Herta Muller la Timişoara. Subiectul sensibil în care s-a intrat cu bocancii, populist, politicianist şi ipocrit

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

De ce nu vine Herta Muller la Timişoara în anul Capitalei Culturale Europene? Da, poate fi o întrebare legitimă. Marea problemă este că discuţia pe marginea acestui subiect e foarte sensibilă şi nu ar fi în favoarea Timişoarei. Unii însă au intrat cu bocancii plini de noroi în dezbatere. Populist, “patriotic”, politicianist şi, evident, ipocrit. Încercând să creeze o isterie prin a arăta cu degetul într-o parte greşită. Când problema e la noi toţi.

După ce s-a filmat cu puţin timp în urmă prin nişte bălării din Timişoara, Dan Negru a atacat frontal şi subiectul Herta Muller. Aşa cum ştie el. Exact, acel Dan Negru care spunea că două partide l-au curtat pentru a candida la Primăria Timişoara. Mai am o poveste despre umilința ălora cu școală, despre o românca, necunoscută românilor, care a câștigat premiul Nobel pentru literatură! Herta Muller e dintr-un sat de lângă Timișoara si a luat Nobel in 2009. Anul ăsta, Timisoara e Capitală Culturală Europeană dar câștigătoarea celui mai important premiu cultural n-a trecut încă pe aici. Trei câștigători de premii Nobel au fost invitați la evenimentele culturale din Timisoara: doi francezi și-un turc.Timișoreanca, tot cu Nobel, nu a ajuns”, şi-a început Negru pledoaria, sugerând că scriitoarea n-a fost invitată la Timişoara.

El continuă cu o zicere a lui Grigore Vieru, des invocată de “adevăraţii patrioţi”, iar apoi ne spune şi unde ar fi problema: găştile. Grigore Vieru credea că „doi mari vrajmasi are românul: mila pentru străini si ura pentru ai lui.” Mai e unul: găștile. În România poți să-ți faci profesia doar dacă faci parte din găști. Tirania găștilor e peste tot, in cultură, in sport, in politică, în media… Oriunde! (…) Sper ca doamna Muller să vadă comentarile de mai jos. Ele sunt încurajarea noastră dintr-o lume in care lipsa de respect e marea decădere!”, a încheiat adulatorul lui Vadim Tudor, unul dintre cele mai imunde personaje din politica românească. (Daţi o simplă căutare “Dan Negru Vadim Tudor”) Postarea a fost ulterior rostogolită în Timişoara de fanii lui Nicolae Robu şi pe Grupul de Facebook care-l susţine pe fostul primar. Evident, Dominic Fritz e marele vinovat pentru absenţa Hertei Muller.

L-am întrebat pe primarul Fritz despre acest subiect şi a fost extrem de parcimonios cu cuvintele. A spus însă că are o relaţie bună cu scriitoarea stabilită în Germania, cu care mai corespondează din când în când. Mai mult, anul trecut a avut o întâlnire personală de trei ore cu laureata Nobel, cei doi stabilind însă că tot ce s-a discutat va rămâne între ei. Aşa a şi rămas. Dar poate crede cineva că “neamţul” Fritz nu a invitat-o pe Herta Muller la Timişoara în acest an, un lucru care i-ar fi adus inclusiv lui un capital de imagine? Iar dacă el nu spune ce s-a întâmplat, doar Herta Muller poate să explice de ce nu vine.

În lipsa unor explicaţii, voi expune fapte. Iar problema cu “românca noastră”, cum au sărit unii “robişti” să spună despre scriitoare, e în cu totul altă parte. Nu, Herta Muller nu e “a noastră”, ea aparţine altei culturi. “Ai noştri” (securiştii) au urmărit-o, au tracasat-o, au hărţuit-o, au umilit-o. Şi dacă asta nu a fost destul, pentru ca paharul să se verse, “ai noştri” au mai lansat şi zvonul că scriitoarea a fost “informatoare” şi “colaboratoare” a Securităţii. Experienţa Hertei Muller cu Timişoara a fost extrem de traumatizantă. Mai mult, ea n-a avut o legătură idilică nici cu satul natal, Niţchidorf, o comunitate prea cosnservatoare, prea închistată pentru scriitoare.

Astfel că, după 1990 nu s-a mai întors niciodată nici în Timişoara, nici în Niţchidorf. A făcut-o însă la Bucureşti, în 2010, la un an după ce a primit Premiul Nobel. O întoarcere a Gretei Muller în Timişoara ar fi pentru ea o întoarcere în iad. Cereţi-i asta! Dincolo de discursuri sforăitoare, mustind de naţionalism. Ne place sau nu ne place. Da, dar nu e singura care a pătimit din cauza Securităţii, vor spune unii. Numai că nu toţi oamenii au aceeaşi sensibilitate. La unii e mai mare, la alţii mai mică. Şi poate ea nu se simte atât de “româncă”, cum o foţează unii să fie, astfel încât să treacă mai uşor peste suferinţele îndurate. Dar e bine că se pricep la chestiuni de acest gen cei care “se pun cu blondele” şi le rostogolesc cei care se luptă să nu fim “colonizaţi” de nemţi.

Altfel, această poveste ar fi putut avea şi latura ei ilară. Dacă Herta Muller ar fi venit la Timişoara şi s-ar fi afişat cu Fritz, exact aceiaşi oameni, dar exact aceiaşi, care acum reclamă absenţa ei, ar fi urlat că încă o “colonistă” din Germania vine să-şi vadă de sus “colonizaţii”. “Una care şi urăşte Timişoara”, ar fi continuat cei care se plâng acum de lipsa ei. Nu ştiu dacă Herta Muller “urăşte” Timişoara, dar e clar că nici nu o iubeşte, după cât a suferit aici. Şi nu ştiu dacă cineva are dreptul să o judece, mai ales dacă nu a trăit experienţele ei.

PS. Şi încă un lucru, cred nu lipsit de relevanţă. Vrem ca Herta Muller să fie „a noastră” în timp ce statul român, adică noi, dă pensii speciale celor care au hăituit-o ani la rândul.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Reos a spus: (iunie 11th, 2023 at 10:03 )

Din păcate cam asta este realitatea, dacă vine cineva pe la noi de ce vine , dacă nu vine de ce nu vine ,ba suntem colonie ,ba nu și ce bine că ne-am scăpat de ei și pentru toate ce se întâmplă în Timișoara avem doamne ajută un vinovat, Fritz.

#Bedeleanu a spus: (iunie 11th, 2023 at 13:12 )

Nu știu cine a urmarit-o, da sigur știu că a fost profă de germană la școala generală 13 Calea Șagului, secția germană, până în 1984 sigur și că i-au fost publicate și niște cărți.
In anul 2013 a refuzat să meargă la întâlnirea de 30 de ani de la absolvirea școlii generale, cu elevii cărora le-a fost profă și care sunt in proporție de 98% stabiliți în Germania. Întâlnirea absolvenților a avut loc în Germania, iar doamna a fost contactată de către un coleg, care a făcut greșeala fatală să i se adreseze în dialectul schwabisch.
Nu știa că dumneaei nu mai vrea să vorbească în schwabisch de când a fost repudiată de către comunitatea germană din comuna natală.
Este vorba despre Hertha Muller, cea premiată cu Nobel și nu despre Greta Muller, cum greșit mai apare în articol.

Un USR-ist. a spus: (iunie 11th, 2023 at 14:43 )

Ar fi bine ca santinbalcul de ” danut ” sa candideze la Primaria TM. Va dati seama , Dominic ar castiga sigur !
Ps. A zis el ca s-ar lasa de televiziune. Deci …. ?

vest a spus: (iunie 11th, 2023 at 16:30 )

Spui Dan Negru si tragi apa…

Fritzedevină a spus: (iunie 11th, 2023 at 17:58 )

problema nu e că de ce nu vine Herta Muller în Timișoara, ci de ce-ar veni și cât de pregătită e Timișoara de așa ceva. cred că deloc.
încercați doar să vă puneți în locul Hertei Muller, apoi vorbiți.
pentru Robu, problema e alta: de ce n-a invitat-o până acum?
pentru bufonul de televiziune de chiloțăreală și maimuțăreală, Negru, problema e alta: în numele cui atacă el astfel de probleme? de când este el o voce a Timișorii?
cel mai bun mod în carte Herta Muller ar putea reveni în Timișoara, ar fi scriind o carte despre ce-au ajuns cei care au anchetat-o, copiii lor, rudele lor. adică să-i ancheteze și ea pe ei. întru eternitate.
acolo unde n-au acces robul kitch-ului Dan și nici negrul în cerul gurii Nicolae.

Lenti a spus: (iunie 12th, 2023 at 08:46 )

I mi pare tare rău …dar niciodată nu a arătat Timișoara mai rău că și acum ..păcat că ..”Banatul nu mai e fruncea”…

@Lenti a spus: (iunie 12th, 2023 at 13:19 )

Dacă poți să spui cu mâna pe inimă că pe vremea lui Robu Timișoara chiar arăta cum trebuie și că Bănatul era fruncea, atunci da, Fritz e de vină.!
Poți să te uiți și la facturile pe care le plătești, pe facturile de curent, apă, gaze, pe bonurile de cumpărături, să vezi că lucrurile s-au cam schimbat. Nici excursii la Kiev nu prea mai poți face …
Nici spirit comunitar nu se mai prea întâlnește… nemaivorbind de AOxident-ul din vestul RO – lumea cu bani merge acum să-și cumpere blugi la Milano, nu la Ocko-piața.

liviu a spus: (iunie 16th, 2023 at 09:18 )

Domnul Ino ARDELEAN ca intotdeauna are CURAJUL sa spuna realitatea .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness, ce se va desfășura în premieră, la Timișoara, în Iulius Town. În cadrul competiției vor fi prezenți 150 de sportivi din România, Muntenegru, Kosovo, Grecia, Cipru, Serbia, Nord Macedonia, Albania și Croația, care își vor  demonstra abilitățile. Concurenții vor participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara
Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Top