Paștele este cea mai importantă sărbătoare creștină a anului, această comemorând Învierea Domnului Iisus Hristos.
În zona Banatului, cea mai importantă zi este considerată a fi Joia mare. Astfel că, în credință bănățenilor, în această zi un personaj mitologic feminin, numit Joimărița, umblă prin sate și le pedepsea pe fetele care nu își terminau de tors lâna, iar pe cele leneșe le lua la ea acasă și le mânca. În prezent, în Joia Mare se aprind focurile în cimitire pentru că se crede că în perioada Paștelui se deschide cerul și sufletele morților se întorc în sat.
În prima zi de paști, la micul dejun, se practică tradiția tămâierii bucatelor. Apoi, fiecare mesean primește o linguriță de paști, adică vin și pâine sfințită. Pe masa de Paști se găsește ciolanul de porc fiert, ouă albe și mâncăruri tradiționale, după aceea continuându-se masa cu friptură de miel.
Cea de-a doua și a treia zi de Paști sunt rezervate jocului popular. Sătenii, însoțiți de musafiri, pornesc spre centrul satului și în fața bisericii intră cu toții în hora mare.
Comentarii prin facebook