Deși naște controverse într-un anumit sector al populației, la fel cum au făcut, la rândul lor, și tehnologiile 3G și 4G, tehnologia 5G se întâmplă. Aceasta ne va aduce un internet mult mai rapid, dar acesta nu va fi singurul avantaj. Specialiștii ne explică un alt beneficiu pe care-l va aduce tehnologia 5G: telefoane mai ieftine! Cum e posibil?
Conform lui Luis Manuel Diaz de Teran, director de telecomunicații și servicii al companiei Altran – companie care se ocupă cu implementarea 5G în Spania – fabricanții de telefoane mobile vor reduce mult costurile, întrucât tehnologia 5G va permite reducerea numărului de componente electronice incluse în terminalele lor. „Cu aceleași specificații, un smartphone de 1000 de euro ar putea costa doar 200”, susține acesta.
Telefoane ieftine la eMAG oferte speciale!
Tehnologia 5G are o lățime de bandă mult mai mare, deci comunicarea va fi mult îmbunătățită față de 4G. Timpul de răspuns al semnalului unui telefon mobil va fi de milisecunde. În plus, „Internetul lucrurilor” (Internet of things) va beneficia de această tehnologie, care va permite conectarea mult mai multor aparate și senzori pe metru pătrat.
Cum rămâne, însă, cu telefoanele mai ieftine? „În ziua de astăzi, fabricăm dispozitive fizice care includ o electronică de calcul destul de scumpă – mai ales la telefoane mobile. Când calculele se vor face virtual, prin rețele de telecomunicații 5G, vom avea telefoane mai ușoare și mai ieftine. Această tehnologie va modifica modelul de afaceri și de costuri. De exemplu, în ziua de azi, mașinile de lux au 20 de unități de calcul (calculatoare) în interior, dar cu 5G vor mai avea nevoie doar de două. Un telefon mobil care azi costă 1000 de euro, cu 5G va costa, la aceleași caracteristici, doar 200 de euro”, mai spune Diaz de Teran.
Toți banii folosiți de furnizori pentru cumpărarea de echipamente, cu noul model de afaceri, vor putea fi economisiți sau cheltuiți în altă parte.
Va afecta criza provocată de pandemia de coronavirus dezvoltarea tehnologiei 5G? Diaz de Teran explică: „Pe de-o parte, este vorba de sectorul financiar. Trebuie să avem multă grijă să nu distrugem companiile. Coronavirusul face ca sectorul financiar să fie în derivă. Companiile suferă mult, astfel că și capacitatea companiilor și operatorilor de telefonie mobilă de investiții în această tehnologie este afectată”.
Previziunile spaniolului încă nu s-au îndeplinit. Marii producători de telefoane mobile au început deja să lanseze telefoane 5G, fără ca prețurile acestora să scadă, ba chiar din contră. Samsung, de exemplu, a lansat deja un flagship 5G, într-o perioadă în care se așteaptă ca toți marii producători vor face asta. Sudcoreenii sunt lideri mondiali în domeniul telefoanelor mobile, încă din 2012. Specialiștii estimează că, în 2025, jumătate din telefoanele mobile din lume vor fi 5G, iar Samsung deja e lider și la acest capitol.
„Coreea de Sud este deocamdată lider în cursa 5G, dar China are intenția de a deveni rapid lider mondial în tehnologia 5G”, susține Ken Hyers, director al companiei Strategy Analytics, cea responsabilă de studiul care estimează că în 2025 jumătate din totalul telefoanelor vor fi 5G.
Telefoane ieftine?
„Capacitatea industriei de a lansa telefoane inteligente 5G la un preț redus va fi fundamentală pentru a permite Chinei să își atingă obiectivul anul viitor”, susține și Ken Hyers, care declară, astfel, același lucru ca și Diaz de Teran.
Așadar, specialiștii se pun de acord că tehnologia 5G va duce la telefoane mai ieftine. Ce este, însă, tehnologia 5G?
5G este, pe scurt, a cincea generație a tehnologiei de comunicare radio folosită de rețelele telecom. Primele telefoane mobile foloseau, de exemplu, 2G, care a însemnat deja un salt imens în domeniu, pentru că a introdus transmisia digitală, înlocuind-o pe cea analog. Astfel, te poți raporta la fiecare generație astfel: 2G a fost despre apeluri și mesaje text sub formă de SMS, 3G a fost despre apel video realizat printr-o conexiune de date mobile pe telefon, iar 4G a fost despre streaming video prin YouTube, Netflix și altele.
Ca tehnologie de baza, 4G și 5G sunt relativ similare. Internetul pe telefon, cu adevărat, s-a dezvoltat odată cu 3G și a explodat cu 4G. 5G îl va duce la următorul nivel, adică viteze mai mari și capacitatea de-a primi mai mult conținut în același timp. Un scenariu de utilizare pentru clienți obișnuiți poate fi acesta: te uiți la videouri 4K pe telefon. Și asta fără buffering, fără așteptare.
Comentarii prin facebook