De la o simplă poveste de familie, Ionuț Voicilă a renunțat la un job călduț la o multinațională și a ajuns să se ocupe de cai. Acum, la doar câțiva kilometri de Timișoara, vrea să le arate copiilor ce înseamnă să călărești, să îi vadă ieșiți din ”rutina” tabletei sau a laptopului pe care se joacă, să înțeleagă calul și să îi scoată în natură.
Nu se caută neapărat campioni, ci se oferă șansa unei copilării adevărate, în conexiune cu natura. Micuții de astăzi nu au prea multe prilejuri să interacționeze cu mediul, atracția unei tablete sau a unui joc online este prea mare. Acest lucru vrea să îl schimbe Ionuț Voicilă, venit de la București pe meleaguri bănățene, pentru a lucra cu Nomad Horses, un proiect pentru o școală de echitație. Acesta funcționează la Domeniile Herneacova și a pornit ca o inițiativă frumoasă, menită să ajute pe sora lui Ionuț.
”Eu am lucrat într-o multinațională și nu am avut nicio legătură cu caii. Sora mea a dezvoltat un autism virtual. Părinții ce au făcut: lasă-mă, nu am timp, sunt obosit. Din acest motiv, autismul virtual s-a agravat. Am citit o postare a unui profesor din Austria despre terapia cu cai. Inițial nu am băgat de seamă, deși am citit. Aveam un prieten cu cai din Târgoviște și am zis să încercăm, să vin cu sora mea și cu încă un copil. După trei luni de zile, lucrat eu personal, fără nimic, nicio diplomă, doar ce am citit pe net, calul a început să dezvolte niște probleme. S-a făcut o analiză a celor doi copii de către un doctor care i-a analizat, copiii s-au vindecat 100%. Iar doctorul de la București mi-a spus să dau calului o pauză de trei patru luni, pentru că avea o oboseală psihică, pentru că a preluat de la copii problemele. În momentul acela mi-am scris demisia și m-am apucat de cai”, am aflat de la Ionuț Voicilă.
Scopul școlii este să scoată efectiv copiii din casă, fiecare copil poate călări, iar efortul pedagogic se mulează pe fiecare micuț. Sunt persoane care vin la Herneacova doar pentru o sesiune de călărie, unii continuă, alții preferă să se limiteze la astfel de sesiuni.
”Noi suntem o școală de echitație, cu pedagogie ecvestră, în care noi chiar învățăm oamenii să urce pe cai, să evolueze, nu doar să vină la ședințe, să le luăm banii. Este un exemplu de pedagogie, care se adaptează în funcție de nivelul de receptivitate a copilului, cum avansează așa mergem și mai departe. Ne dorim să aducem aici cât mai mulți copii, nu neapărat campioni, noi ne dorim să îi scoatem din casă, să se bucure de natură, de o copilărie de care eu nu am avut prea mult parte”, am mai aflat de la Ionuț Voicilă.
Cine dorește, poate simți pe propria piele plăcerea de a călări. Nomad Horsez funcționează în cadrul Domeniilor Herneacova, complexul de distracție și recreere aflat la 45 de kilometri distanță de Timișoara.
Comentarii prin facebook