Mai multe persoane s-au adunat, marți după masă, în cadrul a ceea ce au numit ”o manifestație de reafirmare a valorilor europene ale Timișoarei”, asumată de un grup de persoane publice independente din oraș, neafiliate politic. Din cele anunțate de participanți, aceștia au dorit să protesteze ”împotriva xenofobiei, șovinismului, antisemitismului care și-au făcut auzită vocea și în acest oraș multicultural”.
La fața locului s-a adunat un număr mai mic de persoane, aceasta pentru a respecta prevederile legale referitoare la protecția împotriva pandemiei. Aici, scriitorul şi universitarul Vasile Popovici a dat citire unui protest.
„Suntem aici, în această zi de 6 aprilie, în număr limitat de regulile sanitare, pentru a ne reaminti că orașul nostru a învins în Decembrie 1989 tocmai fiindcă timișorenii au știut să se unească dincolo de etnie, credință și cultură. Una din cheile victoriei noastre asupra unui regim criminal a fost fraternitatea fără bariere. Am strigat spre cerul Timișoarei numele unirii și am fost ascultați: „unitate, unitate!” Asta s-a auzit pe străzile revoluției și așa s-a consemnat în punctul 4 al Proclamației de la Timișoara, document ce a dezvoltat nevoile noastre ultime din acele zile fără pereche. Timișoara trece și ea prin vremuri dificile, precum țara întreagă. Suntem aici fiindcă, la umbra oboselii, însingurării și greutăților economice venind odată cu pandemia, grupări obscure coboară în spațiul public și agită limbajul urii. Suntem aici fiindcă se aud vechi amenințări antisemite, se agită slogane șovine, antimaghiare, anti-rroma și anti-europene. Sunt demonii pe care România i-a cunoscut deja în trecut, retreziți de forțe ce se hrănesc din scandal și violență, iar prețul plătit de-a lungul timpului a fost uriaș. Aceste zile au cunoscut și aberația, până acum nemaiîntâlnită, a protestelor contra medicilor ce înfruntă direct pericolul contaminării. În Timișoara, sălbăticia a dus în miez de noapte protestele până sub geamurile primarului spre a-și urla șovinismul. Din păcate, partidele politice locale au ales să nu se exprime, din teamă, din calcul meschin sau dintr-o eclipsă a rațiunii. De aceea suntem aici, ca să ne exprimăm noi, reprezentanți ai societății civile, spre a apăra onoarea orașului nostrum umilit de barbaria celor puțini. Societatea civilă dorește civilitate, înțelegere și pace socială. Avem nevoie de ele mereu – și cu atât mai mult în vremuri când semenii noștri cad răpuși de boală sau luptă cu ea în chiar aceste momente. Am crescut în spațiul bănățean cu firescul toleranței, al înțelegerii interetnice și al deschiderii spre cultura și limba celuilalt. Istoria, prezentul și viitorul nostru, de aici și de pretutindeni, nu se pot imagina decât în acest fel. Suntem aici să respingem răspicat exprimarea urii, promovată de forțe obscure de sorginte neolegionară. Suntem aici pentru a ne reaminti cine suntem. Din casele noastre tăcute, din căminele timișorenilor tulburate de cei care folosesc cuvintele unui decembrie însângerat și le răstălmăcesc sensul batjocorind ideea de libertate, aducem acest mesaj de respect pentru Timișoara, deopotrivă românească și europeană”, se spune în protestul citit.
De curând, în mediul public românesc au apărut mai multe derapaje la adresa primarului Timișoarei, Dominic Fritz, având ca temă cetățenia deținută de edilul șef. Totuși, prezent la eveniment, acesta nu a vrut să considere acțiunea o susținere a sa.
„Este o susținere pentru Timișoara și timișoreni și a clarifica faptul că Timișoara înseamnă deschidere, multiculturalitate, adică doar cultură, nu ură, acum citesc ce scrie pe aceste afișe. Acesta cred că este un semn de susținere pentru Timișoara ca oraș de valori și un mesaj ce se transmite în România și în lume că suntem în continuare un oraș de care suntem mândri”, a spus primarul Dominic Fritz.
Comentarii prin facebook