Cu toate că semnalul revoltei timişorenilor a fost dat din 15 decembrie, ziua de 16 decembrie este recunoscută oficial ca ziua de început a Revoluţiei române. O revoluţie care din Timişoara se va extinde în întreaga ţară şi va conduce la căderea regimului naţional-comunist al lui Nicolae Ceauşescu. De altfel, a fost singura schimbare sângeroasă de regim din Blocul comunist. Astăzi, la Timişoara, sunt organizate mai multe evenimente de comemorare a zilei de 16 decembrie.
Semnalul revoltei a fost dat însă din seara zilei de 15 decembrie când un grup de timişoreni, majoritatea de etnie maghiară, dar şi mulţi români, s-au strâns în faţa casei pastorului Laszlo Tokes din Piaţa Mariei pentru a se împotrivi evacuării acestuia. A fost o mică revoltă mută, dar a însemnat scânteia care a aprins focul de a doua zi.
Tot din Piaţa Maria vor izbucni însă evenimentele din 16 decembrie, care se vor extinde în întregul oraş. Unul dintre cele mai importante repere ale acelei zile de sâmbătă s-a întâmplat seara, când poetul Ion Monoran şi Daniel Zăgănescu au oprit tramvaiele în Piața Maria. Potrivit relatărilor ulterioare, acolo s-a auzit pentru prima dată şi scandarea „Jos Ceaușescu!”. În aceaşi seară s-au produs primele intervenţii brutale ale forţele de Miliţie şi Securitate. În timpul nopţii extreme de agitate care a urmat, sute de timişoreni care protestau în diverse cartiere ale oraşului au fost arestaţi şi ulterior maltrataţi în beciurile Miliţiei.
Sub genericul “35 de ani de libertate”, astăzi vor avea loc în Timişoara mai multe evenimente dedicate revoluţiei
Ora 10.00. Simpozionul „Zilele revoluționare din decembrie 1989 în Banat” în sala de conferinţe „George Şerban”, din cadrul Memorialului Revoluției, strada Oituz nr. 2B.
Ora 18.00, malul Begăi, lângă Vila Mal, pornirea instalației de lumină „Portalul Libertății” (15x5x10 metri), cu o coloană sonoră inspirată de sunetele înregistrate pe străzile Timișoarei la Revoluție.
Ora 18:30, Marşul Eroilor plecare din Piața Maria, ediţia a XIX-a
15-16 decembrie. Turul ghidat al Revoluției din 1989, parcurgerea unui traseu de 1,5 kilometri în centrul orașului, prin locurile cele mai importante ale acelor zile, împreună cu un ghid autorizat și pe baza informaţiilor lui Adrian Kali, revoluţionar și doctor în istorie specializat în Revoluţia de la Timișoara. Gratuit, cu înscriere obligatorie;
16-22 decembrie Tramvaiul Revoluţiei, între orele 10.00 şi 18.00
Comentarii prin facebook