În urma controlului efectuat de viceprimarul Timișoarei la internatul de la Colegiul Tehnic de Vest, Ruben Lațcău vorbește despre ”grup infracțional” și cere lămuriri despre modul în care ar fi fost închiriate camerele de pe două etaje și unde ar fi ajuns acei bani. Acum cere anchetă din partea Prefecturii și a Inspectoratului Școlar Județean și demisia sau demiterea directoarei Colegiului, despre care spune că se opune mutării școlii chiar din cauza închirierii acelor camere.
Lațcău spune că a lansat acest control inopinat în urma unor sesizări de la elevele liceului.
”Am descoperit la controlul de azi noapte, care a fost generat de o sesizare, de fapt de mai multe sesizări pe care le-am primit de la elevi. Ieri, când am fost să discut cu ei, mai multe eleve ale Colegiului Tehnic de Vest, mi-au spus că ele se întâlnesc în timpul orelor, când ies din clasă, cu bărbați dezbrăcați care umblă în prosop, pe culoar în școală. Am descoperit că, de fapt, din cele patru etaje ale internatului ale acestei clădiri, două etaje sunt ocupate în întregime de diverși oameni, de muncitori”, a declarat, marți, Lațcău.
El leagă motivul protestelor de a părăsi acea școală de aceste contracte de închiriere, vorbește despre bani iliciți și de evaziune fiscală. Lațcău spune că nu există niciun cadru legal prin care camerele respective erau închiriate.
”Practic suntem într-o situație în care am înțeles într-un final de ce în ultimii 3 ani de zile orice tentativă a mea de a muta acest colegiu dintr-un internat într-o școală adevărată a eșuat. Pentru că de fapt conducerea școlii este dependentă de aceste surse de bani, de această sursă de bani iliciți, pentru că, de fapt, obiectivul în a funcționa în acea clădire, în a ține clase, ore, în săli de internat în spații improprii, în a-i ține pe copii într-un corp de clădire unde nu au ateliere și nu au tot ce au nevoie. De fapt, obiectivul nu este acela de a se asigura că acei copii beneficiază de o șansă în viață, de a le pune la dispoziție infrastructură educațională care să-i pregătească pentru meserie, ci de fapt obiectivul este unul mercantil, pecuniar, foarte clar, acela de a extrage resurse, de a face bani din aceste închirieri, care, repet, aceste închirieri sunt ilegale. Ceea ce se întâmplă această școală este evaziune fiscală. Nu există cadru legal prin care într-o clădire de școală să aibă loc activități comerciale, să aibă sedii firme care să practice cursuri profesionale, să fie un domn, care să aibă saloane de masaj și de fizioterapie sau să locuiască persoane de ani de zile în aceste spații. Nu există cadru legal pentru așa ceva. Nu există posibilitate legală prin care aceste contracte care au fost încheiate și pe care le-am văzut cu ochii mei să fie contracte valabile. Noi anul trecut am dat un HCL în Consiliul Local prin care am creat un cadru legal prin care să se poată închiria bazine de nou, săli de sport până la cel HCL. Nu exista un cadru legal la nivel local și pentru spații unde au loc, are loc învățământ cum este acest corp de clădire, nu există cadru legal la nivel național, nu putem nici măcar din acele să facem lucrul acesta”, a mai subliniat Lațcău.
El pronunță numele directoarei și al contabilului șef când vorbește despre opoziția la mutarea școlii. Anunță că în acest moment acolo este corpul de control al primarului, care verifică și contabilitatea pentru a vedea dacă banii chiar sunt înregistrați.
”Acum am văzut și care este motivul pentru care conducerea școlii, doamna director Horelu, cu domnul contabil șef Rosemblum, insistă foarte mult ca școala să rămînă în această locație și ca să nu se schimbe nimic. Nu pentru că sunt condiții mai bune pentru copii. Nu pentru că rezultatele școlare sunt mai bune, nu pentru că ei reușesc să dea o șansă viața acestor copii. Pentru că există acolo, o rețea care are ca scop să stoarcă bani din resurse publice, bani care nu știm unde merg, dar vom afla. Pentru că pe măsură, în momentul acesta când noi vorbim aici, corpul de control al primăriei, al primarului este la școală și face verificări în contabilitatea școlii pentru a putea să vedem exact că acești bani care au fost încasați pe chitanțe pe care le-am văzut cu ochii, cum sunt ei fiscalizați, unde sunt ei unul dintre ei, în veniturile școlii. Nu vedem în fiecare an veniturile școlii și nu am surprins în niciun an o sursă de venituri extrem de mare făcut de această activitate”, a mai subliniat viceprimarul.
Ruben Lațcău spune că acolo locuiesc 40 – 50 de oameni, care ocupă camerele de pe două etaje ale internatului. Viceprimarul cere ca directoarea să își dea demisia și spune că școala a fost acaparată de un grup infracțional.
„Aștept să văd astăzi demisia doamnei directoare, iar în cazul în care dânsa nu are onoarea și bunul simț să își dea această demisia, mă aștept ca Inspectoratul Școlar Județean să o demită de urgență sau cel puțin să demareze procedurile legale care să conducă la această demitere. Pentru că este inacceptabilă această situație. Este o situație în care această școală a fost, de fapt, acaparată de un grup infracțional care a organizat, care a întors copiii din școală, profesorii instrumentalizați împotriva primăriei, împotriva acestor planuri de reformă și de reabilitare de clădiri pe care primăria le are, folosind, chipurile, acest argument că, de fapt, vrem să-i discriminăm, că motivația pentru care vrem să facem aceste mutări și aceste reabilitări nu stă în nevoia de a dezvolta spațiile din Timișoara, ci într-o discriminare vizavi de condiția socio-economică a copiilor de acolo și de fapt această această instrumentalizare pe care conducerea școlii a făcut-o vedem că a avut ca singur obiectiv, de fapt, să acopere acest proiect de corupție morală”, a mai susținut Lațcău.
Mai mult, el crede că problema nu ar fi una care apare la acest liceu, ci că ar exista și în alte unități școlare din Timișoara.
Comentarii prin facebook