„Poștașul” bate întotdeauna de două ori la ușă, cu toporul. Nu să aducă pensia, ci să o ia

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Nu trebuie să fii mare analist economic să-ți dai seama că elita țărilor dezvoltate caută scenarii optime pentru a opri prăbușirea economiilor lor, dar și să limiteze pe cât se poate efectele în morți și îmbolnăviri grave în plină pandemie cu coronavirus. Un balans sensibil, dar avantajos față de ce ne-ar paște în timp ce ne ascundem de boală. Altfel, te-ai întreba ce nu e în regulă cu nemții, de aduc atâta mână de lucru din țări ce n-au trecut încă de vârful Covid-19, iar zilele următoare pornesc încet-încet mașinăria economică.

Noi doar am repatriat o mică parte din diaspora românească și a ieșit scandal. Am zis că ne vin „valorile”, că nu ne putem proteja populația în fața unei migrații atât de dezordonate, dar mă întreb ce-ar spune media apocaliptică dacă am aduce pe rupte indieni să ne lucreze în economie? Probabil că Guvernul Orban n-ar mai putea scoate cămașa din câte părți ar fi fost acuzat de inconștiență, de atac la sănătatea publică românească și câte altele.

Recunosc că aș prefera să facem lucrurile pe îndelete, să ne protejăm cu responsabilitate cu sau fără stări de criză decretate de președintele Iohannis. Să stăm în casă, să nu ieșim încă la o plimbare, să nu mergem la cumpărături când ni se termină berea… Dar cine ne va plăti acest „sejur” prelungit, cine va produce ce mâncăm, ce consumăm dacă stăm în carantină 12 luni, 18 luni, până se descoperă vreun vaccin? Dar dacă nu se descoperă? Spania revine încet la lucru, Germania plânge după muncitori, iar noi ne văităm de pierderea libertății de a ne plimba.

A trecut Paștele și s-a văzut că nu de fiorul sărbătorilor ne-a fost nouă neapărat. Vrem să ieșim, vrem socializare, normal, la urma urmelor. Dăm din picioare după mall-uri deschise, după concerte, poate după meciuri, dar nu plânge nimeni pentru libertatea de a merge la muncă, atâta vreme cât statul aproape cel mai sărac din Europa făcea calcule să țină acasă milioane de oameni. Pe bani. La noi, 75% din salariu, în timp ce Germania plătește 25% din salariu și 65% angajatorul.

Nu sunt adeptul relaxării măsurilor, căci oricum românul își ia această libertate din oficiu, fără să i-o dea nimeni. Iar dacă i-o dă, atunci își ia mai mult, că așa e el. Dar mă întreb ce vom face dacă treaba asta nu se termină cum superficial prorocesc unii, adică într-o lună de zile? Guvernanții vorbesc de o relaxare pe 15 mai. Prin iunie ar fi gata? În iulie avem biletele la mare și totul revine la normal? Ce facem dacă nu va fi așa și nu va fi așa? Nu putem la nesfârșit să așteptăm ca un stat nu foarte dezvoltat economic să-și asume atâtea costuri, să dea tot felul de ajutoare sociale, să dea subvenții și așa mai departe până la prăbușire, iar noi să stăm acasă până ce ultimul test PCR va stabili finalul epidemiei? Nu se va întâmpla asta.

Cu astfel de soluții de criză o poți duce o lună, două, dar apoi? Și dacă ai putea plăti mai mult, la absurd, vinzi aur din BNR, dar economia nu mai produce marfă, ce pui în rafturi pentru consumul populației? Ce se întâmplă cu aprovizionarea întreprinderilor care încă mai funcționează? Este evident că nu putem ieși cu toții la pensie, căci dacă se putea, cu siguranță că PSD și Olguța Vasilescu ne-ar fi făcut deja surpriza asta. Ce vom face când senzația de concediu dispare?

Când nu mai avem bani, nu mai avem produse să ne facem seara o pizza în casă, economia produce pagube, nu PIB, iar noi trecem la alte griji mult mai sinistre. Ce facem? Ne schimbăm viața. Ne comportăm ca în stare de urgență, dar nu pentru că un gest administrativ ne cere asta, ci pentru că așa ne va fi viața de acum înainte. Noi încă trăim cu impresia că nu ne lasă Iohannis să ieșim din casă, iar după 15 mai ne va lăsa și am scăpat, gata!

Economia trebuie să producă, dar nu întorcându-ne cu totul înainte de „explozia” de la Wuhan. Trebuie să ne schimbăm obiceiurile, să funcționăm altfel, Să nu mai cerem ca idioții confortul de dinainte de pandemie, isterizând că înduri o carantinare într-un hotel fără bere rece la bar. Va trebuie să ne obișnuim cu prevenția și igiena autoimpuse la începutul epidemiei, iar cu aceste noi obiceiuri să mergem la lucru, iar apoi în concedii, dacă mai avem bani, timp și curaj pentru așa ceva. Este o iluzie ce trăim astăzi, este o iluzie să ne ascundem de boală.

Oficialii dau termen pentru începutul lui iunie, dar nu ni se zice că la începutul lui iunie riscul să te îmbolnăvești este unul aproape la fel de mare, de vreme ce lumea va ieși afară cu gândul că totul e gata, dar nu e gata. Dacă vreți, suntem sub apă și nu mai avem aer, iar afară e ceva toxic, ceva criminal în aer. Ce faci? Organismul își știe nevoile, își ia aerul și mai apoi vede dacă acel aer îi va aduce altă boală, poate chiar moartea. Dar fără aer nu se poate. Fără economie care să producă suntem în pragul anarhiei.

Alternativa este una de coșmar. Știți care sunt cele mai horror filme văzute vreodată și am văzut multe? Nu cele cu călugărițe posedate de diavol, nu cu balauri ieșiți din grote, ci cele în care societatea nu mai funcționează, nu mai ai gaz, nu mai ai lumină, lumea iese pe străzi la început să se distreze, să exerseze revolta ca-n Rahova, iar mai apoi te trezești cu „Spartacus” la ușă pentru a-i da resursele tale. Lumea lui „care pe care” n-ar fi prea departe. Haosul. Nu vrem asta.

Apropos de toți cei ce văd din necazul Covid o oportunitate politică și electorală. Oamenii ăștia cred că vor fi feriți într-un scenariu precum cel de mai sus. Altfel, cum să ne explicăm că din această perspectivă politică vin zilnic cereri de cheltuieli suplimentare și critici pentru orice program de austeritate ar lansa guvernul. Ei unde se vor ascunde? Va mai conta faptul că au averi, că fac pe plac unui anume electorat, că ei au luptat cu Orban să nu bage bugetarii în șomaj tehnic, că ei vor bani mai mulți pentru pensionari, că ei cer măști gratuite?

Va mai conta ceva din toate astea când „cămara” țării e goală, după ce am consumat tot și le bate și lor cineva la ușă? Va mai conta că au pensii speciale, dacă „poștașul” va bate întotdeauna de două ori la ușă, dar cu toporul? Și nu să aducă pensia, ci să le-o ia.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Abuzuri fiscale a spus: (aprilie 27th, 2020 at 15:17 )

Eugene, hai să-ți dau un pont despre cum se comportă Fiscul timișorean. Dacă ești PFA, deci nu ești o firmă mare, cu bani destui pentru avocat, ori nu faci parte dintr-un sindicat de-al lui Mitrea sau Ciorbea…, ești la mila statului în stat: Fiscul. De nu-ți plătești vreo dare, imediat îți vine amenințarea cu executarea silită. De e nevoie de bani pentru a ierta de datorii vreun Raiffeissen Bank sau vreo companie „săracă” de prin străinătate, te taxează de două ori, cu aceeași amenințare de executare silită. După care ți se va scrie senin cum că poți să faci cerere de restituire. Firește că restituirea sau compensarea nu vor mai veni decât dacă te judeci ani de zile cu Fiscul. Dar distracția cea mare e la pensionare, când Casa de Pensii îți comunică pe decizie că ultimele 12-15 luni nu au fost operate de Fisc. Iar Fiscul nu-ți va da niciun răspuns. Dă-l în judecată! Ideea este că te fură Statul român în ideea că poate mori și scapă de tine fără să-ți mai onoreze pensia întreagă.

Dima a spus: (aprilie 27th, 2020 at 18:11 )

Cum spunea Donald Trump la inceputurile epidemiei: Remediul nu trebuie sa fie niciodata mai daunator decat problema in sine.

Remediul in cazul asta inseamna masurile drastice de carantina (ma rog, in anumite state din SUA – Florida de exemplu – carantina a fost doar o gluma, acum cateva zile s-au redeschis plajele). Masurile in general au functionat, iar curba a fost aplatizata.

Acum nu vad de ce la noi e atata ingrijorare legata de repornirea economiei dupa 15 mai. In presa din SUA se vorbeste despre faptul ca luna mai va fi o luna de tranzitie, iar revenirea la 99% din ceea ce numeam inainte normalitate se va face pana la sfarsitul verii. Efectele economice ale epidemiei trebuie minimizate: afaceri inchise, somaj mare, scaderea dramatica a PIB-ului, sanatatea mentala a populatiei obligata sa stea in case …

Ochiul limpede a spus: (aprilie 27th, 2020 at 21:32 )

Domnule Sasu, eu cred în egalitatea de șanse ca om, atât în ceea ce privește sănătatea, educația, dreptul la munca precum și in libertatea de exprimare. Cred cu tărie faptul ca Dumnezeu nu vine din America, cred ca nemții precum și alți europeni nu sunt superiori romanilor,cred ca armele nu pot fi utilizate împotriva virusurilor și mai cred ca oameni pot fi manipulați. Pana nu demult se vorbea ca nu sunt bani și uite ce sa vezi brusc au început sa vina banii. Nu înțeleg cum un sistem bugetar se poate întreține și o face bine indiferent de situație iar cei care produc sunt puși de fiecare data în fata faptului împlinit. Când începi sa trăiești pe datorie se pare ca nu mai faci ce vrei, lucru subliniat de un vechi proverb:,, banca oferă umbrelă pe timp de soare și o ia înapoi când ploua. „

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Noul președinte al CJ Timiș vrea consilieri pe digitalizare și pe asistență social. Ce salarii vor lua

Alfred Simonis, noul președinte al Consiliului Județean Timiș, a completat doar două din cele patru locuri de consilieri personali pe care îi va avea. Nicolae Robu și Cristian Moș sunt primii doi, urmează încă doi, spune acesta pe domeniul digitalizării și pe cel al asistenței sociale. Încet, structura de conducere a Consiliului Județean Timiş se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul președinte al CJ Timiș vrea consilieri pe digitalizare și pe asistență social. Ce salarii vor lua
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

Simonis îi răspunde lui Fritz, după ce l-a luat pe Robu consilier: ”Cine sunt consilierii mei este strict problema mea”

Dominic Fritz nu a ”gustat” deloc decizia lui Alfred Simonis de a-l angaja pe Nicolae Robu pe post de consilier al său, la conducerea județului. Nou ales pe funcția de președinte al CJT, liderul PSD Timiș îi transmite colegului său de administrație că e momentul ca disputele să fie lăsate deoparte, odată alegerile finalizate. Robu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi răspunde lui Fritz, după ce l-a luat pe Robu consilier: ”Cine sunt consilierii mei este strict problema mea”
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Anca Todoni, la „națională” pentru cea mai tare competiție pe echipe din tenisul feminin

Echipa României de tenis feminin participă în perioada 13-20 noiembrie, la Malaga, la turneul final al Billie Jean King Cup 2024. În primul tur, România va înfrunta Japonia, pe 14 noiembrie, iar câştigătoarea va juca în sferturi contra Italiei, finalista de anul trecut. Căpitanul Horia Tecău le-a convocat pentru acest turneu final pe Jaqueline Cristian,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Anca Todoni, la „națională” pentru cea mai tare competiție pe echipe din tenisul feminin
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Polițiștii au făcut razie în locul unde o fetiță de 10 ani a fost omorâtă într-un accident rutier. Ce au descoperit oamenii legii

În perioada 6-8 noiembrie 2024, în diferite intervale orare, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au acționat pe Calea Stan Vidrighin din Timișoara în vederea prevenirii accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării de către conducătorii de autovehicule a semnificației culorii roșii a semaforului electric, a nerespectării regimului legal de viteză/depășire și a indisciplinei pitonale. Polițiștii au controlat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Polițiștii au făcut razie în locul unde o fetiță de 10 ani a fost omorâtă într-un accident rutier. Ce au descoperit oamenii legii
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

La București au fost acordate premiile Topului Național al Firmelor. Aproape 200 de firme din Timiș, printre cele mai bune

Seara zilei de 7 noiembrie a adus o nouă ediție a Topului Național al Firmelor. Timișul a fost reprezentat la cel mai înalt nivel, 522 de companii timișene s-au clasat pe primele 10 poziții în Topul Național al Firmelor, dintre care cele mai multe – 194 companii, provin din domeniul Industrie. Președintele Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La București au fost acordate premiile Topului Național al Firmelor. Aproape 200 de firme din Timiș, printre cele mai bune

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Echipa României de tenis feminin participă în perioada 13-20 noiembrie, la Malaga, la turneul final al Billie Jean King Cup 2024. În primul tur, România va înfrunta Japonia, pe 14 noiembrie, iar câştigătoarea va juca în sferturi contra Italiei, finalista de anul trecut. Căpitanul Horia Tecău le-a convocat pentru acest turneu final pe Jaqueline Cristian,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Anca Todoni, la „națională” pentru cea mai tare competiție pe echipe din tenisul feminin
Fără emoții. Prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj a obținut o victorie categorică în etapa a VII-a a Diviziei A1. Voleibalistele de la CSM Lugoj s-au impus în partida cu nou-promovata Universitatea Cluj, disputată în Sala Sporturilor „Ioan Kunst Ghermănescu”, cu 3-0 (25-17, 25-6, 25-20). Diferența de valoare și-a spus cuvântul, echipa bănățeană făcând spectacol...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSM Lugoj, victorie facilă cu Clujul
Alfred Simonis, noul președinte al Consiliului Județean Timiș, a completat doar două din cele patru locuri de consilieri personali pe care îi va avea. Nicolae Robu și Cristian Moș sunt primii doi, urmează încă doi, spune acesta pe domeniul digitalizării și pe cel al asistenței sociale. Încet, structura de conducere a Consiliului Județean Timiş se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul președinte al CJ Timiș vrea consilieri pe digitalizare și pe asistență social. Ce salarii vor lua
Duminică, 10 noiembrie 2024 de la ora 17:00 la Memorialul Revoluției din Timișoara va avea loc lansarea celei de-a doua ediții a „Jurnalului Interzis”. Vomul adună  adună mai manuscrise aparţinând  marelului om politic Corneliu Coposu.  Invitați vor fi: Doina Alexandru și Tudor Călin Zarojanu, iar moderator Cosmin Budeancă. În anul 1993 a fost recuperată de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lansarea „Jurnalului interzis” și dezbaterea „Am învățat să fim liberi?” în cadrul Galei Corneliu Coposu, la Timișoara
În perioada 6-8 noiembrie 2024, în diferite intervale orare, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au acționat pe Calea Stan Vidrighin din Timișoara în vederea prevenirii accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării de către conducătorii de autovehicule a semnificației culorii roșii a semaforului electric, a nerespectării regimului legal de viteză/depășire și a indisciplinei pitonale. Polițiștii au controlat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Polițiștii au făcut razie în locul unde o fetiță de 10 ani a fost omorâtă într-un accident rutier. Ce au descoperit oamenii legii
Premiu important câștigat de institutul bănățean de învățământ care are o istorie de peste o sută de ani. Proiectul cultural Digital Spotlight Heritage Timișoara, coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, prin Departamentul de ID/IFR și Educație digitală și Centrul Multimedia a câștigat premiul European Cultural Tourism Network la secțiunea Progresele digitalizării și tranziția Digitală în turismul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul Digital Spotlight Heritage Timișoara, câștigător la Dublin, la premiile European Cultural Tourism Network
CSC Dumbrăviţa n-a avut noroc în etapa a 13-a din Liga 2. Alb-verzii au cedat cu 3-1 în confruntarea de azi, din deplasare, contra Chindiei Târgoviște și leagă a doua înfrângere consecutivă din campionat. Partida de pe „Eugen Popescu” a început, totuși, într-o ușoară notă de dominare a alb-verzilor, care au avut câteva incursiuni periculoase,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Seria bună din deplasare pentru Dumbrăviţa, întreruptă lângă Turnul Chindiei
Dominic Fritz nu a ”gustat” deloc decizia lui Alfred Simonis de a-l angaja pe Nicolae Robu pe post de consilier al său, la conducerea județului. Nou ales pe funcția de președinte al CJT, liderul PSD Timiș îi transmite colegului său de administrație că e momentul ca disputele să fie lăsate deoparte, odată alegerile finalizate. Robu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis îi răspunde lui Fritz, după ce l-a luat pe Robu consilier: ”Cine sunt consilierii mei este strict problema mea”
Top