Mircea Geoană rămâne favoritul românilor la funcţia de preşedinte. Sondaj INSCOOP

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, Mircea Geoană continuă să fie pe primul loc în preferinţele românilor pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni. El este urmat de Marcel Ciolacu şi George Simion, în timp ce Nicolae Ciucă se află abia pe locul V, în urma Dianei Şoşoacă.

Sondajul de opinie realizat în mai 2024 a măsurat opțiunile de vot ale românilor pentru turul I al alegerilor prezidențiale, pornind de la o listă care a inclus drept potențiali candidați pe liderii principalelor partide politice și pe Mircea Geoană, respectiv o serie de scenarii pentru turul al II-lea al scrutinului.
Estimare participare alegeri prezidențiale
Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot și 10 ”sigur da” voi merge la vot, 9% dintre români au ales 1, 1.4% au ales 2, 1.6% au ales 3, 0.7% au ales 4, 5.5% au ales 5, 2.2% au ales 6, 1.9% au ales 7. 6.2% indică 8, 4.3% – 9 și 66.9%  – 10. 0.4% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.

Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Turul I
Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (82.8% din total eșantion), 23.7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 18.2% pentru Marcel Ciolacu (PSD), 13.5% pentru George Simion (AUR) și 12.5% pentru Diana Șoșoacă (SOS Romania). Pentru Nicolae Ciucă ar opta 11.5% dintre alegători, iar pentru Cătălin Drulă (USR) – 8.6%. Dacian Cioloș (REPER) fi ales de 5.6% dinte votanți, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 5.5%. 0.8% spun că ar vota alt candidat.

Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Turul al II-lea

Marcel Ciolacu vs. Mircea Geoană
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 48% dintre respondenți spun că l-ar vota pe adjunctul secretarului general al NATO, iar 30.4% pe actualul premier. 13.5% declară că nu ar vota, iar 8.2% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 61.2% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 38.8% cu Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu vs. Nicolae Ciucă
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, 40.3% dintre români l-ar vota pe liderul PSD, iar 27.4% pe liderul PNL. 23.1% declară că nu ar vota, iar 9.2% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 59.5% ar vota cu Marcel Ciolacu, respectiv 40,5% cu Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu vs. George Simion
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și George Simion, 50.1% dintre participanții la sondaj l-ar vota pe liderul PSD, iar 25.2% pe liderul AUR. 17% declară că nu ar vota, iar 7.7% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 66.5% ar vota cu Marcel Ciolacu, respectiv 33.5% cu George Simion.

Mircea Geoană vs. Nicolae Ciucă
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, 51.5% dintre români l-ar vota pe adjunctul secretarului general al NATO, iar 28% pe președintele Senatului. 13.8% spun că nu ar vota, iar 6.7% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 64.8% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 35.2% cu Nicolae Ciucă. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 64.8% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 35.2% cu Nicolae Ciucă.

Mircea Geoană vs. George Simion
Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între Mircea Geoană și George Simion, 57.4% dintre respondenți ar vota cu adjunctul secretarului general al NATO, iar 25.4% cu liderul AUR. 11.3% spun că nu ar vota, iar 5.9% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 69.3% ar vota cu Mircea Geoană, respectiv 30.7% cu George Simion.

Nicolae Ciucă vs. George Simion
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Nicolae Ciucă și George Simion, 45.3% dintre cei intervievați l-ar vota pe liderul PNL, iar 30.1% pe liderul AUR. 17.3% spun că nu ar vota, iar 7.3% nu știu sau nu răspund. Raportat la respondenții care au ales un candidat, 60.1% ar vota cu Nicolae Ciucă, respectiv 39.9% cu George Simion.

Cine cred românii că va câștiga prezidențiale
Întrebați cine cred că va câștiga alegerile prezidențiale din acest an, 19.2% dintre respondenți îl indică pe Mircea Geoană, 17.3% pe Marcel Ciolacu, iar 9.9% pe Nicolae Ciucă. George Simion este menționat drept câștigător al alegerilor prezidențiale de către 8.5% dintre participanții la sondaj, Diana Șoșoacă de 4.8%, iar Cătălin Drulă de 0.7%. 2.7% din total eșantion indică alt nume, 35.6% spun că nu știu sau nu pot aprecia, iar 1.2% nu răspund.

Remus Ștefureac – director INSCOP Research: ”Cu aproximativ 100 de zile rămase până la primul tur al alegerilor prezidențiale anunțate de autorități pentru luna septembrie, candidatul Mircea Geoană se află în fruntea opțiunilor românilor atât pentru estimarea de vot în turul I, cât și în estimările de vot în turul al II-lea în care a fost testat. Conform participanților la sondaj, Mircea Geoană ar câștiga finala prezidențială în fața lui Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă sau George Simion, Marcel Ciolacu ar câștiga în fața lui Nicolae Ciucă și George Simion, în timp ce Nicolae Ciucă ar câștiga în fața lui George Simion. Deși până la alegerile prezidențiale a rămas puțin timp, faptul că numele candidaților nu sunt confirmate oficial lasă loc de evoluții în preferințele românilor. În plus, rezultatele alegrilor locale și europarlamentare vor influența puternic strategiile partidelor și proiectele lor prezidențiale.”

Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Autor
Etichete ,
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (mai 30th, 2024 at 11:46 )

Când vezi un asemenea sondaj potrivit căruia senatoarea urlătoare este cotată peste niște candidați care totuși au ceva activitate în spate cum ar fi Cioloș și Drulă, se prefigurează o imagine destul de sumbră pentru următorii ani. Se pare că pariul PSD și al lui Iohannis au dat roade partidul stat va avea ambii candidați în turul 2, singura modalitate care îi garantează acapararea totală a statului. Vor urma reforme în justiție pe modelul Rodica Stăniou iar țara se va putiniza. Ceea ce mai lipsește pentru a ne întoarce cu adevărat la epoca Năstase este să aflăm știri despre jurnaliști bătuți pe stradă, băgați în portbagajul mașinilor sau sinuciși prin păduri. Atunci va fi prea târziu.

Nemo a spus: (mai 30th, 2024 at 14:36 )

#daniel, în articol se face vorbire despre ” Mihaela, dragostea mea”, primul in preferințele românilor in sondaje.
Pe tine nu te deranjează că Drulă și Ciolos nu apar in sondaje, tu ești contrariat de faptul că Ciolacul nu e pe primul loc.
Nu tre’ să-ți faci griji, stai blând, pe Geoană îl votează poate fo’ două trei babe din … Brăila sau din … Târgoviște, iar pe Ciolacul familia lui „di la” Buzău. A, da și tu bineînțeles!
Ciucă și Ciolacu, doi looseri de profesie.

Daniel a spus: (mai 30th, 2024 at 19:22 )

@Nemo
Mulțumesc pentru considerația că aș putea vota o nulitate ca Ciolacu. Oricum la oferta actuală doar Drulă și Cioloș cu anumite rezerve sunt votabili, restul nu mă interesează. Deși am fost la turul 2 la toate alegerile prezidențiale la care am avut drept de vot s-ar putea ca acum să nu mă duc. Iar dacă PSD-ul își face calcule să îl aducă pe Simion pe post de Vadim în turul doi ca să câștige candidatul lor, pe mine nu mă mai prostesc să votez răul cel mai mic.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Anca Todoni, debut perfect în calificări la Wimbledon

Timişoreanca Anca Todoni a acces în turul al doilea al calificărilor la Wimbledon după ce a trecut de rusoaica Ekaterina Makarova (28 de ani) în minimum de seturi. Anca Todoni a făcut pasul către turul secund al calificărilor după ce a trecut de jucătoare aflată pe locul 181 WTA, Ekaterina Makarova, în vârstă de 28...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Anca Todoni, debut perfect în calificări la Wimbledon
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Cum să alegi ținuta elegantă perfectă

Alegerea ținutelor potrivite pentru ocazii elegante poate fi o provocare, mai ales când trebuie să decizi între tricouri damă elegante, rochii și salopete. Fiecare tip de piesă vestimentară are propriul său farmec și se potrivește unor anumite contexte și stiluri. În acest articol, vom explora cum să alegi tricourile, rochiile și salopetele perfecte pentru evenimentele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum să alegi ținuta elegantă perfectă
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Cât de benefic este să ai un cont curent și un card de credit online

Situațiile în care, din punct de vedere financiar, suntem puși să facem alegeri dificile ni se pot întâmpla oricui. Spre exemplu, iată ce a făcut o doamnă într-o atare situație. Ana locuia într-un sat pitoresc de la poalele munților. Ea era o femeie harnică și independentă, care își câștiga existența prin vânzarea de produse artizanale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cât de benefic este să ai un cont curent și un card de credit online

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Alegerea ținutelor potrivite pentru ocazii elegante poate fi o provocare, mai ales când trebuie să decizi între tricouri damă elegante, rochii și salopete. Fiecare tip de piesă vestimentară are propriul său farmec și se potrivește unor anumite contexte și stiluri. În acest articol, vom explora cum să alegi tricourile, rochiile și salopetele perfecte pentru evenimentele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum să alegi ținuta elegantă perfectă
Echipa care a reprezentat Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul competiţiei „UNITA PhD International Talent Challenge” 2023/2024, a fost declarată câștigătoare a competiției, în cadrul ariei ştiinţifice „Economie circulară”. Instituția a prezentat proiectul intitulat „The Transition from Linear to Circular Economy in the Făget Area through Industrial Symbiosis”.  Echipa UVT a fost formată din:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa UVT a învins într-o nouă competiție internațională
Viitorul drum de legătură între DN 69, de la bifurcația spre Sânandrei și autostrada A1, lăsat baltă de italiano-chinezii de la Todini, are acum un nou executant pentru restul de lucrări rămase neexecutate. Deși fusese declarată câștigătoare, societatea Drumuri și Poduri Banat va fi înlocuită cu societatea clujeană ARL (deţinută de Strabag), în urma contestării...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Schimbare totală pe proiectul drumului de legătură DN 69 – A1. Oferta firmei contestatare învinge primul câștigător
Marți a avut loc finalizarea proiectului „Înnoirea flotei de tramvaie”, prin care Primăria Timișoara a cumpărat 23 de tramvaie. Acesta s-a derulat în trei etape, iar marți a avut loc conferința finală din cadrul proiectului. „Acest proiect este unul foarte important pentru Timișoara. Vrem să asigurăm o flotă integral electrică, iar pentru a putea utiliza...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara a ajuns la 23 de noi tramvaie cumpărate prin finanțare europeană. Cea de a treia etapă, ultima, se încheie în această lună/Foto
Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 25 iunie – 25 iulie, se vor desfășura noi lucrări pe DN 68A Coșava – Margina, drumul național care ține locul bucății lipsă din autostrada A1, celebrul tronson cu tuneluri pentru urși, aflată acum în construcție. Antreprenorul care execută reparațiile va lucra inclusiv pe timpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se reiau lucrările de reparații pe drumul Margina – Coșava, inclusiv pe timpul nopții
Evaluarea Națională 2024 a început marți, 25 iunie, cu proba la română. Elevii de clasa a VIII-a au avut la dispoziție pentru pregătirea examenului modele de subiecte la română și barem la Evaluare Națională 2024. Examenul a început la ora 9:00, elevii au avut la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor la Evaluarea Națională 2024....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Evaluarea Națională 2024 a început astăzi cu proba la română. Peste 220 de elevi au fost absenţi în Timiş
Un individ din Dudeştii Noi a fost amendat cu 30.000 de lei după ce a fost depistat de polițiștii locali abandonând o cantitate considerabilă de deșeuri pe Strada Bujorilor din Timişoara. Seria cazurilor de abandon de deșeuri în cantități considerabile continuă. De această dată polițiștii locali din cadrul Compartimentului Intervenție Rapidă, aflați în patrulare în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un bărbat din Dudeştii Noi, surprins aruncând gunoaie pe o stradă din Timişoara. Acum trebuie să achite 30.000 de lei/Foto
Primăria Timişoara a mai recuperate un teren aflat în zona Blașcovici. Construcții ilegale au fost demolate cu buldozerul după dispoziția primarului Dominic Fritz. Înainte de alegeri, Fritz a fost acuzat că acţionează pentru recuperarea terenurilor aparţinând municipalităţii doar în scop electoral. Marți dimineața, echipele Primăriei Timișoara s-au deplasat în cartierul Blașcovici, pe strada Semicerc, unde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alegerile au trecut, Primăria Timişoara continuă să demoleze construcţiile ilegale şi să recupereze terenuri/Foto
Top