Inepţia “Gayșoara”. Un subiect care n-ar trebui discutat într-o societate sănătoasă, dar trebuie lămurit

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

“Bună dimineața din Gayșoara! Să avem o săptămână plină de curcubeu si lupte cu “dujmani” imaginari!”. Aceasta a fost pentru o renumită judecătoare epistolară concluzia la alegerile pentru fotoliul de primar al Timişoarei. Probabil, doamna cu pricina s-a şi mândrit la oglindă cât de inpirată şi spirituală a putut fi cu această nouă ieşire homofobă. Fiindcă ea şi-a făcut o reputaţie prin astfel de derapaje intolerante, dar şi prin respectarea unor paragrafe din punctajul Kremlinului. Dacă trăia în Evul Mediu, probabil l-ar fi întrecut pe Torquemada la numărul de „eretici” trimişi pe rug. (Apropos, oare cu câtă obiectivitate îi judecă pe USR-işti şi membrii LGBT, deja „vinovaţi” în faţa ei?). Ghinion pentru ea, nu mai trăim în lunga noapte a acelui ev, deşi sunt încă mulţi care îi împărtăşesc viziunile, care au cam aceeaşi mentalitate de atunci.

Altfel, dacă tot a început această cruciadă, doamna magistrat poate ar trebui să ne spună, inclusiv din experienţa ei profesională, cât de periculoşi sunt cei din comunitatea LGBT din Timişoara. Când dai „bună dimineaţa din Gayşoara”, ar trebui să spui concret dacă infracţionalitea în oraş a crescut din cauza respectivei comunităţi. Şi dacă tot vorbim de infractori, mai trebuie spus un lucru. Doamna cu pricina, probabil mare susţinătoare a „familiei tradiţionale”, a trăit în concubinaj, ca să folosesc un temen al magistraţilor dinainte de 1989, cu un poliţist degrabă culegător de şpăgi, motiv pentru care a şi fost băgat în puşcărie. Dacă nu ar fi fost acel episod de capă şi şpagă, cei doi ar fi trăit de la adânci tinereţi cu două pensii speciale, nu una.

Dar nu despre obsesiile homofobe ale doamnei magistrat sunt aceste rânduri. Retorica cu LGBT a fost una dintre primele linii de atac în campania electorală împotriva lui Dominic Fritz, altfel un catolic practicant şi familist. O campanie primitivă şi intolerantă într-un oraş al toleranţei, incluziunii şi multiculturalităţii. O campanie orchestrată în mod securistic, mai puţin asumată în public, dar omniprezentă în mediul online. Ca un amănunt, a fost asumată public de un personaj cu nume de mănăstire şi predestinatn dacă vorbim de metode securiste. Chiar în zilele dinaintea alegerilor, mai multe site-uri au ţinut să ne amintească faptul că Fritz va organiza, şi în această vară, un marş Pride şi că membrii comunitătii LGBT îl susţin.

„Voi vota cu Robu, fiindcă Fritz a adus marşurile homosexualilor în oraş”. Acesta a fost unul din mesajele promovate la greu pe social media. Intenţioant calomnios şi în sprijinul fostului primar, mesajul este însă fals. De fapt, aceste manifestări se află sub egida TM 2023, fiind prinse în dosarul (vezi mai jos) cu care Timişoara a câştigat titlul de Capitală Culturală Europeană. Dosar asumat de fostul primar. În acesta, la pagina 42, se vorbeşte expres despre astfel de evenimente. În capitolul intitulat „Perspective fluide – Depășirea vechilor mentalități prin puterea culturii” se arată la “Motivaţie”: “Temele feminismului și culturii queer rămân controversate în societatea românească. Această rută va lansa o platformă artistică și pedagogică în jurul acestor subiecte sensibile. Intenționăm să creăm un spațiu sigur pentru dezbateri și întâlniri, unde feministe și feminiști, persoane LGBTIQ și suporteri ai cauzelor lor vor fi susținuți să se exprime”.

Deşi mi-am propus să nu mai scriu despre fostul primar, oricum la pământ, trebuie spus că e un dosar cu care Robu s-a tot lăudat că a câştigat titlul de capitală culturală europeană. Iar Timişoara a câştigat titlul în faţa Clujului nu fiindcă am fi stat mai bine din punct de vedere cultural. A contat în dosarul Timişoarei multiculturalitatea, climatul de toleranţă din oraş, diversitatea. Ca să fiu mai clar, Timişoara a punctat foarte mult la dosar prin promisiunea că vor fi organizate manifestări vizând diversitatea, inclusiv LGBTQ, inclusiv după anul 2023. Aşadar, aceste manifestări sunt orgnizate fiindcă au fost asumate, şi nu de către Fritz, ci de predecesorul său. Care le-a folosit însă în campania împotriva lui Fritz. Asta în spiritul adevărului. Altfel, o discuţie de acest gen într-un oraş cu pretenţii europene e absolut penibilă. Dar oarecum neceară, atunci când şi o ditamai judecătoare promovează fake-ul.

Altfel, da, USR şi-a asumat doctrina liberală, şi nu doar în vorbe. Ce înseamnă liberalism? Nu, nu figura transpirată de ostaş ghiftuit în popotă a lui Nicolae Ciucă şi nici doctoratul furat al lui Bode. În primul rând, liberalismul promovează libertatea şi egalitatea în drepturi pentru toţi indivizii, indiferent de sex, rasă, religie, orientare sexuală etc. Iar libertatea oricărui individ merge până acolo încât să nu afecteze libertatea celorlalţi. Tradus, USR nu promovează comunitatea LGBT, dar în schimb, îi respectă drepturile.

PS. De ce spun că e un subiect jenant pentru un oraş cu pretenţii. Anul trecut, în aceeaşi zi, în care la Timişoara avea loc o manifestare de acest gen,o paradă LGBT la Londra a adunat un milion de participanţi, având reacţii favorabile de la politicienii tuturor formaţiunilor, inclusiv de la conservatorul Boris Johnson.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

13 comentarii pentru acest articol

Vasile Popovici a spus: (iunie 20th, 2024 at 08:31 )

Felicitări, Ino, pentru editorial! E ce trebuie spus.

Vasco a spus: (iunie 20th, 2024 at 09:09 )

Timișoara oraș cu pretenții ? La ce mai avem pretenții și de când mai putem emite pretenții vis a vis de ce și despre ce ? Elucubratii acompaniate de disonanțe cognitive . Cât de prost să fii să nu vezi realitatea din orașul Timișoara ? Un haos instituțional , social , politic creat , menținut și promovat de către toiți diletanții și vilegiaturiștii întâmplător agățați în scaune . Pierduți în meandrele și tenebrele politichiei de conjunctură . Fără realizări sau viitor .

George a spus: (iunie 20th, 2024 at 09:39 )

Jack(ass), ce faci, mai dormi?

@Vasco da a spus: (iunie 20th, 2024 at 10:41 )

Dac-ai coborât din munte să iei sare pentru oi, nu fi atât de dur! Mai uită-te și ce se-ntâmplă în Europa și chiar și mai departe. E haos peste tot și haosul chiar se ampifică. Să regretăm trecutul glorios și să ne supărăm pe prezent ca văcarul pe sat este o soluție prea facilă. Unii pot să creadă că tranziția și comunismul au creat manageri capitaliști performanți și cu standarde morale înalte, dar alțiii, ca mine, au alergii la gogoși.
În democrație, toți care se „agață” de scaune sunt și TREBUIE să fie efemeri.
Ca să vezi cine întreține haosul, analizează modul în care au votat în CL peneliștii și pesediștii și pro-româniștii. Acolo să vezi deschidere către proiectele de dezvoltare a orașului! Nu mai zic de blocarea organigramei în justiție. Și nu pot fi toți excelenți din prima zi a mandatului de primar: c-o mână scriu cărți, cu alta conduc organizația locală de partid, c-un picior joacă fotbal și dau goluri, cu gura dau interviuri în presă, cu fundul stau pe social-media și postează ca atare, cu un ochi supraveghează oculta și cu celălalt nu văd ce fac colaboraorii apropiați când vine DNA-ul și-i saltă!
Să nu judecăm cu ficatul inflamat.

vest a spus: (iunie 20th, 2024 at 10:51 )

Cui nu-i place Timisoara, roiu’n gaura de unde a venit sau in alta parte, ca-i mai bine.

Mihai a spus: (iunie 20th, 2024 at 11:14 )

Daca primarii nu sunt in stare sa se ocupe de infrastructura orasului, sa inchida inelele de circulatie, sa asigure finalizarea lucrarilor in timp util, atunci dau liberi la marsuri conform directivelor de la Bruxelles si astfel se pot lauda cu ceva desi mare lucru nu au facut. Noroc lor insa e ca gasesc fraieri care sa ii voteze.

Kroko a spus: (iunie 20th, 2024 at 11:56 )

Ok asa e la moda acum cu asa zisa toleranta. Dar cum rămâne cu libertatea de exprimare????? Acasă,aia nu oricând,nu oricum și nu oricine??? Dar cum rămână cu democrația???Asta e sens unic, sa acceptam gay Dar..
.sa nu le zicem asa, sa le zicem romi???A nu ca aia sunt alții….
Foarte ciudata democrație are Timișoara.sau cum sa i zicem acum???

Tot eu a spus: (iunie 20th, 2024 at 11:57 )

Și apropos, ce are Kremlinul cu…..
Prefectura???

TM a spus: (iunie 20th, 2024 at 12:34 )

Saptamana trecuta la Cluj s-a tinut marsul LGBT si nimeni nu a comentat pentru ca Boc este membru in PNL. Ciudate masuri de a judeca au unii.

George a spus: (iunie 20th, 2024 at 13:23 )

@TM, de a „judeca”? Nu ți se pare cam mult pentru niște târâtoare? De fapt, greșeala mea. Și alea au mai multă gândire.

@Kroko a spus: (iunie 20th, 2024 at 14:14 )

Dacă așa e ordin de la UE, se execută, nu se discută iar cine nu e de acord e cu rușii. La fel cum e și cu politicienii. Unii sunt penali și trebuie înlăturați pe bună dreptate iar la alții nu se pune. La fel si cu contractele cu dedicație.

Nemo a spus: (iunie 20th, 2024 at 17:02 )

Acuma na’, nu că n-ar fi așa! Și dacă e, nu văd unde e deranjul? Adică cum? Suntem gay , nu ne este rușine de apucăturile noastre, dar de fapt ne deranjează.
Să fie toată lumea sănătoasă și treaba fiecăruia ce face în dormitor și cu cine. Și dacă vor să și strige în gura mare despre cum le place, tot treaba lor. Înseamnă că și-o asumă simultan cu opiniile celorlalți.
Suntem în democrație și fiecare poate avea o opinie, cu referire la cutumele și obiceiurile unor grupuri de persoane.
De ce să îi numim pro ruși pe cei ceea au o alta opinie în ceea ce privește orientările sexuale? Cine stabilește asta?

Razvan a spus: (iunie 20th, 2024 at 18:38 )

Palaria jos pentru articol Ino!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Dominic Fritz o asigură pe Elena Lasconi de tot sprijinul său. Primarul Timişoarei nu face parte din echipa noului preşedinte al USR la alegerile pentru Biroul Naţional

Imediat după ce a fost aleasă noul preşedinte al USR, Elena Lasoni a fost felicitată de Dominic Fritz, care a asigurat-o de tot sprijinul său. De menţionat că Fritz va candida pentru un loc în Biroul Naţional al partidului, care va fi votat sâmbătă în cadrul unui congres, dar nu face parte din echipa Elenei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz o asigură pe Elena Lasconi de tot sprijinul său. Primarul Timişoarei nu face parte din echipa noului preşedinte al USR la alegerile pentru Biroul Naţional
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Egalul necesar! România merge în optimi de pe primul loc

Selecţionata României s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania, din postura de câştigătoare a Grupei E, după 1-1 (1-1) cu Slovacia, miercuri seara, pe Frankfurt Arena. În cealaltă partidă, Belgia și Ucraina au terminat la egalitate, 0-0. Așadar, toate echipele din Grupa Morții au terminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Egalul necesar! România merge în optimi de pe primul loc
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Maxagro și USVT au lansat un parteneriat pentru susținerea învățământului dual

Compania Maxagro și Universitatea pentru Științele Vieții Timișoara au anunțat un nou parteneriat privind învățământul dual. Catalogate drept punți care să ofere angajări viitoare – practica, internshipul sau bursele – au reprezentat elementele cheie ale discuțiilor privind colaborarea dintre mediul privat și cel academic. În Sala Senatului Universității de Științele Vieții “Regele Mihai I” Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro și USVT au lansat un parteneriat pentru susținerea învățământului dual
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Cât de benefic este să ai un cont curent și un card de credit online

Situațiile în care, din punct de vedere financiar, suntem puși să facem alegeri dificile ni se pot întâmpla oricui. Spre exemplu, iată ce a făcut o doamnă într-o atare situație. Ana locuia într-un sat pitoresc de la poalele munților. Ea era o femeie harnică și independentă, care își câștiga existența prin vânzarea de produse artizanale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cât de benefic este să ai un cont curent și un card de credit online

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Selecţionata României s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania, din postura de câştigătoare a Grupei E, după 1-1 (1-1) cu Slovacia, miercuri seara, pe Frankfurt Arena. În cealaltă partidă, Belgia și Ucraina au terminat la egalitate, 0-0. Așadar, toate echipele din Grupa Morții au terminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Egalul necesar! România merge în optimi de pe primul loc
Imediat după ce a fost aleasă noul preşedinte al USR, Elena Lasoni a fost felicitată de Dominic Fritz, care a asigurat-o de tot sprijinul său. De menţionat că Fritz va candida pentru un loc în Biroul Naţional al partidului, care va fi votat sâmbătă în cadrul unui congres, dar nu face parte din echipa Elenei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz o asigură pe Elena Lasconi de tot sprijinul său. Primarul Timişoarei nu face parte din echipa noului preşedinte al USR la alegerile pentru Biroul Naţional
Compania Maxagro și Universitatea pentru Științele Vieții Timișoara au anunțat un nou parteneriat privind învățământul dual. Catalogate drept punți care să ofere angajări viitoare – practica, internshipul sau bursele – au reprezentat elementele cheie ale discuțiilor privind colaborarea dintre mediul privat și cel academic. În Sala Senatului Universității de Științele Vieții “Regele Mihai I” Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Maxagro și USVT au lansat un parteneriat pentru susținerea învățământului dual
Primăria Timișoara va fi prima din țară care va putea să acorde finanțări multianuale pentru cultură. Proiectul, căzut la vot în ședința de plen a CLT precedentă, a primit, până la urmă vot favorabil, marți seara. Prin intermediul acestei noi regrelementări operatorii culturali vor primi fonduri de la bugetul local pentru evenimente culturale, pe o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centrul de Proiecte Timișoara va putea acorda finanțări multianuale pentru cultură, o premieră pentru administrațiile din România
În urma demersurilor întreprinse, organizațiile de specialitate au reușit decalarea termenului până la care asociațiile de proprietari erau obligate să intre în sistemul E-factura. Prin Ordonanța de urgență nr. 69/2024, s-a aprobat decalarea termenului pentru E-factura pentru asociațiile de proprietari până la 01.07.2025. Astfel, operatorii economici nu sunt obligați să transmită facturile către beneficiari (asociații)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociațiile de proprietari scapă, temporar, de nebunia e-facturilor
Primul transfer la preim-divizionara de handbal a oraşului vine din Serbia. Centrul Đorđe Pisarić, în vârstă de 25 de ani, va îmbrăca sezonul viitor tricoul alb-violet. El a evoluat în precedentele două campionate la formația austriacă de primă ligă HSG Graz. Graz a terminat cel mai recent sezon pe locul al zecelea. Đorđe Pisarić are...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Transfer din Serbia pentru SCM Politehnica Timișoara
Potrivit unui proiect de lege iniţiat de senatorul USR de Timiş, Raoul Tifan, foştii colaboratori ai Securităţii şi condamnaţii penali nu pot fi membri ai Academiei Române. Trifan a colaborat cu Societatea Timişoara pentru elaboarea acestui proiect, care a trecut de Senat şi urmează să ajungă în Camera Deputaţilor. Raoul Trifan a explicat motivele care...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Condamnaţii penali şi foştii colaboratori ai Securităţii, afară din Academia Română! Proiect de lege iniţiat de Raoul Trifan
Top