Doar împreună, universitățile din Timișoara pot ajunge între primele o mie din lume în cunoscutul top Shanghai, susține rectorul Universității de Vest Timișoara, Marilen Pirtea. În acest moment, nicio universitate din România nu mai este reprezentată în top 1000 global din reputatul clasament internațional amintit, rectorul Universității de Vest din Timișoara readuce în atenția publicului o soluție de reformă structurală universitară, pe care UVT a susținut-o public de mai mulți ani, prin care Timișoara, ca oraș universitar, s-ar situa în primele 1000 de universități ale lumii în maximum doi ani.
”Cuvintele marelui sculptor Constantin Brâncuși, ale cărui opere vor putea fi admirate la Timișoara începând cu finalullunii septembrie, în cadrul celei mai complexe și ample expozițiidin România ultimilor zeci de ani, sunt mai actuale ca oricând, mai cu seamă când discutăm de relevanța internațională a universităților românești. Știmcu toții că topurile și ranking-urile importante sunt extensive, ceea ce înseamnă că acestea adună contribuția îndomeniile educației și cercetării ce vine din partea tuturor membrilor comunității academice, fără a raporta aceste rezultatecumulate la numărul acestora. Știm, de asemenea, că majoritatea covârșitoare a universitățilordin top 500, din top 1000 la nivel internațional sunt universități care au în componența lorștiințe exacte și științe ale naturii, medicină și științe inginerești. În plus, mai știm și alte elemente cecontribuie la reușita majoră a universităților cotate în prima mie de universități ale lumii, lacare cu greu pot visa universitățile românești, cum ar fi cadre didactice saualumnilaureați ai premiilor Nobel”, spune Pirtea.
El își dorește și militează de mai mult timp pentru o singură universitate, care să le reunească pe toate cele care activează în Timișoara.
”Nu voi pierde nicio ocazie pentru a spune, parafrazând expresia care spune că acolo unde sunt mulți, puterea crește, că universitățile metropolitane – care ar coagula toate universitățile din arealul orașelor mari, cu o intensă viața academică și de cercetare – sunt nu doar soluția la această problemă, ci sunt soluția pentru o reformă fundamentală a învățământului superior, o reformă a eficienței (un singur rector în loc de X rectori, un singur director general în loc de X directori generali, samd), sunt soluția pentru servicii suport de calitate pentru studenți, sunt soluția pentru integrarea tuturor stakeholderilor și a administrației în jurul elementului esențial de dezvoltare al unei comunității – universitatea, maturizată ca format instituțional la nivel de universitate metropolitană”, afirmă rectorul UVT.
O asemenea ”uniune” nu e nimic ieșit din comun, iar cel mai apropiat exemplu este chiar Szeged.
„Aș mai completa cu un element important: nu trebuie să inventăm nimic, acest format instituțional, metropolitan, este un element câștigător deja verificat și validat. Este suficient să ne uitam la 120 km de Timișoara, la Szeged, ori mai departe, la universitățile din Franța care, începând cu universitățile din Strasbourg, au fuzionat în toate orașele universitare importante, chiar în țara pe care o considerăm adesea un model pentru noi, românii. Este însa important ca interesele personale, mărunte, să fie lăsate deoparte și, în loc de ele, să privim înainte cu optimism și viziune, către soluția fuziunii celor patru universități publice timișorene, așa cum am propus încă din timpul primului meu mandat de rector, considerând că este de datoria mea să propun o fuziune în interesul Timișoarei și al viitorului orașului nostru universitar, fiind deschis unui proces democratic și transparent de desemnare a unui singur rector al universității metropolitane timișorene, fără să am nicio clipă impresia că îmi expun un interes individual prin această propunere radicală, dimpotrivă, mizând totul pentru interesul academic și public”, subliniază rectorul UVT.
În doi ani, această universitate metropolitană ar intra în topul amintit.
„Și astăzi, la mulți ani după ce am avansat public pentru prima dată soluția fuziunii universităților din Timișoara într-o singură entitate universitară, am toate argumentele pentru a spune ca această construcție instituțională, Universitatea Metropolitană Timișoara, s-ar situa în primele 1000 de universități ale lumii în maximum doi ani de la constituirea sa”, este concluzia lui Marilen Gabriel Pirtea.
Comentarii prin facebook