Un deceniu de stabilitate PSD- PNL, zece ani de sclavie pentru PNL

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Cică PSD şi PNL negociază în aceste zile încă un „deceniu de stabilitate”. Observaţi autoironia cu „stabilitatea” într-o perioadă în care fermierii, transportatorii, medicii şi alţii sunt în stradă, se pregătesc dascălii. Aşa stabilă cum e, România e ca un butoi sub presiune, la care dacă se sparge o doagă şi se repară, imediat crapă alta. Nu mai vorbesc de mediul privat, antreprenorii trezindu-se în fiecare dimineaţă întrebându-se disperaţi: „Oare ce taxe ne-o mai pune Guvernul azi?”. Fiindcă în România „stabilă” domeniul fiscal se schimbă precum vremea. De unde orice predictibilitate în mediul de afaceri doar Nostradamus o poate desface. De descurcat se mai descurcă doar şmecherii mufaţi la banul public şi susţinuţi politic.

Dar să revin la deceniul de împliniri măreţe ce ni-l deschid în faţă cei din PSD şi PNL. „Stabilitatea” pe zece ani a fost solicitată de PSD în schimbul acceptării comasării alegerilor, ultima găselinţă fiind gruparea scrutinului european cu cel local. Printre punctele „stabilităţii” figurează şi candidat comun la preşedinţia României, evident unul de la PSD. Eventual, se poate merge şi aici pe „rotaţia” exersată la guvern, iar peste cinci ani să fie suţinut un PNL-ist. Aceasta e cea mai importantă funcţie pusă pe masa „stabilităţii”, dar sunt şi altele: comisar european, candidat la Primăria Capitalei etc.

Aceste negocieri aduc însă ca o partidă de poker între cei din PSD şi PNL. Diferenţa este că primii îşi ţin cărţile „acasă”, în timp ce PNL-iştii se autovulnerabilizează jucând cu cărţile pe masă, dându-le PSD-iştilor un mare avantaj. Mai explicit, comasarea alegerilor le convine din punct de vedere politic ambelor partide. Ba PSD-iştii au chiar mai mulţi primari decât PNL-iştii. E drept şi faptul că ai PSD-iştlor sunt ceva mai disciplinaţi, respectiv se pot mobiliza şi atunci când scrutinul nu-i priveşte în mod direct.

Dar în mare, ambelor partide le convine având împreună în jur de 90% din primarii şi preşedinţii de consilii judeţene din ţară. Numai că PSD-iştii n-au făcut un capăt de ţară din comasarea alegerilor, spre deosebire de PNL-işti care de mai bine de un an au pus această comasare în fruntea agendei lor politice. Normal oarecum, forţa PNL mai stând doar în batalionul de primari şi aleşi locali. Numai că la PNLse vede o incredibilă disperare în a-şi atinge acest scop. Deruta e la paroxism, fără implicarea primarilor, PNL nu are cum să obţină mai mult de locul trei, poate chiar patru.

Ca să motiveze „binefacerile” comasării alegerilor, liderii PNL au ridicat un munte de explicaţii ridicole. Alina Gorghiu vorbea că această comasare vine spre… binele copiilor, iar Rareş Bogdan (acelaşi papiţoi penibil) spunea că banii astfel economisiţi merg la pensii (sic!). Sigur, pe Bogdan îl priveşte comasarea la nivel personal, nemaivând un loc tocmai eligibil pe lista PNL. Iar când vezi atâta exasperare, evident că PSD joacă tare şi va cere mult, mult de tot. Chestia că după cinci ani preşedintele PSD se va retrage pentru a lăsa locul unui PNL-ist e o glumă extrem de proastă. Nici PNL-iştii nu cred în ea, dar se vor preface de nevoie că cred. Cât vor ceda PNL-iştii în aceste negocieri pentru a-l salva pe Nicolae Ciucă şi a obţine două-trei locuri de europarlamentari în plus, rămâne de văzut. Dar un lucru e clar. Acel „deceniu de stabilitate” invocat de PSD nu va fi altceva decât alţi zece ani de sclavie pentru PNL. Unii ar spune şi o execuţie ritualică…

P.S. Ce degringoladă o fi în PNL după ce DNA l-a săltat pe Iulian Dumitrescu, unul dintre cei mai bogaţi şi influenţi lideri ai partidului! Şi asta fiindcă oamenii chiar erau convinşi că Klaus Iohannis le ţine spatele în faţa justiţiei (şi a serviciilor). Or Iulian Dumitrescu se numără printre oamenii de bază ai preşedintelui care doar la PNL-işti mai are are o oarecare relevanţă.

 

 

Autor
Etichete , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

Mihai a spus: (februarie 3rd, 2024 at 08:20 )

Greșit comentariul! De fapt PSD-ul culege eșecul celor 10 ani de guvernare ai președintelui Klaus Johannis. Klaus Johannis a ajuns președinte datorită faptului că în 2014 se încheiau 10 ani de mandat ai președintelui Traian Băsescu, care reușise să crească puterea partidelor politice din opoziție, PDL și PNL. Reușise să arate că există corupție în România, reușise să aibă rezultate externe și interne bune!
Ce au promis liberalii și Klaus Johannis în 2014? Fără Schengen și fără vize în America.
Ce avem la 10 ani de atunci? Schengen pe jumătate, vize în continuare și haos în România. A, și după 5 ani de luptă anti PSD, a adus înapoi la guvernare PSD-ul, după nici 2 ani de „guvernul meu”!

Pașol na turbinka PSD, PNL !!! a spus: (februarie 3rd, 2024 at 11:30 )

În primul rând, mulți facem greșeala să idealizăm cutia de rezonanță numită PNL (cu care se joacă niște potentați din servicii). Privind în urmă, începând de la Convenția Democrată și celebri nepoți ai lui Diaconescu (țărăniști), vom vedea că liberalismul românesc a fost un abur obsesiv prin mințile unor boieri ai spiritului (Liiceanu, Patapievici, Ioniță, Bălăceanu-Stolnici etc.), niciodată întrupat în societate. Mereu am așteptat să advină liberalismul, ca niște aborigeni pândind orizontul pentru a vedea vaporul lui John Frum. Când economia a luat-o în sus, cu oarece creștere, am atribuit această creștere liberalizării și liberalismului, nebăgând de seamă că datoria externă a crescut și mai abitir decât nivelul nostru de trai. De la grecotei cu nas subțire ca arghirofilul Patriciu, la manechine ca Tăriceanu, ori trădători versați ca Stoica, PNL-ul n-a reușit să ne ofere nimic: nici doctrină coerentă, nici liberalism economic, nici personalități. Ultima mare manevră a piloților PNL a fost mazilirea lui Antonescu (care n-a produs nicio explocație până acum) și înlocuirea cu Marele Turist.
Păcat că în spațiul nostru cultural critica liberalismului nu se practică, precum în Germania sau Franța. Păcat că nu vedem că liberalismul nu mai există din purul și simplul motiv că nu se mai întrunesc condițiile pentru ca el să existe, dintre care cea mai importantă este aceea a existenței oamenilor liberi și care să-și dorească libertatea, nu pensii grase.
Din 1990 încoace am urmărit fenomenul numit liberalism românesc, iar eticheta aceasta este, cred, cea mai mare realizare a marketing-ului autohton în ultimele 3 decenii și-un pic. Ca să-l parafrazăm pe Voltaire, care se pronunța despre Sfântul Imperiu Roman de Apus, Partidul Național Liberal nu este nici partid, nici național (adesea-i anti-național) și nici atât liberal. A doua zi după alegerea lui Dominic Fritz primar, șefimea liberală din Timiș spumega și-am reținut o frază a unuia dintre ei: Mai bine cu PSD-ul decât cu ăștia!!! (USR). Deci, nimic nou sub soare. Sunt din aceeași specie de marionete.

@pasol na turbinka a spus: (februarie 3rd, 2024 at 16:09 )

Dorele, cat ai reusit sa halesti in postarea aia e greu de egalat.

Solo a spus: (februarie 3rd, 2024 at 16:51 )

Papițoiul de Rareș Bogdan a spus adevarul. Vorba aia: gura pacatosului adevăr grăiește! Economia făcută prin comasarea alegerilor se va duce intr-adevar la pensii. La pensiile ălea speciale pe care zicea RB că le elimină in 30 de zile după ce ajung la putere. Mincinoșilor! CTP le prevede lăbărarilor ultimele alegeri la care vor mai prinde locuri in parlament. Peste 4 ani vor dispărea sau vor fi înghițiți de psd. Hai Robule, declanșează mizeria aia verbală izvorâtă din puțul gândirii imorale de care ești cuprins până în măduva oaselor! Pe tine nu te prinde DNA cu milioane ca pe Dumitrescu de la Ploiești, dar directorii tăi sunt multimilionari.

Dorel a spus: (februarie 3rd, 2024 at 17:31 )

Secu, probleme, mă?

@pașol na turbinka PSD, PNL! a spus: (februarie 4th, 2024 at 08:03 )

Febricitezi cu iz de intelectual plictisit seniorial atunci când te referi la PNL. Despre progresism, nimic, nici măcar o vorbuliță?

Nelu a spus: (februarie 5th, 2024 at 00:32 )

Periodic cate un pesedist/penelist sunt saltati de DNA, condamnati, etc. Dar romanul este atata de … asa… incat voteaza in continuare cu ei…de 33 de ani. Parca e un masochism sa votezii hotii si-apoi sa te plangi ca te fura, ca n-ai autostrazi, ca ai inflatie, etc. Dupa care-i vptezi tot pe ei.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo

Etapa a treia din Liga de Rugby programează un nou meci acasă pentru Leii Timișoarei. SCM USV va primi vizita campioanei Dinamo București. Partida va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10.30, în Ronaț. Precedenta înfruntare de la Timișoara, dintre cele două echipe, a însemnat un meci cu 95 de puncte. Acesta a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Derby în Ronaţ. SCM USV Timişoara întâlneşte campioana, Dinamo
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Top