Mult disputata nouă organigramă a trecut de votul consilierilor locali, destul de strâns, cu 16 voturi pro, patru împotrivă și patru abțineri. Aceasta, în ciuda faptului că Tiberiu Negrei, liderul sindical din primărie, a insistat și la plen că ceea ce se face nu e legal și că o situație similară pe vremea lui Ciuhandu a dus la picarea în justiție a unei alte organigrame, votate la fel.
Surpriza cea mai mare a fost atunci când consilierul local Lucian Căldăraru, de la PNL, a spus primarului că instituția ar avea prea mulți angajați, deși chiar pe vremea fostului edil-șef structura de personal s-a umflat semnificativ.
„Domnule primar, o primărie modernă a secolului XXI nu funcționează cu 640 de angajați. Sper că aveți niște intenții serioase în acest sens. Sunt prea mulți”, a spus Căldăraru.
Dominic Fritz nu a gustat deloc remarca, chiar s-a enervat puțin.
„Știți că Primăria Karlruhe, oraș înfrățit, care a câștigat recent un premiu pentru primăria cea mai digitalizată din Germania, are 70 de oameni la biroul de digitalizare? La noi sunt șapte. Deci când cetățenii se plâng că nu răspunde nimeni la sesizări poate pentru că nu există nimeni în această instituție care are ca atribuții să răspundă la sesizări. Momentan este un job pe lângă, pentru cei care lucrează în compartimentele de specialitate. Așa că am fondat un birou de sesizări, deci cred că șase posturi care să bage oamenii în seamă nu cred că e prea mult. (…) Oricum, cred că suntem sub limita legală pentru un oraș ca Timișoara, am încercat să nu suplimentăm posturile ca să trimitem și semnalul că avem și echipe unde și eu mă întreb pentru ce trebuie atâția și nu m-ar surprinde să găsesc un funcționar care să joace Candy Crush pe celular. Există, cu siguranță, și acest tip. Încă nu a venit nici un șef la mine care să-mi ceară să tai din posturi”, a comentat, în plen, puțin nervos, Dominic Fritz.
El a mai explicat că nu vânătoarea de posturi sau reducerea numărului acestora a fost scopul modificărilor.
„Dacă reușim cu aceste 644 de posturi să ridicăm calitatea vieții și calitatea actului administrativ în această primărie, atunci este o cifră foarte bună și rezonabilă.”, a mai spus Fritz
Iar Lucian Căldăraru a revenit, spunând ceea ce se știa deja, anume că sunt acolo posturi călduțe, de parcă aceasta nu se știa. Chiar l-a avertizat pe primar să nu aducă vecini și … bebelușe.
„Sunt în primărie locuri, posturi, foarte bine plătite, dar stau degeaba. Și sunt locuri în primărie în care oamenii muncesc cu adevărat pentru acest oraș. Sper ca pe viitor domnul primar să nu aplice aceeași tactică aplicată de-a lungul anilor în administrații: au plecat ăștia, îi pun eu pe ai mei. Băgăm nepoți, vecini, bebelușe ”, a mai spus Căldăraru.
Fritz i-a dat dreptate și a insistat că ”inflația” de personal nu provine de la cei care sunt efectiv în primărie, ci de la structurile atașate acesteia.
”Pot să vă promit că niciodată nimeni, niciun nepot, verișor sau unchi sau mătușă de-a mea nu va lucra în Primăria Timișoara. Deci aceste practici nu mă caracterizează și nu este ceea ce vreau. Eu vreau să atragem profesioniștii cei mai buni și nu mă interesează cu cine sunt rudă. (…) Este un mit dacă ne uităm doar la primărie că administrația publică este supradimensionată. Supradimensionarea sectorului public din România nu vine de la o primărie, vine de la tot felul de deconcentrate, de ADI-uri, de instituții care s-au dezvoltat ca niște ciuperci în jurul instituțiilor publice. O primărie pentru un oraș care se dezvoltă, ca Timișoara, are nevoie de oameni harnici, competenți și trebuie să atragem și mai mulți, să facem diferența între cei care nu muncesc și cei care cu adevărat muncesc Această reorganizare nu este un test de performanță, este pe lege, despre funcționalitate. Noi credem că performanța unor funcționari publici trebuie îmbunătățită sau că pregătirea lor nu mai corespunde cu cerințele postului”, a mai spus primarul.
Înainte de vot, la microfon a primit dreptul să vorbească și Liviu Negrei, lider sindical. El a avertizat că a contestat deja noua organigramă în justiție și că ar face bine să nu o supună la vot. Conform acestuia, proiectul de hotărâre nu ar respecta legea și că nu a fost supus dezbaterii publice. De asemenea, a mai menționat că pe vremea primarului Gheorghe Ciuhandu a fost o situație similară, tot cu o organigramă, care a fost oprită de la a intra în vigoare, în timp ce Nicolae Robu s-ar fi speriat și a retras în ultimul moment un asemenea proiect, pentru o dezbatere publică. De cealaltă parte, Fritz i-a garantat sindicalistului că proiectul cu noua organigramă a trecut înainte pe la Departamentul Juridic, de unde a primit acordul de legalitate.
Comentarii prin facebook