Patru noi pasaje rutiere, o gară nouă, parcare supraetajată, gări reabilitate. La Timișoara pornește cel mai mare proiect de infrastructură din ultimii ani/Foto

La Timișoara va demara în scurt timp cel mai mare proiect de infrastructură din ultimii ani, fiind vizate mai multe zone ale oarşului. Proiectul de modernizare a căii ferate dintre Gara de Est și Ronaț va afecta în sens pozitiv întreaga comunitate. Valoarea investiție este de 1,44 de miliarde de lei și va duce la construirea unor gări noi, a unei parcări supraetajate, a patru pasaje care vor facilita decisiv circulația din Timișoara.

Proiectul de reabilitare a căii ferate dintre Gara de Est și Ronaț, a trecut în urmă cu câteva zile și de etapa contestațiilor, iar, operativ, vineri, a fost deja semnat și contractul de execuție. Directorul CFR, timișoreanul Alexandru Simu, și reprezentantul societății Webuild, au semnat la Timișoara înțelegerea pentru ducerea la bun sfârșit a unei investiții imense, de 1,44 de miliarde de lei, care va schimba total mare parte din infrastructura orașului.

”Este un proiect care dincolo de modernizarea căii ferate are un impact major asupra orașului. Vor fi investiții în intersecții, reabilitări. Vor transforma total zona adiacentă a căii ferate pe acest tronson”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, prezent la semnarea contractului.

Ce înseamnă aceste schimbări? Vor fi realizate patru pasaje, se va face o mică ”gară”, halta Timișoara Centru, lângă Iulius Town, la Gara de Nord se va reabilita integral infrastructura, se va realiza un nou corp de clădire al gării, pe partea unde este acum depoul, se va construi o parcare supraterană pe aceeași parte (în zona stadionului CFR, sau ce a rămas din acesta), vor fi pasarele între linii, cu scări rulante, va fi o nouă pasarelă între zona parcării și gară, dotată cu trotuar mobil, asemeni aeroporturilor.

Cele patru pasaje rutiere care vor trece peste calea ferată vor fi amenajate pe strada Gheorghe Adam în zona UMT (274 metri lungime), strada Enric Baader în zona Gării de Est (425 metri lungime), străzile Comoarei – Radu de la Afumați din zona Ronaț (380 metri lungime) și pe DN 59 în zona Ronaț (330 metri lungime). Cu ajutorul acestora, traficul rutier dintre cele două ”jumătăți” ale Timișoarei se va realiza mult mai ușor, vor dispărea celebrele bariere din zona UMT și Baader.

Efectele se vor simți și la Gara de Est, una folosită mai ales pentru traficul de mărfuri. Aceasta va fi reabilitată integral, se vor ridica pasarele, se vor repara 16 linii de cale ferată. De asemenea, se va realiza și o nouă legătură feroviară spre Aeroportul Internațional Timișoara.

”Vorbim de un proiect finanțat prin PNRR, este lotul 3 din proiectul de reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad. E un proiect de 1,44 miliarde de lei fără TVA. Vor fi șase luni de proiectare și 36 luni pentru execuție. Va impacta asupra Timișoarei. Proiectul are patru pasaje peste calea ferată, sunt și lucrări și de alte tipuri și după 42 de luni, sunt convins ca va duce la sporirea calității vieții si a călătorilor. E cel mai mare proiect de infrastructură semnat în ultimii ani în Timișoara. Sunt 300 de milioane de euro fara tva. Presiunea va fi una uriașă. Cu atât mai mare va fi dacă rămân în funcția de ministrul Transporturilor. Aceasta pentru că e vorba de orașul meu. Am această bucurie că nu mai poate fi oprit acest proiect, se va desfășura în termenii contractului”, a continuat Grindeanu.

Acest proiect face parte din traseul transeuropean Curtici – Vidin. Trenurile de pasageri vor putea circula cu viteza de 160 de kilometri la oră. Proiectul de reabilitare a căii ferate Caransebeș – Arad are patru tronsoane, cel semnat vineri fiind cel cu numărul trei. Valoarea totală a contractului pentru cele patru loturi depășește opt miliarde de lei, finanțarea fiind asigurată prin PNRR.

Proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Modernizarea liniei feroviare Caransebeș – Timișoara – Arad, Lot 3 Timișoara Est- Ronaț Triaj” este realizată de Asocierea Webuild SPA-Participazioni Italia SPA-Salcef SPA – Timișoara-Arad Lot 3. Traseul tronsonului feroviar pentru modernizare afferent Lotului 1: „Modernizarea liniei feroviare Caransebeș-Timișoara-Arad”, Lot 3 Timișoara Est – Ronaț Triaj Gr.D: de la km 568+399, al liniei CF București – Jimbolia (indicativ 100), până la stația Timișoara Nord, după care se continuă pe linia CF Timișoara-Arad de la km 0+000, la km 008+183 (semnalul de ieșire din Ronaț Triaj).

Lungimea traseului este de 13,86 kilometri, de la intrarea în stația Timișoara Est până la Ronaț Triaj. Cuprinde 13,86 kilometri de cale dublă electrificată, semnalizată ERTMS, două stații tehnice și patru halte de călători.

Obiectivele proiectului sunt următoarele: Îmbunătățirea infrastructurii căii ferate pentru creșterea vitezei de circulație la valori cuprinse între viteza de 120 și cea de 160 kilometri, pe întregul tronson, în lungime de 162 kilometri – Mărirea capacității de tranzit la frontiere; Dublarea liniei (ținând cont de condițiile de relief- predominant șes, dar mai ales de cererea de trafic preconizată); Asigurarea interoperabilității prin implementarea Standardelor Tehnice de Interoperabilitate, în special în ceea ce privește lungimea liniilor de stații și haltele de mișcare, facilitățile pentru persoanele cu dizabilități, implementarea sistemului de conducere a circulației ERTMS sarcina pe osie, gabaritul de încărcare; Înlocuire/reabilitare poduri, podețe, repararea sistemului de drenaj al căii ferate, îmbunătățirea terasamentelor; Modernizarea echipamentului de telecomunicații – Construirea drumurilor de întreținere, incluzând construcțiile pasarelelor și ridicarea nivelului peroanelor, în conformitate cu standardele europene în vigoare; Montarea de încălzitoare de macaz, în stații, în halte de mișcare și la ramificații Modernizare – Lungime 13,86 km; 2 stații tehnice; Timișoara Est și Timișoara Nord; 2 ramificații în linie curentă; 4 pasaje superioare; 5 pasaje inferioare; 3 poduri peste ape; 1 clădire de mentenanță; 1 clădire de călători nouă cu anexe.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Adi a spus: (noiembrie 5th, 2022 at 10:50 )

Ce handicapati! Cum sa mai construiesti pasaje rutiere peste calea ferata? Cf are prioritate si trebuia sa mearga pe sus ca in majoritatea orasului! Opriti rusinea si gandirea inapoiata a dobitocilor din cfr!

MIHAI a spus: (noiembrie 5th, 2022 at 23:15 )

Da-și imaginează cineva c-am putea investi și noi ceva din fondurile astea? Nici măcar cei ce ni le-au aprobat n-o cred, fiind mai mult ca siguri că le vor redirecționa către Ukraina!

Hopa Ioane a spus: (noiembrie 6th, 2022 at 13:14 )

Raman pe hartie. Chiar daca vin banii, vine alt lesinat la primarie si opreste toate proiectele, ca na trebuie sa iasa el in fata cu realizarile lui.
Traiesc doar pt ei in lumea lor si au impresia ca o sa pomeneasca careva de ei in manualele de istorie.

Luca a spus: (noiembrie 7th, 2022 at 00:37 )

La cat se vorbeste cineva din afara ar crede ca Timisoara are deja infrastructura la nivelul unei metropole Japoneze. Realitatea este ca exista orase din Ucraina care au infrastructura mai buna dupa luni de bombardamente.

Majoritatea arterelor principale din oras sunt un stare deplorabila, centura inca nu-i gata, iar congestiile din trafic se tin lant. Doar PR-ul functioneaza la noua conducere de la care am avut sperante mari.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

WINTER IN MY TOWN 2022
WINTER IN MY TOWN 2022

Politica vezi arhiva Politica

Filmul bătăliei ”politice” de la Iecea Mare. Șeful PNL Timișoara vorbește și despre modul de comunicare politică de la Timișoara/VIDEO

Au devenit deja virale imaginile cu bătaia dintre primarul din Iecea Mare și doi consăteni ai săi, consilieri locali liberali. După ce circul, mai mult sau mai puțin politic, dar folosit din plin în scop … politic, a avut variantă scrisă, iată că acum aflăm și varianta video a incidentului care, se pare că ar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Filmul bătăliei ”politice” de la Iecea Mare. Șeful PNL Timișoara vorbește și despre modul de comunicare politică de la Timișoara/VIDEO
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

SCM Poli handbal

Primul examen cu public pentru noul „profesor” al studenţilor! Poli întâlneşte pe semicerc Turda

Liga Națională de handbal mai programează două etape din retur, în acest an. În prima dintre ele, la finalul acestei săptămâni, echipa viola va juca pe teren propriu cu Potaissa Turda. Partida va avea loc sâmbătă, 3 decembrie, de la ora 17.00, la sala Constantin Jude și va însemna debutul noului antrenor principal, Mihai Rohozneanu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul examen cu public pentru noul „profesor” al studenţilor! Poli întâlneşte pe semicerc Turda
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Barajul Surduc va fi modernizat cu bani din PNRR. Pe lacul de acumulare vor fi create insule plutitoare verzi

Barajul de acumulare de la Surduc este parte dintr-un proiect național de modernizare propus de Administrația Națională Apele Române. Acesta include 20 de baraje, iar valoarea lucrărilor este apreciată la 200 de milioane de euro. Finanţarea va fi asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Investiţia este justificată atât de necesitatea adaptării la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Barajul Surduc va fi modernizat cu bani din PNRR. Pe lacul de acumulare vor fi create insule plutitoare verzi

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Liga Națională de handbal mai programează două etape din retur, în acest an. În prima dintre ele, la finalul acestei săptămâni, echipa viola va juca pe teren propriu cu Potaissa Turda. Partida va avea loc sâmbătă, 3 decembrie, de la ora 17.00, la sala Constantin Jude și va însemna debutul noului antrenor principal, Mihai Rohozneanu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul examen cu public pentru noul „profesor” al studenţilor! Poli întâlneşte pe semicerc Turda
Ajunsă la a 9-a ediție, simbolul cifrei 9 este legat de istoria veche a Timișoarei, nouă fiind și bastioanele cetății Timișoarei. Emoțiile evenimentului ne penetrează cu mult înainte de ziua evenimentului, regăsindu-le la candidați, la membrii comisiilor de jurizare sau la organizatori. ”De mii și mii de ani oamenii au găsit soluții pentru a supraviețui...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gala Excelenței Bănățene 2022. Valorile Timișoarei, Valorile Banatului
Barajul de acumulare de la Surduc este parte dintr-un proiect național de modernizare propus de Administrația Națională Apele Române. Acesta include 20 de baraje, iar valoarea lucrărilor este apreciată la 200 de milioane de euro. Finanţarea va fi asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Investiţia este justificată atât de necesitatea adaptării la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Barajul Surduc va fi modernizat cu bani din PNRR. Pe lacul de acumulare vor fi create insule plutitoare verzi
Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara împreună cu Departamentul Cultural al Universității de Științele Vieții ,,Regele Mihai I” din Timișoara organizează Concert Caritabil de Crăciun. Concertul va avea loc la sediul Poliției Locale, strada Avram Imbroane nr.54, în data de 18 decembrie de la ora 18. Acest concert este dedicat comunității și în mod special...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Concert Caritabil de Crăciun – Poliția Locală Timișoara și Universitatea de Științele Vieții sunt ”Împreună pentru comunitate!”
Meciuri pe bandă rulantă în decembrie sub panou. Şi în campionatul intern, şi în Alpe Adria Cup. Prim-divizionara SCM OHMA Mozzart Bet Timişoara deschide etapa a VIII-a a Ligii Naționale de baschet, cu partida de pe teren propriu împtriva formației CSM ABC Athletic Constanța. Confruntarea va avea loc vineri, 2 decembrie, de la ora 18.30,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lideră în campionatul de baschet, Timişoara are în următoarele zece zile trei partide
Expoziția “I wandered lonely as a cloud” reunește lucrările a șase artiști din Cluj-Napoca – Robert Andacs, Mathias Bar, Taisia Corbut, George Crîngașu, Norbert Filep, Ada Muntean și Josepha Blanchet (Toulouse, FR), curatoriată de Mirela Stoeac-Vlăduți și Ada Muntean, poate fi văzută la galeria META Spațiu din Timișoara până pe 3 februarie 2023. Concepută ca...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O nouă expoziţie la Meta Spaţiu, care nu trebuie ratată
Top