Noul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a descoperit în subordinea ministerului o structură unde nu se face nimic. Cu toate acestea angajaţii acesteia primesc un salariu mediu de aproape 20.000 de lei lunar. Structura a fost înfiinţată în 2012, în perioada Guvernului Victor Ponta.
Centrul Naţional de Învăţământ Turistic din subordinea Ministerului Economiei ar trebui să ţină cursuri pentru specializarea personalului din turism, cursuri de turism de stat. Din 2012 până în 2017 inclusiv nu s-a ţinut niciun curs. Abia în 2018 a fost organizat un curs, iar în 2019 două cursuri. Centrul fantomă a fost descoperit chiar de noul ministru al Economiei, Claudiu Năsui
“Nu mai trebuie să acceptăm să-și bată cineva joc de banii contribuabililor. Acum câteva zile, Digi24 a reluat un reportaj care îmi scăpase. CNIT, o companie de stat din subordinea ministerului economiei, nu face nimic pe bani mulți. Reportajul se găsește aici: https://cutt.ly/Vjsf8iP. Compania există de mulți ani și ar trebui, în teorie, să se ocupe de cursuri pentru specializarea personalului din turism, cursuri de turism de stat. Iată cam cum arată compania în cifre. Da, citiți bine. Zerourile sunt activitatea pentru ceea ce ar fi trebuit să facă firma de stat. În teorie, trebuia să livreze cursuri. În realitate, din 2012 au organizat un total de 3 cursuri și au format un număr de 47 de persoane. Din 2012. Compania a avut 20 de posturi în 2019, majoritatea de conducere sau administrative. Salariul mediu din companie, un lucru foarte important, este de ~19.500 lei pe lună. Dacă ne uităm la cheltuielile de personal per individ format, în 2019 suma a fost de 155.570 lei per individ. O sumă colosală. Evident, nicio companie privată nu și-ar permite asemenea costuri. Ar fi dat faliment demult, dar la stat există întotdeauna un sac fără fund sau un activ de exploatat ca să eviți falimentul, pe banii contribuabilului. Ieri am trimis corpul de control acolo (…) Nu mai bine lăsăm noi banii la oamenii care muncesc în țara asta? Decât să tot acoperim găuri negre și să lăsăm diverse grupuri să paraziteze activele statului? De aceea trebuie să reducem impozitarea muncii în România. Să eliminăm taxarea pe salariul minim, o măsură care ar activa sute de mii de români și ar scoate din sărăcie aproape imediat milioane. Din păcate, vom începe abia din 2022, tot e ceva”, a scris Năsui pe pagina sa de Facebook.
Comentarii prin facebook