de socializare cele mai tembele teorii ale conspiraţiei. În fine, e vorba de cei al căror IQ poate fi măsurat cu degetele de la o mână, dar cu mărinimie spun două mâini…

Al doilea pas, discursul. Neapărat acesta trebuie să atingă sentimentele „patriotice”. Suntem poporul cel mai şi cel mai din univers, trăim pe un tărâm binecuvântat de Dumnezeu, „Grădina Maicii Domnului” şi tot aşa. Punem în ghiveci şi niscaiva dacopatie. Ştiţi, chestia aia cu dacii, poporul primordial al omenirii, centre energetice ş.a. Nu pot lipsi, biserici, cruci, ortodoxie, popi, tradiţionalism etc. Adăugăm în creuzet şi puţin misticism cu iz legionar, că se coagulează bine cu cele de mai sus. Ba împrumutăm şi recuzita legionară, nunţi populare, miţoase, ii etc.

În politica externă să fie clar. Deşi suntem poporul cel mai cel nu putem fi ce am fost şi mai mult decât atât din cauza străinilor individioşi pe bogăţiile ţării şi calităţile nemaivăzute ale românilor. Acolo e sursa tutoror nenorocirilor. Evident, că „nu toţi străinii e răi” (ca să mă exprim ca un AUR-ist), ci doar aceia din vest. La est, cu excepţia ucrainienilor, avem străini buni. Iar Maica Rusia este „sora” noastră mai mare întru ortodoxie, obscurantism medieval şi naţionalim de grotă. Ne batem cu cărămida în piept că suntem unionişti şi ne pasă de moldovenii de peste Prut, dar în momentul în care Republica Moldova face primii paşi concreţi pentru a ieşi de sub umbrela Kremlinului, o înjurăm pe Maia Sandu şi cerem oprirea tuturor ajutoarelor materiale. Cu războiul sângeros declanşat de un scelerat de la Kremlin, e mai uşor. Spunem că suntem pacifişti, dar în spatele „pacifismului” tot Moscova se vede.

Acţiune. Aici e simplu. Avem, deja la dispoziţie reţelele antivacciniştilor, ale conspiraţioniştilor etc. Luăm cu asalt ba parlamentul, ba o primărie condusă de un „neamţ”, luăm de gât la propriu miniştrii care nu plac poporului şi, în linii mari, aducem peluza în parlament. Doctrină, programe politice? Astea sunt fineţuri care lasă rece oricum electoratul ţintă.

Dar ajung cele de mai sus ca să faci un partid care în trei luni, în toamna lui 2020, să crească de la 0% la locale la 8 procente la parlamentare? Iar acum să ajungă în sondajele pe bune pe locul II şi, dacă luăm în calcul spirala tăcerii, să sufle în ceafa PSD? Chit că am parcurs o perioadă foarte grea, cum a fost cea a pandemiei. Parcă lipseşte ceva. Un păpuşar sau mai mulţi. În mod evident, PSD-ului îi convenea un AUR puternic, în speranţa că la prezidenţialele din 2024 se repetă scenariul Iliescu – Vadim din 2000. Şi aici trebuie observat că televiziunile infractorilor care au fost tot timpul în subordinea PSD au o atitudine binevoitoare, dacă nu chiar mai mult, faţă de AUR. Şi PNL a avut un anume interes, la un momernt dat, în dezvoltarea AUR în speranţa că partidul lui Simion va rupe din USR. Dar cel mai mult cred că le convine „patrioţilor” din servicii, în general pensionari şi care ar vrea să aibă un partid la butonieră. Securişti care şi-au păstrat linii de comunicae cu Rusia. Şi uite am ajuns la încă un posibil „creator”.

Cert este că „monstrul” a crescut şi pare să fi scăpat de sub control. Cei din PSD şi PNL îşi fac tot felul de calcule cum pot să-l contracareze. În numele acestui iminent pericol public, „Hannibal ante portas”, cele două formaţiuni vin cu cu o contraofensivă care nu mai respectă nicio regulă a democraţiei. Cum ar fi cea a alegerilor comasate, menite să deruteze un electorat oricum nu prea informat. Chiar oameni rezonabili spun că PSD şi PNL sunt obligate să facă orice pentru a opri pericolul. Chiar sacrificând democraţia. Un „monstru” de laborator poate fi combătut însă şi altfel. Inclusiv prin „vaccinarea” românilor cu un ser împotriva demagogiei şi prostiei.

În istoria literaturii cel mai cunoscut experiment scăpat de sub control i-a aparţinut unui anume Victor Frankestein. În cazul de mai sus cine o fi „Frankesteinul”? Sau or fi mai mulţi?

 

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

tm a spus: (aprilie 20th, 2023 at 09:00 )

Dar daca cei pe care i-am votat , PNL , USR chiar si PSD isi faceau treaba , ce sanse ar avea proiectul FrankensteinAUR ?
Sa nu uitam de proiectul PP Dan Diaconescu , partid aparut tot datorita incompetentei si coruptiei promovate de PSD sau PNL .
Va mai aduceti aminte de PRM ?
Faptul ca a existat un PRM , un PP DD sau acum AUR , e rezultatul guvernarilor dezastroase PNL-PSD , PNL-USR , etc .

@tm a spus: (aprilie 20th, 2023 at 09:22 )

Uite-aici un bun exemplu de cum se construiește monstrul (axa răului): iei USR-ul și-l bagi la grămadă cu PNL și PSD, ca să omori din fașă posibilele alternative.
Muuuuuuuuuult a mai guvernat USR!!!!!!!!!!
Și luuuuuuuuuuuung somn ai mai dormit voinice tm!!!!!!!!!!!!!!!

Jack a spus: (aprilie 20th, 2023 at 09:25 )

Psd=Pnl=Mafia. Fura cot la cot.
Usr a promovat ateismul si homosexualii.
De aia sunt nevoit sa votez Aur.

Costel a spus: (aprilie 20th, 2023 at 11:52 )

@Jack, sunt absolut convins că nu l-ai citit pe Caragiale. Avea el, într-o schiță, o replică: „Amice, ești idiot?”. Pentru tine există un singur raso: DA, ești. Cum dovedești că USR a promovat ateismul? Sau homosexualitatea? A, că ți-au șoptit ție Simion și Sosoaca la ureche e altceva, monșer. Să ne fie cu pardon.

@Costel a spus: (aprilie 20th, 2023 at 13:44 )

Multe comment-uri sunt provocări pentru confirmarea IP-urilor. Cu cât răspunzi mai mult, cu atât profilul tău de comentator e mai complet. Capisci?

Mumulenka a spus: (aprilie 20th, 2023 at 16:38 )

Lol, cica a promovat USR ateismu’ si homo.
Pai din partea mea, sa fie o primarie numa’ cu din aia, daca-mi aduc fonduri europene si un oras singur, imi pun curcubeu’ la profil zilnic si ies saptamanal la parade ghei.
nu iti convine ca stai intr-un stat european in 2023? Pai fugi tata la arabi sau rusi, e Ok.

gicu a spus: (aprilie 21st, 2023 at 07:39 )

toți sunt de rahat mai ales new generation ai peneleului niste adunaturi de neica nimeni cica professori de muzica , veterinari de zoo bouo cu scoli pe mame pe la itemeuri și unchi primari dar zero barati pe langa nevasta comunitara , un haos institutionalizat ca la Giroc pe unde umbla si șerpii cu ghiocei si tot felul de targuri si rugi pe persoana fizica , clanuri de hoți munteni și cu scalavi de ciuri buri

liviu a spus: (aprilie 21st, 2023 at 08:46 )

JACK votezi AUR votezi NEOlegionarii.
INO este un OM deosebit care simte pericolul provocat de monstrul iesit din cuib.Intre 2 rele mai bine un hot decat un criminal aparent cinstit.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea noului adăpost pentru animale fără stăpân. Acum câteva luni primarul Dominic Fritz anunța că Primăria Timișoara are în plan construirea unui nou adăpost pentru animale fără stăpân în zona Freidorf. Pe terenul destul de mare se dorește adăpostirea a 600...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului din elita futsalului românesc între CFR Timişoara şi campioana în exerciţiu, United Galaţi. Partida a fost extrem de spectaculoasă, s-a jucat deschis, la victorie, dar de meci s-au bucurat doar vreo 40 de spectatori. Cam atât poate publicul timişorean într-un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Miei de Paște

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara, pentru a verifica modul de comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale, dar și a celor specifice de 1 mai. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș face o serie de recomandări pentru consumatori.  Sunt vizate de control, în mod special, produsele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Caraș-Severin, au efectuat 23 de percheziții domiciliare, în Caraș-Severin și Timiș. Au fost vizate persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri risc și mare risc, efectuarea fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave
În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea noului adăpost pentru animale fără stăpân. Acum câteva luni primarul Dominic Fritz anunța că Primăria Timișoara are în plan construirea unui nou adăpost pentru animale fără stăpân în zona Freidorf. Pe terenul destul de mare se dorește adăpostirea a 600...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini
Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului din elita futsalului românesc între CFR Timişoara şi campioana în exerciţiu, United Galaţi. Partida a fost extrem de spectaculoasă, s-a jucat deschis, la victorie, dar de meci s-au bucurat doar vreo 40 de spectatori. Cam atât poate publicul timişorean într-un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional
Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity adresat întreprinderilor mici și mijlocii din zona de Vest a României – CyberTM 2024. Tematica vizează provocările actuale în domeniu și soluțiile la dispoziția IMM-urilor în materie de securitate cibernetică: software, hardware și opțiuni de finanțare. ADR Vest este partener...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara, pentru a verifica modul de comercializare a produselor specifice sărbătorilor pascale, dar și a celor specifice de 1 mai. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș face o serie de recomandări pentru consumatori.  Sunt vizate de control, în mod special, produsele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști
Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru gazul furnizat de Romgaz pentru luna mai. ”Colterm reușește să recâștige încrederea partenerilor de afaceri de pe piață! În ultimii ani, societatea a dovedit că este un jucător serios, care își achită datoriile conform înțelegerilor, iar acest lucru este susținut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin
Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la jumătatea lunii mai, dintre cele pentru care administrația locală timișoreană a obținut finanțare prin PNRR 2020-2026, Componenta C10: Fondul Local.. Odată contractate lucrări, acestea au un termen de realizare de 12 luni. Proiectul face parte din obiectivul de investiții „Realizare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO
La câteva ore de la declarațiile de presă ale lui Alin Nica, pe tema procesului de contestare a alocării banilor din bugetul de echilibrare, respectiv a sumelor allocate pentru drumurile locale, Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiș, îi răspunde. El spune că procesul se putea judeca și în lipsa reprezentanților Prefecturii, problemele sunt cu totul altele....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prefectul Mihai Ritivoiu îi răspunde lui Alin Nica, pe tema procesului cu CJT: ”Disperare fantastică? O fi, dar nu la mine”
Top