Creierul și fruncea. Recensământul n-a lămurit nici acum câți olteni s-au mutat în Timișoara

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Sunt lucruri pe lumea asta care n-au variante intermediare, n-au acel gri despre care vorbim când ne mai colorăm analizele, deciziile, ci sunt numai în negru și alb. Ori le faci, ori nu le faci. Nu le poți face pe jumătate, căci n-au nicio valoare, e ca și cum nu le-ai face. Deși subiectul e unul grav, devine caraghios să spui că cineva „a violat-o puțin” pe victimă. Nu merge, cum, la fel, nu merge să faci recensământ al populației numărând doar o parte din oameni. Statisticienii mai lucrează cu formule de calibrare, mai adaptează rezultatele pentru a nu fi chiar inutile, vezi sondajele de opiinie, dar treaba în sine e de rahat dacă nu e făcută ca lumea.

Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, este pesedist la bază, dar este un pesedist mai spălat, oricât l-ar presa partidul să-și facă imaginea praf într-o confruntare electorală pentru Primăria Timișoara. Cu toate acestea, nu cred că e atât de absurd să lupte cu Dominic Fritz pe subiecte fără cap și fără coadă. Reproșându-i actualui primar că nu a recenzat 23% dintre sectoarele Timișoarei, prefectul Ritivoiu vorbește tocmai de un proiect național eșuat ca urmare a implicării insuficiente a administrațiilor locale. Cu ce efecte? Păi și cu efecte în sumele alocate unităților administrative în care recensămâmntul arată o scădere a populației, scheme de personal reduse pentru poliție etc.

E de discutat cu sociologii la o bere despre acest subiect. Dacă dublarea populației în comunele dormitor din periurban ar putea sta la baza scăderii din Timișoara. Ori că mulți dintre cei mutați cu lucrul în Timișoara nu s-au recenzat din multiple motive, însă și așa nu pare credibil acest salt în minus cu aproape 70.000 de persoane, când orașul se sufocă de la un an la altul. Din punctul de vedere al direcției de Statistică, directorul Sorin Belea vorbește de un succes, invocând resortul tehnic, rapiditatea cu care s-a făcut acest recensământ, dar cu ce rămânem în lipsa unor cifre cât mai apropiate de realitate?

Înțeleg și mă bucur de multe libertăți ale cetățeanului obținute în ultimele decenii, dar libertatea de a nu activa civic este ultima dintre ele. Cum nu înțeleg nici statul ăla leșinat care nu are reacție la așa ceva nici măcar când vorbim de proiecte precum este recensământul populației. Recensământul nu ar trebui să fie opțional .și nici viciat de lipsa unor soluții organizatorice din partea unor actori ai procesului de recenzare. Aici ajungem la vorba aia cu ori o faci, ori n-o faci, căci altfel totul este o cheltuială inutilă.

L-aș contrazice pe dl. Sorin Belea. Nu rapiditatea ar trebui să ne intereseze, cât mai degrabă acuratețea lucrării. Cu cât mai repede e și mai bine, e adevărat, dar la ce bun să faci ceva pe jumătate? În lipsa altor valori care să aducă a simț civic, renunțarea la recenzarea din ușă-n ușă și minimalizarea unor sancțiuni anunțate de stat pentru cei care refuză recenzarea n-au făcut decât să transforme tot procesul într-o glumă, poate într-un exercițiu tehnic. Chiar așa, știe cineva de vreo amendă (1000-3000 lei, conform OUG nr. 19/2020) pentru neparticiparea la recensământ?

P.S. „Se știe depre noi că suntem muncitori și ambițioși și asta a contribuit la integrarea noastră. Dacă Banatul este fruncea, noi, oltenii, suntem creierul”. Un domn cu inițiativă pe nume Sorin Badea are de gând să înfințeze Partidul Oltenilor pentru a participa în alegerile de la anul. Partidul Oltenilor de la Timișoara se va înființa în curând și își dorește să câștige primăria. „E rândul oltenilor. Fii oltean, votează oltean, pentru viitorul orașului tău Timișoara”, este sloganul fondatorului acestei posibile formațiuni politice. Poate că participarea P.O. în alegeri va fi un instrument bun pentru corectarea recensământului în Timișoara.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

15 comentarii pentru acest articol

Gugu Traian a spus: (februarie 5th, 2023 at 09:26 )

Asa cum e partidul,asa e si realitatea,adica in Tms sunt mai multi ardeleni si nu olteni,dar asta nu are importanta,problema e ca PANA SI IN TIMISOARA, in toate e FUSERAI( ca sa folosesc un termen dintr-o limba, a unei natii,care acum in Tms nu prea mai e,decat…….) si nu numai in recensamant!Pana la glume cu ( partidul ) cu olteni,ei era bine daca macar se numarau !!! Iar la recensamant,se pare ca s-a numarat INVERS,decat se numara spectatorii la SSU Politehnica !!!

George a spus: (februarie 5th, 2023 at 09:39 )

Despre olteni se știe doar că sunt ambițioși, nesimțiți și fără „minima moralis”.

TXM a spus: (februarie 5th, 2023 at 11:23 )

– De unde ești pui de neamț?
– Dupe la Timișoara, Măria Ta!!!

Drucker a spus: (februarie 5th, 2023 at 12:50 )

Hai , hai , hai !!!!
Ținând cont de mentalitatea lor , la cat sunt de invidioși , de frustrați și de răutăcioși , nici macar ei oltenii nu o sa l voteze pe unul de a lor .
Olteanul are mentalitate de secol 19 .
Chiar dacă e fratele lui , dacă o duce mai bine , devine dușmanul lui.

Roland Arthur a spus: (februarie 5th, 2023 at 14:46 )

Timișoara este Kaput de mult.

Pol a spus: (februarie 5th, 2023 at 15:17 )

Îs toți bro. Or venit toți. Nu lipsește unul. Ii vezi in trafic, ii vezi peste tot, li se cuvine tot

ZiuaNoapte a spus: (februarie 5th, 2023 at 16:15 )

Mi-as dori sa se mute ungurii in timisoara , sunt cea mai educata natie.

EL a spus: (februarie 6th, 2023 at 08:09 )

Noile CI nu vor mai avea locul nașterii și ce vor face regionalistii, adică ăștia care se laudă cu o denumire geografică?
Băăă, oamenii biologic sunt la fel, diferența o face confruntarea face tot face, pe care regionalistii nu o vor, că ei cred că au niște drepturi dacă s.au născut în Timișoara!!!
Autorul articolului, hei, ce treabă ai tu cu faptul că unii sunt născuți aici, la 100km sau la 1000km?

@ZiuaNoapte a spus: (februarie 6th, 2023 at 08:23 )

Ungurii nu trebuie sa se mute in Timisoara , ei traiesc aici de sute de ani .
De obicei locuiesc in cartiere de case precum Elisabetin , Ronat , Kunz sau Mehala .
Aici am trait in armonie romani , sarbi , unguri si nemti .
Singurii inadaptabili sunt oltenii .

Marius a spus: (februarie 6th, 2023 at 14:12 )

Și totuși , sunt curios CÂND aparatul administrativ va fi dimensionat conform statisticilor din recensământ! Când vor pleca din gașca de frecători de menta din Pmt, poliție locală, etc?

Just me a spus: (februarie 6th, 2023 at 15:11 )

Confirm cele spuse aici despre Olteni. Asa e suta la suta. Nu ne deranjează prezenta lor fizica, ne deranjează mentalitatea lor care e milt peste nesimțire.

pâlnie a spus: (februarie 6th, 2023 at 17:13 )

Toti ratatii din MH DJ GJ au venit la Timisoara, ce nu e clar?
Un procent din ei lucreaza si in MAI si in politia locala.
Dau amenzi cu ciuda si frustrare cetatenilor Timisoarei.
Sunt niste dobitoace cu greieri in calcaie, fara scoli (sau daca au, si alea sunt cu greu terminate).
Cum sa scapam de astia? Pur si simplu IGNORE, JET, MARSI, ca la caini, animale, asta e limba comuna de acolo de unde vin ei.

pâlnie a spus: (februarie 6th, 2023 at 17:15 )

Toti ratatii din MH DJ GJ au venit la Timisoara, ce nu e clar?
Un procent din ei lucreaza si in MAI si in politia locala.
Dau amenzi cu ciuda si frustrare cetatenilor Timisoarei.
Sunt niste dobitoace cu greieri in calcaie, fara scoli (sau daca au, si alea sunt cu greu terminate).
Cum sa scapam de astia? Pur si simplu IGNORE, JET, MARSI, ca la caini, animale, asta e limba comuna de acolo de unde vin ei.

Oooochiul oR Olteanu' lu' draku-laku a spus: (februarie 7th, 2023 at 10:49 )

Din ce Rezulta pe INTERNET si pe HARTA EUROBEY exista dRagiloR ca va pLace voua oRy Nu cultiloR si atotstiutoRiloR o zona sau localitate in ELVETIA cea minunata si, bogata si dezvoltata caRe se numeste OLTEN si chiaR may mult Predoi,…Asa ca putetS Roade pina vi se face Rau si acRu!
In concluzie punetS dRakuluy mina oRy gheRuta vs. pe o CARTE si studiatS problema si Lingvistica!
Ca-l denumesc IEZER oR IZLAZ Nu se schimba maRe lucRu cach tot despRe Lac sau o balta yeste voRba de „D”uhhhhh!
In Realitate, despRe mBany, mBany si iaR mBany yeste voRba si nimic may mult oRicat aR doRi uni si alti sa ne/va abuReasca!
De-aka Nici cey de la OLTEN-ELVETIA Nu stiu sau pRiceput asta atunch sinceR pe voy Banateny va inteleg!
ApRopo de amintiRile din copilaRie…Aveam o caRte intitulata POVESTI RUSESTI din caRe citeam cu dRag pe la vaRsTa de 8-9-10 any ca taRe faina si mishte eRa!!!
Alb, negru, verde, Rosu, albastru de aich oR de peste maRy si taRy, in fine cu BuzunaRele pline de AuR,si aRgintS atunch esty bine si chiaR foaRte bine cach faRa se p…totS pe tine si asta SIN 1500 euros pe paRtida de sex.
VoRba Spaniolilor NiHiL SIN DEO-naRo!!!
Repet de-aka may eRa nevoie
NiHil sin Deo-naRo

@Oooo a spus: (februarie 7th, 2023 at 13:32 )

Cum ai reușit să deznozi mânecile cămeșoiului și s-ajungi la un comp cu conexiune? E meritoriu! Oricum trebuiau să te pregătească pentru dușul scoțian.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Grevă japoneză, la Registrul Comerțului. Angajații cer o majorare a salariilor cu 15%

O nouă categorie de angajați din sistemul public demarează protestele în vederea majorării salariilor. Cei care lucrează în cadrul Oficiilor Registrului au intrat joi în grevă japoneză. Principala solicitare este de ordin financiar, mai precis o majorare cu 15% a salariilor. Membrii Sindicatului Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) nu vor întrerupe lucrul,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grevă japoneză, la Registrul Comerțului. Angajații cer o majorare a salariilor cu 15%
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

sorin predescu

Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău

Sorin Predescu, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, i-a făcut o caracterizare pe Facebook fostului primar Nicolae Robu:  lipsă de caracter și satisfacție în a face rău. “N-am chef să râdă toată țara de noi că l-am ales primar pe Robu, n-am chef să le explic la copii că asta e, a fi ridicol și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un vechi liberal cheamă la vot împotriva lui Nicolae Robu: lipsă de caracter și satisfacție în a face rău
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timişoara a câştigat cel mai important meci al sezonului şi rămâne în elită

Prim-divizionara de baschet SCM Timişoara s-a impus în meciul 4 al seriei de evitare a retrogradării la Ploieşti, după o repriză de prelungiri, 87-85 şi va continua în elită aşa cum a făcut-o în ultimele patru decenii. Partida a fost extrem de echilibrată, a avut parte şi de spectacol şi de suspans până la ultima...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timişoara a câştigat cel mai important meci al sezonului şi rămâne în elită
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Miercuri, în prezența reprezentantului Companiei Naționale de Investiții (CNI), a primarului Florin Bucur, a constructorului, dirigintelui de șantier, specialiștilor externi ş.a. a fost recepționată investiția ”Construire bază sportivă tip 1 în localitatea Urseni”. Valoarea lucrărilor a fost de peste 6,5 milioane de lei. Baza sportivă este situată în 𝐔𝐫𝐬𝐞𝐧𝐢, Str. Salcâmilor nr. 𝟐𝟎 și va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost recepţionată noua bază sportivă de la Urseni (comuna Moşniţa Nouă). Are inclusiv un stadion de fotbal cu 500 de locuri
„Conurbația Timișoara-Arad ar trebui să fie una dintre temele principale ale dezbaterii electorale de la aceste alegeri locale”, crede rectorul UPT. Dacă în anii 2000, Timișoara și Aradul au însemnat o importantă poartă de intrare a investițiilor străine în România, în ultimii ani, alte orașe, de nivel similar, au recuperat diferența, iar unele dintre ele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Florin Drăgan, rectorul UPT pune pe tapet înainte de alegeri o temă cu adevărat importantă, uitată de candidaţi: Conurbația Timișoara-Arad
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș propune iubitorilor de folclor un adevărat maraton folcloric cu peste 14 ore de spectacol de cântece și dansuri, grai bănățean, expoziții de artă populară, meșteșuguri, gastronomie tradițională, eveniment care va reuni peste 200 de artiști. Sâmbătă, 20 aprilie 2024, la ora 13:00, la Căminul Cultural din Giarmata...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lada cu Zestre ajunge la Ghiroda și la Giarmata. Invitați în recital la Festivalul – Concurs, Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul
O nouă categorie de angajați din sistemul public demarează protestele în vederea majorării salariilor. Cei care lucrează în cadrul Oficiilor Registrului au intrat joi în grevă japoneză. Principala solicitare este de ordin financiar, mai precis o majorare cu 15% a salariilor. Membrii Sindicatului Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) nu vor întrerupe lucrul,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grevă japoneză, la Registrul Comerțului. Angajații cer o majorare a salariilor cu 15%
Timp de două zile, astăzi și vineri, publicul este așteptat în vizită la Banca Națională a României. Frumoasa clădire din centrul Timișoarei își deschide porțile pentru o serie de tururi ghidate. În contextul aniversării a 144 de ani de la înființare, Banca Națională a României invită publicul larg la cea de-a patra ediție a evenimentului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii, așteptați să viziteze sediul local al Băncii Naționale a României
Peste 100 de vehicule istorice vor fi prezente, sâmbătă, la Timișoara, în Piața Unirii, la Retroparada Primăverii. De la ora zece, iubitorii automobilelor vor putea vedea pe viu câteva vehicule de valoare din istoria auto. După cum spuneam, se anunță un număr de peste 100 de vehicule istorice expuse, marea majoritate aparținând colecționarilor din Timis,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sâmbătă are loc Retroparada Primăverii. În Piața Unirii vor fi prezentate peste 100 de automobile istorice
La Timișoara se va desfășura o nouă ediție a Salonului Industrie Ușoare, una dedicată sărbătorilor pascale. Organizatorii au decis susținerea acestei ediții având în vedere succesul de care se bucură evenimentul în rândul publicului timișorean și la solicitarea expozanților tradiționali, urmând să aibă loc în perioada 24 – 28 aprilie, în organizarea Camerei de Comerț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se pregătește o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare, dedicată sărbătorilor pascale
Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara a organizat miercuri, la Universitatea Ştiinţele Vieţii din Timişoara, o conferință de prezentare a proiectului „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă.”. Proiectul este în valoare financiară de 13,8 milioane de euro , fiind cofinanțat de Uniunea Europeană cu 85% din total. La conferinţă au participat reprezentanți...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Climat mai sigur în zona de frontieră româno-sârbă”. Proiect transfrontalier de importanţă strategică, prezentat la Timişoara
Este una din cele mai apreciate persoane din lumea fitness-ului bănăţean. Antrenoare personală cu stil şi legendă naţională în crossfit. Vorbim despre Antonia Andreea Maliţa, sportivă pur-sânge. „De loc sunt din Reșița sau cum îl mai știu unii ”satul cu tramvaie”, locul acela prin care treci să mergi la Văliug. Am practicat sportul de mică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Când un simplu hobby devine o pasiune adevărată şi apoi un stil de viaţă! Antonia Andreea Maliţa, campionă naţionala la crossfit
Top