Robu vs Fritz, scandalul bandelor

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Dacă aș fi mare fan conspirație, sigur aș fi bănuit că acel autocar care s-a „stricat” în dreptul liceului UCECOM de pe Bogdăneștilor s-a „stricat”, ca apoi alt autocar să vină și să n-aibă loc pe unde trece în văzul și mirarea lumii. Nici nu era complicat să se găsească în coloanele alea de autoturisme cu șoferi supărați câțiva care să filmeze și să trimită imaginile în social-media pentru uz de campanie electorală. Dar nu sunt fan conspirație și mă gândesc că autocarul „stricat” a fost doar oprit românește „pe avarie” până veneau pasagerii cu bagajele, iar ghinionul a făcut să vină altul pe acolo, în disperarea șoferilor blocați în coloană.

Povestea devine comică de abia când observi că înjurăturile și le ia primarul Dominic Fritz și în presă, și în mintea fiecăruia care vede un astfel de incident. La urma urmelor, nici nu este ceva atât de anormal să acuzi administrația locală pentru așa ceva, dar să vedem de ce situația e comică. Pentru că lucrarea a fost aprobată și chiar demarată sub primarul Nicolae Robu, semnată tehnic de Chiș Culiță, acceptată de supervizorii de proiecte europene, dar sezizată de echipa lui Robu ca o nenorocire din „epoca Fritz”. Nu credeți că e tupeu cât casa?

Da, primarului Fritz i se poate reproșa eventual că nu a încercat modificarea proiectului înspre lărgirea benzii, căci avea de unde „ciupi”. Nu cred că ar fi fost prima încercare să modifice ceva făcut prost de edilul de dinaintea lui. Iar dacă n-a făcut-o, ba chiar a zic că-i place cum a ieșit, probabil că și-a dorit descurajarea traficului greu și bezmetic prin zonă. Putea măcar să propună comisiei de circulație plantarea unor indicatoare care să avertizeze despre geometria stradală, strategia urbană, categoria de mașini ce-ar trebui să circule pe acolo și așa mai departe.

Repet, poți înțelege că gândești pe termen lung o anume strategie. Nu vrei să mai circuli cu mașinile spre centru, OK, pui taxe sau descurajezi prin lipsa parcărilor, prin traficul sufocant, prin orice disconfort vrei tu. Nu vrei să mai treacă autocare și camioane pe Bogdăneștilor sau Cetății, vrei mai multe biciclete, foarte bine, dar atunci pui semn că acele mașini cu anume gabarit nu au voie pe acolo, căci banda e de 2,75 metri lățime, căci așa a scris la proiectul primarului Robu. Nu lași să se simtă omul în direcția asta, să-l apese conștința civică, să plângă până-i curg mucii pe volan, căci nu va face asta.

Așa ce-ai făcut? Intră lumea cu mic, cu mare pe acele bulevarde și apoi te înjură și ăla cu camionul, care n-ar trebui să fie acolo – dacă așa decizi tu, municipalitate – dar și contribuabilul cu mașină mică, că nu ai făcut drumul cum trebuie. Până la urmă, nu e treaba noastră cum își gestionează un primar sau altul campania electorală. Au echipe pentru asta să prevadă situații în care ești înjurat pe degeaba sau pe jumătate degeaba. Doare însă că nu suntem avertizați despre ce gândesc ei. Fie că „ei” sunt oamenii lui Robu, fi că „ei” sunt oamenii lui Dominic Fritz.

Poate nu ai spațiu suficient, ca în Dumbrăvița, unde lucrarea nu-i a lui Fritz, poate vrei să formezi omul spre o obișnuință de trafic rutier urban, splendid, dar spune asta, nu lăsa impresia că tu și angajații tăi sunteți niște incapabili, căci lumea poate crede treaba asta. Nu știu ce-i în capul lor, parcă gândesc în secret o strategie sau alta, parcă nu tot cu noi trebuie să o aplice. Iar când te știe lumea prins în progresisme greu de înțeles într-o țară conservatoare ca România, cerând lumii să renunțe la mașini pentru a lua trotineta, lumea pe tine te va lua la ochi exact când nu vrei să se întâmple asta.

La următorul blocaj de genul ăsta de pe bulevardele Cetății sau Bogdăneștilor se va spune că toată treaba vine de la ideea lui Fritz de a face pistă de biciclete, trotuar generos, să aibă pe unde să se plimbe lesbienele ținându-se de mână, iar contribuabili gay să se pupe nestingheriți la umbra arțarilor japonezi. Va mai conta că treaba nu stă deloc așa? Că arțarii nu sunt deloc japonezi?

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (martie 18th, 2024 at 12:03 )

Conspiratie sau nu, ceea ce s-a intamplat este un fapt care demonstreaza neajunsurile proiectului si executiei sale dar care sunt in concordanta cu viziunea primarului actual, lucru de altfel demonstrat prin modificarea proiectului de pe Cetatii care a cauzat si pierderi financiare insemnate. Despre modul in care a fost modificat ar putea curge rauri de cerneala pentru ca doar la o privire superficiala se poate observa ca intre sinele de tramvai si carosabil este spatiu suficient care ar fi permis mentinerea latimii benzilor de circulatie la standardul de 3 metri. In schimb maestrul Fritz a decis autoritar fara vreo consultatie publica in prealabil sa extinda spatiul verde pentru a planta un rand de bete. Acum ca si acelea vor trebui toaletate regulat pentru a nu lovi tramvaiele ceea ce va genera costuri nu este un lucru la care ne asteptam sa se gandeasca unul ca Fritz sau pleiada lui de consilierii pentru ca le lipseste capacitatea intelectuala de a prevedea astfel de situatii. Este inadmisibil sa avem proiecte si decizii mai putin eficiente decat se iau la Resita unde s-a realizat un proiect cu costuri de intretinere mult mai reduse. Pentru acest caz si multe altele ma vad nevoit sa ma prezint la urne la alegerile locale viitoare pentru prima data dupa 2008 pentru ca lucrurile nu pot merge mai departe asa.

Andreea a spus: (martie 18th, 2024 at 12:28 )

@Daniel, bun, zi-ne alternativa, tot capusele si cu mafia lor de dinainte?

Ca sa aratam cu degetul e usor dar sa punem umarul la treaba cam greu pe la noi. Daca ai citit vreodata o procedura de receptionare a lucrarilor, ai vedea ca inca se pot face modificari. Plus, de unde vrei benzi mai late cand in primul rand nici nu prea mai au ce cauta autobuze si camioane in oras, mai ales dupa deschiderea centurii in vara.

Autoritar? N-as zice fata de faraonul vopsit de dinainte.

Plus, mi se pare cel putin o „coincidenta” cum DeBanat, incepe sa fie umplut exact de vreo saptamana de comentarii ce isi au mai degraba locul pe Opinia lui Lae sau ZdV.

TM a spus: (martie 18th, 2024 at 12:30 )

Poate esti vreo eminenta din tabara Robului. Oricum este greu sa reesapezi un primar narcisist ,goalgheter si muzician.

George a spus: (martie 18th, 2024 at 13:57 )

@ Andreea, ceea ce mi se pare ciudat este faptul că @Daniel pomenește de „consultare publică în prealabil”. Ar fi perfect dacă ar putea să ne dovedească câte „consultări publice în prealabil” a inițiat robu, pe vremea celor două mandate…

Daniel a spus: (martie 18th, 2024 at 14:38 )

@Andreea
Tocmai asta era si ideea din articol ca la primarie avem aceiasi Marie cu alta palarie. Interesant ca si rimeaza. Noi in calitate de cetateni putem doar vota si sa ne exprimam opinia. Alta influenta nu avem ca doar nu pot sa modific eu proiectele si sa fac pe dirigintele de santier sa masor bezile de circulatie pentru a constata daca sunt conforme.In plus modificarea proiectului nu a fost pusa in dezbatere publica deci legal nu ai cum sa intervii daca nu faci esti factor decizional.
Din cate stiu proiectele executate cu fonduri europene nu permit 5 ani interventii asa ca nici in urmatorul mandat nu se vor putea efectua rectificarile necesare.
Nu e vorba doar de camioane si autobuze ci de siguranta traficului si faptul ca acolo va fi circulatie intensa pentru ca pe de o parte va fi efectuata legatura cu Bd. Dambovita spre Rebreanu si calea Sagului iar pelungirea Strazii Garii se va lega la centura. Apoi o masina de clasa medie are cam 2m distanta intre oglinzile laterale si normal ar fi ca sa ai cel putin jumatate de metru spatiu intr-o parte si in alta.
Acum ca si Robu e autoritar e alta treaba desi se pare ca de cele mai costisitoare ineptii ale sale am scpat deci poate ca mai asculta si el de altii in schimb din cate mi-au spus persoane care au activat inainte in USR, dupa alegeri lucrurile s-au schimbat dramatic. Cine nu e de acord cu conducerea ca 1+1=3 si doar atrage atentia este descalificat rapid asa ca mare diferenta nu e. La fel e cand vine vorba de clientela politica care este cuplata la resursele bugetare. Practic s-au schimbat un grup de profitori cu altul, la fel si metodele prin care se sifoneaza banii contribuabililor, Desi aici Fritz are un minus pentru ca avem cele mai mari taxe locale din tara si s-a ajuns ca firmele sa plateasca si de 3 ori mai mult decat in alte orase. Pe deasupra noua legislatie in domeniu care va intra in vigoare in 2025 prevede impozitarea anuala a imobilelor detinute de firme cu pana la 10% din valoarea de piata. Cu o astfel de lege si un iresponsabil care o aplica devine foarte riscant pentru firmele din oras care ar putea decide sa se relocheze.
Nu stiu ce sa zic de comentariile de pe site dar in cazul meu site-ul sau mai bine zis anumite nume de jurnalisti care pubilca aici mi-au fost recomandate de un jurnalist independent originar din Banatul Montan.
Si nu in ultimul rand, exista un candidat mai compentent decat cei doi care conduc in sondaje dar avand in vedere sistemul de vot intr-un singur tur sustinut de PSD s-ar putea sa nu intre in carti si atunci pentru a da un vot util trebuie sanctionat cel in functie care e oricum sub restul cand vine vorba de calitati.

3rt5yt a spus: (martie 18th, 2024 at 15:41 )

O să înțelegeți cu timpul că Daniel e noul Jack. Mai alb, mai curat, mai inteligent. El a venit să vă invite pe tărâmul logicii implacabile și să-i toace pe Fritz & comp. prin lovituri cu manta. Dacă acceptați premisele judecăților lui Daniel, „obiective”, „tehnice” și „implacabile”, uitați pentru ce-a fost votat Fritz: din greață de hoție, de interlopi, de nepotisme, de injustiție și de Robu. Cum spălarea unui cadavru politic puturos ca Robu e treabă grea, erodarea lui Fritz devine o chestiune mai fezabilă. Identificarea defectelor TEHNICE ale lui Fritz, exprimabile de preferință în cifre, este marca firmelor de consultanță. Așa că de la gâtul lui Daniel (care se vede nevoit să iasă la alegeri – „Mă voi arăta sfânt şi înaintea întregului popor voi fi slăvit”!!!), pornește o lesă care duce la o mare companie occidentală de consultanță, cel mai probabil. După scanarea comentatorilor incomozi, urmează identificarea temelor de discuție, a breșelor, iar în apropierea alegerilor vine și bombardementul greu de artilerie și atacurile la baionetă.

Marius a spus: (martie 18th, 2024 at 16:57 )

Daniel moare de grija autoturismelor și camioanelor. Aerul poluat nu-l interesează.
Concluzionez că nu stă în oraș sau că e iresponsabil.
Cine e minunatul candidat de pe locul 3?

Ionea a spus: (martie 18th, 2024 at 17:51 )

Cred ca toti care tin cu fosta administratie au uitat de un lucru. Una e sa sifonezi banii si cerintele unui proiect cu bani de la bugetul statului, gen Anghel Saligny (Solventul) si alta e sa executi deja un proiect pe fonduri europene ca cele 3 bulevarde. Dar e amuzant cum doar primarul e de vina pentru absolut tot ca deh suntem in campanie iar Pnl are de hranit niste guri la presa si postaci de mana a saptea.

Daniel a spus: (martie 18th, 2024 at 17:55 )

@ George
De ce crezi oare ca a fost Robu schimbat? Ca a avut un comportament model? Numai daca ne amintim cum ii trata pe jurnalisti la conferintele de presa iti vine sa te iei cu mainile de cap. A fost schimbat pe buna dreptate dar cand colo ne-am trezit cu unul si mai si. Daca Robu le stia pe toate, actualul nu stie nimic, nici el si nici echipa lui. Macar Robu avea capacitatea intelectuala sa inteleaga anumite detalii tehnice in ciuda excentricitatilor sale si nu a dat-o in bara atat de crunt pe asa multi bani.

@3rt5yt
Nu pot sa nu remarc ca la comentariile mele legate de subiecte tehnice se raspunde cu atacuri la persoana, inventate bineinteles, bazate pe teorii conspirationiste implicand mari firme de consultanta occidentale si metode de manipulare. Ca scenariu de film, mai ales in contextul geopolitc actual, mai degraba as marsa pe idea unei firme de consultanta israeliana cu legaturi in Mossad sau una ruseasca creata de FSB si care aplica masuri active. Desigur ca optiunea nucleara cu oculta mondiala este in permanenta pe masa ca poate prinde si asta la anumite personaje cu inteligenta scazuta.
Daca ne uitam atent la cele 2 personaje care sunt favorite in sondaje putem observa ca se aseamana destul de mult cu un plus pentru Robu la performante iar pentru Fritz la imagine. De fapt cam asta este tot ce are Fritz si cu care a reusit sa castige electoral pentru ca dupa sa dezamageasca.
Cand vorbim de interlopi trebuie contabilizata si infractionalitatea cu guler alb (white collar crime) care se face prin firme de consultanta, achizitii inutil de scumpe si alte metode specifice prin care se spoliaza bugetul orasului. Iar cand vine vorba de nepotisme este plina presa de astfel de exemple, unul fiind al celebrei doamnei Jahn. Ca sa nu mai amintim de la cine si-au cumparat locuintele si la ce preturi anumiti edili, daca tot vorbeam de interlopi. Si aici nu vorbim de infractiuni in trafic ca am inteles ca acelea nu se pun.
PS. Interesant ca de subtilul joc cu manta din titlu nu ai comentat. Posibil sa fie mai greu de sesizat lucru care este pana la urma de complimentat.

emilia a spus: (martie 18th, 2024 at 23:58 )

amuzant. deci fritz e de vina pentru proiectare lansata de fosta administratie, dar schimbari nu se mai pot aduce fiind un proiect pe PNRR si fonduri europene. dar ce sa mai si zici bombardierii de la penele au impresia ca daca nu se baga 3.5 metri per banda, gata nu mai au unde sa isi tureze tigaile de mehedinti. In zona rezidentiala dar si cu multe treceri de pietoni. scoateti ma tigaile pe centura nu in oras.
stai. deja fac curse cu ele pe la kaufland noaptea :))

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi a întâlnirii membrilor guvernului veniți la Timișoara cu mediul de afaceri local. Această zonă e clar mai puternic dezvoltată decât Moldova, iar necesitatea de forță de muncă e mult mai mare, a spus premierul Marcel Ciolacu. Evoluția României este clar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată
Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și Alfred Simonis promit să se înțeleagă atunci când vor fi primar și președinte de consiliu județean. Vor fi ”prieteni” și vor colabora pentru județ și pentru atragerea de noi investiții. Nu au fost prieteni când unul era primar și unul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara
Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3, în vederea desfășurării activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19. Clădirea cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală de 1.145,3 mp, a fost verificată deja de către echipe de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare
Elevii interesați să vadă cum e viața de studenți pot participa și în acest an la proiectul West Summer University (WSU), universitatea de vară destinată elevilor începând cu vârsta de minimum 16 ani, organizat la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), care simulează toate aspectele vieții de student. În acest an, acesta va avea loc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vară revine cu o nouă ediție a Școlii de Vară. Elevii vor afla cum e să fii student
Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, miniștrii dezbat  în sedință  mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectele noului stadion, al Institutului Oncologic și cel al PTF Beba Veche au fost aprobate in ședința de guvern de la Timișoara
Top