Întrebări elementare pentru uzul intern al adepților Conspirației

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

A apărut o nouă specie de luptători împotriva unor așa zise abuzuri. „Amazoanele” și „spartacușii” civici deranjați că la intrarea în supermarketuri sau în instituții ale statului ți se ia temperatura. Obișnuiți zeci de ani să li se dea ceva, aceștia sunt șocați că de această dată li se ia. Cu forța. Dacă vreo campanie medicală îți ia tensiunea sau glicemia în corturi instalate pe stradă, în piețe, în parcuri, atunci duduile și dânșii se înghesuie să li se ia datele medicale. Atunci nu mai e nicio problemă, ba chiar ar striga indignați din capătul cozii: „să se ia numai câte una, să ajungă la toată lumea!”. Da, dar e gratis și nu e obligatoriu, ceea ce aproape că e suficient pentru mulți alegători din România.

Ideea împotrivirii vine de undeva și nu neapărat din capul celor care se manifestă virulent împotrivă acestui act minimal de sănătate publică. Atingerea intimității? Teoretic s-ar putea face o bază de date cu temperatura pensionarei Ileana din Bucovinei nr. 23, bloc 17, scara B, apartament 3. Cum ar veni, paznicul ala cu nume de bodyguard de la intrarea în market îți face și poză și apoi prin anchete sociale pensionara Ileana va fi identificată pentru a i se analiza acea bază de date, temperatura frunții, îmbujorarea, poate chiar și luciditatea. Protecția informațiilor? Câți dintre acești „cerberi” ai luptei pentru drepturile omului a citit vreodată un formular de accept al prelucrării informațiilor cu caracter personal? 0,1%? Nici atât?

Serios? Face cineva munca asta? Bodyguardul ăla ce de-abia a priceput în chinuri groaznice cum se apasă butonul pe aparatul de luat temperatura, după îndelungi cursuri de perfecționare, el este în stare să facă ceva ușor de prelucrat și interpretat ulterior de domnii Soros sau Gates? Și ce-i va spune acea analiză despre pensionara Ileana lui Bill Gates, de exemplu? Ce-i spune? Ar spune multe, dar să nu fim nepoliticoși în cele ce urmează, ci doar să vedem că toate aceste teme sunt aruncate pe piață pentru a isca o dezbatere aiurea și nimic mai mult.

Vaccinarea anti-Covid-19. Unii au și altfel de probleme. Mulți dintre noi stăm cu ochii pe televizor ca pe butelie să aflăm când termină Trump primul vaccin anti-Covid-19. Dar ne îngrijorăm că după ce-l termină îl va da numai americanilor, apoi, după ce se satură americanii de vaccin, consumându-l cu halba de un litru, poate că ni-l va da și nouă, europenilor. Problemele continuă însă. Desigur că nemții, englezii, olandezii și francezii îl vor lua primii. Noi vom ajunge să gustăm din el la doi-trei ani după ce va fi gata el în laboratoarele americane. Prea târziu. Suntem periferia Europei, nu?

Pentru alții însă, frământarea gonește din sens invers. Ei caută să fugă de vaccin, nu să suspine că nu ajunge și la ei. Oameni buni de la orașe și sate, dragi cititori și cititoare, există oameni care cred că deodată cu vaccinul se va introduce în corpul lor si niște senzori care vor fi citiți prin tehnologia 5G. Iar după aia corpul lor aproape uman va fi comandat de la distanță de către niște „locotenenți Data” aflați la niște pupitre de unde se conduce lumea. Iubitorii de filme SF ar gusta astfel de scenarii și nu vreau să zăbovesc asupra nivelului încă extrem de îndepărtat pentru o asemenea tehnologie.

Dar haideți să ne întrebăm ceva mai simplu. De ce trebuie Bill Gates să îi bage unui speriat de conspirații senzorul prin vaccinul anti-Covid? De ce nu ar putea Gates ăsta să ne bage senzorul când ne face cineva o colonoscopie? Ești anesteziat total și ți-l poate monta și cu dibluri de 6, de ce s-ar complica cu nano-senzori? Sau la examenul ginecologic, când îți ia sânge, sau când îți recomandă doctorul pastile, sunt o mie de variante prin care ni se poate introduce senzorul, dar Oculta Mondială a decis să așteptăm exact virusul Covid pentru o astfel de operațiune. Cât de proastă e Oculta! De ce e proastă? Nu se știe. Noaptea minții. Stimați telespectatori, deschideți televizorele, căci apare Alexandru Mironov.

Ce nume frumos! N-am vrut să abordez subiectul ăsta cu conspirația din simpul motiv că n-ar trebui să ne punem mintea cu toți panicații. Dar ei „își pun mintea” cu noi, iar dacă nu-i băgăm în seamă, ajungem ca și cu câinele ăla de ți s-a încleștat cu dinții-n pantaloni fără să-l mai poți desprinde. Îi spuneam unui amic de ce să nu-mi mai trimită documentare din acelea adorate de conspitaționiști. Nu fug de dezbateri, de informație în general, dar după ce observ un tipar chiar nu vreau să fiu subiectul unor ateliere de propagandă. Terminația „ru” din coada linkului îmi încheie brusc dorința de informare sau cercetare, dar cel mai mult rău îl face autorului, care poate că n-are nicio legătură cu fenomenul manipulator și cu „terminația” care indică originea lucrării FSB-iste.

E adevărat, nu rușii au lansat virusul și nici nu l-au răspândit, la propriu. Ei fac mult mai mult rău prin această propagandă care respinge elementarele acte de igienă personală în lupta cu răspândirea bolii. Bagatelizând purtatul măștii prin diferite poante plantate pe Facebook sau Whatsapp, luări de poziție tâmpe în parlament, interviuri și analize cu pretenții de documentar, toate acestea îți ridică niște întrebări. Bun, ce e rău că cineva își spune părerea? N-ar fi nimic rău, dacă îmi spune și mie cineva de ce ar cheltui rușii sume colosale în acest aparat de propagandă, când nici pe ei nu-i dau banii afară din casă?

Din bunătatea inimii lor? Zic ei că noi ăștia speriați din Europa suntem speriați degeaba și vor să ne îndrepte comportamentul? De când fac rușii chestiuni din astea civice din care nu au nimic de câștigat? Uite că am trăit s-o văd și pe asta! După ce au încercat și au reușit să câștige alegerile în SUA, după ce au aruncat în aer Franța anul trecut cu vestele galbene, iar acum vezi că protestele o iau la rând în estul Europei și nu numai, nu te întrebi care e schema?

Ba te întrebi și, fără să devii la rândul tău conspiraționist bolnav, poți să încerci să descifrezi această ecuație logică. Iar dacă nu-i dai de capăt, ar trebui să ajungi la concluzia că pe ruși îi doare în fund de drepturile tale cetățenești – pe care oricum ei nu le acordă cetățenilor lor – îi doare-n cot de viața ta și de câte măști chirurgicale porți peste cea de gaze și că scopul este destabilizarea societăților din comunitatea europeană, introducerea de teme noi de dezbatere în sensul scindării acestui bloc politic și, finalmente, culegerea „la bucată” a celor mai ușor manevrabili. Mai greu, mult mai greu ca acum 75 de ani.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Ochiul limpede a spus: (mai 22nd, 2020 at 17:49 )

Conspirația a stat la baza tuturor schimbărilor majore forțate în decursul istoriei adică a războaielor, a rascoalelor, probabil și a altor atrocități umane. De fapt conspirație înseamnă o înțelegere ilegala între doua sau mai multe persoane prin care se încalca ordinea societății. Adevărat argumentele pro sau anti conspirație pot duce și ele la derapaje sociale grave. Scanare temperaturi, cu masca sau fără masca, nu poate interzice cetățeanului dreptul de pune în balanta unele evenimente care au avut loc sau care sunt în desfășurare.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Titu Bojin ALDE
Titi Bojin

Cele mai citite articole


Adrian Pau
Adrian Pau

Administratie vezi arhiva Administratie

Ionut Stroe, intre Nica si Robu

În oraşul de pe Bega e bine şi pe pandemie: “Dragă Ionuţ, noi am reuşit să ne facem viaţa frumoasă”

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe,  a aflat că la Timişoara viaţa e frumoasă, chiar dacă afară e pandemie, pentru că primăria a făcut festivaluri şi evenimente. Actualul şef liberal al administraţiei a anunţat vestea oaspetelui, căruia i s-a adresat cu apelativul „Dragă Ionuţ”. Sunt evenimente pentru suflet şi festivaluri, iar viaţa este frumoasă la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În oraşul de pe Bega e bine şi pe pandemie: “Dragă Ionuţ, noi am reuşit să ne facem viaţa frumoasă”
Aconnect - Digitalizam Romania

Politica vezi arhiva Politica

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Sport vezi arhiva Sport

iulius-town-aniversare_2020_728x90

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

webinar cciat

CCIA Timiş organizează un webinar pe tema economiei circulare

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în data de 23 septembrie 2020 cel de-al treilea webinar, din seria de șapte acțiuni prevăzute în proiectul „Western Balkan Circular and Climate Innovation Beacons”. Tema acţiunii este „Importanța interacțiunii dintre economia circulară și energie”. Scopul principal al acestui webinar este acela de a defini conceptul de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiş organizează un webinar pe tema economiei circulare

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Astăzi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, a hotărât ca la Liceul Teologic Penticostal Logos cursurile să se desfășoare online, în scenariul roșu, după ce, acum două zile, cinci cadre didactice au fost depistate cu SARS-Cov2. Prefectul Liliana Oneț a convocat astăzi Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, care a hotărât ca școala să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Scenariu roșu pentru Liceul Teologic Penticostal Logos, din Timișoara, unde cinci cadre didactice au coronavirus
Numărul de infectări cu coronavirus într-o zi rămâne ridicat la nivelul judeţului Timiş. Au fost 57 de persoane diagnosticate, în ultimele 24 de ore, dintre care 32 sunt din Timişoara. Cele 57de persoane infectate din Timiş sunt din: Timișoara – 32; Giroc -5; Parța -4; Lugoj-3; Pesac, Ohaba Forgaci (Boldur), Dumbrăvița – câte două; Bencecu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiş, 57 de persoane infectate cu COVID-19, în ultimele 24 de ore. Localităţile de unde sunt cei îmbolnăviţi
Puteți redescoperi gustul mâncării din Banat cu rețete disponibile online. Un proiect gastronomic le readuce în actualitate. În cadrul proiectului ”Patrimoniu cultural bănățean online”, realizat de Asociația Culturală Tradițională Negura și cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, găsiți tot felul de rețete din Banat. Rețete de papricaș cu cartofi la ceaun din Dumbrăvița, ”veșkule” sau gogoși...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rețete vechi, din Banatul de altădată, prezentate online/FOTO
Două anexe gospodărești din Timișoara au luat foc, în această dimineață. Trei autospeciale ale pompierilor sunt la fața locului. Focul a cuprins două anexe, în Timișoara, pe strada Mărginenilor. La locul intervenției s-au deplasat de urgență trei autospeciale de stingere, un echipaj SMURD și 14 pompieri. Incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 300...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două anexe au luat foc, la Timișoara. Pompierii intervin pentru lichidarea incendiului/FOTO
Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe,  a aflat că la Timişoara viaţa e frumoasă, chiar dacă afară e pandemie, pentru că primăria a făcut festivaluri şi evenimente. Actualul şef liberal al administraţiei a anunţat vestea oaspetelui, căruia i s-a adresat cu apelativul „Dragă Ionuţ”. Sunt evenimente pentru suflet şi festivaluri, iar viaţa este frumoasă la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În oraşul de pe Bega e bine şi pe pandemie: “Dragă Ionuţ, noi am reuşit să ne facem viaţa frumoasă”
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în data de 23 septembrie 2020 cel de-al treilea webinar, din seria de șapte acțiuni prevăzute în proiectul „Western Balkan Circular and Climate Innovation Beacons”. Tema acţiunii este „Importanța interacțiunii dintre economia circulară și energie”. Scopul principal al acestui webinar este acela de a defini conceptul de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIA Timiş organizează un webinar pe tema economiei circulare
Cunoscut pentru activitatea sa în domeniul analizei activităţii din infrastructura românească, deputatul USR de Timiş Cătălin Drulă a vizitat şantierul Centurii Sud de ocolire a Timişoarei. Iar, în urma celor văzute aici, el se declară nemulţumit de progresul lucrărilor. Conform lui Cătălin Drulă, în multe părţi şantierul pare abandonat, iar stadiul lucrărilor este unul scăzut,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viziunea alternativă. Deputatul Cătălin Drulă e nemulţumit de evoluţia lucrărilor pe Centura Sud de ocolire a Timişoare/FOTO i
Societatea de Transport Public Timişoara a anunţat introducerea unei noi curse speciale pentru elevi. Astfel, începând cu data de 21 septembrie, elevii care studiază pe teritoriul municipiului Timișoara vor avea la dispoziție ruta școlară S15 Balta Verde – Liceul de Arte Plastice. Traseul dus porneşte de la intersecția dintre bulevardul Cetății și Calea Bogdanestilor –...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se introduce o nouă rută STPT pentru transportul elevilor din Timişoara
Top