Cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional al Păturatei va avea loc la Ciacova, în 1 iunie. Cei care vor să descopere gustul autentic al păturatei pe crumpi, o pot face din plin.
Păturata pe crumpi se prepară în satele din apropiere de Ciacova de când în zonă au ajuns primii șvabi. O altă denumire a preparatului este tolvăgele, fiind o mâncare specifică zonei Banatului de pustă. Însă, la origini, mâncarea este șvăbească. Se face la capac, deci la aburi și pentru că ștrudelul se întinde cât masă și se rotește. În momentul în care se gătește se poate desface în foi, ca și cum ar fi pătură peste pătură.
Păturata începe cu papricașul, care se gătește în oală de lut. Între timp, se frământă acea păturată din făină, apă și sare, se lasă puțin la odihnit, după care, cu un sucitor, se face un rotocol care se întinde pe mână și pe masă, să treacă de colțurile mesei. Se rupe marginea, se stropește cu ulei. Se fac mai multe păturate și se pun covrig, una lângă alta. Se fierbe în abur și se sevește.
Dacă vreți să gustați, iată programul de sâmbătă, 1 iunie, de la Ciacova:
Ora 12.00 – Primirea echipelor participante şi repartizarea lor pe standuri, aprinderea focurilor
Ora 15.00 – Deschiderea oficială a festivalului
Ora 15.20 – Prezentarea echipelor participante
Ora 15.30 – Prima degustare a preparatelor
Ora 15.30 – 22.00 – Spectacol muzică populară tradiţională
Ora 16.00 – Vizită ghidată la obiectivele turistice din Ciacova (Cula, Casa Memorială Dositej Obradovici, Piața Cetății)
Ora 18.00 – Decernarea premiilor şi diplomelor pentru participanți.
Organizatorii evenimentului: Primăria oraşului Ciacova împreună cu Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Turismului în județul Timiş.
Comentarii prin facebook