Timișoarei va găzdui ediția 2026 a Conferinței Europene de Psihologie Sportivă, un eveniment ce se va desfășura pentru prima dată în România. Organizarea conferinței la Timișoara va fi asigurată de partenerii români ai Federației Europene de Psihologie Sportivă (FEPSAC), respectiv Universitatea de Vest din Timișoara și Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
În perioada 14 -19 iulie 2024 a avut loc, la Innsbruck (Austria), Conferința Europeană de Psihologie Sportivă, organizată o dată la doi ani de către Federația Europeană de Psihologie Sportivă (FEPSAC). Conferința a reunit aproximativ o mie de cercetători și specialiști din întreaga lume care au diseminat ultimele cercetări și inovații din domeniul Psihologiei Sportului. Universitatea de Vest din Timișoara a fost reprezentată de Lector univ. dr. Alexandru Boncu, prodecan al Facultății de Educație Fizică și Sport a UVT. Cu această ocazie, a fost anunțată public decizia oficială a FEPSAC de a încredința Timișoarei organizarea ediției 2026 a conferinței, responsabilitatea onorantă a organizării evenimentului fiind asumată în cadrul parteneriatului dintre Universitatea de Vest din Timișoara și Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
Conferința Europeană de Psihologie Sportivă este cea mai mare din Europa, prima ediție fiind organizată în anul 1968, la Varna. De altfel, Bulgaria este singura țară din estul Europei care a organizat încă o ediție a acestei conferințe, cea desfășurată în 1979.
Conferința se va organiza pentru prima dată într-o țară din estul Europei, la Timișoara, în afara excepției din Bulgaria, după 47 de ani de la prima ediție. Universitatea de Vest din Timișoara a fost aleasă ca pentru găzduirea ediției 2026 a conferinței datorită progresului vizibil pe care l-a realizat pe plan internațional, în ultimii ani, în domeniul psihologiei sportului și al pregătirii sportivilor. Prin decizia de organizare a evenimentului la Timișoara, în 2026, se aduce o prețioasă recunoaștere internațională a potențialului și realizărilor Universității de Vest din Timișoara, ca centru de resurse pentru cunoașterea academică și desfășurarea de proiecte în domeniul psihologiei sportive și în sport, în general.
„UVT a demonstrat că are resursele necesare și viziunea de viitor pentru a organiza evenimente majore, premiere în viața publică a Timișoarei și României, de primă vizibilitate și importanță în plan european. Suntem pregătiți să găzduim ediția 2026 a Conferinței Europene de Psihologie Sportivă atât din punctul de vedere al capitalului academic și al cercetării, în cadrul rețelelor și parteneriatelor cu membri din universitățile de pe mai multe continente, cât și prin excelenta colaborare pe care am dezvoltat-o alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român. În 2026, așteptăm elita psihologiei sportive din Europa la Timișoara, la UVT.”, spune rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.
Sunt așteptați la Timișoara, în 2026, aproximativ o mie de specialiști din domeniul psihologiei sportive, care vor aborda teme precum: Influența aspectelor mentale în sportul de performanță; Influența sportului în sănătatea psihică și fizică a persoanelor; Psihologia sportului la copii; Eficiența unei abordări interdisciplinare a antrenorilor și profesorilor de educație fizică.
Comentarii prin facebook