Cum îl validează Alfred Simonis pe Marilen Pirtea ca lider puternic în PNL Timiş

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În urmă cu câteva zile, preşedintelşe PSD Timiş, Alfred Simonis, a produs un surprinzător şi destul de dur atac, chiar sub centură, la adresa deputatului Marilen Pirtea, momentan probabil cel mai influent lider al PNL Timiş. Spun surprinzător fiindcă Simonis nu a atacat de mult timp pe nimeni din politica locală şi nici nu prea avea un motiv. Când eşti sus, iar Simonis este acum cel mai semnificativ politician din Timiş, preşedinte ales al Consiliului Judeţean, relaţii excelente la guvern, nu are rost să declanşezi războaie fără rost. Iar e important de spus, atacul liderului PSD nu a fost unul spontan, provocat de vreo întrebare, ci premeditat. Antrenat în  multe lupte politice, Simonis când produce un atac precum cel la adresa lui Pirtea, o face cu un anume scop.

Să vedem acum contextul în care s-a produs “ieşirea” liderului PSD. PNL se află scufundat, atât la nivel central, cât şi local, într-o oală cu presiune. Pare un partid fără niciun orizont, fie şi dacă ne uităm la invitaţia făcută de Nicolae Ciucă privind construirea unui pol de dreapta, în timp ce PNL-iştii se bucură de beneficiile guvernării alături de PSD. Tot în această perioadă, diversele găşti din partid au intrat în bătălia pentru listele parlamentare, locurile eligibile fiind însă mult mai puţine decât în urmă cu patru ani.

Peste toate acestea s-a pus bomboană pe colivă candidatura caricaturală a lui Nicolae Ciucă pentru funcţia de preşedinte. Atenţie, scorul de la parlamentare depinde mult de primul tur la prezidenţiale, care au loc cu o săptămână înainte. Astfel, la parlamentare vor fi avantajate partidele care îşi duc candidatul în turul doi. Ori Ciucă, în toate sondajele este pe locul V sau VI. Sigur, organizarea partidului ar putea să-l mai ridice, dar în acest moment, intrarea lui în turul II pare un scenariu SF. Lucru ştiut de mulţi liberali. “Ciucii” pe bani publici care au năpădit întreaga ţară, precum ciupercile după ploaie, şi cartea nescrisă de patru milioane de euro, fac campania lui Ciucă de un ridicol rar întâlnit. Nu mai discut de totala inadecvare a lui Ciucă la mai toate problemele României, omul fiind doar un ombilic al lui Klaus Iohannis.

Problema PNL-iştilor este că e prea târziu acum să-şi mai schimbe candidatul, caz în care partidul s-ar destabiliza şi mai mult. Dar imediat după alegeri, se vor scoate pe masă şi săbii şi buzdugane. Există deja o masă critică în PNL, care abia aşteaptă ca tandemul Ciucă – Bode să-şi rupă gâtul la alegeri, pentru a prelua partidul şi eventual să înceapă o reformă internă, mai ales că se va scăpa de nefasta influenţă de la Cotroceni.

Situaţia în PNL Timiş este chiar mai complicată decât la nivel naţional, peste problemele de la centru suprapunându-se cele cu conotaţii locale. Se ştie, aici au fost paraşutaţi doi oameni de la centru, Vasile Blaga şi Cristian Buşoi, ca preşedinţi interimari ai PNL Timiş şi, respectiv PNL Timişoara. Interimat, care foarte probabil vor dura până după alegeri. Bătălia dintre diferitele grupări pentru locurile eligibile a început şi, potrivit tuturor surselor, două ar fi deja ocupate: Blaga pe prima poziţie Senat, Pirtea pe primul loc la Camera Deputaţilor. Realist vorbind, PNL Timiş mai are siguranţa doar a încă unui loc la cameră.

Dacă şi acesta va fi dat de centru lui Buşoi va fi o răscoală fără precedent. Oricum vor fi mari dispute, care vor conduce la noncombatul electoral al unor primari. De menţionat că principala forţă a PNL Timiş o reprezintă primarii, organizaţia fiind mai degrabă rurală, decât urbană. Deşi Blaga este preşedinte de jure, cele mai multe prerogative ale sale au fost preluate de Pirtea. Care în mod cert îşi doreşte pe viitor preşedinţia PNL Timiş, având mare nevoie de o validare în organizaţie. Trebuie spus că una din marile acuze ale unor primari şi numai la adresa actualei conduceri a PNL Timiş este că şi-a pierdut independenţa şi s-a pus preş în faţa PSD. După cum se vede şi la nivel naţional, cele două partide aliate la guvernare sunt în plin conflict.

Ori în aceste circumstanţe, atacul lui Simonis la adresa lui Pirtea, nu poate decât să-l valideze pe acesta din urmă în interiorul filialei drept un lider care, iată!, se bate cu PSD. Nu ştiu dacă Pirtea conştientizează acest lucru, dar sunt aproape convins că Simonis l-a avut în calcul. Dar ar mai fi o problemă pentru Pirtea, pe care Simonis nu poate s-o rezolve. El s-a apropiat poate prea mult de actuala conducere a PNL, o conducere care foarte probabil va fi pulverizată după alegeri, aşa cum arătam mai sus.

Altfel, în discuţii informale cu liderii locali ai PSD şi USR, principalele formaţiuni politice din Timiş, aceştia au spus că şi-ar dori ca Pirtea să devină liderul PNL Timiş. Aici există două perspective de-a vedea lucrurile. Una favorabilă deputatului PNL, Pirtea fiind văzut ca un politician jovial, frecventabil cu care poţi discuta despre proiecte necesare Timişului şi Timişoarei. A doua ar fi că, fiind vorba de un partid rival, cei din USR şi PSD şi-ar dori un om mai puţin puternic în fruntea PNL Timiş. Fiecare îşi poate alege propria variantă.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Desdemona a spus: (august 20th, 2024 at 09:37 )

Ar trebui să ținem cont de faptul că mare parte din democrația uselistică se desfășoară în subterană, pe bază de ordine, pe bază de coterii de șorțuleț, de relații de rubedenie și de sfânta trădare (a propos, ar trebui să avem o sărbătoare națională a Trădării!!!). Deci, nu prea-i previzibilă desfășurarea ulterioară a lucrurilor. Un lucru este cert: PNL Timiș nu are lider de schimb! Este un terci inform în eșalonul II și III. Dacă ar organiza PNL o manifestație, nu cred c-ar aduna 2000 de membri cu carnet (nu figuranți aduși cu autobuzul de prin sate) dispuși să-și arate fețele sub steagul cu care PSD s-a șters … pe bocanci.
A propos, de lideri, unde-i viteazul care nu poate lăsa 40.000 de timișoreni nereprezentați în Parlament??? Au nu-i mai e drag de Timișoara, au i-a pus oculta perna pe gură??? Unde sunt fiii secretarilor de partid (comunist, pentru tineri!), nepoții coloneilor de securitate, ai șefilor de aprozar și mai ales, unde sunt urmașii pe linie de viclenie tătărească-otomană ai hanului de Murfatlar??? Cu alte cuvinte, nu va fi nicio rivuluție liberală fără ordin de la centru, coane Fănică! Votanții liberali, în naivitatea lor, nu vor ști niciodată de ce le sunt trase cinic, clopotele.

Daniel a spus: (august 20th, 2024 at 09:56 )

Toate acestea trebuie văzute în contextul apropierii campaniei electorale și faptul că anumite lucruri trebuie să fie clarificate până la debutul acesteia. După rezultatele ultimelor alegeri a devenit clar că nu mai ține gogorița cu extremismul pentru că electoratul a votat astfel de partide sub așteptări. Apoi situația macroeconomică degenerează creșterea fiind mult sub așteptări iar deficitul mult peste astfel că singurele instrumente la îndemână politicienilor sunt creșterea pensiilor și circul. Dacă din creșterea respectivă nu va rămâne mare lucru pentru că inflația și o inevitabilă corecție pe cursul de schimb vor anula o mare parte din această, în schimb s-ar putea ca populația să rămân cu circul timp de 4 ani cât vor mai trece până la următoarele alegeri la termen deși la cum se prezintă situația și cât de bine se pricep politicienii să o gestioneze este posibil ca termenul să fie devansat pentru prima dată după 1990.

Wanda89 a spus: (august 20th, 2024 at 11:49 )

Pirtea e validat, în primul rând, de cohortele de cadre ale celei mai prestigioase universități din vestul României, care îl tot votează – oare de ce?! Când există asemenea mistere, înțelepții ne spun că ar trebui urmărit traseul banilor.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

PNL Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare. Pirtea și Blaga deschid listele, Bușoi, trimis pe trei

Ziua de miercuri a adus definitivarea listelor de candidați cu care PNL Timiș se va prezenta în toamnă la alegerile pentru Parlamentului României. Nu fără surprize, dar cu candidații așteptați pe primele poziții. Așadar, Vasile Blaga, interimarul pus în fruntea filialei județene PNL Timiș, după demisia lui Alin Nica, care a reprezentat PNL până în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare. Pirtea și Blaga deschid listele, Bușoi, trimis pe trei
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Anca Todoni s-a retras de la turneul din Bucureşti, din cauza unei accidentări

Jucătoarea română de tenis Anca Todoni are probleme medicale şi nu a mai putut juca meciul cu olandeza Anouk Koevermans, joi, în optimile de finală ale turneului Ţiriac Foundation Trophy (WTA 125), dotat cu premii totale de 115.000 de dolari şi găzduit de Centrul Naţional de Tenis. Timișoreanca Anca Todoni (19 ani, 132 WTA), a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Anca Todoni s-a retras de la turneul din Bucureşti, din cauza unei accidentări
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Noapte memorabilă la UPT: Campusul îşi deschide porţile pe 28 septembrie, pentru un proiect unic. Intrarea este liberă

În 28 septembrie, Universitatea Politehnica Timișoara deschide peste 60 de laboratoare, expoziții, instalații de artă și ateliere, toate în cadrul evenimentului ”Noaptea Campusului Deschis.” Arta, știința & cercetarea, interacțiunea & conectarea își dau întâlnire la Noaptea Campusului Deschis – Universitatea Politehnica Timișoara, începând cu ora 18:00, printr-o serie de laboratoare, expoziții, instalații de artă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noapte memorabilă la UPT: Campusul îşi deschide porţile pe 28 septembrie, pentru un proiect unic. Intrarea este liberă
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Comisarii Gărzii de Mediu au dat amenzi de 650.000 de lei la mai multe firme din Timiș care dezmembrau vehicule uzate

Firmele care se ocupă cu dezmembrarea vehiculelor, cu sediul în Timiș au avut parte de o surpriză în ultimele două zile: controale desfășurate la sediul acestora de către Garda de Mediu, conduse chiar de comisarul general adjunct Florin Bănică și care a beneficiat şi de sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiș. S-a lăsat cu amenzi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Comisarii Gărzii de Mediu au dat amenzi de 650.000 de lei la mai multe firme din Timiș care dezmembrau vehicule uzate

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

A fost făcut un nou pas mare pentru realizarea proiectului noului stadion al Timișoarei, care va fi ridicat cu bani de la bugetul național, în locul actualei arene Dan Păltinișanu. Consiliul Județean Timiș a lansat pe SEAP licitația în vederea desemnării firmei care se va ocupa de demolarea actualului stadion. Demersul este posibil în urma...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Administrația județeană a lansat licitația pentru demolarea actualului stadion Dan Păltinișanu
În 28 septembrie, Universitatea Politehnica Timișoara deschide peste 60 de laboratoare, expoziții, instalații de artă și ateliere, toate în cadrul evenimentului ”Noaptea Campusului Deschis.” Arta, știința & cercetarea, interacțiunea & conectarea își dau întâlnire la Noaptea Campusului Deschis – Universitatea Politehnica Timișoara, începând cu ora 18:00, printr-o serie de laboratoare, expoziții, instalații de artă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noapte memorabilă la UPT: Campusul îşi deschide porţile pe 28 septembrie, pentru un proiect unic. Intrarea este liberă
SCM Timişoara a câştigat al 7-lea titlu de campioană în urmă cu câteva zile, iar clubul a prezentat astăzi trofeul. Echipa bănăţeană are acum în palmareas 14 distincții, 13 dintre ele fiind obţinute în ultimii 13 ani. Coroana de campioană vine la 6 ani distanţă de la ultimul. Bucuria a fost mare, atât în sânul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM USV va continua să facă performanţă în noroi. Planurile de reabilitare a bazei mai au de aşteptat
Zilele Culturale Maghiare din Timișoara vor avea loc și în acest an, cu un program plin de evenimente, prezentări și concerte. Între 26 și 29 septembrie va avea loc ediția a noua, prima după Capitala Culturală, oferind și în acest an un program spectaculos în Piața Victoriei și Piața Libertății.  Asociația Bastionul-Varbastya a pregătit un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zilele Culturale Maghiare din Timișoara continuă cu ediția a noua, în perioada 26 – 29 septembrie
Polițiștii Secției 7 Rurale Lugoj, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, au reținut doi bărbați (conducător auto și pasager) cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă. În fapt, la data de 12 septembrie 2024, polițiștii au oprit pentru control, pe drumul comunal dintre localitățile Coșteiu și Jabar, un autoturism condus de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sute de mii de ţigări scoase de pe piaţa neagră de poliţişti. Doi traficanţi, duşi la audieri
Mâine, 13 sept. 2024, de la ora 16:00, la Galeria Bastion 3, va începe „The Galactic Imaginarium Film Festival” 2024. Festivalul se va desfășura în trei locuri: Galeria Bastion 3, în parteneriat cu Asociația Indecis Timișoara, Str. Hector nr. 1 (13-16 septembrie 2024) Galeria Bastion 1, în parteneriat cu HEI – House of European Institutes,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe „The Galactic Imaginarium Film Festival”
Primele tramvaie au circulat, după mult timp, pe Calea Stan Vidrighin. Nu au fost decât teste, cei de la PORR Construct au efectuat, în prezența echipelor Primăriei Municipiului Timișoara și STPT, primele probe de circulație pentru noua infrastructură de tramvai de pe bulevardul Stan Vidrighin, investiție care se află încă în perioada de execuție. Probele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au efectuat primele teste pe liniile de tramvai de pe Calea Stan Vidrighin/FOTO
Primarul Timișoarei spune că doar 0,3% din datele deținute de municipalitate în sistem digital ar fi fost accesate în urma atacului de tip ransomware care a avut loc împotriva instituției. De vină ar fi fost un scaner și un calculator neprotejat, spune acesta. Un scaner și un calculator neprotejat sunt vinovații pentru atacul de tip...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Atacul ransomware asupra infrastructurii IT a Primăriei Timișoara a fost efectuat printr-un scaner și un calculator neprotejate
Top