Victorie de etapă a PNL Timiş în epopeea negocerilor cu USR PLUS. Rolul PSD în „afacere”

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În lipsa unei campaniii electorale veritabile (unde sunt micii şi berea de altădată?), aproape toate mişcările politice din Timiş se învârt în jurul interminabilelor negocieri între PNL şi USR PLUS. Negocieri care au devenit şi un instrument electoral în perspectiva alegerilor parlamentare. Iar ca durată amintesc de cele din anul 2000, care au condus la formarea unei mici “monstruoase coaliţii” PSD – PNŢCD – PD cu un preşedinte PSD-ist al Consiliului Judeţean (Ilie Sârbu iniţial, ulterior Dan Ioan Şipoş). Atunci, PNL, aliat tradiţional al PNŢCD, a fost lăsat în opoziţie. Numai că la acea vreme erau foarte multe partide implicate, inclusiv un Partid al Pensionarilor, cu câte doi consilieri în CJT şi CL Timişoara.

Acum sunt implicate două formaţiuni în mod direct şi două indirect, mă refer la PSD şi Pro România. Zilele trecute liderul USR Timiş, Cristian Moş solicita, ca în această săptămână, să fie aleşi vicepreşedinţii CJ Timiş. Este însă tot mai evident faptul că acest lucru nu se va întâmpla. Mai mult, tot mai limpede pare că problema se va tranşa abia după alegerile parlamentare. Nu e un secret, există foarte mulţi liberali mai înflăcăraţi, care şi-ar dori să facă o alianţă electorală fără USR PLUS. Un lucru totuşi imposibil dacă te uiţi pe toate sondajele, asta dacă nu cumva se gândesc ca, pe lângă Elena Băsescu, să-l ia la guvernare şi pe Victor Ponta. Dar nici aşa nu prea le ajunge

De aici vine şi tergiversarea PNL Timiş de-a închide problema. Până la alegeri însă, aceste negocieri vor fi folosite de PNL şi USR PLUS ca un mijloc de-a obţine voturi în rândul electoratului anti-PSD şi indecis în a alege între cele două variante.

Dacă a fost o perioadă în care USR PLUS a punctat în această dispută, aşa cum am mai arătat, a venit acum rândul unei victorii de etapă a PNL. Şi discut aici doar la nivel de percepţii. Ori după ziua de luni ce ştire naţională am avut? Că la Timişoara, USR PLUS şi-a numit un viceprimar cu ajutorul PSD. Că, intrând în detalii, vezi că lucrurile sunt altfel, că PNL refuză să dea USR-iştilor un post de vicepreşedinte la CJ Timiş nu contează pentru foarte multă lume. PNL a reuşit să împingă USR-ul într-o zonă deloc confortabilă a unei înţelegeri cu PSD. Cei care se amăgesc cu faptul că votul PSD pentru viceprimarul USR a fost conjuctural, vor fi dezamăgiţi, dar chiar au existat discuţii între lideri ai USR şi PSD. Nu negocieri, nu înţelegeri scrise, dar au fost discuţii. Ce a primit PSD o să vedem. (Poate menţinerea în funcţie a preşedintelui clubului sportiv din Dumbrăviţa, poate nişte comisii.) Ca lucrurile să fie clare, PSD a votat candidatul USR PLUS, dar nu şi pe cel propus de PNL (Cosmin Tabără) pentru a doua funcţie de viceprimar.

Totodată PNL a obţinut şi o autovictimizare, vorbind de o izolare a liberalilor de către celelalte formaţiuni: USR PLUS, PSD, Pro România. De aici un mic pas de-a vorbi de o “monstruoasă coaliţie” formată de acestea. Din nou, fără o bază reală, dar ca percepţie se poate dioscuta de acest lucru. Iar dincolo de jocurile electorale, prin refuzul USR PLUS de a-l vota pe Tabără viceprimar, intrăm într-o zonă pragmatică în care PNL are acum şi motiv de a-şi pune în practică o mai veche dorinţă venită de la Sânnicolaa Mare, respectiv de-a avea doi vicepreşedinţi la Consiliul Judeţean. Dar aceasta abia după alegerile parlamentare.

Câteva cuvinte şi despre PSD. Social-democraţii şi-au intrat bine în rolul de partid de opoziţie. Vorbesc de responsabilitate, trimit mesaje pozitive către PNL şi USR PLUS ca să se înţeleagă. Asta la vedere. Fiindcă în spatele acestor mesaje “constructive”, face tot ce poate pentru a introduce discordia între PNL şi USR PLUS. Lucru care nici nu e de condamnat, la urma urmei. În acest registru a fost şi refuzul de-a vota candidatul PNL la scaunul de viceprimar. Ori dacă vorbeşti de “responsabilitate”, îi votezi pe amândoi. Oricum, a fost o lovitură aproape magistrală a lui Alfred Simonis să lipeşti un partid atât de intrasingent, ca USR, de “ciuma roşie” PSD. Asta pe lângă procesul de “rebrenduire” invocat de PSD Timiş, care arată acum că nu este reticent de-a discuta, fie şi numai administrativ, cu un partid nou ca USR.

 

Autor
Etichete , , ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

vasile popescu a spus: (noiembrie 19th, 2020 at 14:27 )

E clar ca USR a jucat prost, gratie insistentei lui Fritz de a avea rapid viceprimari.
In speta, si-a votat viceprimarul USR cu sprijinul PNL si incurajat de votul PSD.
Apoi, in loc sa il voteze pe Tabara (punand ulterior presiune ca si Nica sa faca asa ceva la CJT), nu l-a votat, gest urmat si de PSD, acreditand ideea ca au o strategie comuna.
Mai mult decat atat, a conditionat votul pentru Tabara (neimportant pentru PNL, care are tot interesul ca responsabilitatea gestiunii Timisoarei sa cada exclusiv pe spinarea USR), de votul pentru Mos la CJT.
Ceea ce lui PNL i-a convenit, caci asteapta, evident, rezultatul parlamentarelor iar o astfel de conditionare i-a cazut ca o manusa.
Mai mult decat atat, USR nu risca nimic daca, dupa ce-l votau pe Tabara, mergeau la CJT si alegeau vicepresedintii.
Daca Mos nu iesea, il dadeau jos, imediat, pe Tabara, luau parteneri celelalte partide (PSD, PRO) dandu-le postul de viceprimar (practic, daca Mos nu era votat, erau dezlegati de intelegerea cu PNL)..
Asta e…

Ion a spus: (noiembrie 19th, 2020 at 14:35 )

Ce are in cap nica asta?.. pnl a castigat pe capitalul lui localele, iar acum asculta de groza.
.La ce dezastru vor incasa la parlamentare in timis ar fi frumos sa deconteze tot nica :))

Poli 21 a spus: (noiembrie 19th, 2020 at 21:23 )

Stimate d-le Popescu, analiza d-voastra este f. buna ,cu o mica corectura :”celelalte partide” sunt de fapt aliatii naturali ai usr, ca sa nu repet ce spun analistii politici din Romania si nu numai : usr este un partid de stinga.

Moise a spus: (noiembrie 19th, 2020 at 22:12 )

Vezi Vasile, fiecare o vede in felul lui. Unii suntem de parere ca USR si Fritz au jucat excelent. Au pus cartile pe masa din prima saptamana: 1 viceprimar si 1 vicepresedinte de la ambele partide, PNL si USR pentru a evita iar situatia in care unii arunca vina pe altii cand e vorba de proiectele ce implica atat Orasul cat si Judetul. Nica in schimb dupa 6 saptamani nu s-a decis ce vrea. Ba ca ii lasa pe cei 2 viceprimari de la USR (in schimbul controlului total la CJ), ba se plange ca nu i s-a votat viceprimarul, ba ca nu-s gata negocierile.
USR a aratat ca s-a mai maturizat si nu intra ca „remorca” PNL-ului. Vedem la parlamentare care vor prierde mai mult din voturi.

Oricum, nu-ti fa griji pt PNL, se descurca bine cu racolarile, vezi exemplul Craiova unde consilierul lor local a votat cu PSD, pentru ca apoi sa fie inlocuit cu un fost secretar PSD, acum PNL. Sa mori de ras, nu alta…

Aurel a spus: (noiembrie 22nd, 2020 at 15:36 )

Cel mai tare e PLUS in ecuatia asta. Nu primar, nu viceprimar si daca „piticul Mos” insista, nici vicepresedinte de CJ.

Nimic? Chiar nimic.

Ce zici domnule Ciolos de asta?

Te-au facut Barna&Drula la Timisoara, nu?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Digi 24 că, indiferent dacă vor exista candidați comuni sau proprii, cele două partide vor forma majoritățile în administrațiile locale. Asta înseamnă că, şi la Timiş, cu toate că sunt aproape la cuţite, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, trebuie să colaboreze, post-electoral, cu omologul său de la PNL,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica şi Alfred Simonis, obligaţi să colaboreze după alegeri. Marcel Ciolacu: PSD şi PNL vor forma majorități în administrațiile locale
Top