Moment istoric la Timișoara. A fost inaugurat noul terminal de plecări externe de la Aeroport, eveniment care a marcat intrarea României în Spațiul Schengen/VIDEO

La Timișoara s-a inaugurat vineri noul terminal plecări externe din cadrul Aeroportului Internațional Traian Vuia Timișoara, care devine cel mai modern aeroport din țară. Investiție cu fonduri europene, aceasta marchează intrarea României în Schengen cu transporturile aeriene și maritime.  La eveniment au participat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, Marcel Ciolacu, primul ministru, Nicolae Ciucă, șeful Senatului, dar și alți miniștri și oficiali.

Peste două zile, România intră oficial în spațiul Schengen, deocamdată la nivel aerian și maritim. Timișoreanul Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, e mândru de noua realizare și spune că în acest an se dorește intrarea și cu frontierele terestre.

“Două zile ne despart de intrarea in rândul statelor Schengen, vom avea un acces mai facil pentru cetățenii români. Ne dorim finalizată aderarea la Schengen inclusiv terestru până la finalul acestui ani. E dovada că România știe să ducă la bun sfârșit un proiect cu bani europeni. Vă mărturisesc ca abia aștept ca la următoarea mea plecare să fiu pasager al acestui terminal nou. Ma simt împlinit sa il văd finalizat, Timișoara are un aeroport asa cum merita. In doar un an va putea ajunge la trei milioane de călători. Beneficiile se vor vedea în dezvoltarea Timișului și a Regiunii Vest. Urmează linia ferată legătură cu Timișoara Est. Gara de nord e în modernizare. Se va deschide Centura sud, în vară vom avea semnată Centura Vest. Un obiectiv la care țin mult e autostrada Timișoara – Moravița. Toate finalizate au impact pozitiv. Proiectele nu au culoare politică. Oricine e ministru al transporturilor  trebuie să le finalizeze cu succes. Azi sunt 20 de ani de când România a aderat la NATO. Acum proiectul e Schengen. Să lăsăm deoparte luptele politice.  Îmi doresc ca Timișoara să rămână simbol pentru un proiect realizat. Timișoara e Schengen”, a declarat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Nicolae Ciucă, liderul PNL și prim ministru, a spus că, atât inaugurarea de la Timișoara, dar și în Schengen sunt importante pentru România.

“Mă bucur alături de timișoreni de această realizare simbolică. Sunt momente care încheie o etapă si începe un viitor. E un moment important pentru Romania. Trebuie să recunoaștem permanent ce a reprezentat Timișoara pentru România. Arată frumos, sună frumos terminalul Schengen, la fel ca la București vom putea zbura la Munchen sau Berlin. Sunt convins că foarte curând ne vom bucura și de granițele terestre”, a afirmat Nicolae Ciucă, președintele Senatului României.

Investițiile țin pasul cu nevoile comunității, este de părere Marcel Ciolacu, primul ministru și liderul PSD. iar aceasta se întâmplă după 30 de ani, spune acesta.

“Este clar pentru toată lumea că după 30 de ani investițiile țin pasul cu nevoile comunității. Toate aceste investiți ca România este pregătită de aderarea la Schengen. Românii vor merge direct la portile de imbarcare. Am reușit ca de la 31 martie să deschidem ușile la Schengen. Este o reușită a României. Sper ca până la finalul anului să avem o intrare completă. Nimic nu se poate construi când este haos politic. Urmează proiectul pentru eliminarea vizelor SUA și urmează aderarea la OECD. Investițiile de miliarde de euro ne aduc mai aproape de realizarea condițiilor de afară.”,  a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților și al PSD Timiș vorbește despre momentul când Timișului i se face dreptate, după ce ani de zile a virat cei mai mulți bani la bugetul central, fără a beneficia de o investiție adevărată de acolo.

”De foarte puțin timp încoace a început să se facă dreptate și Timișoarei și Timișului. Mi-aș dori ca în perioada următoare, și sunt încrezător că se va întâmpla așa, să participăm împreună la inaugurarea mai multor obiective, precum cel de astăzi, să inaugurăm împreună Centura Sud, să inaugurăm Centura Vest, să inaugurăm institutul onoclogic, să inaugurăm spitalul de arși, să inaugurăm drumul expres Timișoara – Moravița cu legătură până al Belgrad, să inaugurăm Stadionul Dan Păltinișanu. Abia după aceea vom putea spune că, după 34 de ani, s-a făcut dreptate Timișoarei și Timișului”, a spus Simonis.

Noul terminal a costat în jur de 190 de milioane de lei, cea mai mare parte bani europeni, lucrările fiind realizate de un grup de firme românești. Ridicarea terminalului, care are 8000 de metri pătrați, s-a făcut în timp record. Terminalul va avea opt porți de îmbarcare și va putea procesa între 800 și 1000 de pasageri pe oră.

Clădirea inaugurată are o zonă specială de check-in şi ticketing, o sală de circulaţie în zona publică, inclusiv o legătură cu Terminalul de Sosiri Schengen, o sală de control de securitate a pasagerilor şi a bagajelor, inclusiv spaţii comerciale, o sală de regrupare a pasagerilor, unde sunt 8 porţi de îmbarcare şi care este amenajată pe 3 niveluri, cu ghişee de pre-boarding, zona de food-court şi o zonă de business lounge.

Conform lui Sorin Grindeanu, noul terminal va putea duce Aeroportul Timișoara la un total de trei milioane de pasageri pe an.

 

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Gb a spus: (martie 29th, 2024 at 13:40 )

Hop si Simonis ca musca la …. miere

vest a spus: (martie 29th, 2024 at 13:43 )

Ciuma rosie, neagra sau ce-o fi, cine nu vede diferenta intre Grindeanu si, sa zicem, labaralul Benone Ardelean de Hunedoara, care a fost parlamentar de Timis in vreo 100 de legislaturi, merita ceea ce are…

Daniel a spus: (martie 29th, 2024 at 13:50 )

Interesant cum s-au adunat tot felul de personaje care nu au nicio treabă cu proiectul. Pe Robu nu l-am văzut deloc în filmări. Oare chiar s-a abținut să se afișeze acolo pentru a câștiga capital politic gratuit?

Dan a spus: (martie 29th, 2024 at 13:50 )

@deBanat, va rog nu mai puneti imagini infecte. Acum trebuie sa aerisesc rapid ca altfel vomit. Multumesc.

Nea iIon a spus: (martie 29th, 2024 at 13:51 )

Recunoașteți ce e Timișoara pentru România doar când vreți voturi, în rest, spital regional nu, stadion nu, sala polivalenta nu, bazin olimpic nu, 35 de ani pt o centura pe.o banda și altele. Hai sictir analfabeților.

Dan a spus: (martie 29th, 2024 at 13:54 )

Si inca ceva. Din cauza gunoaielor din poza, acum e blocat orasul, cel putin in zona Modern – Badea Cartan. De ce trebuie sa blocheze politia traficul ca sa treaca vidanja? Politistii aia nu au ceva mai bun de facut, ceva in slijba cetateanului care-i plateste? Alo domnul prefect ..

@Daniel a spus: (martie 29th, 2024 at 23:30 )

rrobuLache al tau nu a fost prezent din motive tehnice: desi a fost plin de „patos patriotic”, nu a avut pe ce sa scrie „Oda Alegerilor Comasate”! Se terminase hartia igienica de la wc-ul bufetului in care se screme seara de seara sa compuna cate ceva si nu ii iese! Acum nici el nu stie cum a reusit sa iasa

Daniel a spus: (martie 30th, 2024 at 09:37 )

@@Daniel
Bine că Robu e al meu că doar eu l-am propus drept candidat și nu faptul că sondajele l-au desemnat ca având cele mai mari șanse să îl întreacă pe șeful religiei tale, cultul Sfântului Dominic.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top