O parte a istoriei Banatului, o zonă încărcată cu cetăți și fortificații, este neștiută de foarte mulți. Sunt locuri căzute în uitare și nepăsare, pe care turiștii le-ar fizita chiar și așa, dacă ar afla despre ele. Pentru asta, cei de la Ariergarda, care le-au vizitat, au lansat un pliant care îi va ajuta pe cei curioși să ajungă în locurile unde natura domină peste construcțiile de sute de ani.
În Timiș se poate practica turismul de aventură, în locuri greu accesibile. Se poate vizita cetatea Jdioara din Criciova, valul roman de la Sacoșu Turcesc, situl de la Uivar, Cetatea de la Sânandrei sau cea de la Satchinez, și multe alte locuri. Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timis alături de Asociatia Culturală Ariergarda au lansat marți materialul de promovare turistică „Cetăți și fortificații în Banat”. Acest eveniment a avut loc la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara.
„Vrem să ne adresăm primăriilor, să fie măcar curățate acele locuri unde se află aceste obiective, să fie accesibile cel puțin celor interesați să le vadă. Cetatea Jdioara din comuna Criciova am marcat-o pe una dintte hărțile Eco Timiș”, a spus Delia Barbu, director APDT Timiș.
Pliantul cuprinde 23 de obiective. Pentru a le vedea pe toate este nevoie să parcurgeți o mie de kilometri, iar fortificațiile sunt atât de vechi, asimilate și aproape integrate de peisajul înconjurător. Astfel că e nevoie de răbdare și de spirit de aventură. Pliantul îl puteți găsi zilele următoare la infocentrul turistic de pe strada Alba Iulia, dar și la cel de la Bastion, respectiv pe www.discovertimis.com sau pe www.turismtimis.ro.
Comentarii prin facebook