Primăria Timioara este întrebată de prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, câți bani cere, de fapt pentru a fi acordați de guvern pentru ajutorul la plata combustibilului pentru Colterm. Oficialul subliniază că a primit cereri de 131 de milioane de lei, dar că vede și tot felul de alte asemenea alte cereri pentru sume complet diferite.
Cât vrea Primăria Timișoara de la guvern pentru a sprijini plata gazului necesar încălzirii orașului? Este întrebarea care îl frământă în aceste zile pe prefectul Mihai Ritivoiu. El subliniază că a primit o cerere pentru 131 de milioane de lei, dar că prin mediul public apar tot felul de alte cifre, care mai de care mai diferite.
„Erau 40 de milioane disponibili la Ministerul Dezvoltării săptămâna trecută pentru aceste compensări și supracompensări pentru că față de compensarea inițială se mai dă o reglare bazată pe această compensare, în funcție de necesarul fiecăruia. Deci, este o sumă care, din punctul meu de vedere se apropie de 100 de milioane de lei. Eu am primit o solicitare de 131 de milioane de lei, dar prin presă s-au mai cerut sume care nu au nicio legătură una cu alta, de la un milion de lei pe zi la 50 de milioane pentru toată iarnă, și ar fi bine să se hotărască Primăria Timișoara exact de câți bani are nevoie, pentru că eu încep să am rezerve să iau de bună orice solicitare a lor. Nu știu pe ce calcule se bazează. Ultima solicitare am primit-o în prima mea zi de prefectură”, a declarat prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu.
Dacă tot vine vorba despre acele 131 de milioane, Ritivoiu spune că, de fapt, ajutorul de la bugetul național se apropie de suma de 100 de milioane. Deocamdată la Colterm au ajuns 78,6 milioane de lei: 53,8 din fondul de rezervă și 24,8 pe mecanisme de compensare a prețului din facturile de gaz, spune prefectul. Mai urmează alți bani pe compensare.
„Până în acest moment Guvernul a dat Colterm 78,6 milioane de lei (53,8 din fondul de rezervă si 24,8 pe mecanisme de compensare a prețului din facturile de gaz). Mai urmează alte zeci de milioane de lei pe baza mecanismelor aprobate și a banilor disponibili la București. Erau 40 de milioane disponibili la Ministerul Dezvoltării săptămâna trecută pentru aceste compensări și supracompensări, pentru că față de compensarea inițială se mai dă o reglare bazată pe aceasta compensare, în funcție de necesarul fiecăruia. Deci, este o suma care, din punctul meu de vedere se apropie de 100 de milioane”, a mai spus Ritivoiu.
Nelămuririle de la Prefectură nu se opresc aici, se referă la modul în care este asigurat, de fapt combustibilul pentru Colterm. Răspunsul la aceste probeme trebuie căutat altundeva, spune prefectul
„La întrebări de genul de ce ardem gaz și nu cărbune, de ce nu aducem cărbune printr-un contract cadru de anvergură cu Compania Energetica Oltenia și luăm de la tot felul institutori, că dacă ploua la Oradea nu poate veni cărbune, de ce aducem cărbune de la la Motru cu mașinile, camioanele și nu cu trenul ți primim doar ce au ei rămășite și nu suntem acolo un partener important, la aceste întrebări cautați răspunsuri în alte părți”,mai spune Ritivoiu.
Comentarii prin facebook