Puteam avea în 1918 o Românie federalizată? Pe urmele lui Ioan Slavici

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Mâine sărbătorim Ziua Naţională a României, un nou prilej de festivisme, declaraţii sforăitoare şi grohăieli patriotarde, care de care mai groteşti. Dar poate ar fi şi momentul pentru unele reflexii. Este România de astăzi aşa cum şi-au dorit-o făuritorii unirii ardeleni şi bănăţeni adunaţi pe 1 decembrie 1918  la Alba Iulia? Exista atunci şi o altă soluţie decât un stat unitar? În condiţiile în care şi astăzi, mai ales în Banat, nu puţini sunt cei care vorbesc de o descentralizare profundă, ca să nu folosească termenul devenit tabu de federalizare, şi atunci a existat cel puţin un personaj care şi-a dorit o Românie federală. Este vorba de Ioan Slavici, cunoscutul prozator şi publicist, născut nu departe de Timişoara, la Şiria, în judeţul Arad.

Pus la zid multă vreme, considerat trădător, germanofil şi prea fidel habsburgilor, Ioan Slavici s-a numărat printre românii ardeleni care nu au dorit o unire necondiţionată. De fapt, Slavici era mai degrabă un rusofob, adversar al Rusiei Ţariste, decât un germanofil convins. La finalul Marelui Război, Slavici era convins că România nu era pregătită pentru o unire administrativă. El vedea mai degrabă o Românie federalizată, în care fiecare regiune să îşi păstreze identitatea şi specificitatea, iar unirea românilor ar fi urmat să fie înfăptuită doar pe plan cultural şi spiritual. Pentru Slavici, unitatea însemna diversitate, iar nu uniformizare. Pentru aceste idei el a făcut puşcărie şi în Ungaria, dar şi în România.

Într-un fel, el venea pe urmele bănățeanului Aurel C. Popovici, cel care vedea Transilvania și Banatul integrate într-un imperiu federalizat pe modelul Statelor Unite. Numai că Popovici vorbea de „Statele Unite ale Austriei Mari”, iar nu de o Românie federalizată. Era Slavici un anti-român, cum a fost acuzat în epocă? Nicidecum. A fost unul dintre cei mai mari promotori ai culturii româneşti în Transilvania. De la el vine chiar expresia soarele pentru toţi românii la Bucureşti răsare”. A fost unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Mihai Eminescu. Trăind însă foarte mult timp la Bucureşti, a observat diferenţele culturale, chiar de năravuri, între provincii, dar vedea în acest lucru şi o unitate prin diversitate. Diversitate care nu trebuia însă uniformizată forţat.

„Nu, iubite amice, pe mine temnița ungurească nu m-a făcut nici să-i urăsc pe maghiari, nici să-i iubesc mai presus de alți oameni. Încă mai puțin au putut temnițele românești să-mi împăienjenească ochii pentru ca să nu mai văd prăpastia spre care ne împing pe noi, românii, relele noastre îndemnuri. Stau pe gânduri, mă uit împrejurul meu și nu îndrăznesc să mă bucur de norocul cel mare, ba câteodată jale adâncă mă cuprinde în fața temerii ca nu cumva mâine ori poimâine la Chișinău, la Cernăuți, la Brașov, la Cluj, la Oradea Mare, la Arad, la Timișoara, ba până chiar și la Sibiu să fie cum e azi la București. Pentru ca să mă pot bucura, ar trebui să văd petrecându-se în România Mare faptele în vederea cărora am scris noi toți cei ce am stăruit pentru refacerea moravurilor în România încă nu mare. Iubite amice, după toate celelalte, cum rămâne cu norocul cel mare!?”, scria dezamăgit, în 1921, Ioan Slavici într-o scrisoare. O dezamăgire pe care o anticipase însă cu mult timp în urmă.

Iată ce-i scria lui Nicolae Iorga în 1907, prieten care 12 ani mai târziu îl scuipa în plină stradă: “(…)ndeosebi în ceea ce privește viața culturală românii din Împărăția habsburgică sunt mai presus de frații lor din România. Dacă e vorba de cultura fizică, în România marile mase ale poporului degenerează în urma mizeriei în care se zbat, iar pătura superpusă, cum îi zicea Eminescu, e istovită de desfrâu. Dumneata știi că nu-i așa nici în Ardeal, nici în Țara Ungurească, nici în Banat, nici în Bucovina. Dacă e vorba de cultură economică, în România săteanul muncește în sec, iar boierii fac ceea ce nemții numesc „Raubwirtschaft”, storc și pământul, și pe muncitorii lui, și țara întreagă e paraginită. Hainele croite după cele mai noi jurnale, trăsurile cu cauciuc, automobilele, palatele zidite fără gust, mobile îngrămădite în ele și desfrâul sec nu sunt cultura economică. N-au românii de dincolo ce să învețe de la frații lor de aici și să-i și ferească Dumnezeu să n-ajungă în starea în care se află azi aceștia. Dacă e vorba de cultura morală, să ne închidem ochii, ca să nu vedem ceea ce se petrece și se tolerează în România, unde nu mai e nimic sfânt și omul cumsecade e fie nesuferit, fie disprețuit. Ai dori dumneata ca frații dumitale din Ardeal, cei din Banat, cei din Țara Ungurească ori cei din Bucovina să ajungă și ei în starea în care se află cei din România?”.  

În anii care au urmat, când entuziasmul Unirii s-a mai estompat, chiar marii corifei ai acesteia, precum Iuliu Maniu sau Alexandru Vaida-Voevod, dau urme de remuşcări. Este celebră şi povestioara, oarecum apocrifă, în care Vaida-Voevod îl întreabă pe Maniu, referindu-se la actul de la 1 decembrie 1918: „Măi, Iuliu, oare bine am făcut ce am făcut?”.

În 23 februarie 1919, la Curtea Marţială, începea „procesul ziariştilor” acuzaţi de „atentat la siguranţa statului”, fiindcă i-ar fi sprijinit pe germani. Printre aceştia se numără Slavici, Tudor Arghezi, N.D. Cocea, Dem. Teodorescu. Slavici a fost condamnat la cinci ani de închisoare, dar a fost eliberat după 11 luni. A fost şi singurul din lot care nu solicitat graţierea regelui Ferdinand, fiindcă dacă ar fi făcut acest lucru, admitea că a greşit. A fost trimis apoi în domiciliu forţat la Panciu, acolo unde a şi murit în 1925, uitat de toată lumea. Opera sa literară, şi în primul rând “Moara cu Noroc”, va rămâne pururi în istoria literaturii române. Opera politică a publicistului Ioan Slavici a fost deja uitată. Doar Gala Galaction avea să-i facă o reparaţie morală: „Ce a greșit Slavici e simplu de tot, a avut nenorocirea să nu poată, la bătrânețe, să zică altfel decât ce a zis la tinerețe și în floarea vârstei.”

P.S. Rândurile de mai sus nu sunt o pledoarie pentru ideile lui Ioan Slavici, ci arată că în 1918 erau şi alte curente de opinie decât cea majoritară de la Alba Iulia. Rămâne pentru imginaţia fiecăruia să construiască o istorie contrafactuală, cu o Românie federalizată în 1918.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

ion a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 09:39 )

Va aminititi ca ultima rascoala din Regat a fost in 1907? Ca in Evul Mediu.

Beni a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 09:40 )

Oarecum apocrifă sună ca „puțin gravidă”.

Ion X. a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 14:30 )

Puteam, dar ar fi fost păcat: am fi adus atingere și ideii de federație. Și-apoi, cum s-ar fi asigurat conducerea centrală, prin rotație, ca între cetele de arnăuți sau de ieniceri (întâi jefuim noi, apoi jefuiți voi)? Mai bine așa, ca noi, o ciorbă de clanuri, găști, servicii, mafii etc. Dacă mai apare câte-un Slavici, la zdup cu el, dacă apare vreun Caragiale, îl forțăm să emigreze, dacă vor tinerii să schimbe ceva, le zicem sexo-marxiști, LGBTQ-iști, vânduți multinaționalelor!
Ca să n-aveți regrete privind federalizarea, zic s-așteptați – ne-aleșii și ne-alesele de la Bruxelles vor trece toată Europa prin blender și vor rezulta niște frumuseți de regiuni de nici n-or să mai știe cei abia născuți din ce țară au fost strămoșii lor. Din nefericire.
La mulți ani, România! (Și nu-l băga în seamă pe Vițelul de Aur care-și începe discursurile cu „Dragi români”, nu cu „Dragi compatrioți”! Ca să sublinieze dez-unirea lui de noi, de Ziua Unirii noastre)

cimisorean a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 17:48 )

Foarte bun articolul

Stoian a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 18:19 )

Felicitari ! Ceva curaj in dosul unui adevarat Transilvan .A. Popovici a fost cel care a grabit moartea unui unic vizionar al timpurilor acelea,a fost asasinat de cei care se temeau de noua forma de existenta in Europa centrala.In cea ce il priveste pe Slavici,nu a fost singurul ,a fost si Vuia ,au fost si Cei ce au proclamat Republica Banat…

Kroko a spus: (noiembrie 30th, 2021 at 20:02 )

MAREA GRESALA NU a fost MAREA UNIRE , ci acceptarea capitalei la Bu curesti !!!

liviu a spus: (decembrie 1st, 2021 at 09:31 )

INO opreste-te ca ai sa ajungi acolo unde trebuie. Ce te-a apucat ?
Din cei 103 ani , Romania s-a culcat cu legionarii si cu dictaturi de tot felul militara,regala, proletara). Apoi s-a culcat cu comunistii lui dej si ceau. Azi este in pat cu securismul din (politica, justitie,armata, politie, biserica,agricultura,economie etc ).Ce federalizare ?
Ne miram ca miticii nu ti-au cerut inca sa umbli pe strazile Timisoarei cu federalizarea de gat.Se simte in aer ca mina lunga a securitatii nu s-a ofilit nici in ziua de azi. Avantaje cat de multe pt secu. Poporul sa mai astepte vreo 500 de ani pina la federalizare, pina la bunastare.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

primaria timisoara

Primăria Timișoara reușește, în sfârșit, o victorie în instanță împotriva Sindicatului Liber din instituție

După înfrângerile pe organigrama de personal, Primăria Timișoara bifează, în primă instanță, o victorie în procesul intentat de trei angajați prin Sindicatul Liber al Angajaților din instituţie. Litigiul viza suspendarea dispozițiilor de înființare a comisiei paritare și a comisiei de disciplină ale municipalităţii. Prin aceeași sentință, instanța a respins și cererea Sindicatului, ca Primăria să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara reușește, în sfârșit, o victorie în instanță împotriva Sindicatului Liber din instituție
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

winter-sale-2022
winter-sale-2022

Sport vezi arhiva Sport

SCM Poli pierde primul duel al anului. Nimic surprinzător

SCM Politehnica Timișoara a cedat pe terenul unei reprezentante a României în EHF European League, Potaissa Turda. Partida din județul Cluj s-a disputat în avans pentru etapa a XIX-a a Ligii Naționale masculine de handbal. Gazdele s-au desprins din start, când au condus cu 6-1 (min. 7). Potaissa a menținut un avantaj sigur până la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli pierde primul duel al anului. Nimic surprinzător
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

FALT acuză organismele de control din domeniul energiei termice că nu își fac datoria la Timișoara

Deși există organe de control care, conform legii, ar trebui să vegheze asupra respectării contractelor dintre Colterm și consumatori, care prevăd anumite obligații din partea companiei, acestea nu fac controale, spun cei de la Federația Asociaților de Locatari din Timișoara. Acum, organizația caută sprijin din partea celor interesați, pentru a putea ”influența” compania de termoficare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul FALT acuză organismele de control din domeniul energiei termice că nu își fac datoria la Timișoara
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Comunicat de presa

Grant pentru capital de lucru acordat SWEET TIME DELICE SRL

25.01.2022   Grant pentru capital de lucru acordat SWEET TIME DELICE SRL   SWEET TIME DELICE SRL anunţă finalizarea proiectului cu titlul ”Granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor IMM-uri cu activitate economică în unul din domeniile de acitivitate prevăzute în anexa nr.2” proiect  nr. RUE M2-10566 înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru capital de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grant pentru capital de lucru acordat SWEET TIME DELICE SRL

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Președintele Klaus Iohannis a declarat, după ședința CSAT de miercuri, că în cadrul întâlnirii a fost aprobat un plan de măsuri elaborat de Armată. Preşedintele îi îndeamnă pe români să nu se teamă de un eventua conflict, fiindcă avem garanţii de securitate, ca membru NATO. Miercuri a avut loc prima şedinţăa  CSAT, organizată după escaladarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Klaus Iohannis, după şedinţa CSAT: “Nu este cazul ca vreun cetățean român să se teamă”
Deși există organe de control care, conform legii, ar trebui să vegheze asupra respectării contractelor dintre Colterm și consumatori, care prevăd anumite obligații din partea companiei, acestea nu fac controale, spun cei de la Federația Asociaților de Locatari din Timișoara. Acum, organizația caută sprijin din partea celor interesați, pentru a putea ”influența” compania de termoficare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul FALT acuză organismele de control din domeniul energiei termice că nu își fac datoria la Timișoara
Deputatul PNL Marilen Pirtea atacă noul sistem de parcare Timpark, afirmând că acesta nu aduce nimic nou, în afară de taxe mai mari. El nu crede că, potrivit noului regulament, va creşte confortul în trafic. Consiliul Local a votat, în şedinţa sa de marţi, un nou regulament de aplicare sistemului Timpark, regulament contestat de către...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deputatul Marilen Pirtea despre noul Timpark: “Va crește brusc și confortul în traficul urban timișorean?”
După înfrângerile pe organigrama de personal, Primăria Timișoara bifează, în primă instanță, o victorie în procesul intentat de trei angajați prin Sindicatul Liber al Angajaților din instituţie. Litigiul viza suspendarea dispozițiilor de înființare a comisiei paritare și a comisiei de disciplină ale municipalităţii. Prin aceeași sentință, instanța a respins și cererea Sindicatului, ca Primăria să...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara reușește, în sfârșit, o victorie în instanță împotriva Sindicatului Liber din instituție
Liceul Tehnologic „Cristofor Nako” din Sânnicolau Mare este în doliu. Inspectorul școlar general al județului Timiș, Marin Popescu, a anunțat, miercuri, că un cadru didactic care preda la această școală a fost răpus de covid. Acesta avea comorbidități. Conform lui Popescu, opt persoane din învățământul timișean, cadre didactice și auxiliare, au decedat de la începutul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A murit un profesor din Timiș infectat cu covid. Situația pandemică în unitățile școlare din județ
Plenul Consiliului Județean Timiș a aprobat demararea negocierilor cu asociația intercomunitară care se ocupă cu realizarea transportului de pasageri în zona metropolitană Timișoara, în vederea intrării în cadrul rândul membrilor. Momentul votului a creat tensiune, la propunerea USR a fost creată un fel de comisie de negociere, cu trei membri, din care nu vor face...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Negocierile CJ Timiș – SMTT, purtate ”în familie”. Călin Dobra: Respirați liniștit, noi nu vă încurcăm în negocierile cu Fritz
Pe fondul amenințării Rusiei la adresa Ucrainei, încrederea românilor în NATO, UE, SUA și statele europene a crescut masiv. Aceasta este principala concluzie a unui sondaj de opinie Inscop realizat în luna ianuarie, după escaladarea conflictului de la frontiera dintre cele două foste republici sovietice. Potrivit sondajului, majoritatea românilor consideră că, în contextul creșterii riscului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încrederea românilor în NATO şi UE a crescut masiv, după escaladarea conflictului din Ucraina. 77% dintre români vor spre Vest
Top