Primăria Timișoara are planuri mărețe de a realiza investiții semnificative la societatea Colterm, parc de panouri fotovoltaice, turbine în cogenerare pe gaz, chiar și o hidrocentrală, solicitând bani din Programul Național de Redresare și Reziliență. Doar că societatea Colterm nu e eligibilă pentru asemenea finanțări din cauza situației în care se află, așa că va înființa patru noi firme care să ceară, de fapt, banii respectivi.
Soluția a fost prezentată de primarul Dominic Fritz, alături de cele patru proiecte de ”reînviere” ale Colterm, pe termen lung.
”Pentru fiecare proiect înființăm, săptămâna viitoare, câte o entitate separată de proiect, în subordinea orașului. Rolul lor este de a pregăti documentațiile pentru a accesa fonduri prin PNRR (COLTERM nu este eligibil) și apoi vor implementa aceste proiecte. Odată ce le vom pune în practică, orașul va deveni un producător de energie electrică – pe lângă cea termică – ceea ce înseamnă creșterea veniturilor și producerea de energie verde”, a anunțat Fritz.
Prin investițiile teoretic realizate se vor face economii importante la buget și se vor produce sute de megawatti de energie Ca o primă măsură se propune construirea unui parc fotovoltaic la Utvin cu o capacitate de până la 30 MW, pe un teren care aparține Colterm (n.r. halda de cenușă a societății). Este cel mai avansat dintre proiecte și va fi primul depus pentru obținerea de fonduri. Al doilea presupune instalarea a 10 motoare de înaltă eficiență de cogenerare pe gaz, capabile să producă 45 MW, dar și energie termică reziduală, care va fi introdusă în sistemul energetic național și va produce bani. A treia măsură pare puțin cam futuristă și prespune instalarea unei centrale hidroelectrice pe Bega, în apropiere de cea actuală. Ultima se referă la instalarea a 2 turbine de înaltă eficiență la Centrala Termică din centru.
Comentarii prin facebook