Aveți un disconfort la nivelul musculaturii gambiere la mers, care dispare în repaus? Dacă da, este posibil să suferiți de boală arterială periferică (BAP).
Disconfortul sau durerea musculară apărute la mers poartă denumirea de claudicație intermitentă.
De ce apare claudicatia?
Claudicația se datorează blocării arterelor de la nivelul membrelor inferioare, cel mai frecvent prin acumularea de colesterol în peretele vascular, care determină alimentarea insuficientă cu sânge a musculaturii.
Un eveniment similar poate avea loc și la nivelul arterelor carotide (artere care iriga cu sange capul, inclusiv creierul) sau arterelor renale (care vascularizeaza rinichii).
Cine este la risc sa dezvolte boala arteriala periferica?
Persoanele susceptibile pentru dezvoltarea BAP sunt:
- fumătorii
- pacienții cu diabet zaharat,
- pacientii cu hipertensiune arterială
- persoanele care au hipercolesterolemie.
Persoanele care suferă de BAP pot prezenta, de asemenea, un blocaj al unei artere carotide sau al unei artere de la nivelul inimii, situație care predispune la apariția unui accident vascular cerebral, respectiv a infarctului miocardic.
De aceea, toți pacienții cu BAP trebuie să beneficieze de o evaluare minuțioasă a funcției cardiace și a circulației carotidiene.
Examenul clinic pune, de regulă, în evidență o pulsatilitate redusă sau absentă la nivelul arterelor picioarelor.
Membrele inferioare ale pacienților cu BAP pot prezenta același aspect cu cele ale pacienților sănătoși, în poziție verticală sau șezând, însă ele devin mai palide atunci când sunt ridicate deasupra nivelului inimii, în poziție orizontală.
Cum se pune diagnosticul de boala arteriala periferica
Diagnosticul BAP este certificat prin măsurarea presiunii sângelui în arterele de la nivelul gleznei, utilizând un aparat pe bază de ultrasunete, sono Doppler-ul, și raportând valoarea obținută la presiunea decelată la nivelul arterei brațului – indicele gleznă-braț. Un raport mai mic de 0,9 indică faptul că un blocaj semnificativ este prezent într-una din arterele membrului inferior. BAP critică este prezentă în cazul în care simptomele progresează către durerea persistentă în repaus și / sau în cazul în care apare o leziune de tipul ulcerului sau gangrenei la nivelul membrului inferior.
Cine beneficiaza de screeningul pentru boala arteriala periferica?
Potrivit ghidurilor internaționale de diagnostic, candidații pentru screening-ul BAP sunt:
- persoanele în vârstă de peste 50 ani,
- persoanele cu antecedente de diabet zaharat sau fumat,
- orice persoană în vârstă de peste 65 de ani.
Unde se efectueaza screeningul pentru boala arteriala periferica?
Screening-ul BAP se efectuează într-un cabinet de chirurgie vasculară și include examenul clinic plus calcularea indicelui gleznă-braț.
Articol recomandat de Regina Maria.
Comentarii prin facebook