Ani de zile, Primăria Timișoara a oferit proprietarilor de clădiri istorice un proiect de susținere financiară a reabilitării acestora complet inutil și care nu a fost accesat de nimeni. Acum se lucrează la o nouă variantă a acestuia, primarul orașului a anunțat existența unui fond de un milion de lei de la Institutul Național al Patrimoniului, care ar putea fi majorat, dar și realizarea unor discuții cu băncile comerciale, care să ofere posibiltăți de creditare avantajoase pentru realizarea acestor reabilitări.
„Discutăm cu mai multe bănci despre posibilitățile finanțării. O să revenim cu o informare despre un fond de un milion de lei de la Institutul Național de Patrimoniu pentru Timișoara, unde se finanțează zece proiecte. Am discutat cu directorul INP-ului săptămâna trecută a venit la mine în vizită. Din păcate, încă nu sunt destule aplicații, deci o să facem încă un efort să știe toată despre acest proiect. Am discutat variante să lucrăm împreună cu INP pentru a crește acest fond. Am discutat și cu ministrul Culturii pentru a crește fondurile pentru clădirile istorice din Timișoara. Încă lucrăm la detalii despre cum ar putea să arate un pachet de diferite linii de finanțare, și din local, și din național, poate și o parte din fonduri private. Trebuie să facem progrese rapide în ceea ce privește patrimoniul arhitectural din Timișoara”, a declarat Dominic Fritz.
Metoda aplicată de vechea administrație pentru a obliga proprietarii de astfel de clădiri să demareze reparațiile a fost cea a supraimpozitării pentru clădirile aflate în degradare. O metodă care nu a avut decât un efect de ”baba cloanța” de sperietoare care s-a dovedit a fost și nelegală. Cam toate procesele în care proprietarii au atacat în instanță deciziile de supraimpozitare aceștia au câștigat în fața primăriei, iar costurile de timp și bani ale municipalității au fost serios crescute de aceste procese.
Fritz a decis să nu mai meargă în continuare cu această variantă de supraimpozitare, în schimb a anunțat că se lucrează la alta, dar care să fie și legală. În concluzie, supraimpozitarea revine!
„Da, bineînțeles că supraimpozitarea se va întoarce în Timișoara. Tot ce am făcut noi, știu că și aici au existat dezinformări, a fost să suspendăm procedura actuală, pentru că am pierdut toate procesele cu această procedură. Era clar că pierdem mai mulți bani decât câștigăm cu această supraimpozitare, așa cum era până în anul trecut. Există un mic grup de lucru care acum lucrează la o nouă procedură pentru supraimpozitare. Sper să o pot prezenta în curând”, a mai spus primarul
Comentarii prin facebook