Pe 11 martie 1990, în timpul manifestației care avea loc în Piața Victoriei, se citea ceea ce urma să fie cunoscut drept cel mai cunoscut document-program din România postdecembristă. Este vorba despre Proclamația de la Timișoara, al cărei Punct 8, legat de lustrație, a făcut istorie.
„Punctul 8” si „Lista cu Titu”
Parte a proiectului de reabilitare a centrului istoric, primăria a început demersurile pentru montarea unei plăci de bronz pe care să stea scris textul Proclamației de la Timișoara. Locul: clădirea garnizoanei, viitoarea bibliotecă județeană, instituție a CJ Timiș.
Cum miroase onoarea in PSD?
N-aș fi vrut nici să închei, nici să încep anul încărcat de stupoare și indignare pe ce se întâmplă în politică, dar văd că nu se poate altfel și trebuie să ne eliberăm ficații după atâtea sarmale, cârnațuri, vinuri, țuici, fleici și rahaturi servite de PSD.
Proclamatia de la Timisoara, dupa 23 de ani: lustratia ramane tot un ideal
În urmă cu fix 23 de ani, de la balconul Operei, a fost lansată Proclamaţia de la Timişoara. Cu acest act, „Timişoara a pornit Revoluţia împotriva întregului regim comunist şi întregii sale nomenclaturi”, după cum se arată în Punctul 7 al Proclamației. Dacă măcar două din punctele manifestului ar fi fost adoptate, Punctul 8 şi Punctul 11, România ar fi arătat azi cu totul altfel.