Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș vă invită să retrăiți atmosfera și emoțiile lumii tradiționale a Banatului de altădată în Parcul Primăverii, ce se va deschide la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.
Evenimentul se desfășoară în perioada 15 – 25 aprilie, cu susținerea financiară a Consiliului Județean Timiș. Programul poate fi consultat aici: https://parculprimaverii.ro/#program.
În lumea tradițională a satului bănățean atmosfera de sărbătoare avea ca marcă identitară ritmul tobelor, al instrumentelor de suflat și al alămurilor, pe care o vom recrea la Timișoara, la Muzeul Satului Bănățean, în 16 aprilie, de la ora 12,30, la Festivalul Fanfarelor, ediția a XXXV-a.
Festivalul începe cu parada fanfarelor invitate: Fanfara Pro Amiciția din Timișoara, Fanfara Banater Musikanten, Fanfara din Giroc, Fanfara Societății Culturale Doinitorii Banatului din satul Vărădia, comuna Mercina, județul Caraș-Severin și Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almaș, județul Arad.
Cap de afiș este Ovidiu Lipan Țăndărică cu Fanfara din 10 Prăjini.
Ovidiu Lipan Țăndărică este un artist complex, recompensat de președintele României pentru întreaga sa carieră prin Ordinul Meritul Cultural în grad Cavaler. Va aduce pe scena mare a Muzeului Satului Bănățean din Timișoara ritmurile balcanice și compozițiile sale unice care combină obiceiurile și tradițiile cu muzica contemporană. Veți putea asculta melodii cunoscute din creația sa cum ar fi Margareta, Tango Toledo sau Balerina, interpretate alături de Fanfara din 10 Prăjini.
Festivalul Fanfarelor este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean din Timișoara și este prezentat de Tania Stavilă – Țunaș.
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, în parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei, organizează expoziția de icoane pe lemn, intitulată „Lumina Florilor de Paști”, la Casa Națională din incinta Muzeului Satului Bănățean, din 17 aprilie, ora 17. Lucrările expuse sunt realizate de 80 de copii de la Atelierul de pictură Buna Vestire al Catedralei Mitropolitane și de la Şcoala Gimnazială Sfântul Antim Ivireanul. Expoziția poate fi vizitată în perioada 17 aprilie – 1 mai.
Atmosfera sacră de sărbătoare este completată de concertul „În glas de toacă”, susținut de Arhiepiscopia Timișoarei, în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, specific sărbătorilor pascale. Concertul va avea loc în fața bisericii de lemn din spațiul expozițional al Muzeului Satului Bănățean din Timișoara, în 17 aprilie la ora 16.
Accesul la evenimente este liber!
Comentarii prin facebook