Patru noi pasaje rutiere, o gară nouă, parcare supraetajată, gări reabilitate. La Timișoara pornește cel mai mare proiect de infrastructură din ultimii ani/Foto

La Timișoara va demara în scurt timp cel mai mare proiect de infrastructură din ultimii ani, fiind vizate mai multe zone ale oarşului. Proiectul de modernizare a căii ferate dintre Gara de Est și Ronaț va afecta în sens pozitiv întreaga comunitate. Valoarea investiție este de 1,44 de miliarde de lei și va duce la construirea unor gări noi, a unei parcări supraetajate, a patru pasaje care vor facilita decisiv circulația din Timișoara.

Proiectul de reabilitare a căii ferate dintre Gara de Est și Ronaț, a trecut în urmă cu câteva zile și de etapa contestațiilor, iar, operativ, vineri, a fost deja semnat și contractul de execuție. Directorul CFR, timișoreanul Alexandru Simu, și reprezentantul societății Webuild, au semnat la Timișoara înțelegerea pentru ducerea la bun sfârșit a unei investiții imense, de 1,44 de miliarde de lei, care va schimba total mare parte din infrastructura orașului.

”Este un proiect care dincolo de modernizarea căii ferate are un impact major asupra orașului. Vor fi investiții în intersecții, reabilitări. Vor transforma total zona adiacentă a căii ferate pe acest tronson”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, prezent la semnarea contractului.

Ce înseamnă aceste schimbări? Vor fi realizate patru pasaje, se va face o mică ”gară”, halta Timișoara Centru, lângă Iulius Town, la Gara de Nord se va reabilita integral infrastructura, se va realiza un nou corp de clădire al gării, pe partea unde este acum depoul, se va construi o parcare supraterană pe aceeași parte (în zona stadionului CFR, sau ce a rămas din acesta), vor fi pasarele între linii, cu scări rulante, va fi o nouă pasarelă între zona parcării și gară, dotată cu trotuar mobil, asemeni aeroporturilor.

Cele patru pasaje rutiere care vor trece peste calea ferată vor fi amenajate pe strada Gheorghe Adam în zona UMT (274 metri lungime), strada Enric Baader în zona Gării de Est (425 metri lungime), străzile Comoarei – Radu de la Afumați din zona Ronaț (380 metri lungime) și pe DN 59 în zona Ronaț (330 metri lungime). Cu ajutorul acestora, traficul rutier dintre cele două ”jumătăți” ale Timișoarei se va realiza mult mai ușor, vor dispărea celebrele bariere din zona UMT și Baader.

Efectele se vor simți și la Gara de Est, una folosită mai ales pentru traficul de mărfuri. Aceasta va fi reabilitată integral, se vor ridica pasarele, se vor repara 16 linii de cale ferată. De asemenea, se va realiza și o nouă legătură feroviară spre Aeroportul Internațional Timișoara.

”Vorbim de un proiect finanțat prin PNRR, este lotul 3 din proiectul de reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad. E un proiect de 1,44 miliarde de lei fără TVA. Vor fi șase luni de proiectare și 36 luni pentru execuție. Va impacta asupra Timișoarei. Proiectul are patru pasaje peste calea ferată, sunt și lucrări și de alte tipuri și după 42 de luni, sunt convins ca va duce la sporirea calității vieții si a călătorilor. E cel mai mare proiect de infrastructură semnat în ultimii ani în Timișoara. Sunt 300 de milioane de euro fara tva. Presiunea va fi una uriașă. Cu atât mai mare va fi dacă rămân în funcția de ministrul Transporturilor. Aceasta pentru că e vorba de orașul meu. Am această bucurie că nu mai poate fi oprit acest proiect, se va desfășura în termenii contractului”, a continuat Grindeanu.

Acest proiect face parte din traseul transeuropean Curtici – Vidin. Trenurile de pasageri vor putea circula cu viteza de 160 de kilometri la oră. Proiectul de reabilitare a căii ferate Caransebeș – Arad are patru tronsoane, cel semnat vineri fiind cel cu numărul trei. Valoarea totală a contractului pentru cele patru loturi depășește opt miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată prin PNRR.

Proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad, Lot 3 Timișoara Est- Ronaț Triaj” este realizată de Asocierea Webuild SPA-Participazioni Italia SPA-Salcef SPA – Timișoara-Arad Lot 3. Traseul tronsonului feroviar pentru modernizare afferent Lotului 1: „Modernizarea liniei feroviare Caransebeș-Timișoara-Arad”, Lot 3 Timișoara Est – Ronaț Triaj Gr.D: de la km 568+399, al liniei CF București – Jimbolia (indicativ 100), până la stația Timișoara Nord, după care se continuă pe linia CF Timișoara-Arad de la km 0+000, la km 008+183 (semnalul de ieșire din Ronaț Triaj).

Lungimea traseului este de 13,86 kilometri, de la intrarea în stația Timișoara Est până la Ronaț Triaj. Cuprinde 13,86 kilometri de cale dublă electrificată, semnalizată ERTMS, două stații tehnice și patru halte de călători.

Obiectivele proiectului sunt următoarele: Îmbunătățirea infrastructurii căii ferate pentru creșterea vitezei de circulație la valori cuprinse între viteza de 120 și cea de 160 kilometri, pe întregul tronson, în lungime de 162 kilometri – Mărirea capacității de tranzit la frontiere; Dublarea liniei (ținând cont de condițiile de relief- predominant șes, dar mai ales de cererea de trafic preconizată); Asigurarea interoperabilității prin implementarea Standardelor Tehnice de Interoperabilitate, în special în ceea ce privește lungimea liniilor de stații și haltele de mișcare, facilitățile pentru persoanele cu dizabilități, implementarea sistemului de conducere a circulației ERTMS sarcina pe osie, gabaritul de încărcare; Înlocuire/reabilitare poduri, podețe, repararea sistemului de drenaj al căii ferate, îmbunătățirea terasamentelor; Modernizarea echipamentului de telecomunicații – Construirea drumurilor de întreținere, incluzând construcțiile pasarelelor și ridicarea nivelului peroanelor, în conformitate cu standardele europene în vigoare; Montarea de încălzitoare de macaz, în stații, în halte de mișcare și la ramificații Modernizare – Lungime 13,86 km; 2 stații tehnice; Timișoara Est și Timișoara Nord; 2 ramificații în linie curentă; 4 pasaje superioare; 5 pasaje inferioare; 3 poduri peste ape; 1 clădire de mentenanță; 1 clădire de călători nouă cu anexe.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Adi a spus: (noiembrie 5th, 2022 at 10:50 )

Ce handicapati! Cum sa mai construiesti pasaje rutiere peste calea ferata? Cf are prioritate si trebuia sa mearga pe sus ca in majoritatea orasului! Opriti rusinea si gandirea inapoiata a dobitocilor din cfr!

MIHAI a spus: (noiembrie 5th, 2022 at 23:15 )

Da-și imaginează cineva c-am putea investi și noi ceva din fondurile astea? Nici măcar cei ce ni le-au aprobat n-o cred, fiind mai mult ca siguri că le vor redirecționa către Ukraina!

Hopa Ioane a spus: (noiembrie 6th, 2022 at 13:14 )

Raman pe hartie. Chiar daca vin banii, vine alt lesinat la primarie si opreste toate proiectele, ca na trebuie sa iasa el in fata cu realizarile lui.
Traiesc doar pt ei in lumea lor si au impresia ca o sa pomeneasca careva de ei in manualele de istorie.

Luca a spus: (noiembrie 7th, 2022 at 00:37 )

La cat se vorbeste cineva din afara ar crede ca Timisoara are deja infrastructura la nivelul unei metropole Japoneze. Realitatea este ca exista orase din Ucraina care au infrastructura mai buna dupa luni de bombardamente.

Majoritatea arterelor principale din oras sunt un stare deplorabila, centura inca nu-i gata, iar congestiile din trafic se tin lant. Doar PR-ul functioneaza la noua conducere de la care am avut sperante mari.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru Mediu, pentru cumpărarea de microbuze hibride, acestea vor fi folosite pentru transportul elevilor la școală. Consiliul Județean Timiș a semnat cu Administrația Fondului pentru Mediu contractul de finanțare pentru achiziția a 25 de microbuze hibride, banii fiind alocați prin Programul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

România, a dominat Europenele de culturism. Peste 100 de medalii obţinute, printre performeri şi o timişoreancă

La Campionatele Europene de culturism de la Santa Susana (Spania), România a câştigat 105 medalii: 53 de aur, 32 de argint şi 20 de bronz. În clasamentul pe naţiuni, România a strâns 119 puncte la categoria bodybuilding, 111 la fitness, 161 la master şi 148 de juniori. La final, sportivii Federaţiei Române de Culturism şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul România, a dominat Europenele de culturism. Peste 100 de medalii obţinute, printre performeri şi o timişoreancă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului au acționat în peste 400 misiuni pentru stingerea incendiilor, deblocarea sau salvarea persoanelor din medii ostile vieții și acordarea primului ajutor medical. În perioada 01-06.05.2024, echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 327 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au fost înregistrate, în martie, în București – 10.251, Ilfov – 4.230 și Timiș – 2.605, arată datele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 143, Covasna – 329...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului au acționat în peste 400 misiuni pentru stingerea incendiilor, deblocarea sau salvarea persoanelor din medii ostile vieții și acordarea primului ajutor medical. În perioada 01-06.05.2024, echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 327 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii
Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru Mediu, pentru cumpărarea de microbuze hibride, acestea vor fi folosite pentru transportul elevilor la școală. Consiliul Județean Timiș a semnat cu Administrația Fondului pentru Mediu contractul de finanțare pentru achiziția a 25 de microbuze hibride, banii fiind alocați prin Programul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante
La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi amplasate materiale de afișaj electoral. Aici, partidele își vor putea prezenta candidații pentru alegerile locale și cele europarlamentare. Primăria Timișoara a anunțat că a stabilit locurile speciale de afișaj electoral. Cu ocazia desfășurării campaniei electorale pentru alegerea membrilor din România...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul național ICONS. Show-ul pop-rock va avea loc joi, 9 mai 2024, la Casa Tineretului din Timișoara, iar intrarea va fi liberă (în limita locurilor disponibile). Modelarea muzicii unor nume „iconice” precum Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith
La Campionatele Europene de culturism de la Santa Susana (Spania), România a câştigat 105 medalii: 53 de aur, 32 de argint şi 20 de bronz. În clasamentul pe naţiuni, România a strâns 119 puncte la categoria bodybuilding, 111 la fitness, 161 la master şi 148 de juniori. La final, sportivii Federaţiei Române de Culturism şi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul România, a dominat Europenele de culturism. Peste 100 de medalii obţinute, printre performeri şi o timişoreancă
Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția de primar în comuna Dudeștii Noi, unde își are domiciliul fostul șef al organizației județene, Alin Nica. Fostul său viceprimar, Ioan Goșa, în perioada în care Nica era primar, face o schimbare bruscă și lasă PNL cu buzele umflate, trecând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri
Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche, unde un autoturism a lovit un cap de pod. Consecinţele au fost tragice. Au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Caransebeș cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o descarcerare, o ambulanță SMURD, două ambulanțe ale Serviciului Județean de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte
Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au fost înregistrate, în martie, în București – 10.251, Ilfov – 4.230 și Timiș – 2.605, arată datele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 143, Covasna – 329...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar
Top