Un sistem experimental de inteligență artificială va contribui la siguranța pietonilor, la o trecere nesemnalizată din Dumbrăvița/FOTO + VIDEO

Doi tineri specialiști IT cu inițiativă și dorință de a face bine comunității au conceput un sistem care folosește inteligența artificială, respectiv camere video pentru a detecta pietonii care vor să treacă strada pe la o trecere nesemaforizată și pentru a-i avertiza pe șoferi asupra locației acestora. Sistemul pilot a fost deja montat, la una dintre cele mai utilizate treceri de pietoni din comuna Dumbrăvița, fiind acum în teste.

Ideea a pornit de la experiența personală a unuia dintre tinerii care au conceput sistemul și are ca scop reducerea numărului de accidente și de incidente în trafic.

Sistemul a pornit de la ideea de a folosi inteligența artificială, algoritmi de calcul și sistemele de avertizare pentru a preveni accidentele și incidentele din trafic. acesta fost creat de o echipă de tineri specialiști din Timișoara. Ei și-au dorit să găsească o soluție pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili participanți la trafic – pietonii. Astfel, au creat un start-up, Blume Technologies, și, timp de 6 luni au lucrat la acest sistem pilot.

Am pornit de la experiența personală. Într-o seară circulam pe drum, era întuneric, ploua, vizibilitatea era foarte redusă. Și mi-am dat seama că nu am văzut la timp trecerea de pietoni care nu era semaforizată. M-am întors la apartament și am discutat cu colegul meu și așa s-a născut ideea. Noi am creat acest sistem ITS (Intelligent Transport System) care își propune creșterea siguranței celor mai vulnerabili participanți la trafic, vorbim de pietoni. Noi aici ne referim mai ales la copiii care trebuie să treacă zilnic o trecere nesemaforizată de lângă școală, însă sistemul va fi eficient și acolo unde vizibilitatea este redusă pentru șoferi din cauza arhitecturii străzii, sau acolo unde există riscuri mari și amplasarea unui semafor clasic ar îngreuna mult traficul.”, a spus Robert Olariu de la Blume Technologies.

Pentru a-l pune în practică, au primit sprijin financiar prin programul ERA ZERO. Zero Accidente. Zero Emisii – un proiect dezvoltat de Fundația Comunitară Timișoara, cu sprijinul ZF Group și au beneficiat de consultanță, inclusiv din partea Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.
Sistemul implementat în Timiș este singurul de acest gen din țară.

Prin acest tip de program, Fundația Comunitară Timișoara sprijină inovația și soluțiile noi pentru a crește siguranța participanților la trafic. Ne dorim ca, după perioada sa de testare, sistemul să își dovedească eficiența, să poată fi dezvoltat și implementat la cât mai multe treceri de pietoni nesemaforizate, astfel încât să fie redus numărul de accidente”, a declarat Daniela Chesaru, director executiv al Fundației Comunitare Timișoara

Proiectul a beneficiat de un sprijin financiar substanțial din partea uneia dintre cele mai mari companii din domeniul automotive, prezent la Timișoara cu unități de producție, dar și cu un centru ce cercetare și dezvoltare în acest domeniu.

Noi, la ZF Group, ne preocupăm și suntem dedicați să modelăm, cu inginerii noștri care dezvoltă tehnologiile viitorului, generația următoare de mobilitate. Este obiectivul pe care îl urmărim zi de zi, așa că am spus din prima «Da!» atunci când am fost invitați să sprijinim această inițiativă. Suntem mai mult decât bucuroși atunci când putem contribui la un viitor al mobilității mai sigur, cu zero accidente și zero emisii, așa cum își propune, de altfel, Fondul ERA ZERO. Sunt, de altfel, cele mai mari provocări ale mobilității urbane de astăzi. Pe de altă parte, ZF Group susține, prin acțiunile în care se implică, inclusiv componenta de educare a comunității cu privire la siguranța în trafic. Înțelegem că infrastructură adecvată și respectarea regulilor de circulație ne vor conduce spre îndeplinirea obiectivelor noastre.”, a spus Sever Scridon, Managing Director ZF R&D Tech Center Timișoara.

Poliția Rutieră nu poate decât să fie de acord cu o asemenea inițiativă, mai ales că va contribui la reducerea victimelor pietoni. România este pe primul loc în Europa la acest fel de accidete.

E o bucurie să vedem că acest sistem este acum pus în practică. Am discutat despre el cu echipa de proiect de la faza de idee, și am încercat să venim cu expertiza noastră, din punctul de vedere al Poliției și al comportamentului participanților la trafic. Credem că acest tip de sistem inovativ poate juca un rol important în reducerea accidentelor și astfel, reducerea numărului de victime și de daune materiale.”, a spus inspector principal Ionuț Lazăr, Poliția Rutieră Timiș.

Sistemul a fost montat în comuna Dumbrăvița, lângă Timișoara, în apropierea școlii din localitate, fără niciun fel de cheltuieli din partea administrației locale.

Sistemul experimental este amplasat acum în zona școlii Dumbrăvița, Timiș, la o trecere de pietoni nesemaforizată și folosește două camere video, una pe fiecare parte a șoselei, pentru a detecta prezența pietonilor în zona de trecere. În momentul în care camerele video detectează pietonii, sistemul acționează semnale luminoase pentru a avertiza șoferii de prezența pietonilor pe partea de carosabil unde se află aceștia și atrage atenția asupra acestora. Pe timp de noapte, sistemul va ilumina trecerea de pietoni, iar în cazul în care se află pietoni la trecere, aceasta va fi supra-iluminată.

Dacă un pieton așteaptă la trecere – semnalele luminoase se vor aprinde în galben, pe partea lui, pentru a atrage atenția șoferului asupra pietonului. Noi am lucrat și la algoritmi de predicție pentru a determina pe viitor și activitatea de pe trotuar, să putem determina cine se pregătește să ajungă pe trecerea de pietoni. Folosim direcția de deplasare, viteza, poziția corpului. Acest algoritm este încă în lucru și va ajuta la avertizarea șoferului, oferindu-i acestuia un timp suplimentar de frânare”, explică Robert Olariu, director executiv Blume Technologies.

Timp de șase luni, sistemul și tot ceea ce presupune acesta va fi testat de către specialiștii IT din cadrul Blume Technologies. Tinerii își doresc să aducă îmbunătățiri suplimentare pentru a avertiza suplimentar și pietonii de prezența mașinilor care se apropie pe trecerea de pietoni și își doresc să mai amplaseze un astfel de sistem și în altă locație. Tinerii își doresc să creeze un prototip ce va fi patentat și va putea fi implementat pe scară largă.
Programul Era Zero. Zero Accidente. Zero Emisii are drept scop identificarea provocărilor locale generate de mobilitatea urbană și găsirea de soluții pe două teme principale: siguranța în trafic și poluarea cauzată de traficul rutier în zonele urbane. Fondul Era Zero s-a adresat în special studenților și specialiștilor din domenii diverse care au putut aplica în echipe interdisciplinare pentru dezvoltarea de proiecte care generează soluții pentru comunitate.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Linia de tramvai de pe bulevardul Cetății e montată, se trece la înierbare/FOTO

Constructorul care se ocupă de reabilitarea bulevardului Cetății a finalizat instalarea liniei pentru tramvai. Va urma o etapă în premieră pentru Timișoara, înierbarea zonei dintre liniile de tramvai, o măsură pentru reducerea poluării, spune primarul Dominic Fritz. O astfel de decizie… eco va contribui la creșterea atractivității zonei. ”Pe Cetății linia de tramvai e montată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Linia de tramvai de pe bulevardul Cetății e montată, se trece la înierbare/FOTO
Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Succes meritat sub panou! Timișoara a învins clar Sibiul

SCM OHMA Mozzart Bet Timișoara a învins BC CSU Sibiu, scor 92-79, în cadrul partidei de deschidere a etapei a 24-a din Liga Națională de baschet masculin. Partida a avut loc luni seara, la Sala Constantin Jude din Timișoara. S-a jucat mai repede, deoarece de marți se va monta un parchet special pentru returul finalei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Succes meritat sub panou! Timișoara a învins clar Sibiul
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Zeci de percheziții domiciliare la traficanții de migranți. Grupul infracțional acționa în două țări

Polițiștii de frontieră specializaţi în combaterea migraţiei ilegale din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin, efectuează 29 percheziţii domiciliare în judeţele Timiş şi Caraș-Severin într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. În fapt, urmare a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zeci de percheziții domiciliare la traficanții de migranți. Grupul infracțional acționa în două țări

Economic vezi arhiva Economic

În Timiș, rata șomajului scade continuu de la an la an

Un grafic întocmit de Direcția Regională de Statistică Timiș arată scăderea puternică a numărului de șomeri din această parte a țării. Dintre județele din Regiunea de Vest, Timișul este un adevărat ”burete” pentru atragerea de forță de muncă, atât din regiune, dar și din alte zone ale României. Conform datelor oficiale, în luna decembrie a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiș, rata șomajului scade continuu de la an la an

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Polițiștii de frontieră specializaţi în combaterea migraţiei ilegale din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin, efectuează 29 percheziţii domiciliare în judeţele Timiş şi Caraș-Severin într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. În fapt, urmare a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zeci de percheziții domiciliare la traficanții de migranți. Grupul infracțional acționa în două țări
Cunoscutul alpinist Horia Colibășanu va fi în conferință, la Universitatea de Vest Timișoara, miercuri, 22 martie, ora 17, în cadrul unei noui întâlniri din seria „Conectați la viitor”. Conferința „Știință, îndemânare și determinare în alpinismul de performanță” va avea loc în Aula Magna și va fi urmată de un dialog cu publicul, moderat de prorectorul Mădălin Bunoiu....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Horia Colibășanu va conferenția la UVT despre performanțele sale în alpinism
Garda de Mediu Timiș a descoperit luni, în Timișoara, în urma unei sesizări, trei exemplare de broască țestoasă de apă (Emys orbicularis), pe domeniul public. Din fericire, broaștele au fost ajutate să ajungă ”acasă”. Aceasta este singura specie de țestoasă semiacvatică nativă din fauna României, fiind clasificată ca o specie vulnerabilă, afectată de degradarea, distrugerea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei broaște țestoase au fost găsite la Timișoara. Au ajuns înapoi ”acasă”/Foto
Casa de Cultură pregătește și în acest an, în numele Primăriei Timișoara, Târgul de Paști. Evenimentul are loc în zona centrală a orașului, între 25 martie și 18 aprilie, deci se va încheia la două zile după Paștele ortodox. Organizatorul a anunțat programul oficial al evenimentelor incluse în cadrul acțiunii. Nu putem remarca faptul că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Casa de Cultură a anunțat programul Târgului de Paști
Ieri, polițiști de la Poliția Orașului Oravița au fost sesizați despre faptul că la o haldină de gunoi din oraș a fost găsit cadavrul unui bebeluș, aruncat într-un sac menajer. La fața locului s-a deplasat o echipă operativă din cadrul inspectoratului și Poliției Orașului Oravița, pentru efectuarea cercetării la fața locului și stabilirii situației de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bebeluș, aruncat la gunoi într-un oraș bănățean
Constructorul care se ocupă de reabilitarea bulevardului Cetății a finalizat instalarea liniei pentru tramvai. Va urma o etapă în premieră pentru Timișoara, înierbarea zonei dintre liniile de tramvai, o măsură pentru reducerea poluării, spune primarul Dominic Fritz. O astfel de decizie… eco va contribui la creșterea atractivității zonei. ”Pe Cetății linia de tramvai e montată...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Linia de tramvai de pe bulevardul Cetății e montată, se trece la înierbare/FOTO
Primăria Timișoara a primit din partea Administrației Fondului pentru Mediu o somație referitoare la obligația plății unor sume importante de bani în contul unor datorii apărute pentru că vechea administrație nu ar fi plătit toată suma în contul reciclării unor materiale plastice. De cealaltă parte, Primăria se apără și spune că și-ar fi plătit la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara și AFM, în dispută pe tema unor penalizări de milioane de lei
Top