Lucrările de reabilitare și extindere a drumului județean de legătură dintre Timișoara și A1 au fost finalizate/FOTO

Unul dintre cele mai dificile proiecte realizate de administrația locală, cel de extindere a drumului județean care leagă Timișoara de Autostrada a1, de la Dumbrăvița la Giarmata, a fost finalizată. Cu succes real spun reprezentanții constructorului și președintele Consiliului Județean Timiș. Marți a demarat procedura de recepție a lucrărilor proiectuluiModernizare a DJ 691: Lărgirea la 4 benzi a sectorului km 2+725 (sens giratoriu) – Centura Timișoara și Centura Timișoara – Autostrada A1 (km 12+975)”. 

Traseul, care traversează Dumbrăvița și Giarmata, facilitează legătura timișorenilor cu autostrada A1 și rețeaua de transport TEN-T și contribuie semnificativ la fluidizarea traficului spre și dinspre cele două comune periurbane. 

Proiectul a fost implementat în baza Contractului de finanțare din fonduri europene având o valoare totală de peste 135 de milioane de lei, aceasta fiind alocată din Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, din care suma eligibilă este de circa 105 milioane de lei. Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș spune că 99% din banii europeni au fost utilizați, aceasta în ciuda problemelor foarte mari a proiectului, care a generat întârzieri serioase. În fapt, constructorul care a preluat contractul precedent eșuat, Stabag, a reușit în timp scurt să ducă la final investiția.

DJ 691 este un drum foarte important atât pentru Timișoara cât și pentru localitățile din zona metropolitană. A fost o investiție greu de gestionat, dar am avut încredere, chiar după eșecul cu primul constructor, că Strabag va duce la bun sfârșit contractul și așa s-a și întâmplat. Oamenii deja văd beneficiile unei astfel de lucrări, realizată în timp record, după ce am eliminat blocajele moștenite. Proiectul DJ 691 este dovada că, cine are determinare și e interesat să rezolve problemele cetățenilor, poate reuși”, a declarat președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

Proiectul este finalizat, dar mai există de realizat mici ”reglaje”. Sunt câteva semafoare care trebuie montate, de exemplu.

„Mai trebuie să montăm câte un semafor în fiecare intersecție pentru virarea la stânga, fiindcă înălțimea la care trebuiau puse semafoarele din cauza rețelelor de troleibuz face ca acei participanți la trafic care virează la stânga să nu aibă cea mai bună vizibilitate. Dorim să preîntâmpinăm evenimente neplăcute, punând niște semafoare suplimentare pe stâlpii din dreapta carosabilului. Mai sunt câteva ajustări la accesele la proprietăți, dar în rest lucrurile sunt funcționale, se circulă. Traseul este marcat și cetățenii se pot se pot bucura de acest nou drum”, a mai afirmat Nica.

Beneficiari ai proiectului vor fi mai ales locuitorii din Dumbrăvița. Acum, primăria din localitate trebuie să amenajeze spațiul verde de pe acostamentele șoselei, de asemenea, se așteaptă și reluarea transportului public cu troleibuzul.

„Mă bucur foarte mult că a fost finalizat acest proiect. (…) Intervine provocarea pentru noi ca administrație. Trebuie să amenajăm spațiile verzi din acostamentul drumului. Trebuie să amenajăm și să modernizăm trotuarele și să creăm spații de parcare pentru cetățenii care doresc să parcheze și vin în vizită la locuitorii de pe drumul județean. În ceea ce privește transportul în comun, Societatea Metropolitană de Transport Timișoara așteaptă o solicitare din partea executantului că lucrarea este finalizată și că se poate relua transportul prin troleibuze așa cum a fost înainte”, a conform lui Horia Bugarin, primarul comunei Dumbrăvița.

Timpul foarte scurt, dar și vremea au fost două obstacole majore ale finalizării proiectului, din punct de vedere al constructorului.

„A fost un proiect foarte provocator pentru noi, au fost strategii și soluții tehnice care sunt de actualitate și reprezintă viitorul întregii noastre societăți. Au fost măsuri luate pe partea de sustenabilitate prin refolosirea materialelor existente, folosirea de energie verde pentru iluminatul tuturor intersecțiilor. Bineînțeles, semaforizarea este un subiect care va fi în continuare sub monitorizare timp de un an de zile, pentru că timpii de semaforizare trebuie corelați cu valori de trafic și cu celelalte sisteme de semaforizare din oraș. Totul se face cu acordul și cu aprobarea Poliției Rutiere”, a spus Cătălin Flămânzeanu, directorul general al firmei Strabag.

Constructor pentru ambele tronsoane a fost SC Strabag SRL, în calitate de antreprenor general. Lucrările au început cu Lotul 2, în aprilie 2023 și au fost încheiate după un an, în aprilie 2024. Modernizarea acestei secțiuni, delimitată la capete de Centura Timișoarei și Autostrada A1 (km 12+975) a presupus, dincolo de lucrările la partea carosabilă și executarea celor două benzi suplimentare, câte una pe fiecare sens, modernizarea sensurilor giratorii, realizarea iluminatului stradal, trasarea semnalizărilor orizontale și montarea celor verticale.  

Extinderea a necesitat și refacerea traversării la nivel cu calea ferată, precum și montarea unei bariere automatizate. În paralel, s-au realizat pista de biciclete și accesele către proprietăți. 

În ce privește Lotul 1, lucrările au început în prima parte din septembrie 2023 și s-au finalizat la jumătatea lunii aprilie 2024. Modernizarea porțiunii respective a inclus și extragerea unora dintre stâlpii care susțineau linia de troleibuz și înlocuirea lor cu 47 de stâlpi noi. De asemenea, s-a mai amenajat și sensul giratoriu de lângă centură, s-au asfaltat stațiile pentru mijloacele de transport în comun și s-au trasat marcajele rutiere necesare ghidării traficului în noile condiții.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

george a spus: (iunie 4th, 2024 at 19:08 )

alineeee, mai stii cand dadeai vina pe fritz pt motive imaginare ca nu iti preda stalpii ? Oare cat rahat trebuie sa manance useristii ca sa faca alianta cu tine , iti dai seama ? Tu o sa le poti intoarce acest serviciu ? Sau ii tragi in jos duap tine ?

Mihai a spus: (iunie 5th, 2024 at 18:50 )

Gat de girafa la semafor pentru viraj la stânga, altfel nu îl vezi . Am asistat la câteva posibile accidente din cauza ăsta! Linia alba de oprire este la 2-3 metri după ce treci de semafor !!! Cine o fi fost „Doresc ” ?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Dragan Petricevic

NBA Summer League, cu antrenorul Dragan Petričević printre participanți. Două campuri în Las Vegas în luna iulie și alte activități

Dragan Petričević a fost invitat pentru a șasea oară în Statele Unite ale Americii la două campuri din Las Vegas organizate pe durata NBA Summer League (12-23 iulie). La primul dintre ele, Overseas Scouting Combines (15-17 iulie), antrenorul principal al echipei SCM Timişoara a fost numit head coach și face parte dintr-o companie selectă în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul NBA Summer League, cu antrenorul Dragan Petričević printre participanți. Două campuri în Las Vegas în luna iulie și alte activități
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş invită publicul timișorean, în perioada 27 – 30 iunie, la cea de-a doua ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei, Expo Mobila Timișoara, care va avea loc la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bulevardul Eroilor de la Tisa nr.22.  Expo Mobila Timișoara se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Societatea Piețe S.A. Timișoara rămâne consecventă în demersul de livrare a unor condiții cât mai bune și mai sigure pentru beneficiarii serviciilor precum și pentru angajați, astfel că managementul societății a luat măsuri imediate cu privire la o abatere disciplinară gravă. Aflat în afara orelor de serviciu, dar cu unul dintre autoturismele societății Piețe S.A...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Angajat de la „Pieţe”, dat afară după ce a făcut un accident soldat cu o victimă, fiind băut şi cu permisul suspendat
Consiliul Județean Timiș a semnat, joi, contractul de execuție pentru realizarea proiectului „Renovare energetică moderată a clădirii Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Constantin Păunescu Recaș”. Câștigătoarea licitației pentru realizarea lucrării este societatea BTTC Construct S.R.L. Investiția totală depășește suma de 7 milioane de lei, din care aproximativ 2 milioane provin din bugetul Consiliului Județean Timiș,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poate începe renovarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Recaș
Dragan Petričević a fost invitat pentru a șasea oară în Statele Unite ale Americii la două campuri din Las Vegas organizate pe durata NBA Summer League (12-23 iulie). La primul dintre ele, Overseas Scouting Combines (15-17 iulie), antrenorul principal al echipei SCM Timişoara a fost numit head coach și face parte dintr-o companie selectă în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul NBA Summer League, cu antrenorul Dragan Petričević printre participanți. Două campuri în Las Vegas în luna iulie și alte activități
Timișoara va beneficia, în perioada următoare, de numeroase intervenții în domeniul spațiilor verzi, realizate de firmele cu care primăria are contract. Vizate sunt toate zonele verzi ale orașului, inclusiv parcurile, bulevardele și spațiile verzi adiacente străzilor, dar prioritate au școlile, parcurile, locurile de joacă și bulevardele principale. Echipele societăților din subordinea primăriei și ale firmelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara ne asigură că se lucrează intens la zonele verzi din oraș/FOTO
Principalii competitori care au concurat pentru posturile de președinte al Consiliului Județean Timiș, respectiv primar al Timișoarei, nu s-ar fi plâns în perioada următoare în cazul unui eșec. Alfred Simonis, Alin Nica, Dominic Fritz sau Nicolae Robu nu au probleme cu banii, au sume depuse în conturi, dar și proprietăți sub forma unor case sau...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta electorală la Timiș și Timișoara s-a dat între candidați avuți. Terenuri, apartamente, salarii bune, pensii generoase, în dreptul principalilor competitori
Perioada temperaturilor ridicate vine cu unele riscuri și pericole. Cel mai crescut risc al verii este pericolul de înec. Astăzi, 20 iunie, în jurul orei 11:40, pompierii timișeni au fost alertați cu privire la o persoană posibil înecată în râul Timiș, pe raza municipiului Lugoj. Au fost alertate toate subunitățile de intervenție ale inspectoratului și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Căutări intensive în râul Timiş, la Lugoj, pentru găsirea unei persoane care a intrat în apă şi nu a mai ieşit
CSC Dumbrăviţa va începe pregătirile pentru noul sezon de Liga 2 pe data de 1 iulie. Prima săptămână va fi rezervată readaptării la efort și efectuării vizitei medicale, iar antrenamentele se vor desfășura pe plan local. În perioada 5-13 iulie, elevii lui Cosmin Stan vor efectua un stagiu de pregătire centralizată la Sântămăria-Orlea, în județul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa şi-a bătut în cuie programul de vară: cantonament în judeţul Hunedoara şi opt meciuri de pregătire
Luni, 24 iunie, în Parcul Central din Dumbrăviţa are loc Festivalul Tocăniței, un eveniment mult așteptat, care reunește iubitori de mâncare și concurenți talentați. Zona comercială – un rai al gusturilor și al mirosurilor! La festival, zona comercianților va fi plină de arome ispititoare, cu o mare varietate de produse la ceaun: tocănițe de vită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Festivalul Tocăniței 2024 la Dumbrăviţa, o sărbătoare a gusturilor!
Top