Sondaj INSCOP. Mircea Geoană se menţine pe primul loc în opţiunile românilor pentru prezidenţiale, Elena Lasconi ajunge pe locul III

Potrivit sondajului INSCOP efectuat în luna iunie, Mircea Geoană continuă să fie primul loc în opțiunile de vot ale românilor pentru turul I al alegerilor prezidențiale, fiind urmat de premierul Marcel Ciolacu. Măsurată pentru prima dată, Elena Lasconi se situează pe poziţia a treia, în timp ce liderul PNL, Nicolae Ciucă, este abia pe locul V.

Sondajul de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în iunie 2024 a măsurat opțiunile de vot ale românilor pentru turul I al alegerilor prezidențiale, pornind de la o listă care a inclus drept potențiali candidați pe liderii principalelor partide politice și pe Mircea Geoană (independent), respectiv o serie de scenarii pentru turul al II-lea al scrutinului.

Estimare participare alegeri prezidențiale
Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot și 10 ”sigur da” voi merge la vot, 6.2% dintre români au ales 1, 0.2% au ales 2, 0.5% au ales 3, 0.8% au ales 4, 5% au ales 5, 1.8% au ales 6, 3.2% au ales 7. 4.4% indică 8, 3.9% – 9 și 73.4% – 10. 0.6% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.
Votanții PSD și ai PNL, persoanele cu vârsta peste 30 de ani, cele cu educație superioară și gulerele albe declară într-o proporție mai mare decât media că vor merge cu siguranță la vot.

Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Turul I
Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (85.8% din total eșantion), 26.7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană – independent (comparativ cu 23.7% în mai  2024), 17.8% pentru Marcel Ciolacu – PSD (18.2% în mai), 14.3% pentru Elena Lasconi – USR (măsurată în premieră în 2024; comparativ, în mai, Cătălin Drulă înregistra 8.6% din opțiuni), iar 13.4% pentru Diana Șoșoacă – SOS Romania (12.5% în mai). Pentru Nicolae Ciucă – PNL ar opta 11.9% dintre alegători (11.5% în mai), pentru George Simion – AUR 11.2% (13.5% în mai), iar pentru Kelemen Hunor – UDMR 3.4% (5.5% în mai). 1.2% spun că ar vota alt candidat (0,8% în mai). Dacian Cioloș nu a mai fost măsurat în sondajul din luna iunie.

Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Scenarii turul al II-lea

Mircea Geoană vs. Marcel Ciolacu
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 63.7% dintre respondenți care au ales un candidat ar vota cu Secretarul General Adjunct al NATO, iar 36.3% cu liderul PSD.

Mircea Geoană vs. Nicolae Ciucă
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, 63.7% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe Secretarul General Adjunct al NATO, iar 36.3% pe liderul PNL.

Marcel Ciolacu vs. Nicolae Ciucă
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, 54.6% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe liderul PSD, iar 45.4% pe liderul PNL.

Mircea Geoană vs. Elena Lasconi
Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între Mircea Geoană și Elena Lasconi, 66.2% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe Secretarul General Adjunct al NATO, iar 33.8% pe lidera USR.

Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 58% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe actualul premier, iar 42% pe lidera USR.

Nicolae Ciucă vs. Elena Lasconi
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, 51.6% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe liderul PNL, iar 48.4% pe lidera USR.

Remus Ștefureac – director INSCOP Research: ”Intenția de vot pentru alegerile prezidențiale surprinde o serie de modificări ale opțiunilor în condițiile în care, comparativ cu luna trecută, este măsurată în premieră în 2024 Elena Lasconi din partea USR, iar Dacian Cioloș nu a mai fost măsurat deoarece a anunțat că se retrage din viața politică activă. În aceste condiții, clasamentul suferă anumite modificări. Mircea Geoană rămâne lider în opțiunile de vot în turul 1, cu un procent mai mare decât în luna mai și conduce detașat în toate finalele de tur doi în care a fost măsurat. Secretarul-adjunct al NATO este urmat de premierul Marcel Ciolacu care își conservă procentul de aproximativ 18%, la aproape 9 puncte distanță de primul clasat. Pe locul 3 se situează Elena Lasconi cu 3,5 procente mai puțin decât Marcel Ciolacu. Lidera USR este urmată de Diana Șoșoacă, în ușoară creștere, Nicolae Ciucă în stagnare și George Simion în scădere. Noutatea măsurătorii de la finalul lunii iunie este Elena Lasconi care se înscrie pe un culoar mai bun comparativ cu fostul președinte USR, având și un potențial de creștere în condițiile unei notorietăți semnificativ mai reduse (60%), comparativ cu restul candidaților care ating în majoritatea lor notorietăți de 90% sau peste acest procent”.

Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro. Datele au fost culese în perioada 19 – 27 iunie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Nelu a spus: (iulie 4th, 2024 at 15:55 )

Ce minciuni manipulatoare. Pana acum un an omul de rand nici nu stia daca Geoana mai traieste, e la pescuit, la arat, sau ce face. Dintr-o data il voteaza toata lumea in sondajele astea facute in birouri. Hai sa fim seriosi.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Anca Todoni e în turul secund la turneul WTA 250 de la Iaşi după 24 de minute de joc!

Jucătoarea română de tenis Anca Todoni a avut nevoie de doar 24 de minute pentru a-şi asigura calificarea în optimile de finală ale turneului UniCredit Iaşi Open (WTA 250), dotat cu premii totale de 232.244 de euro şi găzduit de Baza Sportivă Ciric din Iaşi, luni, după abandonul belarusei Aliona Falei, la scorul de 5-0....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Anca Todoni e în turul secund la turneul WTA 250 de la Iaşi după 24 de minute de joc!
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Echipa de Robotică CSH a Colegiului “Carmen Sylva” din Timișoara a obţinut un nou premiu la Chicago Robotics Invitational 2024.

Echipa de robotică CSH a Colegiului Național Pedagogic “Carmen Sylva” din Timișoara aduce acasă, pentru a doua oară, un premiu de la competiția internațională Chicago Robotics Invitational, desfășurată în Statele Unite ale Americii. Cei 13 elevi și-au demonstrat încă o dată abilitățile și perseverența, reușind să obțină performanțe pentru Timișoara. După o serie de 62...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa de Robotică CSH a Colegiului “Carmen Sylva” din Timișoara a obţinut un nou premiu la Chicago Robotics Invitational 2024.
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Lucrările pentru reabilitarea magistralei de cale ferată care traversează Timișoara sunt foarte mult întârziate

Situația pe șantierele de reabilitare a căii ferate principale, care leagă Aradul de Timișoara și, mai departe, de Caransebeș, nu e deloc una fericită. Problema cea mai mare este termenul în care aceste lucrări trebuie finalizate, adică finalizarea PNRR. Speranța: prelungirea programului. Cea mai mare întârziere pare să fie pe porțiunea de cale ferată magistrală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările pentru reabilitarea magistralei de cale ferată care traversează Timișoara sunt foarte mult întârziate

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Programat inițial în Parcul Central din Timișoara, CODRU Festival își schimbă locul inițial de desfășurare. Confruntați cu numeroase proteste legate de locația aleasă, organizatorii și primăria mută festivalul într-o locație mult mai potrivită unui asemenea eveniment. Un loc chiar inedit, mai precis fosta Grădină Zoologică a orașului, de la Pădurea Verde. Locația era neutilizată de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CODRU Festival pleacă din Parcul Central și se mută într-un loc mai potrivit, fosta Grădină Zoologică
Echipa de robotică CSH a Colegiului Național Pedagogic “Carmen Sylva” din Timișoara aduce acasă, pentru a doua oară, un premiu de la competiția internațională Chicago Robotics Invitational, desfășurată în Statele Unite ale Americii. Cei 13 elevi și-au demonstrat încă o dată abilitățile și perseverența, reușind să obțină performanțe pentru Timișoara. După o serie de 62...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa de Robotică CSH a Colegiului “Carmen Sylva” din Timișoara a obţinut un nou premiu la Chicago Robotics Invitational 2024.
Cristian Măcelaru, director artistic al Concursului şi Festivalului Internaţional „George Enescu”, va dirija Orchestre National de France în cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice ce vor avea loc în acest an la Paris. Născut în Timişoara în 1980, Măcelaru este cetăţean de onoare al municipiului de pe Bega. Dirijorul Cristian Măcelaru a anunţat duminică,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoreanul Cristian Măcelaru va dirija Orchestra Naţională a Franţei la ceremonia de deschiderea a Jocurilor Olimpice de la Paris
În organizarea Consiliului Județean Timiș. în perioada 25-28 iulie, va fi celebrată Ziua Județului Timiș. Este programat un maraton de evenimente culturale și sportive pentru toate gusturile și vârstele. Ansamblul Banatul, Incanto Quartetto, Nicoleta Voica, Doriana Talpeș și Mihaela Popovici vor cânta pentru spectatori, vor fi meciuri de fotbal, iar în Piața Operei va fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ziua Județului Timiș va fi sărbătorită, timp de patru zile, cu o serie de evenimente culturale și sportive
Timișoara merge în direcția bună, nivelul de trai a cam rămas constant față de anii precedenți, chiar dacă mulți se plâng că le merge mai rău, aici intrând mai ales cei peste 45 de ani. Sunt primele concluzii trase în urma realizării celei mai noi ediții a Barometrului Calității Vieții în Municipiul Timișoara, documentul realizat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara e un oraș bun pentru locuit, care merge într-o direcție bună. Oamenii au cei mai buni vecini, dar se plâng de lipsa locurilor de parcare
Un bărbat a fost reținut de polițiștii locali după ce a sustras mai multe sticle cu băuturi alcoolice dintr-un magazin din zona Complexului Studențesc. Bărabtul furase şi cu o zi înainte bunuri din acelaşi magazine. Polițiștii locali, aflați în patrulare duminic[, în jurul orei 16.00, în zona Complexului Studențesc, au observat în fața magazinului Profi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un bărbat a vrut să se îmbete fără să plătească. L-au împiedicat poliţitii locali
Situația pe șantierele de reabilitare a căii ferate principale, care leagă Aradul de Timișoara și, mai departe, de Caransebeș, nu e deloc una fericită. Problema cea mai mare este termenul în care aceste lucrări trebuie finalizate, adică finalizarea PNRR. Speranța: prelungirea programului. Cea mai mare întârziere pare să fie pe porțiunea de cale ferată magistrală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările pentru reabilitarea magistralei de cale ferată care traversează Timișoara sunt foarte mult întârziate
Biserica de lemn din Povergina, afectată de un incendiu, aflată în reconstrucție, a fost locul de întâlnire pentru evenimentul Zilele Patrimoniului. Acțiunea, organizată de Asociația Biserici Înlemnite alături de Asociația My Banat și comunitatea locală din Povergina, își propune să-i strângă în jurul Bisericii de lemn arse pe localnici și pe invitații acestora, ca formă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tradițiile zonei Povergina, promovată în preajma bisericii de lemn a localității
Top