Deznodământul din PNL Timiş. Nu doar Bucureştiul e de vină, ci şi Alin Nica a muncit din greu la epicul fiasco

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Dacă ultima impresie contează, aşa cum arată un clişeu folosit mai mult de comentatorii sportivi, Alin Nica a ieşit cu capul sus de pe scenă. A căzut în picioare, aproape eroic, bătându-se până în ultima clipă pentru ceea ce ar părea un principiu. Dar oare să se fi bătut doar pentru principii sau (şi) pentru altceva? Dacă scoţi principiile în faţă, evident că are mare dreptate, liderii centrali ai PNL cedând Consiliul Judeţean Timiş către PSD, printr-un „diktat” dat peste capul celor din teritoriu.  

Da, Alin Nica este o victimă a jocurilor de putere din PSD, jocuri despre care a fost avertizat. Dar, ca şi mulţi alţii, a crezut că are un partid în spate care nu-l va lăsa să cadă. Însă chiar Nica a votat şi susţinut un “General”, despre care era clar de multă vreme că oricând îşi va  trăda “armata” vremelnicului aliat, fost şi viitor adversar. Asta nu e tactică, cum tot spune acelaşi general, e defetism, în limbaj militar, ori prostie ori trădare.

Dar trebuie spus, fiindcă aşa e corect, că s-a ajuns la acest deznodământ şi din cauza lui Nica. Fiindcă a  făcut multe, prea multe greşeli, şi mă refer exclusiv la calitatea sa de preşedinte al PNL Timiş, nu cea de lider al Consiliului Judeţean. Nu ştiu cum se face, el nepărând un personaj conflictual, dar a deschis fronturi cu mai toată lumea. De la început a avut un conflict cu aliatul său la nivel local, Dominic Fritz. Se vorbeşte acum de o alianţă între cei doi, dar să nu uităm de blocajele permanente pe care consilierii PNL le-au pus în Consiliul Local, cei din USR fiind nevoiţi să apeleze la “soluţia imorală” (am citat din clasici) Raul Ambruş. Şi i-a costat mult, inclusiv la nivel de imagine, ca de exemplu asocierea cu Sanda Greblă, adevărata mascotă a administraţiei Robu. A avut apoi un permanent conflict şi cu aliatul său de la nivel central, Alfred Simonis. Când duci războaie cu toată lumea, în general în final o clachezi.

Nu au lipsit conflictele cu o parte semnificativă a propriilor primari din PNL. L-a dat la o parte pe cel mai puternic primar al PNL din Timiş, Claudiu Buciu din Lugoj. A urmat edilul Detei, Petru Roman, şi mulţi alţii. Acolo unde mai putea ceda, să mai facă un compromis mic, nu a făcut-o.

În schimb, a cedat mult şi nu de la el, personal, ci de la filială. A cedat astfel postul de prefect de Timiş pentru Argeş, fiindcă aşa i-a cerut Alina Gorghiu. (Potrivit împărţirii naţionale, la Timiş trebuia să vină un prefect PNL, iar la Argeş unul PSD.) I-a cedat lui Gorghiu şi postul de secretar de stat care revenea PNL Timiş. S-a bătut Gorghiu acum pentru el? Dar lucrul care i-a nemulţumit cel mai mult pe primari a fost cedarea pe bandă rulantă către PSD a unor poziţii de şefi de deconcentrate. Începând cu Inspectoratul Şcolar care revenea PNL. Plecat mult la Bruxelles, nu-l preocupau aceste lucruri, dar care erau foarte importante pentru primari. Nu mai discut că s-a înconjurat cu tot felul de personaje bizare, combinagii etc., de la Marian Vasile, “Borsetă”, până la Flavius Iepan sau Bogdan Ghelbere, ultimul un traseist politic care a “ras” cam tot ce se putea. În schimb, la fel ca în timpul lui Robu, au fost ferecate uşile pentru elite, intelectuale sau în afaceri.

Deciziile în filială erau luate de o mână mică de oameni, dând impresia unei dictaturi. Nica se consideră nedreptăţit acum şi pe bună dreptate. Dar oare cum s-au simţit Cosmin Tabără şi Sorin Supuran, înscrişi în competiţia deschisă pentru desemnarea candidatului la Primăria Timişoara, competiţie aruncată la gunoi prin desemnarea lui Nicolae Robu? Şi asta punându-se pumnul în gura organizaţiei PNL Timişoara. Şi asta doar fiindcă Robu îi aducea mai multe voturi şi lui Nica. Dar, de exemplu, cum s-au simţit cei din organizaţia PNL Săcălaz, aproape dizolvată, pentru a-i face loc primarului în funcţie, un individ mai mult decât straniu? La o scară mai mică, Nica a făcut exact ceea ce au făcut acum cei din PNL central.

Rezultatul acestor politici a fost plecarea mai multor primari la PSD şi opoziţia pe faţă a multor altora. De fapt Nica a mers exact pe acelaşi drum precum predecesorul său în funcţia de preşedinte al PNL Timiş, generând şi întreţinând focare de conflicte peste tot în filială. Solidaritatea din jurul său din ultima perioadă nu a fost strict pentru Alin Nica, ci pentru un principiu.

Şi apropos de principii. Acum Nica urlă “fără PSD!”. Dar nu cum mult timp în urmă afirma că acceptă colaborarea cu PSD, dacă el va fi candidatul alianţei la preşedinţia CJ Timiş. Deci principiile mor când e vorba de interes personal.

Nica e tânâr şi, foarte probabil, cariera sa politică nu se termină aici. Dar în momentul în care mergi mai departe trebuie să-ţi faci o evaluare a trecutului, să-ţi recunoşti propriile greşeli şi să înveţi din ele. Se spune că înţeleptul învaţă din greşelile altora, cel deştept din propriile greşeli, iar prostul nu învaţă niciodată. E clar că Nica nu a învăţat nimic din greşelile lui Robu, să vedem dacă învaţă din ale lui…

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

24 comentarii pentru acest articol

Reos a spus: (martie 27th, 2024 at 11:23 )

Ce bine ar fi să-l băgăm pe Fritz acuma ca vinovat dar din păcate aborigenii se mînîncă între ei ,șmenurile și trădarea sunt genetice și istoria o dovedește.

Gelu a spus: (martie 27th, 2024 at 11:29 )

Bravo Ino!!! The best as always. Ino si E. Sasu, singurele voci ramase cu „adevarat” in presa timiseana.

Dan a spus: (martie 27th, 2024 at 11:47 )

Sper sa nu mai auzim de acum inainte de personajul asta. Bine ca ne vom scapa de el in curand.

Timisorean obiectiv a spus: (martie 27th, 2024 at 12:27 )

„Cine seamănă vânt, culege furtună”….asta spunea Alin Nica in 24 iulie 2023. Nu parea sa fie constient ca proverbul e general valabil, i se aplica si lui

Daniel a spus: (martie 27th, 2024 at 12:28 )

Față de alți șefi de filială PNL Nica chiar a încercat să schimbe ceva. Că nu a reușit în totalitate și că a făcut greșeli este adevărat dar a avut o situație destul de încurcată de gestionat începând de la PDL-iști de genul Alin Popoviciu la apropiați ai lui Robu, primari traseiști ca cel de la Deta și cu alte probleme cum era cel de la Lugoj, un primar gen Fritz care și-a delegat responsabilitățile și care era mai mult timp în afara țării decât în primărie.
A încercat să imprime filialei un anumit statut și în speranța ca va avea autonomie cum este cazul la Oradea sau la Cluj, a acceptat multe de la conducerea centrală. Treabă a făcut la consiliul județean realizând proiecte noi și deblocând cele rămase de la fosta administrație iar problemele i se trag de la faptul că electoratul a votat subiectiv în 2020 un impostor la conducerea orașului iar acesta se dorește înlăturat cu orice preț de la București. Și uite așa după ce au votat un asemenea habarnist acum ne vom trezi la consiliul local cu PSD-ul la butoane dacă nu suntem atenți și nu dăm un vot educat.

Andreia cu Dichis a spus: (martie 27th, 2024 at 12:55 )

Ni(mi)ca – mizerabil caracter, aproape la fel ca al lui Lae Centuristul.
Oricum si-a umplut buzunarele destul.
Daca USR-ul il accepta in alianta, sunt cei mai mari prosti din lume!

George a spus: (martie 27th, 2024 at 13:07 )

@ Gelu, 👏👏👏👏👏

Un USR-ist a spus: (martie 27th, 2024 at 13:21 )

Măi, Danieluș, matale ești din Timișoara ?

ion a spus: (martie 27th, 2024 at 13:22 )

Buna observatie. In mandatul avut Nica a luat-o pe urmele lui Robu. Si Robu era certat cu toata lumea. Robu cand era primar a reusit sa se contreze si cu Grindeanu, care ajuns ministru, timisorean fiind, putea ajuta orasul. S-a certat si la nivel local cu cine a apucat. L-a demis ilegal pe directorul Teatrului de Stat German. Si cand respectivul i-a atras atentia ca se comite o ilegalitate, Robu l-a criticat in public. In consecinta directorul a castigat toate procesele intentate primariei.

Timisorean adevarat a spus: (martie 27th, 2024 at 13:24 )

Nica s-a crezut atotputernic, dar a dovedit ca e un habarnist. Proiectele CJ-ului sunt un dezastru, filiala e sparta tandari, iar el se da acum mare erou pe altarul libertatii. Sa fim seriosi. Era clar ca va fi mazilit. Nu are influenta la centru nici cat Robu, iar Robu e in general ignorat de Bucuresti. Un primaras de comuna ajuns mult prea sus pentru cat il duce capul.

vest a spus: (martie 27th, 2024 at 13:50 )

Robi, Nica, Benone Ardelean, etc., exemple de mari caractere…

drucker a spus: (martie 27th, 2024 at 14:30 )

Nica eroul !?!
INCREDIBIL !!!
Omul asta nu a fost demis pt. ca s-ar fi batut pentru interesele Timisului .
A fost demis pt. ca nu a acceptat decizii de la Bucuresti , care il afectau personal pe el si pe ceilalti papagali de la conducerea PNL Timis .
Nica nu e un erou , e un sclav care a primit ce merita .
Asa sunt tratati cei slabi .

Daniel a spus: (martie 27th, 2024 at 14:38 )

@ USR-ist
Da, sunt dar chiar daca nu eram din oraș, poate eram din județ, nu că oricum nu aș avea dreptul la o opinie când vine vorba de politică.
@Timisorean adevărat
Care proiecte sunt un dezastru?
Lărgirea drumului spre autostradă pe care a reușit să îl deblocheze în ciudat tuturor piedicilor puse de USR și Sfântul Dominic? Maternitatea? Care mai exact? De parcă DoNimicul nu are o grămadă de proiecte întârziate și care ne-au costa zeci de milioane de euro.
Normal că au avut loc și conflicte dar dacă acestea sunt întemeiate, nu trebuie ocolite pentru a îndrepta lucrurile.

schnaps a spus: (martie 27th, 2024 at 15:19 )

Ino, sunt surprins ca ai omis in articol alegerile din 2021 la PNL Timisoara si PNL Timis, un adevarat recital de forta a lui Alin Nica & Co.
https://www.youtube.com/watch?v=FjrlJMxcje4
„Alegeri cu scandal la PNL Timiş. Cum vor liberalii să evite o nouă bătaie generală”
https://www.europafm.ro/scandal-la-alegerile-pentru-sefia-PNL-Timisoara-video/

Radu a spus: (martie 27th, 2024 at 15:21 )

S-au mutat toate scursuile platite de partid de la ziarele detinute de mafie aicea.

Mergeti acasa baieti si luati-va un job la Penitenciar, DNA sau la sapat plante.

Cu cat umpleti mai mult ziarele cu injuraturi si mesaje anti fritz cu atat demonstrati mai mult cat de patetici sunteti. Nu toata lumea sta ca voi toata ziua pe ziare sa le umple cu rahat.

Isi da seama tot omul de rand ca sunteti cumparati.

orban a spus: (martie 27th, 2024 at 15:25 )

https://www.youtube.com/watch?v=FjrlJMxcje4
Alegeri cu scandal la PNL Timiş. Cum vor liberalii să evite o nouă bătaie generală

TImisorean adevarat a spus: (martie 27th, 2024 at 18:34 )

Mai, Daniele. Nu mai fi penelist ca dauneaza la sanatate. DJul prin Dumbravita e Dezastru cu D mare. Du-te la locuitori si vezi ce spun. Castelul Huniade e in aceeasi stare de 20 de ani. Stadionul e tot pe pauza. Se mai misca ceva, dar datorita lui Simonis. Toate obiectivele majore ale lui Nica au fost ratate. Si nu e ca si cum poti compara complexitatea administratiei judetene cu cea a orasului care e infinit mai complicata fiind si intesata de penelisti pusi pe sabotare. Nica a avut toate parghiile la dispozitie si a facut rahatul praf. Asta este adevarul simplu.

Lucia a spus: (martie 27th, 2024 at 21:20 )

De 10 Ori mai bun Nica decat Robu+busoi+blaga+sforarulDinulescu socrul lui Sandru si sfatuitor prin concedii a lui Robu..
evident pentru contracte grase din banii nostrii …sa plece ..TOTI …sa nu mai faca nunti cu 800 sau 900 de persoane…imbogatiti pe cadavrele celor ce au crezut in dreptate si s au jertfit in 1989..
si Blaga cica are carnet de revolutionar..Nerusimatul

CANAL a spus: (martie 27th, 2024 at 21:54 )

Da dom’le, Blaga e ce trebuie. Nici eu nu m-as fi gandit la unul mai bun decat Blaga. Asta inseamna sa n-am viziune. Ma tot framantam in ultimele zile gandindu-ma care este „urmasul Bratienilor” cel mai „meritocrat”. Mi-a rezolvat Ciolacu dilema. Nici nu ma asteptam sa vina propunerea de la Ciolacu, dar ce ti-e si cu viata asta. Ma refer la „viata politica”. Cine s-ar fi gandit ca un pesedist va pune un pedelist la peneleul din Timis? Peste 30 de ani de „lupta politica” pentru romani sunt concentrati in Blaga asta. Excelenta optiune. Succesuri tuturor.

Daniel a spus: (martie 27th, 2024 at 22:32 )

@Timisorean adevarat
În caz că nu știai bugetul CJT este de peste 3 ori mai mic decât cel al Timișorii. De bani respectivi trebuie să se facă lucrări în tot județul adică drumuri, instituții publice, spitale. De unde bani din bugetul CJT pentru stadion sau muzeu? Dar în rest s-au făcut mai multe lucruri decât în timpul PSD-ului și în plus a îndepărtat niște elemente toxice din partid. Nu-i problema ca le angajează âștia la lor iar la județ vine Simonis în locul lui, fură tot și nu mai face nimic ca să-i facă pe plac lui DoNimic.
Bine că drumul din Dumbrăvița e dezastru și nu au fost întrebați localnicii dar când DoNimicul a desființat locuri de parcare ca să facă autostrada de biciclete i-a întrebat pe localnici? Inca un exemplu de demagogie tipică USR-istă. Bine că specialul vostru e mai breaz.

dan a spus: (martie 28th, 2024 at 13:27 )

NIca trebuie sa plece. Fie si pt ca l-a reactivat pe robu cedand santajului pletosului. Ceea ce sefii lui de la bucuresti nu au acceptat cedand santajului sau. Simonis si fritz sunt ce trebuie pt Judet si Primaria Tm. Se inteleg, au aratat ca au o relatie normala in interesul investitiilor majore ale acestui judet, orice altceva e garagara. Nu mai intereseaza pe nimeni ca simonis e de la PSD. Psd ajuta Timisul mai mult decat au facut-o liberalii oricand, care doar incearca maniupulari ca timisorenii sunt de drepta. Nu mai conteaza dreapta sau stanga. Ce va prima va fi intereseul judetului. Si asta este realizat la momentul 2024 prin Simonis si Fritz.

Dan A. a spus: (martie 28th, 2024 at 20:17 )

Am mai zis prin ziare, mai in gluma, mai in serios, dar aici cred ca se potriveste cel mai bine
„E proiectul lui Robu”!

@ Daniel a spus: (martie 29th, 2024 at 08:09 )

Băi cretinule, Dominic nu-i primar în Dumbrăvița!

KROKO a spus: (martie 30th, 2024 at 13:47 )

Domnu Ziaristu,dar cu Alinutza(Gorgiu) cum a fost?????Tot PSD????

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Guvernul României se mută saptămâna viitoare la Timişoara. Pe lângă HG pentru stadionul, se va da undă verde deschiderii punctului de frontieră de la Beba Veche

Joi, 25 aprilie, săptămânala şedinţă a Guvernului României va avea loc la Timişoara. Cu această ocazie se va da Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru noul stadion Dan Păltinișanu. Cu aceeaşi ocazie se va da o HG privind deschiderea punctului de frontieră cu Ungaria de la Beba Veche. De la Doha la Timişoara....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Guvernul României se mută saptămâna viitoare la Timişoara. Pe lângă HG pentru stadionul, se va da undă verde deschiderii punctului de frontieră de la Beba Veche
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial

După ce anul trecut în Parcul Rozelor au avut loc Europenele de volei pe plajă U23, şi în acest an, acelaşi loc cu multă simbolistică pentru timişoreni va fi în centrul atenţiei. Federația Română de Lupte va organiza în perioada 18-21 iulie 2024 Campionatul European de Lupte pe Plajă (U15, U17, U20) precum și etapa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul European de lupte pe plajă va avea loc în Parcul Rozelor din Timişoara. Şi etapă de circuit mondial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Joi, 25 aprilie, săptămânala şedinţă a Guvernului României va avea loc la Timişoara. Cu această ocazie se va da Hotărârea de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru noul stadion Dan Păltinișanu. Cu aceeaşi ocazie se va da o HG privind deschiderea punctului de frontieră cu Ungaria de la Beba Veche. De la Doha la Timişoara....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Guvernul României se mută saptămâna viitoare la Timişoara. Pe lângă HG pentru stadionul, se va da undă verde deschiderii punctului de frontieră de la Beba Veche
Zece fanfare, cinci scene, sute de alămuri! Emoții, nostalgie, atmosfera Banatului de altădată și o muzică irezistibilă, ce face inimile să tresalte, la Festivalul Fanfarelor. Cea de-a 36-a ediție a festivalului se va desfășura în Duminica Floriilor, 28 aprilie 2024, de la ora 16:00, în cinci locații din Timișoara. Zece redutabile formații muzicale vor anima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un festival unic şi de tradiţie ajunge la a 36-a ediţie! Haideţi să ascultaţi fanfarele
Vineri, Primăria Timișoara a anunțat că va penaliza societatea care se ocupă de extinderea Școlii Generale nr. 30. Suma este una semnificativă, de 2,7 milioane de lei, De asemenea, a mai anunțat că a reziliat contractul cu respectiva firmă, iar primarul Dominic Fritz spune că respectiva firmă ar fi refuzat să termine lucrările în timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara intră în conflict cu firma care extinde Generală 30. Se lansează acuzații de intervenții … electorale
Lanțul acuzațiilor și contraacuzațiilor pe tema stadionului continuă, după ce Alin Nica l-a acuzat, dimineața, pe Alfred Simonis că ar bloca deliberat procedura pentru proiectul noului stadion al Timișoarei. Cel acuzat reacționează și transmite că Nica nu se pricepe, că, de fapt, el ar fi trebuit să ceară hotărâre de guvern pentru demolare. ”Am luat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi dă replica lui Nica, pe tema stadionului: E rău intenționat și nu se pricepe
Mai puţin până la o nouă ediţie a unui concurs apreciat. Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas, susținut de parteneri din mediul privat. Cursa ciclistă, care se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ciclişti din toată ţara îşi dau întâlnite la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge
Alin Nica, actualul președinte al Consiliului Județean Timiș, candidat pentru un nou mandat, spune că modul în care guvernul lucrează cu investiția pentru noul stadion al Timișoarei transformă acest obiectiv în mită electorală. Conform celor spuse de acesta, proiectul și hotărârea de guvern prin care se aprobă indicatorii tehnico-economici au fost ținute deliberat la sertar,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că șantajează Timișoara cu noul stadion, pentru voturi: ”Suntem martorii unui trafic de influență pentru blocarea acestui stadion”
Vicepreședintele în funcție al Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, plecat pe un drum diferit de cel al USR Timiș spune că nu a primit încă nicio înștiințare oficială referitoare la retragerea atribuțiilor pe care le avea în cadrul instituției. Spune că își va da demisia din funcție, așa cum i-a cerut Alin Nica, dar aceasta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș acceptă să își dea demisia din funcția de vicepreședinte CJT, dar după demisia lui Nica. Acesta îi răspunde
Prim-divizionara de volei din Lugoj rămâne şi în continuare o echipă europeană. Bănățencele au câștigat și al doilea meci cu CSM București și termină sezonul pe locul 5. Au fost două seturi rapide pentru gazde, după care oaspetele au dat semne că pot reveni. În cele din urmă, Lugojul a pus capăt partidei în patru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lugojul prinde locul 5 şi astfel avionul de Europa
Top