Apreciat de întreaga populație interesată de mediul în care trăiește, Barometrul Calității Vieții în Municipiul Timișoara, care analiza gradul de satisfacție al cetățenilor referitor la modul în care își trăiesc viața în oraș, a fost în acest an comandat de primărie și nu făcut … direct de unul dintre departamentele Universității de Vest Timișoara. Datele nu au fost făcute încă publice, ci doar dezbătute de un grup restrâns de persoane.
Din acest an, Primăria Timișoara este cea care a comandat Barometrul, ajuns deja la cea de a șasea ediție și acesta nu a mai fost făcut direct de UVT. Diferența este că acum municipalitatea a preferat ca prima dată să prezinte rezultatele obținute în urma chestionării publicului într-un cadru restrâns, ”steril”, cu doar un număr limitat de invitați și nu în cadrul unei întâlniri publice. Dar, ni se promite că rezultatele vor fi făcute publice în curând!
Așadar, primăria a făcut deocamdată publice doar o parte dintre concluzii, extrem de puține și care răspund în mare parte direcțiilor de lucru promovate permanent de municipalitate.
”Aproape 70% din cei întrebați au spus că ar trebui ca Primăria să aloce fiecărui cartier câte un buget distinct pentru dezvoltare. Cele mai multe răspunsuri în favoarea acestei întrebări au venit din cartierele unde în ultimii ani au lipsit investițiile importante: Ciarda, Plopi, Crișan – Ghiroda, UMT, Blașcovici; 90% cred că activitățile culturale sunt importante pentru bunăstarea orașului – o veste bună în ajunul Capitalei Europene a Culturii; 15,5 % folosesc bicicleta în deplasările zilnice, trend crescător comparativ cu anii trecuți; Peste 80% din populație se declară mulțumită de situația financiară și de felul în care trăiește; Lipsa locurilor de parcare este cea mai mare nemulțumire. La nivelul cartierelor, cei mai mulțumiți de situația parcării sunt locuitorii din zona Soarelui”, ne informează primăria.
Așadar, nu prea mulți cetățeni se dau cu bicicleta, acest domeniu fiind unul dintre laitmotivele partidului la putere în Timișoara, în schimb oamenii se plâng de lipsa locurilor parcare. Important e că oamenii se simt cu buzunarele pline și, în aceste condiții, apreciază ca fiind pozitive activitățile culturale din oraș.
Deocamdată doar atât știm, dar așteptăm cu nerăbdare ca Barometrul să fie făcut public integral, pentru a afla părerea cetățenilor despre transport public, drumuri, școli, unități medicale, calitatea aerului, modul de răspuns a primăriei la cererile cetățenilor, de exemplu, așa cum aflam din edițiile precedente ale Barometrului.
Comentarii prin facebook