Municipalitatea timișoreană vrea să știe, concret, pe hârtie, cum ar arăta un plan de amenajare a teritoriului orașului făcut la nivel superior, de pricepuți. Desigur, aceștia nu se găsesc în primărie, așa că se caută o firmă care să se ocupe de proiect.
Șase luni de lucru, 94.958 de lei plus TVA și la final un Ghid tehnic de amenajare domeniu public și catalog de mobilier urban. Acesta este planul pe care Primăria Timișoara l-a lansat pe SEAP pentru a ști cum va arăta municipiul și unde se vor pune bănci, chioșcuri sau stații de transport în comun. Așadar, firma selectată și care va primi un contract va arăta cum să se amenajeze străzile în vederea creșterii siguranței, ce tipuri de materiale se vor folosi la amenajări, ce dotări se vor instala pe străzi.
„Prin acest studiu se solicită următoarele: o bază de date cu tipuri de mobilier urban, o bază de date cu elementele de amenajare stradală, inclusiv materiale (borduri, pavaje) și dotări, fișe tehnice orientative pentru toate materialele, dotările și o descriere a acestora, indicatorii de cost pe unitate de măsură și în funcție de cele două categorii (standard și premium), o bază de date cu toate elementele incluse în ghid pe două categorii: standard și premium, stabilirea schematică a modurilor de amenajare a străzilor în vederea creșterii siguranței”, se spune în anunț.
Un asemenea Ghid e absolut necesar. Dacă nu se face locuitorii Timișoarei ”vor fi privați de facilități urbane, rata turismului și implicit economia orașului vor fi afectate negativ”!
”Actual, investițiile de modernizare a infrastructurii domeniului public sunt proiectate cu elemente de echipare și design stradal diferite de la proiect la proiect, neexistând o standardizare la nivel municipal. Situația actuală duce la o apariție neunitară și deficitară, precum și la lipsa unor standarde de calitate unitare din punct de vedere al durabilității, eficienței costurilor, accesibilității domeniului public”, motivează Primăria Timișoara necesitatea acestui ghid.
Ghidul va stabili cum se vor face zonele verzi, aleile pietonale, pistele de biciclete, iluminatul public stradal, cum va arăta mobilierul urban, chioșcurile, tonetele, panourile publicitare, stațiile de transport în comun și altele asemenea.
Ghidul va stabili liniile directoare de dezvoltare urbană a spațiilor publice aferente cartierelor, astfel încât să asigure creșterea calității vieții cetățenilor prin redarea către populație a unui spațiu verde, prietenos cu mediul, prin regândirea unitară a funcțiunilor spațiului public din punct de vedere tehnic, estetic, social, recreere și agrement, turistic, se mai spune în anunțul de licitație.
Comentarii prin facebook