Creierul și fruncea. Recensământul n-a lămurit nici acum câți olteni s-au mutat în Timișoara

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Sunt lucruri pe lumea asta care n-au variante intermediare, n-au acel gri despre care vorbim când ne mai colorăm analizele, deciziile, ci sunt numai în negru și alb. Ori le faci, ori nu le faci. Nu le poți face pe jumătate, căci n-au nicio valoare, e ca și cum nu le-ai face. Deși subiectul e unul grav, devine caraghios să spui că cineva „a violat-o puțin” pe victimă. Nu merge, cum, la fel, nu merge să faci recensământ al populației numărând doar o parte din oameni. Statisticienii mai lucrează cu formule de calibrare, mai adaptează rezultatele pentru a nu fi chiar inutile, vezi sondajele de opiinie, dar treaba în sine e de rahat dacă nu e făcută ca lumea.

Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, este pesedist la bază, dar este un pesedist mai spălat, oricât l-ar presa partidul să-și facă imaginea praf într-o confruntare electorală pentru Primăria Timișoara. Cu toate acestea, nu cred că e atât de absurd să lupte cu Dominic Fritz pe subiecte fără cap și fără coadă. Reproșându-i actualui primar că nu a recenzat 23% dintre sectoarele Timișoarei, prefectul Ritivoiu vorbește tocmai de un proiect național eșuat ca urmare a implicării insuficiente a administrațiilor locale. Cu ce efecte? Păi și cu efecte în sumele alocate unităților administrative în care recensămâmntul arată o scădere a populației, scheme de personal reduse pentru poliție etc.

E de discutat cu sociologii la o bere despre acest subiect. Dacă dublarea populației în comunele dormitor din periurban ar putea sta la baza scăderii din Timișoara. Ori că mulți dintre cei mutați cu lucrul în Timișoara nu s-au recenzat din multiple motive, însă și așa nu pare credibil acest salt în minus cu aproape 70.000 de persoane, când orașul se sufocă de la un an la altul. Din punctul de vedere al direcției de Statistică, directorul Sorin Belea vorbește de un succes, invocând resortul tehnic, rapiditatea cu care s-a făcut acest recensământ, dar cu ce rămânem în lipsa unor cifre cât mai apropiate de realitate?

Înțeleg și mă bucur de multe libertăți ale cetățeanului obținute în ultimele decenii, dar libertatea de a nu activa civic este ultima dintre ele. Cum nu înțeleg nici statul ăla leșinat care nu are reacție la așa ceva nici măcar când vorbim de proiecte precum este recensământul populației. Recensământul nu ar trebui să fie opțional .și nici viciat de lipsa unor soluții organizatorice din partea unor actori ai procesului de recenzare. Aici ajungem la vorba aia cu ori o faci, ori n-o faci, căci altfel totul este o cheltuială inutilă.

L-aș contrazice pe dl. Sorin Belea. Nu rapiditatea ar trebui să ne intereseze, cât mai degrabă acuratețea lucrării. Cu cât mai repede e și mai bine, e adevărat, dar la ce bun să faci ceva pe jumătate? În lipsa altor valori care să aducă a simț civic, renunțarea la recenzarea din ușă-n ușă și minimalizarea unor sancțiuni anunțate de stat pentru cei care refuză recenzarea n-au făcut decât să transforme tot procesul într-o glumă, poate într-un exercițiu tehnic. Chiar așa, știe cineva de vreo amendă (1000-3000 lei, conform OUG nr. 19/2020) pentru neparticiparea la recensământ?

P.S. „Se știe depre noi că suntem muncitori și ambițioși și asta a contribuit la integrarea noastră. Dacă Banatul este fruncea, noi, oltenii, suntem creierul”. Un domn cu inițiativă pe nume Sorin Badea are de gând să înfințeze Partidul Oltenilor pentru a participa în alegerile de la anul. Partidul Oltenilor de la Timișoara se va înființa în curând și își dorește să câștige primăria. „E rândul oltenilor. Fii oltean, votează oltean, pentru viitorul orașului tău Timișoara”, este sloganul fondatorului acestei posibile formațiuni politice. Poate că participarea P.O. în alegeri va fi un instrument bun pentru corectarea recensământului în Timișoara.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

15 comentarii pentru acest articol

Gugu Traian a spus: (februarie 5th, 2023 at 09:26 )

Asa cum e partidul,asa e si realitatea,adica in Tms sunt mai multi ardeleni si nu olteni,dar asta nu are importanta,problema e ca PANA SI IN TIMISOARA, in toate e FUSERAI( ca sa folosesc un termen dintr-o limba, a unei natii,care acum in Tms nu prea mai e,decat…….) si nu numai in recensamant!Pana la glume cu ( partidul ) cu olteni,ei era bine daca macar se numarau !!! Iar la recensamant,se pare ca s-a numarat INVERS,decat se numara spectatorii la SSU Politehnica !!!

George a spus: (februarie 5th, 2023 at 09:39 )

Despre olteni se știe doar că sunt ambițioși, nesimțiți și fără „minima moralis”.

TXM a spus: (februarie 5th, 2023 at 11:23 )

– De unde ești pui de neamț?
– Dupe la Timișoara, Măria Ta!!!

Drucker a spus: (februarie 5th, 2023 at 12:50 )

Hai , hai , hai !!!!
Ținând cont de mentalitatea lor , la cat sunt de invidioși , de frustrați și de răutăcioși , nici macar ei oltenii nu o sa l voteze pe unul de a lor .
Olteanul are mentalitate de secol 19 .
Chiar dacă e fratele lui , dacă o duce mai bine , devine dușmanul lui.

Roland Arthur a spus: (februarie 5th, 2023 at 14:46 )

Timișoara este Kaput de mult.

Pol a spus: (februarie 5th, 2023 at 15:17 )

Îs toți bro. Or venit toți. Nu lipsește unul. Ii vezi in trafic, ii vezi peste tot, li se cuvine tot

ZiuaNoapte a spus: (februarie 5th, 2023 at 16:15 )

Mi-as dori sa se mute ungurii in timisoara , sunt cea mai educata natie.

EL a spus: (februarie 6th, 2023 at 08:09 )

Noile CI nu vor mai avea locul nașterii și ce vor face regionalistii, adică ăștia care se laudă cu o denumire geografică?
Băăă, oamenii biologic sunt la fel, diferența o face confruntarea face tot face, pe care regionalistii nu o vor, că ei cred că au niște drepturi dacă s.au născut în Timișoara!!!
Autorul articolului, hei, ce treabă ai tu cu faptul că unii sunt născuți aici, la 100km sau la 1000km?

@ZiuaNoapte a spus: (februarie 6th, 2023 at 08:23 )

Ungurii nu trebuie sa se mute in Timisoara , ei traiesc aici de sute de ani .
De obicei locuiesc in cartiere de case precum Elisabetin , Ronat , Kunz sau Mehala .
Aici am trait in armonie romani , sarbi , unguri si nemti .
Singurii inadaptabili sunt oltenii .

Marius a spus: (februarie 6th, 2023 at 14:12 )

Și totuși , sunt curios CÂND aparatul administrativ va fi dimensionat conform statisticilor din recensământ! Când vor pleca din gașca de frecători de menta din Pmt, poliție locală, etc?

Just me a spus: (februarie 6th, 2023 at 15:11 )

Confirm cele spuse aici despre Olteni. Asa e suta la suta. Nu ne deranjează prezenta lor fizica, ne deranjează mentalitatea lor care e milt peste nesimțire.

pâlnie a spus: (februarie 6th, 2023 at 17:13 )

Toti ratatii din MH DJ GJ au venit la Timisoara, ce nu e clar?
Un procent din ei lucreaza si in MAI si in politia locala.
Dau amenzi cu ciuda si frustrare cetatenilor Timisoarei.
Sunt niste dobitoace cu greieri in calcaie, fara scoli (sau daca au, si alea sunt cu greu terminate).
Cum sa scapam de astia? Pur si simplu IGNORE, JET, MARSI, ca la caini, animale, asta e limba comuna de acolo de unde vin ei.

pâlnie a spus: (februarie 6th, 2023 at 17:15 )

Toti ratatii din MH DJ GJ au venit la Timisoara, ce nu e clar?
Un procent din ei lucreaza si in MAI si in politia locala.
Dau amenzi cu ciuda si frustrare cetatenilor Timisoarei.
Sunt niste dobitoace cu greieri in calcaie, fara scoli (sau daca au, si alea sunt cu greu terminate).
Cum sa scapam de astia? Pur si simplu IGNORE, JET, MARSI, ca la caini, animale, asta e limba comuna de acolo de unde vin ei.

Oooochiul oR Olteanu' lu' draku-laku a spus: (februarie 7th, 2023 at 10:49 )

Din ce Rezulta pe INTERNET si pe HARTA EUROBEY exista dRagiloR ca va pLace voua oRy Nu cultiloR si atotstiutoRiloR o zona sau localitate in ELVETIA cea minunata si, bogata si dezvoltata caRe se numeste OLTEN si chiaR may mult Predoi,…Asa ca putetS Roade pina vi se face Rau si acRu!
In concluzie punetS dRakuluy mina oRy gheRuta vs. pe o CARTE si studiatS problema si Lingvistica!
Ca-l denumesc IEZER oR IZLAZ Nu se schimba maRe lucRu cach tot despRe Lac sau o balta yeste voRba de „D”uhhhhh!
In Realitate, despRe mBany, mBany si iaR mBany yeste voRba si nimic may mult oRicat aR doRi uni si alti sa ne/va abuReasca!
De-aka Nici cey de la OLTEN-ELVETIA Nu stiu sau pRiceput asta atunch sinceR pe voy Banateny va inteleg!
ApRopo de amintiRile din copilaRie…Aveam o caRte intitulata POVESTI RUSESTI din caRe citeam cu dRag pe la vaRsTa de 8-9-10 any ca taRe faina si mishte eRa!!!
Alb, negru, verde, Rosu, albastru de aich oR de peste maRy si taRy, in fine cu BuzunaRele pline de AuR,si aRgintS atunch esty bine si chiaR foaRte bine cach faRa se p…totS pe tine si asta SIN 1500 euros pe paRtida de sex.
VoRba Spaniolilor NiHiL SIN DEO-naRo!!!
Repet de-aka may eRa nevoie
NiHil sin Deo-naRo

@Oooo a spus: (februarie 7th, 2023 at 13:32 )

Cum ai reușit să deznozi mânecile cămeșoiului și s-ajungi la un comp cu conexiune? E meritoriu! Oricum trebuiau să te pregătească pentru dușul scoțian.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Adversar din Argentina pentru Biea, în meciul cu centura mondială pe masă

Flavius Biea și-a aflat adversarul pentru gala în care va ataca în premieră titlul mondial. Acesta este Juan José Velasco, pugilist care a făcut parte din lotul național al Argentinei și are o experiență importantă în boxul amator cu competiții pe care și le-a adjudecat în Cuba, Azerbaidjan sau Rusia. În boxul profesionist are 24...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Adversar din Argentina pentru Biea, în meciul cu centura mondială pe masă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Evaluarea Națională

Emoții pentru elevii claselor a 8-a: simulare națională la română

Repetiție generală pentru marele examen din vară. După simulările județene de la începutul anului, în martie au loc simulările naționale pentru elevii claselor a VIII-a. Au fost așadar emoții, dar constructive și o bună lecție de recapitulare a cunoștințelor. Așadar, astăzi a avut loc prima probă la Simularea Națională a Evaluării Naționale pentru elevii clasei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Emoții pentru elevii claselor a 8-a: simulare națională la română

Economic vezi arhiva Economic

În Timiș, rata șomajului scade continuu de la an la an

Un grafic întocmit de Direcția Regională de Statistică Timiș arată scăderea puternică a numărului de șomeri din această parte a țării. Dintre județele din Regiunea de Vest, Timișul este un adevărat ”burete” pentru atragerea de forță de muncă, atât din regiune, dar și din alte zone ale României. Conform datelor oficiale, în luna decembrie a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiș, rata șomajului scade continuu de la an la an

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Primăria Timișoara a primit din partea Administrației Fondului pentru Mediu o somație referitoare la obligația plății unor sume importante de bani în contul unor datorii apărute pentru că vechea administrație nu ar fi plătit toată suma în contul reciclării unor materiale plastice. De cealaltă parte, Primăria se apără și spune că și-ar fi plătit la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara și AFM, în dispută pe tema unor penalizări de milioane de lei
Cele două noi clădiri pentru extinderea Școlii Generale 30 au fost ridicate. Vor fi construite 16 noi săli de clasă. Începute în 2022, lucrările de construire a acestora au înaintat excelent, la Școala Generală nr. 30 mai rămân de reabilitat și corpurile de școală existente, proiectul a ajuns la jumătate. La finalul lucrărilor, capacitatea școlii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lucrările la noile clădiri de la Școala Generală 30 din Timișoara au ajuns la jumătate din întregul proiect
Repetiție generală pentru marele examen din vară. După simulările județene de la începutul anului, în martie au loc simulările naționale pentru elevii claselor a VIII-a. Au fost așadar emoții, dar constructive și o bună lecție de recapitulare a cunoștințelor. Așadar, astăzi a avut loc prima probă la Simularea Națională a Evaluării Naționale pentru elevii clasei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Emoții pentru elevii claselor a 8-a: simulare națională la română
Naționala de rugby a României a câștigat meciul pentru locul 3 în ediția 2023 a Rugby Europe Championship, învingând Spania cu 31-25 (8-10). Deși conduși în prima parte a întâlnirii, Stejarii au revenit spectaculos reușind să marcheze trei eseuri în 12 minute. Cu 10 minute înainte de final scorul era egal, 25-25, România jucând tactic...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bronz în Rugby Europe Championship! Contribuție importantă din partea jucătorilor Timișoarei
Societatea Strabag a fost aleasă, în urma analizării ofertelor, să se ocupe de extinderea la patru benzi a drumului de legătură de pe DJ 691, porțiunea dintre Centura Timișoara și autostrada A1. De asemenea, societatea Seal Control & Consulting va realiza asistența tehnică și dirigenția de șantier. Proiectul „Modernizare DJ 691: Lărgirea la 4 benzi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea Strabag, declarată câștigătoare în contractul de extindere la patru benzi a drumului spre autostrada A1
Top